abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_128467185
registreer om deze reclame te verbergen
michal-bartosiewicz-my-little-schizofrenia-galeria-schody-530x376.jpg?9d7bd4
- Michał Bartosiewicz, My little schizofrenia

Wat is schizofrenie?

Schizofrenie is een ziekte van (bepaalde delen van) de hersenen waarbij gebleken is dat iemand psychotisch (wat is psychose) kan worden en niet meer goed kan functioneren. Met 'niet goed meer functioneren' wordt bedoeld dat iemand minstens een half jaar minder goed functioneert dan men op grond van z'n talenten, opvoeding, opleiding en kansen zou mogen verwachten. Men spreekt van "een knik in de levenslijn".
Voor het functioneren geldt dat men de situatie moet kunnen vergelijken met vroeger.
Psychotisch is men als men, gedurende een maand, door verstoring van de waarneming (hallucinaties), het denken (verstoorde gedachtegang en wanen) en/of het gedrag (schokkerige bewegingen, zich terugtrekken, verwaarlozing), het contact met de realiteit (ten dele) verliest.
Hallucinaties zijn waarnemingen zonder dat de zintuigen geprikkeld worden en komen het meeste voor in de vorm van een stem of meerdere stemmen die vaak commentaar geven op wat degene die hallucineert net denkt of aan het doen is. Hallucinaties kunnen ook de andere zintuigen betreffen, zoals de reuk, de smaak, de tast-/aanrakingszin en het gezichtsvermogen. Vaak ziet men wel aan iemand of hij of zij hallucineert. Familieleden merken dat iemand zit te luisteren naar iets wat zij niet kunnen horen.

Verstoorde gedachtegang blijkt direct wanneer we iemand niet meer kunnen volgen omdat wat gezegd wordt onlogisch is, onsamenhangend of verward. Het is een heel nare ervaring om te merken dat op deze manier geen echt contact meer mogelijk is.
Wanen zijn denkbeelden of overtuigingen die onjuist zijn. Iemand is er bijvoorbeeld van overtuigd dat hij of zij afgeluisterd wordt door de televisie of dat de dingen die men op de televisie ziet een speciale boodschap voor betrokkene inhouden.

Verstoorde bewegingen worden vaak ervaren als bewegingen die door iemand anders gedaan worden. Soms is er verminderde beweging, tot volledige stilstand toe. De patiŽnt heeft er meestal geen verklaring voor en als als hij die wel heeft, dan zien we de verstoorde gedachten: "Buitenaardse krachten hebben chips in mijn hersenen geplaatst waardoor zij precies weten wat ik denk en waardoor zij mij kunnen bewegen."

Bij verstoord sociaal gedrag leeft de patiŽnt vaak teruggetrokken en dreigt men sociaal geÔsoleerd te raken. Ook zelfverwaarlozing en vervuiling zou je hier onder kunnen rekenen. Zwerven over straat, in zichzelf lopen te praten of juist zomaar tegen iemand beginnen te schreeuwen is ook verstoord sociaal gedrag. Voor familieleden en vrienden is het meestal snel duidelijk of iemand "verstoord" gedrag heeft.

Om goed in kaart te brengen om welke ziekteverschijnselen (symptomen) het gaat onderscheidt men zgn. positieve en negatieve symptomen.

Positieve symptomen zijn verschijnselen die aanwezig zijn en er niet horen te zijn. Hieronder vallen:

• wanen
• hallucinaties
• vreemd gedrag

Negatieve symptomen zijn verschijnselen die ontbreken waar ze wel zouden moeten zijn. Hieronder vallen:

• geen of weinig gevoelsmatige betrokkenheid (afgevlakt affect, apathie)
• geen spontane deelname aan een gesprek (apathie)
• geen of weinig vermogen om initiatieven te nemen (avolitie, apathie)
• weinig wilskracht/doorzettingsvermogen (apathie)
• onvermogen om ergens plezier aan te beleven (anhedonie, apathie)
• geen of weinig deelname aan sociale interacties (apathie)
• weinig aandacht en concentratievermogen

Negatieve symptomen kunnen aan een eerste psychose vooraf gaan. Ze worden dan vaak niet herkend als symptomen van schizofrenie. De diagnose "schizofrenie" kan pas worden gesteld als er een psychotische episode van een maand (geweest) is en iemand minstens een half jaar minder goed kan functioneren.

Bron: http://www.e-psychiater.nl/html/psychiatrie/schizofrenie.php
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_128472972
Ah, een nieuw topic! Om te reageren op de laatste posts van het oude topic: Ik vraag me af of we herkeurd worden... Het lijkt me eigenlijk sterk, maar je weet het nooit met de politiek.
pi_128474627
quote:
14s.gif Op maandag 1 juli 2013 20:15 schreef Helgen het volgende:
Ah, een nieuw topic!
Ja, de topicreeks leek een beetje aan zijn eigen succes ten onder gegaan te zijn. :P
quote:
Om te reageren op de laatste posts van het oude topic: Ik vraag me af of we herkeurd worden... Het lijkt me eigenlijk sterk, maar je weet het nooit met de politiek.
Ik ga er eigenlijk niet vanuit dat ik op korte termijn verplicht word om een betaalde baan te zoeken. Maar goed, het kan natuurlijk altijd veranderen.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_131070042
registreer om deze reclame te verbergen
Hey mensen,

Hoe gaat het met iedereen?

Ik las laatst dit bericht:

Kabinet snijdt hard in inkomen chronisch zieke

En nu begint er in mij weer een woede op te komen. Wat gaat dit betekenen voor de toekomst?

Ik begreep dat er 30 november een grote demonstratie tegen het kabinet komt.
pi_133484451
Het is al te lang stil hier, ik begin me zorgen te maken. Is iedereen nog in goede doen? Zijn er vorderingen, achteruitgangen, leven jullie nog?
pi_133490419
Ik ben nu precies 4 maanden gestopt met drinken en ook behoorlijk wat afgevallen (heb uitgerekend dat als ik nog 3 kilo afval, dat ik op een gezond gewicht zit).

Negatieve is dat de paranoia nog aanwezig is en op momenten zelfs heel sterk.

Maar ik ben ook benieuwd hoe het met iedereen gaat hier!
pi_133491861
registreer om deze reclame te verbergen
Die symptomen komen (deels) overeen met schizoÔde en schizotypisch. Dat is wat ik heb.
"What I did, I did without choice... in the name of peace and sanity." - The Doctor
pi_133492761
Eigenlijk geloof ik jullie niet meer. Of jullie spelen maar zodat jullie nooit meer hoeven te werken en geld vangen van mensen die jullie toch niet meer mogen, of jullie weten gewoon niet hoe je de stemmen kan uitlachen. Zij hebben immers geen echt iets.
pi_133492864
quote:
0s.gif Op donderdag 21 november 2013 15:06 schreef Murdera het volgende:
Het is al te lang stil hier, ik begin me zorgen te maken. Is iedereen nog in goede doen? Zijn er vorderingen, achteruitgangen, leven jullie nog?
Nou ik heb wel vorderingen. Ik sta op het punt om alle stemmen/spoken voorgoed uit mijn bestaan te krijgen. Het is wel ingewikkeld allemaal, het komt erop neer dat die stemmen eerst echt mij aanspraken, maar gaan de weg kwam ik erachter dat die persoon die zij dachten aan te spreken helemaal niet mij is! En toen werd het beter en tegenwoordig leer ik hoe ik die stem voor kan zijn zodat wanneer die iets zegt, ik meteen weet dat diegene het tegen diens eigen projectie van mij heeft, maar ik dat dus niet ben net zo min als dat die stem er werkelijk is, het is meer een soort radio naar een andere plek, een luisterspelletje wat je dan kan sturen en over kan fantaseren op een leuke manier, zodat je zelf altijd de overhand houd.
pi_134282678
Ik heb dit boek teruggevonden in mijn kamer. Lag onder een dikke laag stof onder mijn bed. Was bijna vergeten dat ik hem had.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik vind die hele wereld in dat boek zo gaaf.
pi_134283200
quote:
17s.gif Op zondag 15 december 2013 09:40 schreef Gewas het volgende:
Ik heb dit boek teruggevonden in mijn kamer. Lag onder een dikke laag stof onder mijn bed. Was bijna vergeten dat ik hem had.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik vind die hele wereld in dat boek zo gaaf.
Vette shit. Ik heb me ook uren weten te vermaken met Tolkien.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_134336450
Ik heb ook periodes gehad dat ik hele dagen dat boek las. :)

