abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_129676992
Ow ik heb weer wat gekocht hoor :') Vond gisteren dit boek in de kringloopwinkel voor een paar euro's:

En er zit dus ook een heel hoofdstuk over brood in. Ga dat maar eens even lezen en daar volgend weekend mee aan de slag. Boek komt uit 1981 O+
pi_129677552
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
pi_129677626
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:59 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
Zodra je er zin in hebt, en met boter :D
La derecha oprime, la izquierda libera
  zondag 4 augustus 2013 @ 14:51:13 #104
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129678794
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Wow! Schitterend :D
Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
  zondag 4 augustus 2013 @ 15:21:32 #105
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129679773
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 14:51 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
Thanks! Komend weekend even proberen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † zondag 4 augustus 2013 @ 18:56:45 #106
91830 MaximusTG
pi_129686756
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
pi_129687010
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:56 schreef MaximusTG het volgende:
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 07:57:22 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129705324
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.



Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:22:57 #109
91830 MaximusTG
pi_129710835
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 19:03 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
Och, valt best mee hoor, en je kan prima afwijken qua gisthoeveelheid, alleen niet verwachten dat de rijstijden nog kloppen he;).

Heb dr net een broodje uit gemaakt; een fougasse:

  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:27:33 #110
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129710974
Ik ga altijd uit van 1 zakje instant gist per 800g brood, Hollywood doet vaak het dubbele, blijkbaar hebben ze slechte gist in Engeland :P
Ik gebruik biogist uit 9g zakjes, iets meer dan de 7g van andere merken.

Ik heb ooit het zuurdesem willen maken uit het boek maar dat ging gewoon echt fout, rook enorm rot. Nu ga ik eerst experimenteren met bio zuurdesem uit zakjes zodat ik weet hoe het reageert en werkt, daarna zal ik zelf nog eens een poging gaan wagen het te maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:43:17 #111
91830 MaximusTG
pi_129711372
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:44:59 #112
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711410
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:51:55 #113
91830 MaximusTG
pi_129711616
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Dit spul zeker?



Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:55:49 #114
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711734
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dit spul zeker?

[ afbeelding ]

Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Nee, niet die, Duitse en die moet koel bewaard worden. We zullen zien.
Zure smaak aan mijn brood hoef ik niet. 2 dorpen verder zit nog een echte bakker die zijn eigen recepten maakt, die bakt vrijwel alles met desem en het smaakt nooit zuur. Dat is wat ik ook wil bereiken.
Maar eerst nog wat meer met gist oefenen, ik bak al jaren broden, maar ze zijn zowat nooit echt goed zoals ik het wil, die van gisteren is een keer super goed gelukt, daar wil ik op verder gaan.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 13:00:14 #115
91830 MaximusTG
pi_129711872
Oh oke, dan zal je in dat geval er wel genoeg aan hebben. Maar als het daadwerkelijk een desem is, kunt je em zelf ook in leven houden!
Als je geen zuur brood wil met zuurdesem, dan moet je zorgen dat je desem voordat je het gebruikt een keer flink ververst is, en op zn piek qua activiteit.
Je moet je nl. voorstellen dat zo'n desem een samenspel is tussen een populatie gist en melkzuurbacterien.
Die zitten in bepaalde concentraties in de desem. Door nu flink te verversen daalt die concentratie natuurlijk. De gist herstelt zich het snelste, waardoor de desem daalt qua zuurte.
Door dan langer te wachten voor je het gebruikt krijg je juist een zuurder brood.
Ook het brood in de koelkast laten rijzen maakt het zuurder, omdat je de groeisnelheid van de gist verlaagt tov die van de bacterien.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-08-2013 13:08:34 ]
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 13:03:13 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711956
Handige tips ^O^
Ik ga sowieso eerst het gistbrood proberen te 'masteren', want ik heb nog een shitload aan melen in de kast staan. bovenstaand brood was van een 405 biotarwe met een volkoren spelt die ik op een molen heb gehaald, Dan biogist en als zout Sel de gris gebruikt. Klontje boter erbij en water.
Ging als een speer!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129715618
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
pi_129715643
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.

[ afbeelding ]

Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:20 #119
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715698
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:44 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
Ik heb het nooit in de koelkast gehad, wie weet was dat het :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:59 #120
91830 MaximusTG
pi_129715719
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:48:09 #121
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715724
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Aah, ik had wel een vorm gebruikt, maar alleen om het deeg in te vormen, daarna gewoon op de bakplaat gemieterd en laten rijzen. Op zich geen probleem, de smaak is top :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:49:04 #122
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715757
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:47 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
Nee, deze keer 1/3 volkorenspelt, 2/3 tarwe, ik moet van die tarwe af want ik wil alles met spelt gaan bakken :P
Oh en een heel klein beetje volkorenmais zit er ook nog in, deeg was iets te nat in het begin.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129716108
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dit spul zeker?

