quote:
Op dinsdag 9 april 2013 18:14 schreef junkiexp het volgende:@ Coolmint, jij hebt over een verdeelsleutel voor meerdere bewoners maar dat is niet altijd zo.
In mijn vorige woning (huur) was dat inderdaad zo.
Mijn huidige woning (koop) betaal ik een vastrecht en het aantal Gj verbruik, meer niet.
Weet eigenlijk ook niet precies waar het verschil in zit.
In mijn vorige woning kreeg ik ook altijd een rapport met rekening van Ista, gaat dat rechtstreeks met Eneco.
Het verschil zit hem waarschijnlijk in blokverwarming versus stadsverwarming.
Bij blokverwarming staat er in het complex ergens één grote verwarmingsketel (of meerdere in geval van een groot complex) die verwarmingswater warm stookt met behulp van aardgas. De eigenaar of VVE van het complex heeft dan een contract met de gasleverancier en ziet natuurlijk graag dat de kosten daarvan vergoed worden door de bewoners. De eigenaar of VVE wil die doorgaans zo eerlijk mogelijk over de bewoners verdelen om gezeur te voorkomen, en laat daarom door ISTA (of soortgelijk bedrijf) metertjes plaatsen op elke radiator in het hele complex. Die metertjes worden elk jaar afgelezen, gegevens daarvan worden door ISTA verwerkt en ISTA stelt voor elke bewoner een overzicht op van de verbruikte eenheden en welke kosten daarbij horen.
De beheerder krijgt deze overzichten, stelt eindafrekeningen op en stuurt dit dan aan de bewoners. In deze kosten zitten ook vastrechtkosten opgenomen voor de gasaansluiting van de verwarmingsinstallatie.
Bij stadsverwarming staat er ergens 'in de buurt' een bedrijf wat heel veel restwarmte produceert bij het bedrijfsproces. Meestal is dit gewoon een aardgas gestookte elektriciteitscentrale. Met de restwarmte van het bedrijf verwarmd het energiebedrijf enorme hoeveelheden water en dit hete water wordt via ondergrondse leidingen naar de woningen en bedrijven in de naastgelegen wijk getransporteerd. Bij elke aftakking die een woning in gaat, zit een energiemeter (GJ-meter) die meet hoeveel GJ energie de betreffende woning afneemt door het temperatuurverschil in binnengaand en uitgaand water en de hoeveelheid water te meten. De energiemaatschappij factureert hiervoor vastrechtkosten en gebruikskosten.