abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 4 mei 2013 @ 18:38:21 #151
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_126063883
Steen erin, oven op max en gaan met die banaan! En het hoeft niet per se een pizzasteen te zijn, ik heb ook een jaar lang pizza's gebakken op een stoeptegel :P
pi_126063964
OK, mijn pizzabodem is dus niet helemaal gelukt, maar al met al is mijn pizza toch wel een voldoende waard (voor mij dan, smaakte goed)

Voorbereidingen gingen goed, doordat het aanrecht goed met bloem bestrooid was plakte het deeg niet aan het aanrecht. Als enige niet aan het aanrecht :')


Gist ging goed, maar eigenwijs als ik ben heb ik deze keer bruine suiker gebruikt. Gewoon, omdat ik het in huis heb.


Alvast verdeeld in 2 ballen, ik dacht dat de schaal wel groot genoeg zou zijn, weinig knoeizooi.


Beetje tomatenpuree uit een blikje, beetje basilicum gehakt, beetje koriander, beetje tabasco...


Rise rise baby 8-) Mooi gerezen deeg, maar hierna ontbreekt een foto omdat het een enorme plakbende was. Kauwgom is er niets bij. Een goede pizzabodemsmijter zal er vast wel een mooie ronde bodem uit kunnen gooien (was er stevig genoeg voor), maar volgens mij zat er een halve cm op mijn handen geplakt. Niet op het aanrecht, want daar lag bloem genoeg op :%


Helder licht als ik dacht: laat ik de bodem van de bakplaat ook maar bestrooien met bloem (in plaats van olie). Laat ik zeggen: ze lieten heel makkelijk los, daarna heel wat langer bezig geweest dan de bodem te ontdoen van overbodig bloem.

Kortom: over een paar maanden ga ik toch weer een poging wagen, was wel lekker.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
  † In Memoriam † zaterdag 4 mei 2013 @ 22:12:32 #153
91830 MaximusTG
pi_126074605
@Resistor; als eerste - tof dat je een fotoverslag gemaakt hebt. Als tweede - wat opbouwende kritiek :+?
Je gist zo aanmaken in een glas water met suiker is niet nodig. Zat daar nu ook bloem bij dan, want zie ik daar wat 'deeg' op de bubbels drijven??
Tomatenpuree uit die kleine potjes is
- smerig
- moet je aanbakken om te ontzuren, daarna kan je er wat water bij doen.
- maar daarom kan je veel beter een goede passata halen, of zelf tomaten uit blik pureren
- saus hoeft niet dik te zijn, gewoon niet teveel gebruiken.

Dat je deeg dus niet bij elkaar moet als je er al losse ballen van gemaakt hebt heb je al wel ontdekt zie ik - die foto met die kom deeg, ik zie een lijn in het midden. Dat waren de twee ballen?
Die ballen moet je trouwens veel strakker opbollen - zie OP voor filmpje
Ik kan verder niet goed zien hoe veel het deeg gerezen is, maar het lijkt me erg veel.
Als het zo is krijg je het ook nooit netjes tot een pizza gevormd. Je moet van opgebold - rijzen - vormen - gaan. Die bol vorm moet wel enigzins bewaard blijven. De buitenste huid van de bol wordt namelijk de buitenkant van je pizza.
pi_126076232
Bedankt voor de kritiek, en ik weet nu ook weer waarom ik lang geen pizza meer gegeten heb: de blaren in mijn mond die je voelt bij het tanden poetsen :X

• Lauw water in het glas gedaan, bruine suiker in opgelost, en daar al roerende het gist in gedaan, waarom er zo'n laagje op komt weet ik niet, in ieder geval niet van het bloem in het glas (ik moest de bloem nog pakken)
• Tomatenpuree uit een potje zuur? Weet je wel waar tabasco van gemaakt wordt? pepers in azijn. En dat zure geeft ook een beetje frisse smaak aan de vulling, maar ieder zo zijn voorkeuren :)
• Dat het deeg veel gerezen is klopt, en ja, dat waren ook die 2 bollen. Geen idee waarom, misschien omdat het (met deksel) in de oven die even op 40C aan het voorverwarmen was, en bij 40C weer uitgezet (warme plek) terwijl ik de vulling aan het snijden was. Te warm, te veel gist (korst smaakte wel goed), het feit dat ik een beetje vals heb gespeeld door wat griesmeel te vijzelen en dat door de bloem te gooien (had iets gelezen over 'te weinig gluten', en aangezien griesmeel aardig vol gluten zit...)

Maar zoals ik al zei, volgende poging over een paar maanden, als ik weer zin heb :)
(en ja, ik ben iemand van trial-and-error, handleidingen half lezen, en gewoon doen waarvan ik denk dat het aardig in de goede richting zit)
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_126089128
Het is wel verdomde mooi weer om de stoeptegel heet te stoken en buiten pizza te eten.
  zondag 5 mei 2013 @ 17:55:59 #156
238882 Spartagek
meestal gewoon gek
pi_126097947
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 22:45 schreef Resistor het volgende:
gluten', en aangezien griesmeel aardig vol gluten zit...)
Ik geef je iig credits voor het expirimenteren ....

Bruine suiker :+
lager smeltpunt héél andere samenstelling dan "gewone" suiker

Zo te zien te veel vocht, volgende keer OF meer bloem, of minder water :)

bakplaat + bakpapier .... minder poetsen achteraf....
  zondag 5 mei 2013 @ 20:53:45 #157
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_126105290
Vandaag een poging gedaan om pizza te maken...

Deze is gevuld met vis/paprika/ui/ & peper/zout eroverheen


Deze met tomatensaus/paprika/ui/kaas/spek/snijworst


Alleen....de bodem was iets te hard :{ Verder wel lekker :Y)
  maandag 6 mei 2013 @ 21:13:40 #158
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_126146830
Eindelijk weer lekker weer :9



Lekker simpel gehouden vandaag :) tomatensaus, verse tomaten, parmesan, feta, olijven, wat knoflook en wat sla :)
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  † In Memoriam † maandag 6 mei 2013 @ 21:21:46 #159
91830 MaximusTG
pi_126147336
Lekker! Zeker icm het Weizenbier!
pi_126183593
Vanmiddag in de schuur van mijn schoonvader wat rvs plaatmateriaal bij elkaar gesprokkeld. Volgende project, zelfbouw kettlepizza-achtig apparaat.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 19:50:43 #161
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126185142
Maximus jij zegt dat het opbollen strakker moet.
Maar wat ik me afvraag waar is het opbollen voor bedoeld? Hoe weet je of het strak genoeg is?

Heb afgelopen zaterdag weer eens pizza gebakken, waren erg goed gelukt 67% water gebruikt. Maar dat was toch nog wel nat hoor. Ik heb gerekend met 150 gram bloem per pizza, is dat een beetje gangbaar?
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † dinsdag 7 mei 2013 @ 20:00:10 #162
91830 MaximusTG
pi_126185608
Je bolt je deeg op om een mooie buitenste "huid" voor je pizza te maken. De buitenkant van je bol deeg is tenslotte dat wat vervolgens de buitenkant van je pizza wordt.
Hoe weet je of het strak genoeg is - euh tja, dr staat toch een duidelijk filmpje in de OP? filmpje 1, die techniek gebruik ik ook, en dan een paar keer het deeg zo op zichzelf invouwen.

67%, dat is idd vrij nat. Maar dr zijn twee aspecten aan; sowieso is 67% hydratie bij de ene bloem heel anders dan 67% bij de andere bloem. Daarnaast is er nog hoe de persoon die het deeg behandelt het aanvoelt. Als je vaker met zulke degen werkt krijg je dr meer gevoel voor en vind je misschien zo'n deeg wel heel goed werkbaar. Had zelf laatst pizza met 74% hydratie.
  woensdag 8 mei 2013 @ 07:16:21 #163
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126204724
ik zal die filmpjes nog eens kijken.
Kneden doe ik niet met de hand, dat laat ik een machine doen. Deze kneed het deeg ca 10 minuten.
Daarna haal ik het eruit, kneed nog licht door en bol het zo goed mogelijk op.

Na de rijs heb ik het licht door gekneed, in bollen verdeeld en deze gevormd.

Het deeg voelde zeer zacht aan en was makkelijk te vormen. Als je dit deeg zou willen bewaren kan je dit dan in de vriezer doen na de rijs? Ik heb dit een keer gedaan en dat was geen succes.

Daarna in de bestron (oud model) die was voor verwarmd op stand 2 en zodra de pizza erin gaat op stand 3.

[edit] opbol filmpje gekeken. Deze persoon lijkt een stuk droger deeg te hebben dan wat ik heb gebruikt. Bij mijn deeg had je dit niet kunnen doen, het was te plakkerig.[/edit]

[ Bericht 9% gewijzigd door pmponer op 08-05-2013 07:28:56 ]
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † woensdag 8 mei 2013 @ 09:23:45 #164
91830 MaximusTG
pi_126206191
Heb je het na het bollen wel nog een keer laten rijzen dan? Je moet het deeg na opbollen laten rijzen en dán vormen.
Qua invriezen zou direct na het opbollen imho een goed moment zijn.

Deeg in filmpje is idd wat droger, maar dat kan ook prima met natter deeg. Gewoon handen goed bebloemen. Doe ik altijd zo.
  woensdag 8 mei 2013 @ 12:26:16 #165
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126212404
nee opbollen voor het rijzen. Als je het in de diepvries doet, wanneer haal je het er dan uit voor het beste resultaat? Ik zal de volgende keer ook wat foto's maken
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † woensdag 8 mei 2013 @ 12:28:42 #166
91830 MaximusTG
pi_126212509
Ik zou het dan de avond voor de dag dat je ze wil bakken eruit halen en in de koelkast zetten.
  woensdag 8 mei 2013 @ 12:30:56 #167
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126212607
Daar zat ik ook aan te denken inderdaad, dit had ik de vorige keer gedaan. Maar volgens mij was het deeg dat al een keer gerezen was, dat ging niet goed. Maar goed ik heb nu wel een idee hoeveel deeg ik per pizza nodig heb dus in principe hoef ik het niet meer in te vriezen. Een half fabrikaat zou nog kunnen zoals ik bij jou wel eens heb gezien.
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † woensdag 8 mei 2013 @ 12:35:07 #168
91830 MaximusTG
pi_126212780
Een goede vuistregel is 0.43 gram deeg per cm2. Jij gaf aan 150 gram bloem per pizza te gebruiken. Inclusief water is dat 250 gram. 250/0.43 is 581 cm2. Delen door pi en daar de wortel dan van nemen geeft de straal van de pizza die je daar iig prima mee moet kunnen maken: 13,6 -> 27 cm diameter.
  woensdag 8 mei 2013 @ 12:40:42 #169
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126213028
Nou dat klopt dan ongeveer ;)
ik had er nog niet over nagedacht verder, ben net achter wat nou bakkerspercentage is.
Drop you like an ill, bad habit
  donderdag 9 mei 2013 @ 13:16:20 #170
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_126258570
Gebruikt iemand deze techniek wel eens?

  donderdag 9 mei 2013 @ 18:26:02 #171
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_126270881
Ik wil morgen weer een poging wagen.
Is het dan beter wanneer ik het deeg nu maak om het meteen na het opbollen in de koelkast te zetten of moet het eerst rijzen en dan in de koelkast.

Na het opbollen heb ik ze meteen in de koelkast gezet.

Opgebold deeg
in het bakje (had niet kleiner of hoger)
12 uur in koelkast 1
12 uur in koelkast 2
na een paar minuten in de bestron

Pizza met tomatensaus, mozzarella, ham, salami, ui, champignons en rucola

Volgende keer ga ik weer gewoon uit van 150 gram bloem per pizza, dat vind ik icm de bestron prettiger werken. Verder was ik niet zo tevreden over de handelbaarheid van het deeg, dit had een vochtigheid van 67% en eigenlijk vind ik dat te nat om makkelijk te verwerken.

[ Bericht 16% gewijzigd door pmponer op 11-05-2013 08:18:37 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_126278239
Vandaag voor het eerst mijn zelfgemaakte kettle-pizza-kloon geprobeerd.



Een van de resultaten.



@MaximusTG. De temperatuur boven de pizza is geen probleem. Voldoende hitte van boven.
  maandag 13 mei 2013 @ 16:45:36 #173
182980 mime_negert
Valt er hier nog wat te mimen?
pi_126435089
Ik ben van plan om vandaag alvast wat deeg te maken voor morgen. Wat voor bloem kan ik het beste halen voor het eerste deegrecept in de OP? Normaal gebruik ik Frans Krokant van Soezie voor het tweede recept.

Misschien moet ik er bij vermelden dat ik maar een simpel oventje heb welke maar tot 250 graden Celsius kan. Oh ja, het liefst ook verkrijgbaar bij de AH (XL).
pi_126649527
Na een tijdje ook weer eens pizza gemaakt, een simpele margherita. Beter dan menig pizza die ik laatst in Italie heb gegeten.



[ Bericht 0% gewijzigd door Terpentin07 op 17-05-2013 22:13:29 ]
  † In Memoriam † vrijdag 17 mei 2013 @ 21:16:32 #175
91830 MaximusTG
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')