Zodra je er zin in hebt, en met boterquote:Op zondag 4 augustus 2013 13:59 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
Thanks!quote:
Thanks! Komend weekend even proberenquote:Op zondag 4 augustus 2013 14:51 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Thanks!![]()
Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.
http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
quote:Op zondag 4 augustus 2013 18:56 schreef MaximusTG het volgende:
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
Och, valt best mee hoor, en je kan prima afwijken qua gisthoeveelheid, alleen niet verwachten dat de rijstijden nog kloppen he;).quote:Op zondag 4 augustus 2013 19:03 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]Paul Hollywood
Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen ideequote:Op maandag 5 augustus 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.
Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
Dit spul zeker?quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee![]()
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Nee, niet die, Duitse en die moet koel bewaard worden. We zullen zien.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dit spul zeker?
[ afbeelding ]
Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staanquote:Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee![]()
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.quote:Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht geluktNormaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.
[ afbeelding ]
Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Ik heb het nooit in de koelkast gehad, wie weet was dat hetquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:44 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan
Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.quote:Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Aah, ik had wel een vorm gebruikt, maar alleen om het deeg in te vormen, daarna gewoon op de bakplaat gemieterd en laten rijzen. Op zich geen probleem, de smaak is topquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Nee, deze keer 1/3 volkorenspelt, 2/3 tarwe, ik moet van die tarwe af want ik wil alles met spelt gaan bakkenquote:Op maandag 5 augustus 2013 14:47 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
Die meuk heb ik ook eens gehad ja. Bleek achteraf een of ander 'brood extract' te zijn, wat enkel smaak geeft.quote:Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Dit spul zeker?
[ afbeelding ]
Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Gewoon een goeie lepel gedroogde oregano door je beslag heen doen.quote:Op dinsdag 6 augustus 2013 02:14 schreef Paladin82 het volgende:
Nog even terugkomen op mijn speltavontuur, het eerste brood was naar mijn idee goed gelukt (foto's volgen nog), tweede brood iets minder die heeft denkt ik te weinig gerezen dus volgende keer iets meer gist.
Ik had nog wel andere vraag ik wil graag Italiaanse bollen maken met een beetje dat kruidige smaakje. Heeft iemand daar een recept voor, vind zelf degene die ze bij de ah hebben, lekker smaken.
dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmmquote:Op donderdag 8 augustus 2013 18:22 schreef MaximusTG het volgende:
Een seeded loaf, vrij naar een recept uit "How to Bake" van Paul Hollywood. Zeer vrij :p.
Maar goed; zuurdesembrood,meel en bloem. En een heleboel soorten zaadjes,
225 gram bloem
175 gram tarwemeel
250 gram starter, zeer actief, avond ervoor ververst
8 gram zout
250 ml water
50 gram zonnebloempitten
50 gram lijnzaad
50 gram sesamzaad
50 gram maanzaad, helft erin, helft erop.
Kneden, 5 uur rijs, vormen, rijsmand, 2 uur rijs, 45 bakken op 190 C met stoom.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Denk niet dat 'ie nog lekker is. Althans, mijn ervaring is dat zelfgebakken brood na 2 dagen alleen nog goed is voor wentelteefjes of paneermeel.quote:Op vrijdag 9 augustus 2013 23:06 schreef Mirjam het volgende:
[..]
dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmm
waar en wanneer kan ik afhalen?
Haha, dankjewel! Hij staat ook op de voorpagina van thefreshloaf.com!quote:Op vrijdag 9 augustus 2013 23:06 schreef Mirjam het volgende:
[..]
dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmm
waar en wanneer kan ik afhalen?
Woonde jij nou in Twente? Of vergis ik me?quote:Op zaterdag 10 augustus 2013 19:57 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Haha, dankjewel! Hij staat ook op de voorpagina van thefreshloaf.com!
![]()
Lijkt me wel eens leuk om via die thuiskokwebsite aan te bieden. Maar wel lastig plannen natuurlijk..
Een vloerbrood is ook niet hoog. Ik vind het prima zo en ziet er lekker uit!quote:Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht geluktNormaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.
