abonnement Unibet Coolblue
pi_129676992
Ow ik heb weer wat gekocht hoor :') Vond gisteren dit boek in de kringloopwinkel voor een paar euro's:

En er zit dus ook een heel hoofdstuk over brood in. Ga dat maar eens even lezen en daar volgend weekend mee aan de slag. Boek komt uit 1981 O+
pi_129677552
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
pi_129677626
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:59 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
Zodra je er zin in hebt, en met boter :D
  zondag 4 augustus 2013 @ 14:51:13 #104
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129678794
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Wow! Schitterend :D
Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
  zondag 4 augustus 2013 @ 15:21:32 #105
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129679773
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 14:51 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
Thanks! Komend weekend even proberen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † zondag 4 augustus 2013 @ 18:56:45 #106
91830 MaximusTG
pi_129686756
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
pi_129687010
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:56 schreef MaximusTG het volgende:
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 07:57:22 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129705324
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.



Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:22:57 #109
91830 MaximusTG
pi_129710835
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 19:03 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
Och, valt best mee hoor, en je kan prima afwijken qua gisthoeveelheid, alleen niet verwachten dat de rijstijden nog kloppen he;).

Heb dr net een broodje uit gemaakt; een fougasse:

  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:27:33 #110
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129710974
Ik ga altijd uit van 1 zakje instant gist per 800g brood, Hollywood doet vaak het dubbele, blijkbaar hebben ze slechte gist in Engeland :P
Ik gebruik biogist uit 9g zakjes, iets meer dan de 7g van andere merken.

Ik heb ooit het zuurdesem willen maken uit het boek maar dat ging gewoon echt fout, rook enorm rot. Nu ga ik eerst experimenteren met bio zuurdesem uit zakjes zodat ik weet hoe het reageert en werkt, daarna zal ik zelf nog eens een poging gaan wagen het te maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:43:17 #111
91830 MaximusTG
pi_129711372
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:44:59 #112
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711410
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:51:55 #113
91830 MaximusTG
pi_129711616
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Dit spul zeker?



Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:55:49 #114
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711734
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dit spul zeker?

[ afbeelding ]

Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Nee, niet die, Duitse en die moet koel bewaard worden. We zullen zien.
Zure smaak aan mijn brood hoef ik niet. 2 dorpen verder zit nog een echte bakker die zijn eigen recepten maakt, die bakt vrijwel alles met desem en het smaakt nooit zuur. Dat is wat ik ook wil bereiken.
Maar eerst nog wat meer met gist oefenen, ik bak al jaren broden, maar ze zijn zowat nooit echt goed zoals ik het wil, die van gisteren is een keer super goed gelukt, daar wil ik op verder gaan.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 13:00:14 #115
91830 MaximusTG
pi_129711872
Oh oke, dan zal je in dat geval er wel genoeg aan hebben. Maar als het daadwerkelijk een desem is, kunt je em zelf ook in leven houden!
Als je geen zuur brood wil met zuurdesem, dan moet je zorgen dat je desem voordat je het gebruikt een keer flink ververst is, en op zn piek qua activiteit.
Je moet je nl. voorstellen dat zo'n desem een samenspel is tussen een populatie gist en melkzuurbacterien.
Die zitten in bepaalde concentraties in de desem. Door nu flink te verversen daalt die concentratie natuurlijk. De gist herstelt zich het snelste, waardoor de desem daalt qua zuurte.
Door dan langer te wachten voor je het gebruikt krijg je juist een zuurder brood.
Ook het brood in de koelkast laten rijzen maakt het zuurder, omdat je de groeisnelheid van de gist verlaagt tov die van de bacterien.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-08-2013 13:08:34 ]
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 13:03:13 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711956
Handige tips ^O^
Ik ga sowieso eerst het gistbrood proberen te 'masteren', want ik heb nog een shitload aan melen in de kast staan. bovenstaand brood was van een 405 biotarwe met een volkoren spelt die ik op een molen heb gehaald, Dan biogist en als zout Sel de gris gebruikt. Klontje boter erbij en water.
Ging als een speer!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129715618
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
pi_129715643
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.

[ afbeelding ]

Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:20 #119
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715698
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:44 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
Ik heb het nooit in de koelkast gehad, wie weet was dat het :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:59 #120
91830 MaximusTG
pi_129715719
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:48:09 #121
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715724
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Aah, ik had wel een vorm gebruikt, maar alleen om het deeg in te vormen, daarna gewoon op de bakplaat gemieterd en laten rijzen. Op zich geen probleem, de smaak is top :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:49:04 #122
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715757
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:47 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
Nee, deze keer 1/3 volkorenspelt, 2/3 tarwe, ik moet van die tarwe af want ik wil alles met spelt gaan bakken :P
Oh en een heel klein beetje volkorenmais zit er ook nog in, deeg was iets te nat in het begin.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129716108
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dit spul zeker?

[ afbeelding ]

Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Die meuk heb ik ook eens gehad ja. Bleek achteraf een of ander 'brood extract' te zijn, wat enkel smaak geeft.
  dinsdag 6 augustus 2013 @ 02:14:50 #124
21210 Paladin82
In Black and White
pi_129742203
Nog even terugkomen op mijn speltavontuur, het eerste brood was naar mijn idee goed gelukt (foto's volgen nog), tweede brood iets minder die heeft denkt ik te weinig gerezen dus volgende keer iets meer gist.

Ik had nog wel andere vraag ik wil graag Italiaanse bollen maken met een beetje dat kruidige smaakje. Heeft iemand daar een recept voor, vind zelf degene die ze bij de ah hebben, lekker smaken.
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  Moderator dinsdag 6 augustus 2013 @ 08:41:21 #125
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129744084
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2013 02:14 schreef Paladin82 het volgende:
Nog even terugkomen op mijn speltavontuur, het eerste brood was naar mijn idee goed gelukt (foto's volgen nog), tweede brood iets minder die heeft denkt ik te weinig gerezen dus volgende keer iets meer gist.

Ik had nog wel andere vraag ik wil graag Italiaanse bollen maken met een beetje dat kruidige smaakje. Heeft iemand daar een recept voor, vind zelf degene die ze bij de ah hebben, lekker smaken.
Gewoon een goeie lepel gedroogde oregano door je beslag heen doen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')