[ afbeelding ]

Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Die meuk heb ik ook eens gehad ja. Bleek achteraf een of ander 'brood extract' te zijn, wat enkel smaak geeft.
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 6 augustus 2013 @ 02:14:50 #124
21210 Paladin82
In Black and White
pi_129742203
Nog even terugkomen op mijn speltavontuur, het eerste brood was naar mijn idee goed gelukt (foto's volgen nog), tweede brood iets minder die heeft denkt ik te weinig gerezen dus volgende keer iets meer gist.

Ik had nog wel andere vraag ik wil graag Italiaanse bollen maken met een beetje dat kruidige smaakje. Heeft iemand daar een recept voor, vind zelf degene die ze bij de ah hebben, lekker smaken.
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  Moderator dinsdag 6 augustus 2013 @ 08:41:21 #125
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129744084
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2013 02:14 schreef Paladin82 het volgende:
Nog even terugkomen op mijn speltavontuur, het eerste brood was naar mijn idee goed gelukt (foto's volgen nog), tweede brood iets minder die heeft denkt ik te weinig gerezen dus volgende keer iets meer gist.

Ik had nog wel andere vraag ik wil graag Italiaanse bollen maken met een beetje dat kruidige smaakje. Heeft iemand daar een recept voor, vind zelf degene die ze bij de ah hebben, lekker smaken.
Gewoon een goeie lepel gedroogde oregano door je beslag heen doen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129745703
Vers uit de oven: no-knead brood uit de braadpan :9~


De geur van brood wat net uit de oven komt en het knisperende geluid v/h afkoelen O+
mag het weten
  † In Memoriam † dinsdag 6 augustus 2013 @ 17:54:48 #127
91830 MaximusTG
pi_129759981
Ff een foccacia voor bij het eten;



met knoflook, geroosterde paprika en groene olijven bovenop.
  † In Memoriam † donderdag 8 augustus 2013 @ 18:22:40 #128
91830 MaximusTG
pi_129838225
Een seeded loaf, vrij naar een recept uit "How to Bake" van Paul Hollywood. Zeer vrij :p.
Maar goed; zuurdesembrood,meel en bloem. En een heleboel soorten zaadjes,

225 gram bloem
175 gram tarwemeel
250 gram starter, zeer actief, avond ervoor ververst
8 gram zout
250 ml water
50 gram zonnebloempitten
50 gram lijnzaad
50 gram sesamzaad
50 gram maanzaad, helft erin, helft erop.

Kneden, 5 uur rijs, vormen, rijsmand, 2 uur rijs, 45 bakken op 190 C met stoom.



[ Bericht 13% gewijzigd door MaximusTG op 09-08-2013 08:40:01 ]
pi_129869563
Mooie broden hier!
Vanmorgen bagels gebakken, was een goede lunch :9.

pi_129882119
Mix van spelt/boekweit meel gekregen dat vandaag speciaal voor mij gemalen is O+ Nu eens bedenken wat ik daarvan ga maken!
  Moderator vrijdag 9 augustus 2013 @ 23:03:48 #131
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129882299
Boekweit is geen graan, dus ik gebruik dat eigenlijk nooit in brood. Poffertjes _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129882385
quote:
0s.gif Op donderdag 8 augustus 2013 18:22 schreef MaximusTG het volgende:
Een seeded loaf, vrij naar een recept uit "How to Bake" van Paul Hollywood. Zeer vrij :p.
Maar goed; zuurdesembrood,meel en bloem. En een heleboel soorten zaadjes,

225 gram bloem
175 gram tarwemeel
250 gram starter, zeer actief, avond ervoor ververst
8 gram zout
250 ml water
50 gram zonnebloempitten
50 gram lijnzaad
50 gram sesamzaad
50 gram maanzaad, helft erin, helft erop.

Kneden, 5 uur rijs, vormen, rijsmand, 2 uur rijs, 45 bakken op 190 C met stoom.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmm
waar en wanneer kan ik afhalen? :@
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator vrijdag 9 augustus 2013 @ 23:34:42 #133
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129883293
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 23:06 schreef Mirjam het volgende:

[..]

dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmm
waar en wanneer kan ik afhalen? :@
Denk niet dat 'ie nog lekker is. Althans, mijn ervaring is dat zelfgebakken brood na 2 dagen alleen nog goed is voor wentelteefjes of paneermeel.
Ik gooi er dan ook geen hele emmer bewaarzooi in :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 10 augustus 2013 @ 19:57:19 #134
91830 MaximusTG
pi_129908310
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 23:06 schreef Mirjam het volgende:

[..]

dat ziet er echt overheerlijk uit, hmmmm
waar en wanneer kan ik afhalen? :@
Haha, dankjewel! Hij staat ook op de voorpagina van thefreshloaf.com!
8-)
Lijkt me wel eens leuk om via die thuiskokwebsite aan te bieden. Maar wel lastig plannen natuurlijk..

[ Bericht 5% gewijzigd door MaximusTG op 10-08-2013 22:58:47 ]
pi_129927937
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2013 19:57 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Haha, dankjewel! Hij staat ook op de voorpagina van thefreshloaf.com!
8-)
Lijkt me wel eens leuk om via die thuiskokwebsite aan te bieden. Maar wel lastig plannen natuurlijk..
Woonde jij nou in Twente? Of vergis ik me?
Sterkheidsbaas van alles.
  † In Memoriam † zondag 11 augustus 2013 @ 11:29:26 #136
91830 MaximusTG
pi_129930192
quote:
0s.gif Op zondag 11 augustus 2013 11:29 schreef MaximusTG het volgende:
Nope, klopt helemaal ;).
Dan maakt het me niet uit wanneer je het plant, ik kom het ophalen. :P
Sterkheidsbaas van alles.
pi_129930403
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.

[ afbeelding ]

Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Een vloerbrood is ook niet hoog. Ik vind het prima zo en ziet er lekker uit!
pi_129930494
Ben ook maar weer eens een simpel volkorenbrood met zonnebloempitten aan het bakken. De afgelopen keren ging het met die warmte zo snel dat veel mislukte of te snel rees waardoor het naar gist smaakte. Nu minder gist en koud water gebruikt; moet goed komen.
  † In Memoriam † maandag 12 augustus 2013 @ 11:49:46 #140
91830 MaximusTG
pi_129972385
quote:
14s.gif Op zondag 11 augustus 2013 11:50 schreef Qunix het volgende:

[..]

Een vloerbrood is ook niet hoog. Ik vind het prima zo en ziet er lekker uit!
Das een beetje onzin hoor, een vloerbrood betekent puur dat het op een steen gebakken is. Dat kan prima een hoog brood zijn.

quote:
0s.gif Op zondag 11 augustus 2013 11:55 schreef bloempje-moi het volgende:
Ben ook maar weer eens een simpel volkorenbrood met zonnebloempitten aan het bakken. De afgelopen keren ging het met die warmte zo snel dat veel mislukte of te snel rees waardoor het naar gist smaakte. Nu minder gist en koud water gebruikt; moet goed komen.
En, hoe is ie geworden? Losstaand brood of in een vorm?
  Moderator maandag 12 augustus 2013 @ 15:19:37 #141
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129979648
Biologisch ongebleekt Engels Artisan meel + volkoren spelt van de molen + biogist + klontje bioboter + tiefensalz, bestreken met ei van eigen biokippen =



Inclusief klein gaatje er in, maar dat mag de pret niet drukken. Deze keer echt een bolletje van gemaakt en toen kreeg ik wel mooi hoog brood.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 12 augustus 2013 @ 17:09:15 #142
91830 MaximusTG
pi_129984445
Heb je ook nog een uitgezoomde foto? Smaakt ie goed? Hij is idd mooi hoog geworden.

Net ook weer wat uit de oven gehaald; Ongeveer zelfde recept als brood van vorige week, iets meer water, nu alleen zonnebloempitten erin en sesamzaad erop.



[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 12-08-2013 17:17:07 ]
  Moderator maandag 12 augustus 2013 @ 17:20:18 #143
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129984826
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 17:09 schreef MaximusTG het volgende:
Heb je ook nog een uitgezoomde foto? Smaakt ie goed? Hij is idd mooi hoog geworden.

Net ook weer wat uit de oven gehaald; Ongeveer zelfde recept als brood van vorige week, iets meer water, nu alleen zonnebloempitten erin en sesamzaad erop.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Nee, alleen die foto gemaakt en inmiddels is er nog maar de helft van over. Erg goed van smaak ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 12 augustus 2013 @ 19:12:37 #144
91830 MaximusTG
  Moderator maandag 12 augustus 2013 @ 19:22:17 #145
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129988797
Ziet er weer super lekker uit!
Wel een beetje te wit voor mijn smaak :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 12 augustus 2013 @ 20:13:00 #146
91830 MaximusTG
pi_129991015
Toch is het deels tarwemeel. Maar goed, maakt niet uit, ik hou van zowel wit als bruin brood.
Heb trouwens een mooie manier gevonden om brood in te vriezen; Laatst bij de IKEA een doosje dubbele ziplockzakjes meegenomen; 2.5 L. Daar past mooi een half brood in uit mn langwerpige rijsmandje. Andere helft is om "meteen" op te eten.
Dan doe ik het brood erin, doe de ziplock bijna helemaal dicht, maar steek dan een rietje door de laatste opening. Zo zuig ik het zakje dan vacuüm, rietje eruit en meteen dichtduwen.
  Moderator maandag 12 augustus 2013 @ 20:15:10 #147
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129991108
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 20:13 schreef MaximusTG het volgende:
Toch is het deels tarwemeel. Maar goed, maakt niet uit, ik hou van zowel wit als bruin brood.
Heb trouwens een mooie manier gevonden om brood in te vriezen; Laatst bij de IKEA een doosje dubbele ziplockzakjes meegenomen; 2.5 L. Daar past mooi een half brood in uit mn langwerpige rijsmandje. Andere helft is om "meteen" op te eten.
Dan doe ik het brood erin, doe de ziplock bijna helemaal dicht, maar steek dan een rietje door de laatste opening. Zo zuig ik het zakje dan vacuüm, rietje eruit en meteen dichtduwen.
Ik gebruik ook wel tarwe, maar altijd ongebleekt en altijd in combinatie met iets volkoren, liefst spelt.
Witbrood valt altijd zo zwaar.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129991786
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 11:49 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Das een beetje onzin hoor, een vloerbrood betekent puur dat het op een steen gebakken is. Dat kan prima een hoog brood zijn.

[..]

En, hoe is ie geworden? Losstaand brood of in een vorm?
Niet heel boeiend. Ik moet binnenkort maar weer eens echt brood bakken, desem ofzo. Punt is dat ik van mezelf minder brood moet eten en dus eigenlijk geen grote broden meer maak. Vandaar de kleine broodjes. Volkoren met pitten.
pi_129997938
Mag ik eens vragen: hoe doen jullie dat met het bewaren van die verschillende soorten mail meel? Hebben jullie daar grote bakken/(weck)potten, zakken, ... voor? En ook al die verschillende zaden, wat een voorraad moet dat zijn :o
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † maandag 12 augustus 2013 @ 22:56:55 #150
91830 MaximusTG
pi_129999040
Euh, nou ja, het zit vaak al ergens in als je het koopt he, dus daar laat ik het meestal maar inzitten :P. Tenzij je echt vrachtwagenladingen bestelt, is dat ook geen probleem. Zakken van 2,5 kg heb ik ook wel eens, die zijn nog net handelbaar om vanuit te storten, meer dan dat dan moet je uit de zak gaan scheppen.
Verder gebruik ik niet zo vaak zaden en pitten in mn brood - toevallig nu net twee keer achter elkaar - omdat mn vriendin niet zo van zaden pitten in dr brood houdt. Dus als ik dan een keer brood wil maken met zaden en pitten haal ik gewoon een klein potje.
Meeste ruimte die ik nu kwijt ben is aan de steen + schieters + mandjes.
Je kunt het zo gek maken als je zelf wil natuurlijk.
pi_130009024
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 16:17 schreef minilot het volgende:

[..]

Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit! O+ Mag ik vragen wat het recept was?
Late reactie door vakantie, maar t was dit recept: http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html

Ik heb uit Frankrijk meel voor pain de campagne meegenomen. Had ik vorig jaar ook gedaan, en dat was erg lekker brood geworden. Nu, met iets meer broodbakervaring, moet dat nog wel beter lukken. Later deze week maar eens proberen.
pi_130009133
Merci! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_130009605
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 20:30 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Niet heel boeiend. Ik moet binnenkort maar weer eens echt brood bakken, desem ofzo. Punt is dat ik van mezelf minder brood moet eten en dus eigenlijk geen grote broden meer maak. Vandaar de kleine broodjes. Volkoren met pitten.
[ afbeelding ]
Dat ziet er echt lekker uit :9
pi_130015080
Heeft/weet iemand toevallig een lekker recept voor rozijnenbrood (of rozijnen brioche, is ook goed), het liefst een recept uit eigen ervaring :)
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
pi_130015256
Ik maak deze regelmatig, zonder de walnoten, en met cranberries ipv rozijnen.http://jugalbandi.info/2008/05/golden-raisin-and-walnut-bread/
pi_130026388
Bedankt Jagärtrut ;) (tis net alsof ik je uitscheldt :@ :P ).
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
  † In Memoriam † dinsdag 13 augustus 2013 @ 18:36:51 #157
91830 MaximusTG
pi_130027156
Morgen een bedankbrood bakken voor iemand; Ga een wat uitgebreidere versie doen van het 50/50 bloem/volkoren desembrood wat ik al eerder gemaakt heb, uitgebreid met wat boter, pompoenpitten erin en haverzemelen bovenop.
Het volkoren deel heb ik al gemengd met water en wat desem. Dat laat ik iig tot vanavond laat staan, afhankelijk van hoe ver het dan is gaat het de koelkast in.
Ik twijfel nog over een ding; heb ook wat rozijnen in een bakje met water in de koelkast gezet - zal ik die er ook doorheen doen morgen, of zou dat niet lekker zijn?
pi_130033342
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2013 18:36 schreef MaximusTG het volgende:
Morgen een bedankbrood bakken voor iemand; Ga een wat uitgebreidere versie doen van het 50/50 bloem/volkoren desembrood wat ik al eerder gemaakt heb, uitgebreid met wat boter, pompoenpitten erin en haverzemelen bovenop.
Het volkoren deel heb ik al gemengd met water en wat desem. Dat laat ik iig tot vanavond laat staan, afhankelijk van hoe ver het dan is gaat het de koelkast in.
Ik twijfel nog over een ding; heb ook wat rozijnen in een bakje met water in de koelkast gezet - zal ik die er ook doorheen doen morgen, of zou dat niet lekker zijn?
Ik zou of rozijnen of pompoenpitten doen, en geen boter...
  † In Memoriam † woensdag 14 augustus 2013 @ 15:29:10 #159
91830 MaximusTG
pi_130058809
Ha, ik heb het lekker er toch alletwee doorheen gedaan, inclusief de boter (daardoor is ie langer houdbaar).
Mij leek het nl. wel lekker... Dus ben benieuwd. Deze gaat toch gewoon door mij opgegeten worden, het brood kon nl. niet morgen al in ontvangst genomen worden, dus dat gaan we beter plannen. Kon ik dit mooi nog even uitproberen.
Dus 50/50 volkoren tarwemeel/tarwebloem, volkoren deel + evenveel water + pompoenpitten en 60 gram desem gistermiddag gemengd. 's avonds om uur of 12 in koelkast gezet. In apart bakje wat rozijnen geweekt in water. Vanochtend eruit, uurtje op temperatuur komen. Toen bloem erbij, rest water. Gekneed met deeghaken, toen met de hand de rozijnen erdoor. Ongeveer 2 uur laten rijzen, daarna gevormd, nat gespoten, door de zemelen heen gerold, en in rijsmandje. 2 uur later in oven.




[ Bericht 11% gewijzigd door MaximusTG op 14-08-2013 18:34:39 ]
  donderdag 15 augustus 2013 @ 18:48:51 #160
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130103906
Vandaag voor het eerst in mijn leven brood geprobeerd te bakken; zwaar mislukt XD Het deeg rees netjes toen het nog in de kom zat, zo'n anderhalf à twee keer eigen volume, maar na een uur in de oven was het toch, tja, nogal stevig... Wel gaar, maar absoluut niet luchtig en ook niet lekker
Ik heb het anderhalf uur laten rijzen, op verpakking stond twee keer dertig minuten (tussendoor weer kneden). Het was een zo'n pak waar e alleen water aan hoeft toe te voegen van de bio-super. Iemand ervaring mee die mij kan uitleggen waarom het niet verder is gerezen? Bij voorbaat dank! :)
Inserteer signatuur hier.
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 18:55:04 #161
91830 MaximusTG
pi_130104063
We kunnen je vast helpen, maar je moet iets duidelijker opschrijven wat je nu precies gedaan hebt.
Je had die mix; daar heb je water bij gedaan in waarschijnlijk een kom. (hoeveel water?) Toen gekneed, met de hand? Of met deeghaken/mengmachine?
Daarna laten rijzen voor hoe lang? Vervolgens in een vorm? Hoe lang in de oven op welke temperatuur, etc.
  donderdag 15 augustus 2013 @ 19:06:41 #162
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130104362
500 g boerenbrood volkorenmix, zo'n 330ml lauwwarm water (stond 300-350ml in gebruiksaanwijzing). Tijdje gekneed met deeghaken tot het me een goed kneedbaar deeg leek, toen 40 minuten in een grote kom met theedoek erover laten rijzen (zag overigens niet veel verschil in volume). Toen weer deeghaken erdoor en in bakvorm gedaan, nog eens 30 minuten met theedoek erover laten rijzen (toen rees het wel zichtbaar). Vervolgens zo'n 50 (verpakking: 40-50) minuten in de oven op stand 180 graden. Op de verpakking stond 200 maar mijn ervaring met onze oven is dat dingen aanbranden als je op de voorgeschreven temperatuur doet dus volgens mij wordt de oven heter dan 'ie zou moeten.
Inserteer signatuur hier.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:17:55 #163
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130104690
Ik denk dat het fout ging bij "tot het me een goed kneedbaar deeg leek". Kneden is werken en duurt echt wel minimaal 10 minuten, anders zijn de gluten niet genoeg ontwikkeld en dus niet genoeg sterkte om luchtkamers te bevatten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 19:18:30 #164
91830 MaximusTG
pi_130104713
Oke.
Normaal gesproken kneed je je deeg maar 1 keer. Je kunt het daarna nog wel een keer doorslaan, de lucht eruit drukken etc, maar zeker niet nog een keer de deeghaken erin hangen. Waarom jouw brood zo compact is, is waarschijnlijk omdat je het te snel de oven in hebt gedaan nadat het in de vorm zat.
Heb je het deeg niet gevormd? Wat voor een vorm was het dan? Een broodvorm echt?
Wat je had moeten doen;
Mengen, kneden. Even opbollen en in een kom afgedekt laten rijzen tot verdubbeld in volume. Dat is niet verdubbeld in diameter!
Dan stort je het deeg op een werkblad met een beetje bloem tegen het plakken. Voor een broodvorm druk je het deeg nu uit tot een rechthoek met een breedte gelijk aan de lengte van de broodvorm. Je rolt het deeg dan stevig op tot een rol, en druk de naad dicht. Doe het met die naad naar beneden in de vorm (zou dus precies tussen de randen moeten passen). Laat het deeg dan weer rijzen tot bijna in volume verdubbeld. Er is een testje dat je kan gebruiken om te zien of het al klaar is om te bakken;
Druk het deeg met je wijsvinger voorzichtig in. Komt het snel weer omhoog kan ie nog wat langer rijzen. Komt ie niet te omhoog dan ben je te laat. Komt ie langzaam weer omhoog dan kan ie de oven in.
Zorg vervolgens in de oven voor stoom. Door bv een oude braadslee mee voor te verwarmen. Giet daar dan wat water in als je brood erin gaat.
De hoeveelheid water in je deeg zou misschien nog wat hoger kunnen, afhankelijk van of het 100% volkoren brood is of een mengsel. Rijstijden zijn afhankelijk van temperatuur, en hoeveelheid gist in de mix.

