En ben jij het et Agamben eens? Vind jij het niet een eng idee dat deze vorm van macht ons al beheerst?quote:Op donderdag 11 juli 2013 00:51 schreef Mishu het volgende:
Agamben zegt dat we in feite elke dag al in een kamp leven. Vrijwel elke sociologische scriptie van de UvA gaat trouwens over deze theorie en de manier waarop er wel of niet sprake van is in de samenleving in al zijn vormen.
Het alternatief is een kubus.quote:Op donderdag 11 juli 2013 01:19 schreef Dlocks het volgende:
Om te bepalen of je het hier wel/niet (deels) mee eens bent zou je eerst moeten weten wat het alternatief is.
Doet me denken aan facebook en andere sociale sites.quote:Principes die het panopticon toepast:
1. Individualisering: Elke bewoner heeft een vaste plaats, ziet geen medebewoners en heeft geen contact. Het panopticon is de tegenstelling van de kerkers die Francisco Goya in diezelfde tijd schilderde waarin de donkere massa in het halfduister verloren gaat.
2. Volledige zichtbaarheid van het geïsoleerde individu: Dit individu wordt gezien zonder zelf te zien. Hij is object van informatie en wetenschap, nooit een subject dat kan communiceren.
3. Een asymmetrische machtsrelatie met de opzichter: Het gebouw is zo geconstrueerd dat de opzichter de celbewoners ziet, maar zij hem niet, sterker, zij vermoeden zijn aanwezigheid alleen maar.
4. Machtsmaximalisering: Het is onnodig dat er permanent een opzichter is. Het besef dat men gecontroleerd kan worden, verzekert rust en orde. Mensen passen hun gedrag aan, omdat zij gezien kunnen worden. In hun beleving neemt de alomtegenwoordigheid van controle plaats.
5. Het panopticon voelt nauwelijks als onderdrukkend aan.
wiki
Vooral de bekendmaking van de afluisterpraktijken van PRISM maakt het concept van panopticon meer actueler.quote:Het besef dat men gecontroleerd kan worden, verzekert rust en orde. Mensen passen hun gedrag aan, omdat zij gezien kunnen worden.
wiki
Ik sluit me helemaal bij je aan! Het panopticon heeft wel eng veel overeenkomsten met huidige praktijken in onze maatschappij. Heb je de docu al gezien? Daar zie je hoe ver het al is...quote:Op donderdag 11 juli 2013 01:47 schreef man1986 het volgende:
[..]
Doet me denken aan facebook en andere sociale sites.
[..]
Vooral de bekendmaking van de afluisterpraktijken van PRISM maakt het concept van panopticon meer actueler.
Achteraf gezien zou ik bijna gaan denken dat de bekendmaking van PRISM met opzet was. Waarom denk ik dat? Want de burgers krijgen dan met de bekendmaking van PRISM het besef dat iedereen op internet afgeluisterd kan worden. Het resultaat hiervan? De burgers passen hun gedrag aan, omdat men dan weet dat ze gezien kunnen worden.
Dit is mijn hypothese, wie het kan bewijzen verdient de Nobelprijs.
Het is zeker van groot belang als je dit probleem (ja in mijn ogen is dit is een probleem) op wilt lossen. Dan moet je met alternatieven komen. Maar om je mening hierover te vormen is een alternatief niet noodzakelijk. Toch zal ik mij ook hierover uitlaten, door weer een vergelijking te maken met een gevangenis. Zo was het vroeger in de Franse kerkers zo dat er weinig overzicht was. Gebouwen waren kubussen (zoals man 1986 al zei) en lange gangen. Gevolg? Gevangenen konden hun gang gaan en dat leidde tot machteloosheid van de bewakers. Ook dit stelsel was vroeger op de maatschappij van toepassing. De tijd voor social media (helaas heb ik deze niet in vol bewustzijn meegemaakt) was de hedendaagse controle veel minder. De staat, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen beschikten veel minder over deze vorm van macht. Ik denk dat het onmogelijk is terug te gaan naar deze tijd. Het panopticon omdraaien betekent de social media omdraaien en daarmee vele andere technologische hoogstandjes (want dat zijn het wel).quote:Op donderdag 11 juli 2013 01:19 schreef Dlocks het volgende:
Om te bepalen of je het hier wel/niet (deels) mee eens bent zou je eerst moeten weten wat het alternatief is.
Ja en nee. Ik vind het ook naïef om te veronderstellen zoals bijvoorbeeld antropologen doen dat bijvoorbeeld grenzen slechts in ons hoofd bestaan en geen functie dienen anders dan een slechte.quote:Op donderdag 11 juli 2013 00:59 schreef Len123 het volgende:
[..]
En ben jij het et Agamben eens? Vind jij het niet een eng idee dat deze vorm van macht ons al beheerst?
Ho, ho, wacht even. Net alsof burgers tegenwoordig zin hebben om zelf nog dingen van de overheid te weten en mee te beslissenquote:
Een alternatief is al niet meer mogelijk door de risicosamenleving en de bedreigingen die dit oplevert (terreur, milieuproblemen).quote:Op donderdag 11 juli 2013 09:11 schreef Len123 het volgende:
[..]
Het is zeker van groot belang als je dit probleem (ja in mijn ogen is dit is een probleem) op wilt lossen. Dan moet je met alternatieven komen. Maar om je mening hierover te vormen is een alternatief niet noodzakelijk. Toch zal ik mij ook hierover uitlaten, door weer een vergelijking te maken met een gevangenis. Zo was het vroeger in de Franse kerkers zo dat er weinig overzicht was. Gebouwen waren kubussen (zoals man 1986 al zei) en lange gangen. Gevolg? Gevangenen konden hun gang gaan en dat leidde tot machteloosheid van de bewakers. Ook dit stelsel was vroeger op de maatschappij van toepassing. De tijd voor social media (helaas heb ik deze niet in vol bewustzijn meegemaakt) was de hedendaagse controle veel minder. De staat, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen beschikten veel minder over deze vorm van macht. Ik denk dat het onmogelijk is terug te gaan naar deze tijd. Het panopticon omdraaien betekent de social media omdraaien en daarmee vele andere technologische hoogstandjes (want dat zijn het wel).
Foucault zegt dat we niet eens meer doorhebben DAT we überhaupt de machthebbers aan het pleasen zijn.quote:Op donderdag 11 juli 2013 19:56 schreef Jappie het volgende:
Het zou een probleem kunnen zijn wanneer jouw acties niet voortkomen uit innerlijk gevoelde drang maar uit de behoefte te pleasen aan een machthebber of je medemensen. Tevens bestaat er de kans op ongemerkte conditionering of met een iets lelijker woord manipulatie; innerlijk gevoelde drang of subjectief beleven staat immers continu in communicatie met de buitenwereld en het is slechts weinigen gegeven om zich volkomen los van de rest van de samenleving te bewegen als het überhaupt al mogelijk is.
Dit is overigens niets nieuws; het is al zo oud als de mensheid bestaat en het kan ook een van de redenen zijn om op zoek te gaan naar je eigen spirituele identiteit.
De meeste burgers hebben daar geen tijd voor. Ze hebben hooguit een uur per dag besteden om zich op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de wereld (bv journaal & krant). Er zijn natuurlijk ook mensen die beroepshalve of uit hobbyisme zich veel intensiever met de ontwikkelingen bezig zijn. Deze groep is volgens mij belangrijk in de democratie. Zij kunnen de rol van burger gestalte geven. Zij dienen goede informatie te krijgen. Maar dat gebeurt niet. Als er grote belangen op het spel staan, wordt de kwestie het liefst verzwegen. Als dat geen haalbare kaart is, dan wordt zaken vaak opzettelijk verkeerd voorgesteld. Het zijn de actievere burgers die ontdekken hoezeer wij worden bespeeld.quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:01 schreef Mishu het volgende:
[..]
Ho, ho, wacht even. Net alsof burgers tegenwoordig zin hebben om zelf nog dingen van de overheid te weten en mee te beslissen
Kom op zeg, de burger is lui, doe niet net alsof wij als burgers echt meer inspraak zouden willen. Dat kost alleen maar tijd en de meerderheid van de samenleving interesseert zich niet eens in politiek.
In dat geval spreek je dus over het probleem van ongemerkte conditionering en alhoewel ik erken dat dat zeker een reeele mogelijkheid is ben ik van mening dat de mens behept of gehandicapt is zo u wil met een innerlijk weten welke uiteindelijk geen ruimte laat voor onderdrukking. Ieder mens is in bepaalde mate flexibel daar waar het "het zich onderwerpen" betreft maar uiteindelijk heeft ook iedereen een grens in wat hij of zij nog acceptabel vind. Ergens gaat het dus op zeker moment wringen tenzij de machthebber(s) heel nauwgezet op de hoogte is van ieders persoonlijke wensen en verlangens en vervolgens dusdanig handelt dat ieders persoonlijke wensen en verlangens in net voldoende mate worden bevredigd om opstand te voorkomen.quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:04 schreef Mishu het volgende:
[..]
Foucault zegt dat we niet eens meer doorhebben DAT we überhaupt de machthebbers aan het pleasen zijn.
Maar dit vind ik een redelijke boute redenering want dan kan zijn theorie nooit NIET waar zijn en is hij dus niet falsificeerbaar, een van de eisen van de wetenschap.
Zou de hel niet losbreken als wij zouden weten wat er allemaal aan foute dingen gebeurd bij de overheid?quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
De meeste burgers hebben daar geen tijd voor. Ze hebben hooguit een uur per dag besteden om zich op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de wereld (bv journaal & krant). Er zijn natuurlijk ook mensen die beroepshalve of uit hobbyisme zich veel intensiever met de ontwikkelingen bezig zijn. Deze groep is volgens mij belangrijk in de democratie. Zij kunnen de rol van burger gestalte geven. Zij dienen goede informatie te krijgen. Maar dat gebeurd niet. Als er grote belangen op het spel staan, wordt de kwestie het liefst verzwegen. Als dat geen haalbare kaart is, dan wordt zaken vaak opzettelijk verkeerd voorgesteld. Het zijn de actievere burgers die ontdekken hoezeer wij worden bespeeld.
In welke mate de politiek op meer belangstelling van de burger kan rekenen, als het politieke debat opener een eerlijker zou verlopen, is koffie dik kijken. Maar het zou zeker toenemen als de politiek burgers hun eigenlijke rol in de democratie zou gunnen door ze eerlijker te informeren.
Overigens verbaast het mij hoeveel burgers weten over politieke ontwikkelingen, als we ons beperken tot wat ze wordt aangereikt. In Nederland zijn miljoenen mensen redelijk op de hoogte.
Dit zijn de ideeën van Habermas trouwens.quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:26 schreef deelnemer het volgende:
[..]
In welke mate de politiek op meer belangstelling van de burger kan rekenen, als het politieke debat opener een eerlijker zou verlopen, is koffie dik kijken. Maar het zou zeker toenemen als de politiek burgers hun eigenlijke rol in de democratie zou gunnen door ze eerlijker te informeren.
Overigens verbaast het mij hoeveel burgers weten over politieke ontwikkelingen, als we ons beperken tot wat ze wordt aangereikt. In Nederland zijn miljoenen mensen redelijk op de hoogte.
De hel zou losbreken. Maar dat is het gevolg van de plotselinge opening van zaken. Als het de normale praktijk was zou het de politiek een stuk beschaafder maken.quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:41 schreef Mishu het volgende:
[..]
Zou de hel niet losbreken als wij zouden weten wat er allemaal aan foute dingen gebeurd bij de overheid?
Nee, je valt uit je onschuld. Wie zijn kennis vermeerdert, vermeerdert zijn smart. Dat is eigen aan de mens; een te grote voorhoofdskwab: bewust, zelfbewust, ... en tot steeds meer in staat.quote:Ik weet niet, ben blij met mijn onwetendheid
Zie wat het lekken van overheidsdocumenten doet. Vergroot het ons gevoel van veiligheid? Nee, ik denk van niet.
Habermas kiest voor een constructieve benadering. Het machtsspel is een 'losing game', als je verder kijkt dan het korte termijn voordeel.quote:Op donderdag 11 juli 2013 20:42 schreef Mishu het volgende:
[..]
Dit zijn de ideeën van Habermas trouwens.
quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |