- alle drie de studies die je noemt hebben goede toekomstperspectieven.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 14:41 schreef uvastudentje het volgende:
Dag allen,
Al een hele lange tijd lees mee op dit forum.
Aangezien ik momenteel zelf voor een grote keuze sta heb ik besloten mijzelf ook maar eens te registreren. Dit jaar heb ik mijn vwo met niet al te hard werken gemakkelijk gehaald (gem. 7,5). Dit met het profiel natuur en techniek + economie. Nu sta ik ingeschreven voor de studie informatica aan de UvA. Dit was voor mij een lastige keuze, aangezien meerdere studies mijn interesse hebben gewekt. Nu het studiejaar begint te naderen ben ik aan het twijfelen geslagen. Met name de studies econometrie en operationele research aan de UvA en de studie scheikundige technologie lijken mij ook zeer interessant.
Voor mij studie vind ik het belangrijk dat er goede toekomstperspectieven zijn.
Vakken die ik interessant vond op de middelbare zijn economie, scheikunde en wiskunde (niet het bewijsgedeelte oid). Graag zou ik van mensen horen die één van deze studies hebben gedaan, wat ze er van vinden en ook van mensen die een soortgelijke dilemma hadden en waar ze uiteindelijk voor hebben gekozen. En wat natuurlijk de doorslag gaf.
Ik hoop dat jullie mij goed op weg kunnen helpen met mijn lastige studiekeuze, zodat ik met meer zekerheid naar mijn eerste college kan gaan.
Ps. Andere suggesties qua studies en/of andere steden zijn ook welkom
Doe dan 1 studie en alleen als je wat lucht hebt kun je bv. keuzevakken van een andere studie erbij doen. Kredietbeoordelingswerk lijkt me iets beter aan te sluiten bij econometrie dan bij informatica (en nog minder bij technische scheikunde). En het is geen keus voor het leven: je kunt altijd na 10-20 jaar een andere studie volgen. In de huidige arbeidsmarkt is het van belang jezelf wel bij te blijven scholen, maar je hoeft echt niet 50 jaar in het zelfde vakgebied werkzaam te blijven.quote:Op dinsdag 23 juli 2013 15:10 schreef uvastudentje het volgende:
Ik wil graag wel 1 september beginnen. De twijfel bestaat voor mij voornamelijk uit de studies informatica en econometrie beide aan de UvA. Ik heb ook meerdere meeloopdagen bezocht van beide studies. Helaas heb ik nog niet een goede keuze kunnen maken. Wat betreft scheikundige technologie, hier heb ik nog niet heel goed naar gekeken, maar scheikunde vond ik altijd wel oké op de middelbare. Ik dacht misschien zijn er hier wat mensen die iets over deze studie kunnen vertellen.
Wat mij interessant lijkt aan de studies informatica en econometrie is eigenlijk dat je wiskunde toepast om problemen op te lossen. Echter ben ik bang dat ik bij informatica na 10 jaar programmeren oid het ook wel zat ga worden. Daarbij lijkt mij het leuk om in het bankwezen te gaan werken als kredietbeoordelaar oid. Ik vind het bij een beroep belangrijk dat je ook contact hebt met klanten en niet elke dag op kantoor zit met je collega's.![]()
Dit bedoel ik dan ook gelijk met goede beroepsperspectieven. Dus dat je na je studie nog verschillende functies kan bekleden en niet dat je eigenlijk gebonden bent aan één specifieke functie.
Dit is natuurlijk allemaal veel vooruit gedacht, dit komt doordat ik niet echt een keuze kan maken. Ik vind het dus niet erg om later op kantoor te werken, maar ik zoek toch wel wat dynamiek, zodat niet iedere dag hetzelfde is. Qua salaris en werkgelegenheid lijkt mij dat beide studies wel een goed perspectief bieden, dit wist ik alleen niet voor scheikundige technologie.
Beide studies te doen zie ik niet echt zitten, omdat beide studies toch wel veel van je vragen, waardoor de kans op falen bij beide studies groter is natuurlijk.
Ik zou niet te veel verwachten van de vrijstellingen. Dat zullen er niet veel zijn. Bij econometrie heb je wat meer wiskundevakken en krijg je ook uitgebreid kansrekening/statistiek, hetgeen je zult missen bij informatica.quote:Op donderdag 25 juli 2013 15:23 schreef uvastudentje het volgende:
Bedankt voor alle reacties. Dus wanneer ik voor informatica ga en het blijkt niet echt mijn ding te zijn, dan kan ik dankzij de wiskundevakken vrijstellingen krijgen bij vakken van econometrie? Ik heb zelf geen programmeerervaring, dus of het mij ligt blijft het een gok. Wat ik van de meeloopdagen heb gezien vond ik wel interessant. Aangezien je direct resultaat ziet van het uitgevoerde werk. Zou dit bij econometrie minder het geval zijn?
@Cryden: is dat ook het geval wanneer ik eerst zou kiezen voor econometrie? Dat ik dan via een minor een master informatica kan volgen?
Hoe "moeilijk" is computational science ten opzichte van informatica/econometrie?quote:Op donderdag 25 juli 2013 19:55 schreef Cryden het volgende:
[..]
Ik zou niet te veel verwachten van de vrijstellingen. Dat zullen er niet veel zijn. Bij econometrie heb je wat meer wiskundevakken en krijg je ook uitgebreid kansrekening/statistiek, hetgeen je zult missen bij informatica.
Via zowel informatica als econometrie zou je de master computational science kunnen doen: http://gsi.uva.nl/programmes/content2/computational-science.html
Een master computer science zal je, vanuit econometrie, niet zo gauw kunnen volgen, lijkt me. Maar als ik het zo lees begrijp ik dat je vooral de toepassing zoekt en dan zit je met computational science zeker goed. Afhankelijk van je vakkeuze kan dit ook een mooi raakgebied zijn tussen econometrie en informatica.
Geen idee.quote:Op donderdag 25 juli 2013 20:41 schreef tfors het volgende:
[..]
Hoe "moeilijk" is computational science ten opzichte van informatica/econometrie?
Als je computational science toepast op iets economisch/financieels, dan is het in feite econometrie (of: wiskunde + informatica + financiële toepassing). Dus in essentie kan dat niet moeilijker zijn dan econometrie. Er zullen vast wel wat niveauverschilletjes zitten per vak of per uni, maar dat zal allemaal wel meevallen.quote:Op donderdag 25 juli 2013 20:41 schreef tfors het volgende:
[..]
Hoe "moeilijk" is computational science ten opzichte van informatica/econometrie?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |