De liquidaties in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt hebben een wijdvertakte vete in de hoofdstedelijke onderwereld blootgelegd. Dat schrijf Paul Vugts in Het Parool.
Crimescene.PRO heeft ook een reconstructie gemaakt van de Marokkaanse gangsteroorlog waarbij de moordaanslagen elkaar opvolgen.
Op 27 juni 2012 werd op het Scheldeplein de 25-jarige Youssef Benssalam beschoten. Dat gebeurde rond 02.00 uur. Hij werd tijdens het rijden driemaal geraakt en botste tegen een boom.
De aanslag gebeurde precies voor café The Corner van Ruud en Martin Hillegers. Benssalem zat alleen in zijn auto en raakte zwaargewond. Hij heeft lang moeten revalideren en zal waarschijnlijk nooit meer goed kunnen lopen.
Twee maanden later heeft de politie een 27-jarige man uit Amsterdam-West aangehouden voor betrokkenheid bij de schietpartij. Enkele weken na de aanslag zat deze verdachte in een horecagelegenheid in Amsterdam-West.
Plotseling kreeg hij een sms-bericht met de waarschuwing dat hij onmiddelijk moest vertrekken. Gevolgd door een nieuw sms-bericht met dezelfde waarschuwing. 'Ga weg daar! Ga weg!'
Toen hij de horecagelegenheid probeerde te verlaten zag hij buiten enkele mannen in een auto zitten. Omdat hij de mannen in de auto niet vertrouwde is hij via een nooduitgang weggegaan. De afzender van het sms-bericht is inmiddels zelf als verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt.
De afzender was een bekende van het slachtoffer Benssalam, maar tevens van de verdachte die gearresteerd is voor de aanslag in de Scheldestraat. Was het een oprechte waarschuwing of een manier om de ontvanger van het sms-bericht naar buiten te krijgen? En waren de mannen in de auto huurmoordenaars?
Op 22 april 2012 wordt in de Shisha Lounge aan de Van Woustraat Redouan Boutaka doodgeschoten. Boutaka was een veroordeelde bankovervaller uit Amsterdam-Oost. Redouan werd door bepaalde media genoemd als verdachte van de liquidatie in Houten. Op 23 december 2011 werden Pieter Vos en Jaap Zillig geliquideerd bij het Van der Valk hotel in Houten. Het Openbaar Ministerie bevestigde echter dat Boutaka niet als verdachte is aangemerkt in dat onderzoek. Maar hij werd in nog een moordzaak genoemd.
Boutaka zou betrokken zijn bij de liquidatie op Hassan Ait Khouda in 2008. De broer van het slachtoffer zou ook op enigerlei wijze betrokken zijn bij een conflict. Mohamed 'Bruce' Ait Khouda was een overvaller die destijds contact had met twee andere overvallers. Najib Bouhbouh, en de inmiddels beruchte geworden Gwenette Martha. Waarschijnlijk hebben de huurmoordenaars de verkeerde broer geliquideerd.
En daar komt Rida Bennajem in beeld. Bennajem stond op de Nationale Opsporingslijst. Maar kort nadat Redouan Boutaka werd doodgeschoten in de Shisha Lounge werd Rida Bennajem internationaal gesignaleerd door Interpol. Er zijn vermoedens dat Bennajem betrokken was bij de liquidatie van Boutaka.
Maar ook dat Bennajem aanwezig was bij de moorden in de Staatsliedenbuurt. Bennajem zou de vierde persoon zijn geweest in de Range Rover. Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf werden toen doodgeschoten. Bennajem en Benaouf A. zouden ontkomen zijn.
Een andere Marokkaan die mogelijk bij een liquidatie betrokken zou zijn geweest, is 29-jarige Saïd Amhaouch. Saïd zou, met Redouan, de liquidatie gepleegd hebben op Hassan Ait Khouda. Evenals Redouan Boutaka is ook Saïd Amhouch inmiddels zelf geliquideerd.
Op 12 februari 2010 vinden wandelaars het lichaam van Saïd Amhaouch in het Flevopark in Amsterdam. Het onderzoekteam vermoedt dat het een afrekening is geweest in het criminele milieu. Voor de moorden op Boutaka en Amhouch zijn geen verdachten aangehouden.
De Marokkaanse Wikipedia in Amsterdam-West lijkt wekelijks te worden voorzien van nieuwe informatie. Er is namelijk nog iemand die bij alle grote drugs- en moordzaken wordt genoemd waarbij Marokkanen zijn betrokken. 'De grootste drugshandelaar op dit moment, met zijn eigen stempel op de cokeblokken', wordt verteld over Samir B.
B. werd genoemd als betrokkene bij de drugszaak van de Amsterdamse sportschoolhouder Mohammed Z. In het Engelse Southampton werd meer dan 1000 kilo cocaïne aangetroffen met een waarde van ongeveer 35 miljoen euro. Tijdens een doorzoeking werd door de recherche 1.5 miljoen euro gevonden in invalidenkarretjes van zijn ouders.
B. zou ook genoemd zijn in een Antwerps drugsonderzoek. Maar ook na de liquidatie van Najib Bouhbouh in Antwerpen werd zijn naam als betrokkene genoemd.
Samir B. uit Amsterdam-Slotervaart zou als investeerder betrokken zijn geweest bij de 200 kilo cocaïne die gestolen is in Antwerpen. B. zou vervolgens Gwenette Martha hebben gevraagd een 'oplossing' te vinden voor dit probleem. De groep-Martha bedreigt de verantwoordelijken voor het transport. Ontvoert een familielid van de El Yousfi-organisatie en krijgt zelfs losgeld. Waarschijnlijk enkele honderdduizenden euro's.
Maar volgens de Belgische en Nederlandse recherche onstaat daar een nieuw probleem. De groep-Martha heeft het losgeld niet of niet helemaal aan de investeerders van het drugstransport gegeven. Volgens de recherche. Op 18 oktober 2012 wordt de Belgische contactpersoon van de groep-Martha geliquideerd in Antwerpen. Najib Boubbouh wordt door twee daders in zijn hoofd en bovenlichaam geschoten.
De recherche denkt aanwijzingen te hebben dat Rida Bennajem een van de huurmoordenaars was die Bouhbouh hebben doodgeschoten. Het onderzoeksdossier naar de moord op Najib Bouhbouh is inmiddels door de Belgische politie en justitie overgedragen aan Nederland.
De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) weet Gwenette Martha nog te waarschuwen dat hij op een 'dodenlijst' staat. Niet veel later wordt Gwenette Martha gearresteerd. Samen met Khalid J., Dennis L. en Inchomar B. zit hij momenteel in voorarrest op verdenking van het voorbereiden van een liquidatie op Benaouf A.
Deze Eindhovense Marokkaan zou verantwoordelijk zijn geweest voor het kopen van de 200 kilo cocaïne. De El Yousfi-organisatie was verantwoordelijk voor het binnenhalen van het transport. Maar Benaouf A. en Rida Bennajem ontkwamen aan hun huurmoordenaars in de Staatsliedenbuurt.
Benaouf A. werd op 22 februari aangehouden op verdenking van vuurwapenbezit en valse identiteitspapieren. Rida Bennajem werd op 16 maart geliquideerd in de Commeniusstraat in Amsterdam-West.
Op 19 maart deed de politie in het kader van een drugsonderzoek een aantal invallen in Amsterdam-West en Rotterdam. Tijdens die invallen werden leden van de familie B. gearresteerd. Anouar B. is niet alleen aangehouden in het drugsonderzoek, maar is inmiddels ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt.
Ook Adil A. zit in voorarrest voor de Staatsliedenbuurtmoorden. De eerste pro-formazitting tegen deze verdachte is 26 april. Anouar B. en Adil A. worden verdacht schutters te zijn geweest in de Staatsliedenbuurt.
Maar niet alle Marokkaanse criminelen blijven in hun vertrouwde omgeving zoals Rida, Redouan, Adil of Anaour. Naserdine T van de El Yousfi-organisatie is veroordeeld tot een korte gevangenisstraf voor drugshandel maar is zo bang geworden, dat hij waarschijnlijk is gevlucht naar Marokko.
Maar ook Hussein Ait S. is de Marokkaanse onderwereldoorlog ontvlucht en verblijft vermoedelijk ook in Marokko. Ait S. was waarschijnlijk door Samir B. als bemiddelaar gebruikt tussen hem en Benaouf A.
[ Bericht 0% gewijzigd door Danny op 27-10-2014 17:09:30 ]