quote:
Op zaterdag 17 augustus 2013 07:57 schreef Lyrebird het volgende:Men mag niet op verdienste belonen, en slecht personeel kan niet zo maar ontslagen worden. Er zijn gevallen bekend van onderwijzend personeel dat met z'n gore tengels aan kinderen had gezeten, maar dat niet ontslagen kon worden, omdat ze de vakbond achter zich hadden staan. Als dat zelfs onmogelijk blijkt te zijn, dan snap je wel dat ondermaats presterend personeel de hand boven het hoofd wordt gehouden.
Ook hier hebben ze uitgebreid aandacht aan besteed in die documentaire WaIting for Superman. Ze hebben daar zelfs aparte kantoren waar de slecht functionerende leraren dagelijks zitten zonder dat ze iets moeten/mogen doen. Dit omdat ze niet ontslagen kunnen worden. Ze laten een diagram zien waarin alle stappen staan die genomen moeten worden om slecht functionerende leraren te ontslaan. Standup comedians zouden het niet grappiger hebben kunnen bedenken.

Dat is dan toch beter geregeld in Nederland. Nu nog een hoger salaris voor de leraar en weer een harde eerstegraadsverplichting invoeren (volledig aan de universitaire opgeleid!) voor minstens het HAVO en het VWO, het liefst ook voor de lage school.
quote:
De oplossing is trouwens heel eenvoudig. Verlaag de eisen.
Met eisen is niets mis, zolang daar kwaliteit tegenover staat en de eisen redelijk zijn: marktconform salaris, normale secundaire arbeidsvoorwaarden, autonomie etc. , niet niet ontslagen kunnen worden bij slecht functioneren. Ik durf te wedden dat het onderwijs daar top zou zijn als ze enkel leraren zouden recruteren van de Ivy-League en semi-Ivy-League/new-Ivy-League universiteiten en hierbij iedere leraar enkel les laten geven in het vak waarvoor ze gestudeerd hebben. Dat doen ze bij de private scholen en het werk. Een hoger salaris maar wel kwaliteit eisen en ontslagen kunnen worden als je niet goed functioneert. Die kant moeten we in Nederland ook op. Nu is er in Nederland 1 salaris wat prima is voor de HBO-gediplomeerden maar wat te laag is voor de WO-gediplomeerden. Nu mag er geen onderscheid worden gemaakt op basis van het te doceren vak (wtf), nu worden goede natuurkundigen en wiskundige juist overredigd om geen leraar te worden aangezien ze er geen zin in hebben om zonder enige autonomie voor een ondermaats salaris met zulke slechte roosters te werken. Denk hierbij ook aan zaken (valt onder de arbeidsvoorwaarden) als het niet ingeroosterd worden voor 40 u/w, dan ook nog eens die uren klote verdeeld krijgen (4 uur les op 1 dag met een gat van 4 uur), onvoldoende tijd krijgen om eens wat extra's te doen (extra toets maken, betere toets maken, dictaatjes schrijven, ...), ...
Wij betalen pinda's en wij krijgen dan ook apen. Er zitten natuurlijk ook goede leraren tussen maar je begrijpt mijn punt. Leraren hoeven geen topsalaris te krijgen zoals medische specialisten, juristen en economen (die dat m.i. ook niet zouden moeten krijgen) maar je zal wat beter moeten betalen dan LB en wat meer autonomie en prettigere arbeidsvoorwaarden moeten aanbieden om het talent aan te trekken. Dat dat rendeert blijkt in Finland en dat bleek vroeger ook in Nederland.
[ Bericht 16% gewijzigd door Bram_van_Loon op 22-08-2013 15:51:47 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL