FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / 0900-8844
Xamiradinsdag 26 september 2000 @ 08:36
quote:
dinsdag 26 september 2000
'Betalen voor melding is belachelijk'
Van onze verslaggeefster
BREDA - Wie buiten kantooruren de politie wil bellen, betaalt voortaan dertig cent per minuut. Via nummer 0900-8844 komen bellers terecht bij een callcenter, dat zonodig doorverbindt naar een politiebureau. Voor spoedeisende zaken kan de burger nog gratis bij 112 terecht. Wij peilden de reacties.
Het nieuwe nummer moet de overbelasting in de meldkamer voorkomen. Maar: 'als er een schijf tussen zit, kan er ook meer mis gaan.'
A. de Leeuw, secretaris Katholieke Bond voor Ouderen te Breda:
"Openbare instellingen en diensten zouden in principe gratis bereikbaar moeten zijn. Dat geldt voor ziekenhuizen, de gemeente, maar ook voor de politie. We moeten nu gaan betalen voor diensten die al uit de algemene belastuingen worden gefinancierd. Dat is dubbelop. Door deze maatregel zijn met name ouderen gedupeerd. Een kleine groep ouderen heeft nog steeds aarzelingen om de telefoon te pakken. Die drempel wordt hoger."
Hoogleraar openbare financiën prof. H. Verbon, verbonden aan de KUB:
"Het principe dat je moet betalen voor een openbare dienst is niet nieuw. Bij de gemeente betaal je ook voor een nieuw paspoort. Ik vraag me wel af wat het argument is voor de politie om een hogere drempel op te werpen. Als dit is omdat 112 overbelast is, dan lijkt het op rekening rijden. Als je een hogere prijs betaalt, daalt het gebruik. Alleen echt spoedeisende gevallen zullen dan de meldkamer bereiken. Maar is het niet zo dat er bij een telefoontje buiten kantoortijd altijd wel iets aan de hand is. Je gaat dan toch niet bellen als je niet zelf denkt dat het dringend is?"
Ton Vermeulen, via e-mail naar redactie:
"Wij hebben onze telefoon door KPN laten afsluiten voor betaalde telefoonnummers. Dit om te voorkomen dat de kinderen naar seksnummers bellen. Betekent dit nu dat wij de politie niet meer kunnen bellen? Dat zou pas echt belachelijk zijn."
Burgemeester G. Rutten van Breda:
"Waarom moet er een hoog tarief worden betaald voor een nummer waar ik als burger niet om heb gevraagd? Waarom kan dit niet voor het gewone tarief, als het al niet voor niks moet zijn. Bovendien weet ik dat er mensen zijn die hun eigen 0900-nummers geblokkeerd hebben vanwege de sekslijnen. Ik begrijp het niet goed. Ik wist dat er een landelijk nummer zou komen, maar waarom een hoger tarief? Ik weet dat korpschef Stekelenburg, mijn collega-burgemeester in Tilburg, er niet gelukkig mee is."
Saskia Fikkers (34), inwoonster Haagse Beemden in Breda:
"Ik kreeg vorige week al te maken met dat speciale nummer toen ik de politie wou bellen over overlast van het hbo-studentenfeest. Ik dacht nog: 'Ik bel niet naar 112, want daarvoor is mijn klacht niet dringend genoeg'. Bleken alle politiebureaus hetzelfde 0900-nummer te hebben. Ik heb het vier keer gebeld, er werd niet opgenomen. Toen 112 gebeld. 'U belt zeker voor dat HBO-feest? Daarvoor heeft de politie een vergunning afgegeven'. Bam, hoorn erop. Toen ik boos terugbelde, verbonden ze me door met het politiebureau Prinsenbeemden. Het idee dat je voor een melding moet betalen... belachelijk!"
G. Jacobs, manager regionale ambulancevoorziening West-Brabant:
"Ik kan het me wel voorstellen dat de politie maatregelen neemt om verstopping op de 112-centrale te voorkomen. Ze worden daar nogal eens voor niks gebeld, of er worden grapjes uitgehaald. Maar dat is nu minder, omdat er nummer-herkenning is. Wij als ambulancedienst merken nauwelijks of er veel fout-meldingen zijn. Maar stel dat dat aantal met dertig procent wordt verminderd, dan kun je de echte spoedgevallen kwalitatief beter afhandelen."
Juliette Oolders, persvoorlichter Consumentenbond:
"Wij zien geen aanleiding om actie te ondernemen. Wij vinden het begrijpelijk dat de politie de 112-lijn wil ontlasten. Voorwaarde is wel dat de consument moet worden doorverbonden met het politiebureau als hij daarom vraagt. De politie rekent gewoon de kosten die de KPN hem berekent, aan de gebruiker door."
C. Togni (45), inwoner Breda:
"Ik vind dat de politie meldingen van burgers niet serieus genoeg neemt en alleen nog voor zware misdaad in actie komt. Ik was pas geleden getuige van een fietsendiefstal. Ik belde naar het bureau Centrum, maar kreeg de meldkamer aan de lijn. Zij verbonden mij niet door, want zij zagen mij niet als spoedgeval. Ik moest maar aangifte gaan doen op het bureau zelf. Maar die fiets was helemaal niet van mij! In de tussentijd was er te veel tijd verstreken om de daders te pakken. Ik bedoel maar: als er een schijf tussen zit kan er veel meer mis gaan.
Dit nummer zag ik gisteren voorbijflitsen op tv met als slogan iets van :" geen spoed , wel politie"

Dat bedrijven en instellingen bij het gebruikmaken van callcenters vaak ook te maken hebben met geld (Fl 0,30 p/m) snap ik, maar dat er zo'n 1e lijns callcentre persoon moet gaan bepalen of iets wel of niet spoedeisend is lijkt mij belachelijk.

Asl een medewerker van bureau X gebeld wordt door mevr Y en deze mevrouw noemt de naam van "Timmy Ongeduld", dan weet de medewerker van het bureau bijvoorbeeld dat men iemand moet sturen omdat "meneer Timmy " te boek staat als onvoorspelbaar en een geweldadig verleden heeft.

Hoe kan iemand van een callcentre zo'n situatie telefonisch inschatten?

equilandinsdag 26 september 2000 @ 14:53
Even voor de duidelijkheid...Vrijwel alle regio's werken al jaren met zo'n callcenter!!
In een regio heb je meer gemeentes...elke gemeente heeft een zogenaamd hoofdburea naast de wijkbureau's (alhoewel dat dus eigenlijk geen hoofdburea meer heet) de algemene politienummers van elke gemeente worden doorgeschakeld naar de centrale.
Dit is dus al!!! Dit is niets nieuws!!
Als je de politie in purmerend belt, kom je uit bij de centrale in zaandijk, om maar wat te noemen.

Dat het een betaald nummer is...daar is het merendeelvan de politie ook niet blij mee, integendeel!!

En die centralisten waar jij zo bijdehand over deed, die hebben de beschikking over precies dezelfde systemen als de agent in zn wijkbureau...zijn vaak beter geinformeerd over de zaken dan die agent op zn wijkbureau...omdat de centyralisten alle belangrijke info krijgen van de hele regio...terwijl de agent op zn wijkbureau toch vooral bekend is met de crimineeltjes of overlast veroorzakende burgers in zijn/haar wijk!!

Omdat de politie geen optimale bezetting heeft zijn niet alle wijkbureau's altijd open...dan is het toch fijn dat je toch iemand aan de telefoon krijgt, of niet soms??

Politie is een zeer onregelmatig beroep....mensen werken niet altijd op dezelfde plek.
De centralisten weten vrijwel altijd van iedereen (die info hebben we namelijk over het algemeen beschikbaar) waar die persoon werkt, of ze in vergadering zitten, met een onderzoek bezig zijn etcetera...de service is dus geoptimaliseerd...
Ipv dat je nu zes keer belt nvoor agent huppeldepup...krijg je nu netjes te horen of die persoon bereikbaar is of niet, wanner die eventueel wel bereikbaar is, en of er een boodschap achtergelaten moet worden zodat agent huppeldepup zelf contact kan opnemen.
Verder is het zo, dat als jij info wil hebben over een zaak, bijvoorbeeld je hebt een aanrijding gehad en wilt weten hoe het staat met het rapport...voor heen was het zo dat alleen de betrokken verbalisant daar informatie over kon geven...had die toevallig net twee nachtdiensten dat weekend, dan duurt het wel weer een paar dagen voor ie telefonisch bereikbaar is...nu krijg je die info van centralist!!

Geloof mij, dat alle telefoontjes centraal binnen komen is niets nieuws en heeft de service verlening van de politie aan de burger enorm verbeterd....dit is een proces dat steeds opnieuw wordt geevalueerd en verbeterd.

Dat het nieuwe nummer 30 ct/m moet kosten, is heeeeeeeel jammer, ik hoop van harte, en met mij een hele hoop van mijn collega's, dat dat snel veranderd

[Dit bericht is gewijzigd door equilan op 02-10-2000 10:11]

evertzaterdag 30 september 2000 @ 00:43
als je wil naambellen, draai 0800-tuig, dan krijg je ook dit nummer.
toch een leuke bijkomstigheid.