Probleem met vergelijkingen is dat je de plank volledig mis kan slaan, zoals nu... Zuurstof.. Kom op Re.quote:Op donderdag 19 september 2013 11:03 schreef Re het volgende:
[..]
een verslaving is natuurlijk alleen een verslaving als je fysieke en mentale functioneren er door wordt beperkt. Anders zou zuurstof ook een verslaving zijn.
het gaat idd om het stukje "normaal" bij het functioneren, iemand die verslaafd is functioneert natuurlijk niet, heeft geen participatie in de maatschappij (oh zo actueel), ik denk dat we daar van mening verschillen en we hebben het hier natuurlijk over zware alcoholisme etc... dan functioneel je natuurlijk niet "normaal" die drang zal altijd bestaan om te drinken, neem je die prikkel weg heb je die drang ook niet meer... prima als dat verslaving is maar lichamelijk heb je daar natuurlijk geen last vanquote:Op zaterdag 21 september 2013 19:59 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Probleem met vergelijkingen is dat je de plank volledig mis kan slaan, zoals nu... Zuurstof.. Kom op Re.![]()
![]()
Een verslaving is wanneer je een zonder dit middel niet meer normaal kan functioneren, je het middel nodig hebt om deel te kunnen zijn van de samenleving. Zo zijn er mensen waar je niets aan merkt dat ze al jaren slaappillen slikken, elke dag voor het slapen gaan een jointje moeten roken om in slaap te komen etc. Dat is een verslaving, terwijl dit niet direct tot uiting komt.
Zuurstof, voedsel, drinken zijn middelen om te blijven leven. Een structureel en fundamenteel andere reden om het te nuttigen, dus mijn vraag blijft: Ben je niet verslaafd aan Baclofen en vervang je in feite niet de ene verslaving voor een andere als je het na 3 jaar nog nodig hebt?
Ga je dood dan als je Baclofen niet meer neemt? Volgens mij niet...quote:Op zondag 22 september 2013 15:45 schreef trijs het volgende:
Insuline spuiten bij bv suikerziekte is ook niet verslavend..maar wel nodig om te overleven..
groetjes trijs
Mijn vraag was niet om te beoordelen of veroordelen, maar meer een constatering: Je vervangt de ene verslaving voor een ander die gunstiger/betere resultaten geeft. Ik kan snappen dat huisartsen daar moeite mee hebben om het voor te schrijven, in feite faciliteert hij een nieuwe verslaving, maar vanuit de verslaafde is dit een zoals het door gebruikers geschetst wordt een beter alternatief.quote:Op zondag 22 september 2013 10:43 schreef Re het volgende:
[..]
het gaat idd om het stukje "normaal" bij het functioneren, iemand die verslaafd is functioneert natuurlijk niet, heeft geen participatie in de maatschappij (oh zo actueel), ik denk dat we daar van mening verschillen en we hebben het hier natuurlijk over zware alcoholisme etc... dan functioneel je natuurlijk niet "normaal" die drang zal altijd bestaan om te drinken, neem je die prikkel weg heb je die drang ook niet meer... prima als dat verslaving is maar lichamelijk heb je daar natuurlijk geen last van
vanuit behandelaars is het ook een beter alternatief natuurlijk. De directe en indirecte kosten van een alcoholverslaving zijn vele malen hoger dan de kosten voor dit medicijn en daarbij gaat de kwaliteit van leven voor de patient er significant op vooruit. Verder ziet het er naar uit dat baclofen geen desensitizatie geeft van GABA receptoren en je dus op een stabiele dosis blijft en er niet steeds meer van nodig hebt (iets wat je bijvoorbeeld wel bij pijnmedicatie en verslaving ziet). Vanaf de puur klinische kant wordt er trouwens ook best nog veel onderzoek gedaan http://clinicaltrials.gov/search/intervention=baclofenquote:Op maandag 23 september 2013 13:17 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Mijn vraag was niet om te beoordelen of veroordelen, maar meer een constatering: Je vervangt de ene verslaving voor een ander die gunstiger/betere resultaten geeft. Ik kan snappen dat huisartsen daar moeite mee hebben om het voor te schrijven, in feite faciliteert hij een nieuwe verslaving, maar vanuit de verslaafde is dit een zoals het door gebruikers geschetst wordt een beter alternatief.
