quote:
Een hoop aannames en bovendien symptomen die door tal van andere producten veroorzaakt kan worden, van kaas tot chocolade en wijn en tal van andere producten

Er is tot op heden nog geen definitief verband aangewezen tussen aspartaam en enigszins verhoogd hongergevoel. De theorie is tot op zekere hoogte aannemelijk, maar het aanzetten tot dik maken is meer een slecht impulsbehoefte van mensen. Wat wel is aangetoond dat de calorie-inname van aspartaam-drinkers niet echt hoger ligt dan van 'gewone' drinkers. Als je de neiging hebt tot snacken, ga je snacken ongeacht wat je drinkt. Veel snacks zijn ontworpen om ons een 'kick' te geven bij het nuttigen ervan, bijv. vooral chocolade dat endorfine en via fenylethylamine de stof serotonine opwekt dat een positieve ervaring beloond, zodat we er graag naar grijpen. Het nuttigen van iets zoets (kunstmatig of niet) kan een 'kickstart' daarvoor zijn.
De meeste mensen die 'aankomen door light-producten' tijdens het 'afvallen' zullen het light-product de schuld geven dat ze aankomen. Wat ze in feite doen is het lichaam onthouden van voeding - 'ik moet opletten wat ik eet want ik wil afvallen' - wat ze al sneller een hongergevoel geeft. Daarbij gaan ze meer drinken om het hongergevoel weg te nemen. Neem je daar bovenop dus iets zoets zonder energiewaarde zoals een glas cola light, wat kan aanzetten tot meer vraag naar zoets, tsja... In dat soort gevallen moet je dus of doorbikkelen, of thee of een appel nemen
De hoeveelheid methanol die uit aspartaam getrokken kan worden is bijv. minder dan in citrus-vruchten of vruchtensappen voorkomt, laat staan gegiste producten zoals bier. In een normaal voedingspatroon krijg je meer methanol en fenylalanine binnen dan uit GDA-hoeveelheden aspartaam te halen valt, dus ook de hoeveelheden formaldehyde (wat heel snel wordt omgezet) zijn bij lange na niet zo hoog als de mate waarin je die normaal al zou aanmaken. Aspartaam is juist betrekkelijk makkelijk af te breken door het lichaam; gebrek aan mineralen etc. is de oorzaak van een verkeerd voedingspatroon.
De kanker-oorzaak is, als ik het goed herinner, op basis van een onderzoek bij ratten, die een kankervorm kregen die bij mensen niet bestaat. En zelfs dat onderzoek werden vraagtekens bij gezet op basis van ecologische gronden. Op het moment zijn er geen aanwijzingen dat kanker, of psychiatrische aandoeningen wat dat betreft, veroorzaakt kunnen worden door aspartaam.
Aspartaam is namelijk in feite één van de meest onderzochte stoffen in ons voedsel, juist vanwege alle ophef er omheen. Europese richtlijnen voor aanbevolen dagelijks hoeveelheden waarschuwen dat vanaf 40 mg per kg lichaamsgewicht bij dagelijks gebruik het schadelijk kan (Amerikaanse richtlijnen zelfs 50 mg). In een blikje zit 180 mg. Voor iemand van 70 kilo komt dat neer op (40x70)/180 = 15,5 blikjes van 0,35 liter, oftewel zo'n 5,5 liter aspartaam-frisdrank per dag. Da's een boel. Ik kan je verzekeren dat als je dat dagelijks wegtrekt met wat dan ook behalve water, je er ook niet beter op wordt

Zelfs in een worst-case scenario qua inname zijn er nog geen (permanent) nadelige gevolgen aan te wijzen, en bij het afbreken van de stof zijn de nieuwe stoffen (al dan niet gecombineerd) bij lange na zelfs dan nog niet genoeg aanwezig om giftig te zijn. Het lijstje met bijwerkingen had net zo goed op suiker in gewone cola kunnen slaan.
Dat alles terzijde: gebruik het, net als met alle andere producten, met mate. Geen enkel product op zichzelf is 'gezond'. Het is een kwestie van hoeveelheid, en combinatie met andere producten wat tot een écht beter gezondheidsplan leidt.
[ Bericht 4% gewijzigd door Dingest op 22-04-2013 17:26:40 ]