[ afbeelding ]
Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Das een beetje onzin hoor, een vloerbrood betekent puur dat het op een steen gebakken is. Dat kan prima een hoog brood zijn.quote:Op zondag 11 augustus 2013 11:50 schreef Qunix het volgende:
[..]
Een vloerbrood is ook niet hoog. Ik vind het prima zo en ziet er lekker uit!
En, hoe is ie geworden? Losstaand brood of in een vorm?quote:Op zondag 11 augustus 2013 11:55 schreef bloempje-moi het volgende:
Ben ook maar weer eens een simpel volkorenbrood met zonnebloempitten aan het bakken. De afgelopen keren ging het met die warmte zo snel dat veel mislukte of te snel rees waardoor het naar gist smaakte. Nu minder gist en koud water gebruikt; moet goed komen.
Nee, alleen die foto gemaakt en inmiddels is er nog maar de helft van over. Erg goed van smaakquote:Op maandag 12 augustus 2013 17:09 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je ook nog een uitgezoomde foto? Smaakt ie goed? Hij is idd mooi hoog geworden.
Net ook weer wat uit de oven gehaald; Ongeveer zelfde recept als brood van vorige week, iets meer water, nu alleen zonnebloempitten erin en sesamzaad erop.
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Ik gebruik ook wel tarwe, maar altijd ongebleekt en altijd in combinatie met iets volkoren, liefst spelt.quote:Op maandag 12 augustus 2013 20:13 schreef MaximusTG het volgende:
Toch is het deels tarwemeel. Maar goed, maakt niet uit, ik hou van zowel wit als bruin brood.
Heb trouwens een mooie manier gevonden om brood in te vriezen; Laatst bij de IKEA een doosje dubbele ziplockzakjes meegenomen; 2.5 L. Daar past mooi een half brood in uit mn langwerpige rijsmandje. Andere helft is om "meteen" op te eten.
Dan doe ik het brood erin, doe de ziplock bijna helemaal dicht, maar steek dan een rietje door de laatste opening. Zo zuig ik het zakje dan vacuüm, rietje eruit en meteen dichtduwen.
Niet heel boeiend. Ik moet binnenkort maar weer eens echt brood bakken, desem ofzo. Punt is dat ik van mezelf minder brood moet eten en dus eigenlijk geen grote broden meer maak. Vandaar de kleine broodjes. Volkoren met pitten.quote:Op maandag 12 augustus 2013 11:49 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Das een beetje onzin hoor, een vloerbrood betekent puur dat het op een steen gebakken is. Dat kan prima een hoog brood zijn.
[..]
En, hoe is ie geworden? Losstaand brood of in een vorm?
Late reactie door vakantie, maar t was dit recept: http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.htmlquote:Op vrijdag 26 juli 2013 16:17 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit!Mag ik vragen wat het recept was?
Dat ziet er echt lekker uitquote:Op maandag 12 augustus 2013 20:30 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Niet heel boeiend. Ik moet binnenkort maar weer eens echt brood bakken, desem ofzo. Punt is dat ik van mezelf minder brood moet eten en dus eigenlijk geen grote broden meer maak. Vandaar de kleine broodjes. Volkoren met pitten.
[ afbeelding ]
Ik zou of rozijnen of pompoenpitten doen, en geen boter...quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 18:36 schreef MaximusTG het volgende:
Morgen een bedankbrood bakken voor iemand; Ga een wat uitgebreidere versie doen van het 50/50 bloem/volkoren desembrood wat ik al eerder gemaakt heb, uitgebreid met wat boter, pompoenpitten erin en haverzemelen bovenop.
Het volkoren deel heb ik al gemengd met water en wat desem. Dat laat ik iig tot vanavond laat staan, afhankelijk van hoe ver het dan is gaat het de koelkast in.
Ik twijfel nog over een ding; heb ook wat rozijnen in een bakje met water in de koelkast gezet - zal ik die er ook doorheen doen morgen, of zou dat niet lekker zijn?
1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruitquote:Op donderdag 15 augustus 2013 19:52 schreef djkoelkast het volgende:
Time Lapse gemaakt van mijn brood van gisteren. Elke 10 seconden een frame, 1 uur totale baktijd:
30 minuten op 220 en 30 minuten op 170.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 20:18 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruit
Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.quote:Op donderdag 15 augustus 2013 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Tis ook wel een vrij groot brood volgens mij? Hoeveel gram?
Verder leuk filmpje; maar hij lijkt wel iets te krimpen tov oorspronkelijk grootte. Misschien iets te lang gerezen?
Daar heb ik nou nooit last van. Maar, ik bak altijd op 250 graden, en als deinst te donker wordt doe ik er watalufolie over...quote:Op donderdag 15 augustus 2013 20:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.
Brood is 500g meel + ongeveer 300g water. Met een uur bakken heb je een goede stevige korst, met een half uur wordt het brood na een dag klef.
Desem hoort toch een beetje een cyclus door te gaan van geur, van alcoholig/brodig naar zurig, en weer terug? Ik dacht dat dat er aan ligt op welk punt de melkzuurbacterien, en op welk punt de gisten de overhand hebben.quote:Op zaterdag 17 augustus 2013 09:12 schreef bloempje-moi het volgende:
Mijn desem voelt zich niet goed. Ik wil al een paar dagen te bakken, maar mijn desem ruikt minder zuur maar eerder 'broodachtig' en lijkt ook wel niet zo actief te zijn. Ik ververs hem nu drie keer achter elkaar in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Tips?
Wat voor een brood ga je precies bakken?quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 09:18 schreef bloempje-moi het volgende:
Wat is het stil hierIk hoop vandaag eindelijk weer eens desem te bakken. Ben er speciaal voor thuisgebleven
Overigens een tip voor je overtollige inactieve desem: Pannenkoeken!http://uitdekeukenvanarde(...)n-met-zuurdesem.html
Wat leuk!quote:Op zondag 18 augustus 2013 17:43 schreef bloempje-moi het volgende:
Even volledig ter inspiratie. Dit plaatje postte Levine zojuist op Facebook.
[ afbeelding ]
Leuke vraag! Rondje voorraadkast?quote:Op maandag 12 augustus 2013 22:31 schreef Postbus100 het volgende:
Mag ik eens vragen: hoe doen jullie dat met het bewaren van die verschillende soorten mail meel? Hebben jullie daar grote bakken/(weck)potten, zakken, ... voor? En ook al die verschillende zaden, wat een voorraad moet dat zijn
dat is mijn favoriete broodbakboek. Ik vind de vermont sourdough het beste, geloof ik. En de rozijnenwalnoot brood, zonder walnoot en ipv rozijnen cranberries. En nog wat meer broden...quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 11:18 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Wat voor een brood ga je precies bakken?
Oh, en als het goed is komt vanmiddag mn bestelde boek "Bread" van Jeffrey Hamelman binnen. Van Amazon.de
Bakkertjethuis.nl.quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 11:59 schreef Zo-is-dat het volgende:
Dommelsche watermolen? Of hebben ze ergens anders precies dezelfde zakjes en bakjes?
Bij mij een lade vol en meerdere weckpotten ziet er dan wel erg onoverzichtelijk uit... Voorlopig even niet thuis dus geen foto mogelijkheden
Leuk! Dankjewel! (en ook dank aan MaximusTG die eerder mijn vraag beantwoordde).quote:Op dinsdag 20 augustus 2013 11:23 schreef bloempje-moi het volgende:
Leuke vraag! Rondje voorraadkast?
[Foto's]
Toevalstreffer!quote:
Heeft die theedoek een functie?quote:
Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 20:13 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Heeft die theedoek een functie?
Over het algemeen werkt het inderdaad zo, maar in dat filmpje sluit die doek helemaal niet dat 'gevaarte' af. Vooral bij de tweede rijs kan je het deeg nog duidelijk zien.quote:Op vrijdag 23 augustus 2013 20:15 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |