FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Franchiser worden, wat komt er allemaal bij kijken
DuvelDuvelzondag 30 juni 2013 @ 19:24
Kleine situatieschets,

Heb een aantal jaar voor een Domino´swinkel gewerkt, ben daar nu een jaar weg maar wil graag terug als franchisenemer. Nu ben ik al manager geweest maar ik vraag me af wat er precies anders zal worden als eigenaar van de zaak.

Aantal dingen die ik me bijvoorbeeld afvraag
: Hoeveel mag je lenen bij de bank om winkels over te nemen
: Hoe kom je erachter in welke panden je winkels mag openen.
: zit er veel verschil in een franchiseformule of eenmanszaak.

Heeft iemand ervaring met het hebben van een eigen zaak, of meer info hier over?
Ik hoor het graag
Watdoeteenvulploegleiderzondag 30 juni 2013 @ 19:26
Waar ben je manager geweest?
Er zal natuurlijk in overleg een pand worden gekozen.
Waar heb je qua werk allemaal ervaring mee?
DuvelDuvelzondag 30 juni 2013 @ 19:29
Ben ook bij Domino's werkzaam geweest, in de winkel die ik nu wil overnemen.

Maar dat pand mag je niet zelf kiezen? En is er een site waar je makkelijk ziet welke panden in je stad bestemd zijn voor horeca.
CaptainObvious39zondag 30 juni 2013 @ 19:31
Volgens mij bepaalt de franchisegever het pand.
CaptainObvious39zondag 30 juni 2013 @ 19:37
http://www.dominos.nl/Corporate/franchising/veelgestelde-vragen

Moet ik mijn eigen locatie, aannemer en inrichting vinden?
Nee, Domino's Pizza heeft een team van mensen die gespecialiseerd zijn in het scouten van locaties, onderhandelingen voeren, ontwerpen en inrichten van het pand en natuurlijk het operationeel maken van nieuwe winkels. Als startende Domino's franchisenemer mag je rekenen op de ondersteuning van dit team.
Jellereppezondag 30 juni 2013 @ 19:38
Las ooit dat bijvoorbeeld Bakker Bart als vereiste heeft dat je minimaal ¤ 15.000 aan spaargeld moet hebben.
DuvelDuvelzondag 30 juni 2013 @ 19:39
Ja ik heb dat ook gelezen. Vind het niet echt duidelijk. Er staat moet ik mijn locatie vinden. Maar als ik dit graag wil zou het dan mogen is meer de vraag.
Deeltjesversnellerzondag 30 juni 2013 @ 19:44
Een gemiddelde Domino’s winkel heeft ongeveer 25 werknemers; 40% fulltime, 60% parttime.

:o best veel nog.
DuvelDuvelzondag 30 juni 2013 @ 19:47
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:44 schreef Deeltjesversneller het volgende:
Een gemiddelde Domino’s winkel heeft ongeveer 25 werknemers; 40% fulltime, 60% parttime.

:o best veel nog.
Klopt niet. Enige fulltimer is de manager. En in de grote winkels een assistent. Begrijp niet waar ze dit vandaan halen
Hallmarkzondag 30 juni 2013 @ 22:14
Indirecte ervaring, familie met een Pet's Place winkel.

Heel goed opletten met franchise constructies. Lees de contracten zeer secuur door, en laat iemand anders dat ook doen, bij voorkeur een boekhouder. Werk een worst-case scenario uit. Kun je dan jouw pand rebranden en een doorstart maken onder een andere naam?

Het punt is dat zij de contracten schrijven, en bovendien ervaring hebben met franchise nemers klem zetten. Reken er op dat er een groot deel van de controle/macht bij de franchise gever ligt. Ga NIET uit van goede wil, want zodra het even lastig wordt, zal de franchise gever terugvallen op hetgeen op papier staat. Ze zijn geen vriendjes van je, maar zakenpartners.

Een franchisenemer heeft een andere persoonlijkheid dan een zelfstandige ondernemer, naar mijn mening. Als franchisenemer moet je je ook kunnen voegen naar de regels, en een volledig zelfstandige ondernemer kan een 180 graden draai maken als dat nodig is.
Holenbeerzondag 30 juni 2013 @ 22:56
quote:
14s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:24 schreef DuvelDuvel het volgende:

: zit er veel verschil in een franchiseformule of eenmanszaak.

Sluit het ene het andere uit? Met andere woorden, kan je niet als eenmanszaak onder een franchise formule vallen?

Kijk goed wie aansprakelijk is voor eventuele schuldeisers wanneer je minder pizza's verkoopt dan verwacht. Ben alleen jij aansprakelijk, of ook Domino's?

De meerwaarde van een franchise is over het algemeen de marketing en de naamsbekendheid. Eventueel ook een iets voordeliger lening van startkapitaal. Verder is het voor de ondernemer voornamelijk afdragen aan de franchise.
Hallmarkmaandag 1 juli 2013 @ 09:36
Ik wil er nog iets aan toevoegen.

Kijk of je op papier kunt krijgen, dat je de enige franchisenemer bent in een radius van X kilometer. Kijk ook, onder welke voorwaarden de moedermaatschappij van het contract af kan. Onderzoek hoeveel Domino's er zijn geopend in jouw stad, en hoe snel ze gesloten werden.

Tenslotte, bekijk alternatieven. Stel, jij gaat vanuit een trailer pizza's verkopen bij een groot winkelcentrum in de buurt, wat kost dat? Wat brengt dat op? Ga je voor de grote naam, of ga je voor de lage risico's?
RobbieGabrielsdinsdag 2 juli 2013 @ 12:57


[ Bericht 100% gewijzigd door Sjeen op 02-07-2013 15:49:03 (Spam is niet gewenst ) ]
Kreatordinsdag 2 juli 2013 @ 16:21
Ik werk voor Franchise Kreact, wij zijn een advies- en bemiddelingsbureau gespecialiseerd in franchise. Wij kunnen je op diverse manier ondersteunen in je zoektocht.

Ik zou zeggen: Ga eens praten met iemand van Domino's zelf en zoek ook eens ergens een franchiser op om mee te praten. Dan weet je snel genoeg of het rendabel is en of het iets voor je is.
BadderAapjedinsdag 2 juli 2013 @ 16:31
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:29 schreef DuvelDuvel het volgende:
Ben ook bij Domino's werkzaam geweest, in de winkel die ik nu wil overnemen.

Maar dat pand mag je niet zelf kiezen? En is er een site waar je makkelijk ziet welke panden in je stad bestemd zijn voor horeca.
Een kennis is bezig geweest met een nieuwe Domino's te openen. Je moet een bepaald bedrag zelf financieren. En domino's beslist samen met jou waar je gaat zitten etc..

Eigenlijk doet Domino's alles voor je behalve personeel aannemen en betalen :9 , daarbij moet je maandelijks ook nog een deel van je winst afstaan.