Vandaag heb ik wel weer een mindere dag. Vrijwel geen contact gehad met mensen maar toch het gevoel dat ik tegen 20 mensen heb staan praten. Onrust in mijn hoofd. :X
pi_134456859
Dag allemaal,

Zeer lang geleden dat ik in dit topic heb gepost, dus wil eigenlijk wel even laten weten hoe het nu met me gaat en ben wel benieuwd hoe het met iedereen hier gaat.

Ik ben in juli dan uiteindelijk gediagnosticeerd met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis en direct daarna ben ik eindelijk over gegaan naar volwassenenzorg. Daar heb ik 3 gesprekken gehad, waarna ik en mijn psychiater tot de conclusie kwamen dat ik eigenlijk best wel weer zonder was. Inmiddels stond ik wel op de lijst voor de afkick, maar daar zag ik heel erg tegenop en dat heb ik toen ook niet gedaan.
Alsnog heb ik toen een paar dagen later het besluit genomen om te stoppen met blowen en sindsdien ben ik er ook helemaal vanaf. Na 3 jaar gesloopt te zijn geweest en 3 jaar alleen maar bezig zijn met mijn herstel, ben ik er dan eindelijk klaar mee. Inmiddels heb ik bijna 2 opleidingen afgerond en heb ik vooral nog moeite met depressieve gevoelens en mijn drinkgedrag. Af en toe heb ik nog lichte hallucinaties en angsten, maar dat kan ik op het moment goed van mij afzetten.

Dus over het geheel gaat het erg goed met mij. Hoe gaat het met de rest hier?

Gr Demon
I dare you all to write one more thing that you won't say to my face. - Marilyn Manson
pi_134478463
Hey Demon!

Fijn om te horen dat het goed gaat met jou. :) Stoppen met blowen was een verstandige keuze denk ik.

Vind je het een fijn idee dat je nu een 'echte' diagnose hebt? En herken je jezelf in de symptomen?

Hier gaat het zoals altijd, niet echt veranderingen. Wel veel last van een enorme onrust in mijn hoofd. Dat gaat nooit weg denk ik.
pi_134491250
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 07:02 schreef Gewas het volgende:
Hey Demon!

Fijn om te horen dat het goed gaat met jou. :) Stoppen met blowen was een verstandige keuze denk ik.

Vind je het een fijn idee dat je nu een 'echte' diagnose hebt? En herken je jezelf in de symptomen?

Hier gaat het zoals altijd, niet echt veranderingen. Wel veel last van een enorme onrust in mijn hoofd. Dat gaat nooit weg denk ik.
Ik moet eerlijk zeggen dat toen ik nog blowde dat ik helemaal geen symptomen had ťn ik bijna geen alcohol nuttigde. Voor mijn opleiding/werk mag het simpelweg niet, dus ik had vrij weinig keuze.
De diagnose was eigenlijk wat ik zelf al lange tijd verwachte, maar ik was wel blij dat het er eindelijk stond. Hielp erg om het af te sluiten. Ben ook best wel blij dat ik nu van de GGZ zorg af ben, en heb nu ook veel minder steun nodig. Af en toe een gesprekje met iemand die ik vertrouw is inmiddels genoeg om mezelf er doorheen te slepen.
Ik kan mij goed vinden in de diagnose STPS, al ben ik wel bang dat mensen daar al helemaal niets van snappen. Dan is het maar hopen dat ik de kans krijg het te specificeren. Alleen blijft dat zo bij psychische stoornissen. Het enige echte risico dat ik loop is eigenlijk dat bijvoorbeeld overspannenheid nog veel heftiger bij mij zou kunnen zijn dan bij een "normaal" persoon en dat het iets sneller optreed. Al ben ik verder niet echt gevoelig voor stress en spanning.
I dare you all to write one more thing that you won't say to my face. - Marilyn Manson
pi_134596843
Gaan jullie nog wat doen met de feestdagen?

Kerst sla ik dit jaar over en ik ben die cholera kerstliedjes ook al helemaal zat.

Vannacht wel gedroomd dat ik dronken was op oudjaarsavond. Alcohol is nog steeds niet helemaal uit mijn hoofd blijkbaar.
pi_134659097
Het wekt bij mij een enorm wantrouwen hoe mijn familie zich gedraagt. Echt wtf is er aan de hand met mensen.

Niet alleen familie trouwens, alle mensen doen de laatste tijd zo vreemd.
pi_134677654
Nadat ik gister mijn wonderpilletje had genomen ging het beter. Was opzich nog best leuk gisteravond en ik denk dat ik al weet waarom mijn familie zo deed.
pi_134723567
De boosheid is eindelijk weg.

[ Bericht 92% gewijzigd door Gewas op 26-12-2013 20:02:53 ]
pi_134736706

Gaat over de anti-christ en het einde der tijden.
pi_134839585
http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychose

Ik kwam net toevallig weer op deze pagina terecht en ik herken gewoon alle beschrijvingen van de positieve symptomen. Al die tijd gedacht dat dat gedrag van mij door de alcohol kwam, maarja dat kan ook niet aangezien ik bijna een half jaar niet meer heb gedronken. Ik begrijp echt niet waarom mijn hoofd zo verrot is.

Mijn relatie met klassieke muziek is nu ook voorbij. Ik gebruik nu black/death metal als zelfmedicatie.

Maarre.. gaan jullie nog iets doen met Oud en Nieuw? :)

Ik heb best wel zin in Oud en Nieuw.

[ Bericht 0% gewijzigd door Gewas op 29-12-2013 19:23:59 ]
pi_134861293
Ik heb aardig wat uitnodigingen gehad voor oud&nieuw, maar heb er zeer weinig behoefte aan. Ben momenteel lichtelijk gestrest, het gaat wel een stuk beter met me als ik gewoon met mijn dagelijkse routine bezig ben, dan dat het gaat in de vakantie.
Afgelopen nacht ook weer het een en ander meegemaakt en ben sinds kort weer redelijk onzeker over mijn relaties met mijn vrienden. Geen idee wat ik er mee aan moet. Misschien weer wat slaap pillen gebruiken en wat beter om m'n nachtrust denken.
I dare you all to write one more thing that you won't say to my face. - Marilyn Manson
pi_134882162
Wat heb je vannacht meegemaakt dan (als je het hier kwijt wil)?

En goed slapen/rusten is belangrijk. Ik heb het 'geluk' dat ik zware medicatie heb waardoor ik goed slaap (daarvoor ook jaren slaapproblemen gehad).

Ik blijf dit jaar gewoon thuis met Oud en Nieuw. Vuurwerk afsteken en we gaan oliebollen bakken. :9
pi_134882371
Er was een jongen die van plan was van de brug te springen, net iets voor mijn huis; en ik was natuurlijk de eerste die er langsliep.

Ik probeer nu 's avonds te lezen voor ik ga slapen en dat helpt me wel, zolang ik niet al teveel stress heb.
I dare you all to write one more thing that you won't say to my face. - Marilyn Manson
pi_134885078
Heftig! :o

Ik zou dan echt niet weten wat ik moet doen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')