- Baclofen is niet verslavendquote:Op maandag 23 september 2013 13:17 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Mijn vraag was niet om te beoordelen of veroordelen, maar meer een constatering: Je vervangt de ene verslaving voor een ander die gunstiger/betere resultaten geeft. Ik kan snappen dat huisartsen daar moeite mee hebben om het voor te schrijven, in feite faciliteert hij een nieuwe verslaving, maar vanuit de verslaafde is dit een zoals het door gebruikers geschetst wordt een beter alternatief.
Geen enkel argument lees ik waarom het niet verslavend zou zijn.quote:Op zaterdag 28 september 2013 10:31 schreef Simpel-Zat het volgende:
[..]
- Baclofen is niet verslavend
- Baclofen is niet schadelijk. Niet voor jou. Niet voor je omgeving. Niet op de lange en niet op de korte termijn. Integendeel.
- Baclofen is een geneesmiddel, geen drugs
- Je conclusie hierboven is overduidelijk onzin. Heb deze opmerking al zo vaak gehoord. Vaak een stukje interssantdoenerij van degene die het roept, maar ondoordacht.
Het ene middel brengt je ten gronde. Wat betreft werk, sociaal, eigen (geestelijke) gezondheid, omgeving (familie met name), vaak/soms justitie en Baclofen neemt dat (vaak, voor een groot deel) weg en jij stelt dat even gelijk aan elkaar. Denk eens na.
Ik lees nergens dat je meer nodig hebt.quote:Bij een verslaving verliest de gebruiker de controle over het gebruik. Er is sprake van een (beginnende) verslaving als u:
herhaaldelijk merkt dat u meer gebruikt dan u zich heeft voorgenomen,
niet kunt stoppen
een groot deel van de dag (in gedachten of in het echt) bezig bent met gebruik.
Hoezo argument. De stof die in Baclofen zit is niet verslavend. Ik heb helemaal geen argumenten nodig. Het is gewoon niet zo. Ik ben helemaal niet bezig met argumenten te verzinnen tegenover onwetenden. Daar hoeven we geen discussie over te voeren. Doe het nu toch even, omdat ik er plezier uit haal je digitale billenkoek te geven.quote:Op zaterdag 28 september 2013 13:17 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Geen enkel argument lees ik waarom het niet verslavend zou zijn.
Einsteinquote:Roken brengt je ook niet ten gronde, niet echt een argument om een verslaving te omschrijven dat het je ten gronde brengt.. Er zijn genoeg verslavingen waar je niet aan ten gronde kan gaan, roken, sex, cafeïne...
Komt spuit 11 weer door de bochtquote:Cafeïne daarnaast ook niet... Maar toch heb ik koppijn als ik niet dagelijks cola of koffie drink. Een verslaving is iets wat je nodig hebt om normaal te kunnen functioneren of je normaal te voelen, je hebt niet meer nodig zoals Trijs meldt. Ik doe al dik 20 jaar met dezelfde hoeveelheden cafeïne zonder dat ik meer nodig heb. Zoals gesteld op de website van het netwerk van verslavingzorg.
[..]
Ik lees nergens dat je meer nodig hebt.
Bla, bla, bla. Met je gewauwel over cafeïne. Ik beweer ook niet dat je voor een verslaving steeds meer nodig heb. De reden waarom verslavingszorg dit zo neerkalkt is omdat niemand zich meldt voor een cafeïneverslaving. Baclofen is niet verslavend. Echt kerel, hou maar op met je cafeïnevoorbeeld want het raakt kant noch wel.
[quote]
Over dat Baclofen een geneesmiddel is en geen drugs: Je kan ook aan geneesmiddelen verslaafd raken zoals slaappillen, valium etc. Dat zijn geneesmiddelen.
Baclofen is niet verslavend. Als het dat wel was dan nog slaat je argument nergens op. Een alcohol/drugsverslaving is op letterlijk elk vlak voor zowel jezelf als voor anderen veel destructiever.quote:Het feit dat je iets 3 jaar lang moet nemen zonder afbouw/vermindering en zonder uitzicht op stoppen is in feite de ene verslaving voor de ander vervangen. Daarom snap ik ethische bezwaren van artsen zeker.
Dan heb jij overduidelijk deze reeks niet op de voet gevolgd. Daarnaast denk jij niet kritisch. Je denkt dat je een heel sterk punt hebt en dat je hiermee een open zenuw raakt bij mensen die hosanna roepen over iets wat net zo erg is als een alcohol/drugsverslaving. Dat is niet kritisch denken, dat is domme interessantdoenerij. Kijk eens in een spiegel en doe dan eens kritisch. Dat had je verder gebracht in de discussie.quote:Krijg sterk het gevoel dat dit topic een soort verheerlijking is van een middel en dat kritisch denken absoluut niet op prijs gesteld word.
Fok! wordt ook wel vaker ingezet door jochies die over een bepaald onderwerp geen kaas hebben gegeten en het als een mooie kans zien om interssant te komen doen.quote:Fok! word daarin wel vaker ingezet voor eenzijdige discussies en het functioneren als een soort propaganda plek op internet om een groter publiek aan te spreken... Zoals destijds het topic in Flora & Fauna waarin Dierenproeven enkel als monsterlijk en een discussie absoluut uit de weg gegaan werd.
Had je dat nu ook maar gedaan en google gebruikt om je interessantdoenerij te staven met feiten voor dat je je onzin verkondigde.quote:Gelukkig denk ik inderdaad over aspecten na
Nee hoor. De meesten hier zijn niet verslaafd meer, dankzij dit medicijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat geagiteerde medicijngebruikers die iemand die duidelijk geen kaas van het onderwerp heeft gegeten interessant ziet komen doen en daarmee eventuele twijfelaars af kan schrikken en enorme veeg uit de pan geven aan die persoon. Daar kun je vanaf nu over meepraten. Ben jij ook weer op de hoogte en kom je de volgende keer wat beter beslagen ten ijsquote:en ben niet te beroerd om hier en daar een kritische schop te geven[/qoute]
Dat vind ik een hele mooie eigenschap en dat bedoel ik 0,0 cynisch, maar dan moet je wel rekening houden met een nog veel hardere schop terug als je je feiten niet op een rijtje hebt. It's all in the game
[quote]
of moet ik met die opmerking rekening houden met een geagiteerde verslaafde die geen discussie kan aangaan op een forum?
Wat je lijkt te vergeten is dat bij reguliere behandeling, de verslaafde ook immer verslaafd blijft. Die geestelijke afhankelijkheid ís er nou eenmaal, andere therapieën nemen die ook niet weg. Het is een gevecht zonder einde, en vaak zonder winnaar.quote:Op zaterdag 28 september 2013 15:40 schreef Aneurism het volgende:
Jouw reactie spreekt typisch van een geagiteerde gebruiker van een verslavend middel die geen tegenspraak, kritische reacties of opmerkingen duld. De enige die schade aanbrengt ben jijzelf aan je eigen argumentatie, bepaalde steken ga ik gewoon niet op reageren. Daar ben ik dan te "Einstein" voor.
Als ik op de door jou gestelde resultaten zoek kom ik op onderstaande reactie van een verslavingsarts bij Jellinke waarin het volgende gesteld wordt:
"Volgens Trudie Tromp, verslavingsarts bij Jellinek kliniek, zijn er nog te veel vragen onbeantwoord. 'Hoe werkt het, bij wie werkt het, welke dosering moet je aanhouden, hoe moet je het starten, raken mensen er aan verslaafd?"
Het vraagstuk: Is het verslavend is dus medisch helemaal nog niet beantwoord, getuige het feit dat ik lees dat mensen hier niet aan het afbouwen zijn en een middel constant blijven gebruiken om zich normaal in de samenleving te handhaven doet bij mij een aantal vragen oproepen. Misschien is dat alleen logisch als je niet onder invloed bent van Baclofen of andere verslavende middelen.