@djkoelkast; met een mixer met deeghaken kost het je geen 10 minuten hoor. Dan nog moet je idd wel goed je deeg kneden.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:20:24 #165
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130104792
Ik heb nooit een mixer met deeghaken gebruikt, ik vind het geen doen :P
Maar evengoed met zo'n mixer is 5 minuten al lang, echt lang. Ik denk dat de meeste mensen het binnen 2 minuten wel bekeken hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 15 augustus 2013 @ 19:29:23 #166
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130105133
Voor zover ik de twee minuten al gehaald heb :P

Het was geen broodvorm maar een cakeblik trouwens. Ziet er voor mij hetzelfde uit als een broodvorm... zit daar verschil in?

Over twee weken ronde twee, zal het dit keer op bovenstaande manier doen :)
Inserteer signatuur hier.
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 19:36:15 #167
91830 MaximusTG
pi_130105401
Dan is dat idd ook een factor..,
Bakvorm maakt niet zo heel veel uit, heeft invloed op de uiteindelijke vorm van je brood. En het moet passen natuurlijk.
Let dan bij de volgende keer goed op dat je brood voldoende gerezen is bij de 2de, laatste rijs. En laat het ook weer niet te lang rijzen bij de eerste rijs. Waarschijnlijk zit er best veel gist in die mix, waardoor het brood snel rijst. Maar daardoor is het moment waarop het ideaal de oven in gaat ook snel voorbij. Dan is de gistactiviteit zn piek voorbij.
Idealiter is ie dus net op of bijna bij zn piek in activiteit, dan rijst ie ook nog flink na in de oven, terwijl de interne temperatuur van het brood stijgt (en de gist dus actiever wordt) tot de gist doodgaat.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:52:05 #168
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130106003
Time Lapse gemaakt van mijn brood van gisteren. Elke 10 seconden een frame, 1 uur totale baktijd:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130107004
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 19:52 schreef djkoelkast het volgende:
Time Lapse gemaakt van mijn brood van gisteren. Elke 10 seconden een frame, 1 uur totale baktijd:

1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruit
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 20:20:08 #170
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130107059
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:18 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruit
30 minuten op 220 en 30 minuten op 170.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 20:22:28 #171
91830 MaximusTG
pi_130107136
Tis ook wel een vrij groot brood volgens mij? Hoeveel gram?
Verder leuk filmpje; maar hij lijkt wel iets te krimpen tov oorspronkelijk grootte. Misschien iets te lang gerezen?
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 20:23:51 #172
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130107199
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Tis ook wel een vrij groot brood volgens mij? Hoeveel gram?
Verder leuk filmpje; maar hij lijkt wel iets te krimpen tov oorspronkelijk grootte. Misschien iets te lang gerezen?
Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.
Brood is 500g meel + ongeveer 300g water. Met een uur bakken heb je een goede stevige korst, met een half uur wordt het brood na een dag klef.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130110372
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:23 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.
Brood is 500g meel + ongeveer 300g water. Met een uur bakken heb je een goede stevige korst, met een half uur wordt het brood na een dag klef.
Daar heb ik nou nooit last van. Maar, ik bak altijd op 250 graden, en als deinst te donker wordt doe ik er watalufolie over...

Ik leef al een week op supermarktbrood, niets aan -O- *)
pi_130158744
Mijn desem voelt zich niet goed. Ik wil al een paar dagen te bakken, maar mijn desem ruikt minder zuur maar eerder 'broodachtig' en lijkt ook wel niet zo actief te zijn. Ik ververs hem nu drie keer achter elkaar in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Tips? ;(
pi_130160342
Stokbrood en bagels aan t bakken! :)

T bagel deeg rijst alleen niet goed, gist is nog goed (t voordeeg van t stokbrood zat vanochtend vol bubbeltjes) en het staat in de oven op rijsstand dus niet op de tocht ofzo. Water niet te warm, ik weet t niet. Even afwachten denk ik.
pi_130204823
Even volledig ter inspiratie. Dit plaatje postte Levine zojuist op Facebook.
pi_130264753
Wat is het stil hier -O- Ik hoop vandaag eindelijk weer eens desem te bakken. Ben er speciaal voor thuisgebleven :D
Overigens een tip voor je overtollige inactieve desem: Pannenkoeken! :9 http://uitdekeukenvanarde(...)n-met-zuurdesem.html
pi_130264847
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 augustus 2013 09:12 schreef bloempje-moi het volgende:
Mijn desem voelt zich niet goed. Ik wil al een paar dagen te bakken, maar mijn desem ruikt minder zuur maar eerder 'broodachtig' en lijkt ook wel niet zo actief te zijn. Ik ververs hem nu drie keer achter elkaar in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Tips? ;(
Desem hoort toch een beetje een cyclus door te gaan van geur, van alcoholig/brodig naar zurig, en weer terug? Ik dacht dat dat er aan ligt op welk punt de melkzuurbacterien, en op welk punt de gisten de overhand hebben.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 20 augustus 2013 @ 11:18:27 #179
91830 MaximusTG
pi_130267451
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 09:18 schreef bloempje-moi het volgende:
Wat is het stil hier -O- Ik hoop vandaag eindelijk weer eens desem te bakken. Ben er speciaal voor thuisgebleven :D
Overigens een tip voor je overtollige inactieve desem: Pannenkoeken! :9 http://uitdekeukenvanarde(...)n-met-zuurdesem.html
Wat voor een brood ga je precies bakken?

Oh, en als het goed is komt vanmiddag mn bestelde boek "Bread" van Jeffrey Hamelman binnen. Van Amazon.de
pi_130267479
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2013 17:43 schreef bloempje-moi het volgende:
Even volledig ter inspiratie. Dit plaatje postte Levine zojuist op Facebook.
[ afbeelding ]
Wat leuk! O+
Ja doei.
pi_130267488
En, vanavond start the Great British Bake Off weer! *O*
Ja doei.
pi_130267611
Mijn standaard desem met zonnebloempitten. Volgens mij werkt mijn desem inderdaad weer naar behoren. Misschien had ik hem iets te lang verwaarloosd. :@

quote:
2s.gif Op maandag 12 augustus 2013 22:31 schreef Postbus100 het volgende:
Mag ik eens vragen: hoe doen jullie dat met het bewaren van die verschillende soorten mail meel? Hebben jullie daar grote bakken/(weck)potten, zakken, ... voor? En ook al die verschillende zaden, wat een voorraad moet dat zijn :o
Leuke vraag! Rondje voorraadkast?


pi_130268652
Dommelsche watermolen? Of hebben ze ergens anders precies dezelfde zakjes en bakjes?

Bij mij een lade vol en meerdere weckpotten ziet er dan wel erg onoverzichtelijk uit... Voorlopig even niet thuis dus geen foto mogelijkheden
pi_130268938
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:18 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wat voor een brood ga je precies bakken?