Verder lees ik dat de drang onderdrukt word, maar het geestelijke aspect van verslaving nog zeker behandelt moet worden. Door in feite zelf medicatie toe te passen door jezelf Baclofen voor te schrijven zoals aangeraden in de TS zonder te werken aan de oorzaak van een verslaving lijkt mij al niet raadzaam.
Wat ik in feite lees zijn lyrische reacties van verslaafden en kritische medische geluiden die stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is.
Aanvulling: Ik lees net dat Baclofen chemisch bijna identiek is aan GHB, wat dus verslavend is. Red flags all over the place!
Mooi gezegd, niets aan toe te voegen!quote:Op maandag 30 september 2013 07:20 schreef beestjuh het volgende:
[..]
Wat je lijkt te vergeten is dat bij reguliere behandeling, de verslaafde ook immer verslaafd blijft. Die geestelijke afhankelijkheid ís er nou eenmaal, andere therapieën nemen die ook niet weg. Het is een gevecht zonder einde, en vaak zonder winnaar.
Dat er te weinig onderzoek naar gedaan wordt, is een geldkwestie imho. Het is een generiek geneesmiddel dus winst zal er niet op gemaakt worden, ergo voor fabrikanten weinig reden om onderzoek te doen naar deze nevenfunctie van het medicijn. Aan andere middelen, Refusal ® bijvoorbeeld, wordt veel meer verdiend. Daarnaast zou bij positieve resultaten de verslavingszorg flink in kunnen krimpen, waarbij mensen hun baan verliezen. Voldoende reden voor de farmaceutische industrie en geestelijke gezondheidszorg om er afwachtend en afwijzend tegenover te staan.
Ik zie het niet als de ene verslaving voor de andere inwisselen. Ja, je bent wellicht afhankelijk van het medicijn, maar dat zijn zovelen voor zaken die niet acuut levensbedreigend zijn maar wel uitermate vervelend: Depressie, om maar een 'klein' voorbeeld te noemen. AD verhelpt doorgaans ook de depressie niet, maar maskert deze, zodat je enigszins normaal functionerend aan herstel kan gaan werken.
Beetje vreemd dat je stelt dat bij reguliere verslavingszorg geen behandeling voor achterliggende oorzaken bij zitten, want dat impliceer je hiermee begrijp ik. Dat terwijl dat juist hetgeen is wat al die specialisten m.b.t. verslavingszorg aanhalen bij Baclofen: Het gebrek aan behandeling van de achterliggende problemen. Het lijkt de discussie die ik wel eens geprobeerd ben aan te gaan met een 8 jarige: "Wat jij doet is niet echt aardig". De reply van een 8 jarige: "Jij bent ook niet aardig".quote:Op maandag 30 september 2013 07:20 schreef beestjuh het volgende:
[..]
Wat je lijkt te vergeten is dat bij reguliere behandeling, de verslaafde ook immer verslaafd blijft. Die geestelijke afhankelijkheid ís er nou eenmaal, andere therapieën nemen die ook niet weg. Het is een gevecht zonder einde, en vaak zonder winnaar.
Kortzichtige conclusies waar gewoon niets van klopt, er worden genoeg onderzoeken gedaan in Nederland en daar buiten waar de farmaceutische industrie niet achter zit. Ik noem het NWO als voorbeeld, en er zijn meer te noemen in binnen en buitenland. Maar dat scoort niet lekker in je argumentatie dat iedereen in de wereld tegen alcoholisten zijn? Ps dat onderzoek wat er volgens jou nooit komt vanwege een geldkwestie, en dat in een crisis:quote:Dat er te weinig onderzoek naar gedaan wordt, is een geldkwestie imho. Het is een generiek geneesmiddel dus winst zal er niet op gemaakt worden, ergo voor fabrikanten weinig reden om onderzoek te doen naar deze nevenfunctie van het medicijn. Aan andere middelen, Refusal ® bijvoorbeeld, wordt veel meer verdiend. Daarnaast zou bij positieve resultaten de verslavingszorg flink in kunnen krimpen, waarbij mensen hun baan verliezen. Voldoende reden voor de farmaceutische industrie en geestelijke gezondheidszorg om er afwachtend en afwijzend tegenover te staan.
quote:Ik zie het niet als de ene verslaving voor de andere inwisselen. Ja, je bent wellicht afhankelijk van het medicijn,
Alcoholisme is niet levensbedreigend? Ik heb een docu gezien die stelt dat al ga je 17 dagen onder specialistische behandeling deze verslaving te lijf dan nog kan je kapot deaud neervallen. Dusseh stellen dat er een wondermiddeltje is en je maar snel naar je huisarts moet rennen voor een receptje: Not a smart idea and a loss of man points. Maar wie ben ik, gewoon iemand die vind dat zorg in de handen van specialisten thuis hoort en niet op een forum met zelfhulp guru's.quote:maar dat zijn zovelen voor zaken die niet acuut levensbedreigend zijn maar wel uitermate vervelend: Depressie, om maar een 'klein' voorbeeld te noemen. AD verhelpt doorgaans ook de depressie niet, maar maskert deze, zodat je enigszins normaal functionerend aan herstel kan gaan werken.
Dat is dus een vraag die ik mijzelf afvraag.quote:Op zondag 29 september 2013 14:32 schreef eigendeegcookie het volgende:
"Wat ik in feite lees zijn lyrische reacties van verslaafden en kritische medische geluiden die stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is." aldus aneurism
.
Mee eens, dat is wat je doorgaans tegenkomt als je googled op Baclofen.
Maar waarom is het niet andersom?
Waarom geen lyrische reacties uit de medische wetenschap,
en waarom geen kritische geluiden van verslaafden,
die klagen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is?
dit zegt erg veel over jou, verder compleet met Aneurism eens. Ik heb trouwens van geen een gebruiker een antwoord gezien. Iedereen heeft het over de theorie, maar niemand over de prakrijk.. Zegt ook wel iets.quote:Op zondag 6 oktober 2013 18:51 schreef trijs het volgende:
Ach Aneurism is geen hoogvlieger...dus het heft geen zin ver op hem te reageren ..
Sterkte iedereen die wel serieus op dit form zit! Bij mij werkt de baclofen perfect. zit nu 3x pd op 20 mg..hou het voorlopig even zo vol..
Groetjes
quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 00:14 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Dat is dus een vraag die ik mijzelf afvraag.
quote:Op zondag 29 september 2013 14:32 schreef eigendeegcookie het volgende:
"Wat ik in feite lees zijn lyrische reacties van verslaafden en kritische medische geluiden die stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is." aldus aneurism
.
Mee eens, dat is wat je doorgaans tegenkomt als je googled op Baclofen.
Maar waarom is het niet andersom?
Waarom geen lyrische reacties uit de medische wetenschap,
en waarom geen kritische geluiden van verslaafden,
die klagen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is?
Ik ben het er wel mee eens dat er kritische geluiden mogen zijn, dat is belangrijk en houdt elkaar scherp, zo ontstaat er ook weer discussie en kan je van elkaar leren. Iemand afschrijven of uitsluiten vanwege kritische geluiden lijkt me dan ook niet goed.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 09:28 schreef Joeri. het volgende:
[..]
dit zegt erg veel over jou, verder compleet met Aneurism eens. Ik heb trouwens van geen een gebruiker een antwoord gezien. Iedereen heeft het over de theorie, maar niemand over de prakrijk.. Zegt ook wel iets.
voornamelijk omdat het off-label is en daar kun je nou eenmaal weinig via de medische literatuur over communiceren. Er is niet veel bewijs, wel iets bewijs van efficacy in RCTs wat weer weinig zegt over effectiviteit want daar zijn die studies niet voor gemaakt, dan heb je real world outcomes data nodig.quote:Op zondag 29 september 2013 14:32 schreef eigendeegcookie het volgende:
"Wat ik in feite lees zijn lyrische reacties van verslaafden en kritische medische geluiden die stellen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is." aldus aneurism
.