Oh, en als het goed is komt vanmiddag mn bestelde boek "Bread" van Jeffrey Hamelman binnen. Van Amazon.de
dat is mijn favoriete broodbakboek. Ik vind de vermont sourdough het beste, geloof ik. En de rozijnenwalnoot brood, zonder walnoot en ipv rozijnen cranberries. En nog wat meer broden...
pi_130268962
ik zal thuis eens een foto maken van m'n bakspullen kastje. Rommelig, vooral. Maar, genoeg plaats in de keuken, dus maakt niet zoveel uit.
pi_130270179
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:59 schreef Zo-is-dat het volgende:
Dommelsche watermolen? Of hebben ze ergens anders precies dezelfde zakjes en bakjes?

Bij mij een lade vol en meerdere weckpotten ziet er dan wel erg onoverzichtelijk uit... Voorlopig even niet thuis dus geen foto mogelijkheden
Bakkertjethuis.nl. :)
pi_130270254
Ik ging even zoeken net en zag inderdaad dat dat ook van hun is :) Toffe webwinkel zeg, in de winkel waar ik kom hebben ze veel maar niet zoveel! Ben bang dat ik daar nog wel eens voor ga zwichten, maar eerst m'n lade maar eens even laten slinken..
pi_130274259
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:23 schreef bloempje-moi het volgende:

Leuke vraag! Rondje voorraadkast?
[Foto's]
Leuk! Dankjewel! (en ook dank aan MaximusTG die eerder mijn vraag beantwoordde).
Potten zijn wel makkelijk, maar ik ben altijd bang dat ze een keer kapot vallen op de grond. Misschien zijn tupperwaredozen nog handiger.
Ik bewaar het nu voornamelijk in zakken (mede door gebrek aan ruimte), maar als ik later een keuken voor mezelf heb, wil ik een handiger voorraadsysteem aanleggen. Ook met andere basisingrediënten zoals gedroogde peulvruchten, rijst, pasta, etc, etc.
Somebody that I used to know
pi_130284104
Heerlijk weer, die geur van desem O+



pi_130289502
Hoe krijg je zo'n mooie korst? :o
pi_130291828
Eindelijk een goed gelukt broodje. Het deeg was bij de tweede rijs ingestort, maar ik heb het deeg nogmaals gevormd en nog een keer laten rijzen. Wonderbaarlijk genoeg is het gelukt.

Maken jullie eigenlijk gebruik van rijsmandjes?
Had ook krentenbollen gemaakt, naar het recept van Levine, maar ik krijg de krenten er echt niet netjes doorheen. Iemand nog tips voor me?
Ze waren in ieder geval wel goedgekeurd door vriendlief. :)
pi_130292037
quote:
11s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 21:14 schreef Qunix het volgende:
Hoe krijg je zo'n mooie korst? :o
Toevalstreffer! :D Ik weet dat je het beste een ondiepe snee moet maken terwijl je het mesje vrijwel horizontaal houdt. Dan breekt het tijdens de ovenrijs in meerdere fasen open en krijg je een korst in drie kleuren. Hamelman legt het heel duidelijk uit. Maar ik blijf het erg moeilijk vinden om het voor elkaar te krijgen, het lukt mij vaker niet dan wel. Bij baguettes is het helemaal een drama. Dit deeg kwam ook uit de koelkast waardoor het nog iets steviger was. Dat hielp denk ik ook.
pi_130353875
Beste is als je deeg dan in de oven ook nog werking heeft. Door die werking krijgt die snee ook meer uitstraling. Je mesje horizontaal en een beetje schuin houden helpt ook erbij.
  † In Memoriam † donderdag 22 augustus 2013 @ 17:56:02 #194
91830 MaximusTG
pi_130354403
Nog foto's van de binnenkant bloempje-moi?
pi_130375661
De binnenkant was iets minder spectaculair. Goede kruim ed, maar niet van die mooie structuren als jij tevoorschijn kunt toveren. Ik had er nog een restantje volkorenmeel doorheen gedaan en mijn desem was nog niet op zijn piek toen ik mijn levain maakte. Maar het smaakt prima!
pi_130376899
Na een hele reeks broden die erg mooi werden, nu al 3 batches achter elkaar die niet goed omhoog komen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_130387971
Kennen jullie dit? Kwam in vandaag tegen in de kookwinkel.
De Lekué broodmaker. Lijkt me helemaal niets. :N




pi_130393419
quote:
Heeft die theedoek een functie? :{
Somebody that I used to know
pi_130393508
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 20:13 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Heeft die theedoek een functie? :{
Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".

Ik heb vandaag de zuurdesem-starter in een potje gemikt. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen/mislukkingen. Voor alles een eerste keer :+
pi_130393593
quote:
17s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 20:15 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".
Over het algemeen werkt het inderdaad zo, maar in dat filmpje sluit die doek helemaal niet dat 'gevaarte' af. Vooral bij de tweede rijs kan je het deeg nog duidelijk zien.
Somebody that I used to know
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')