Mee eens, dat is wat je doorgaans tegenkomt als je googled op Baclofen.
Maar waarom is het niet andersom?
Waarom geen lyrische reacties uit de medische wetenschap,
en waarom geen kritische geluiden van verslaafden,
die klagen dat er te weinig onderzoek naar gedaan is?
Het is de reactie op een normale vraag (die ik stel om een mening te vormen) waar ik kritisch door ga worden.quote:Op dinsdag 8 oktober 2013 15:49 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
[..]
[..]
Ik ben het er wel mee eens dat er kritische geluiden mogen zijn, dat is belangrijk en houdt elkaar scherp, zo ontstaat er ook weer discussie en kan je van elkaar leren. Iemand afschrijven of uitsluiten vanwege kritische geluiden lijkt me dan ook niet goed.
Wat ik me verder wel afvraag is van enkele bovenstaande criticasters, is waarom zij zo kritisch zijn. Hebben jullie nare ervaringen met Baclofen, of met alcohol(gebruikers)? Of zijn jullie qua professie geïnteresseerd, misschien een andere reden? Ik bemerk een behoorlijke strijdlustigheid en ben benieuwd waarom jullie zo bevlogen zijn Baclofen neer te sabelen als mogelijk middel bij alcohol-verslaving. Ik ben benieuwd naar jullie reactie erop.
Maar dat hoor je niemand zeggen en was mijn verwachting dat er zo ongeveer gereageerd zou worden, er is echter een collectieve reactie waarin dat beeld dat Baclofen een verslavend middel zou kunnen zijn absoluut bestreden moet worden. Zonder dat deze collectieve reactie gestaafd kan worden met onderbouwde argumenten.quote:Ik begrijp verder goed dat vele baclofengebruikers lyrisch zijn, als het schijnt te helpen en je een beter leven hebt met Baclofen dan is dat al een hele verbetering lijkt me, zelfs al zou het verslavend zijn en je de ene verslaving voor de andere hebt ingewisseld. Liever dan dat dan alcohol. Alcoholverslaving kan heel veel narigheid met zich meebrengen, vooralsnog schijnt dit met Baclofen niet zo te zijn. Kostentechnisch is het ook wat handiger.![]()
Niet een discussie die ik aan ging, omdat ik best snap dat je niet verslaafd wil zijn aan alcohol. Dat vond ik de moeite niet eens waard om te discussiëren, dat is evident.quote:Ik begrijp dus goed dat ze dit middel willen proberen na vele positieve reacties en wellicht iets te rooskleurig er mee aanvangen, maar goed wat zou jij doen in een dergelijke situatie. Aangrijpen wat je kan om uit zo'n klote-situatie te komen toch?
Het middel Baclofen zou best prima kunnen werken, maar ik zie dit liever niet in de handen van een huisarts maar van een specialist. Dat is voor mij een punt van kritiek op Fok: De stelling vanuit de TS die ik nu mee krijg is:quote:Waarom de medische wetenschap niet lyrisch is? Zij werken op evidence-based basis, wat logisch is. Baclofen wordt ivm alcoholverslaving offlabel voorgeschreven en dat is eigenlijk not done omdat het daar niet voor geïndiceerd is. Maar dat wil niet zeggen dat dat niet alsnog staat te gebeuren, zo gaat dat vaker, men gaat dan de boel onderzoeken. Naar ik begrijp is men in die fase, logischerwijs zijn de medici dan sceptisch. Zodra het evidence-based is (wie weet) zal men vast lyrisch worden hieromtrent!![]()
Dat er te weinig onderzoek naar is gedaan, betekent niet dat het niet helpt, wat het wel betekent is dat je het inneemt met een bepaald risico. Als patiënt dien je dit natuurlijk wel te aanvaarden. Overigens zijn er aan alle medicijnen risico's verbonden, ook als het niet offlabel wordt voorgeschreven, maar dat is een open deur lijk me.
Als gebruiker zou ik zeker kritisch zijn en behalve de lyrische reacties, ook de kritische reacties lezen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |