abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_152326766
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
NSA doorzoekt telefoongesprekken met 'Google voor spraak'
Amerikaanse inlichtingendienst scant telefoongesprekken wereldwijd op zeer grote schaal met een technologie die het intern beschrijft als 'Google voor spraak'.
Dat meldt The Intercept op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Volgens de documenten werkt de NSA al jaren aan een complex systeem voor het omzetten van spraak naar tekst. Dat systeem is inmiddels zo intelligent dat het zelfstandig op grote schaal gesprekken kan afluisteren, op zoek naar verdachte woorden, zinnen of combinaties daarvan.

De techniek van de NSA maakt volgens de documenten van Snowden vergelijkbare vorderingen als commerciŰle spraak-naar-tekst-software. Zulke software werkt inmiddels als een zogenoemd neuraal netwerk, een zelflerend systeem.

[...]
  woensdag 6 mei 2015 @ 15:25:03 #127
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_152332903
quote:
7s.gif Op woensdag 6 mei 2015 12:20 schreef Aether het volgende:

[..]

Wil je dat ook in dit topic posten? NWS / Monitoring NSA in de VS en erbuiten, deel 9

alstublieftdankuwel
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_152744300
quote:
European Internet Users Urged To Protect Themselves Against Facebook Tracking
Belgium's Privacy Protection Commission says that Facebook tramples on European privacy laws by tracking people online without their consent and dodges questions from national regulators.

They have issued a set of recommendations for both Facebook, website owners and end users. Net-Security reports: "The recommendations are based on the results of an extensive analysis of Facebook's revised policies and terms (rolled out on January 30, 2015) conducted by the inter-university research center EMSOC/SPION, which concluded that the company is acting in violation of European law.

According to them Facebook places too much burden on its users to protect their privacy, and then doesn't offer simple tools and settings to do so, and sets up some problematic default settings. They also don't provide adequate information for users to make informed choices."
  vrijdag 22 mei 2015 @ 12:44:54 #129
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_152851190
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
quote:
De gemeente Amsterdam wil de grote hoeveelheid camerabeelden van winkeliers en andere bedrijven beter benutten om daders van geweld of diefstal snel op te sporen. Zestig procent van de Amsterdamse ondernemers heeft een bewakingscamera.


Momenteel is Amsterdam in gesprek met ondernemers in Amsterdam West, over een proef waarbij private camerabeelden in het geval van calamiteiten, zoals een overval, meteen kunnen worden doorgezet naar de Centrale Camera Toezicht Ruimte (CCTR). Daar kijken mensen dag en nacht naar beelden van gemeentecamera’s en zit ook politie. In die straat was de afgelopen jaren een aantal gewapende overvallen.

Ook in andere steden zoekt de politie naar manieren om private camerabeelden snel te ontsluiten, bijvoorbeeld in Tilburg en Breda. In Tilburg stelde de gemeente subsidie ter beschikking aan ondernemers voor de aanschaf van een camera.

Probleem van private camerabeelden is vaak de slechte kwaliteit: beelden zijn schokkerig of korrelig. Amsterdam wil de komende jaren ondernemers daarom adviseren over cameragebruik. Ook andere gemeenten doen dat.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_153496764
Tests met chip in kentekenplaat

quote:
Een chip in je kentekenplaat die communiceert met antennes van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) als je onderweg bent: waarschijnlijk wordt het binnenkort werkelijkheid.

De kentekenchips worden op dit moment getest op het terrein van Defensie bij Oirschot. Als over een jaar blijkt dat de resultaten van de tests goed zijn, wordt de chip landelijk ingevoerd. Dat meldt de NOS.

Er wordt getest met de chips, omdat in Nederland naar schatting zo'n 40.000 valse kentekenplaten in omloop zijn. Bij een serie inbraken werden zeker 30.000 blanco kentekens gestolen en twee persen om ze te bedrukken. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek in januari dat toenmalig minister Ivo Opstelten op de hoogte was van het probleem, maar er niets aan deed. Nu wordt er dus toch actie ondernomen.

ZIE OOK: Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken. Ze nemen daarvan het kenteken over en feitelijk ook de identiteit van de eigenaar van het voertuig. Zo maken ze zichzelf onvindbaar.

De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. Slachtoffers krijgen boetes voor snelheidsovertredingen, parkeerboetes en worden verdacht van tanken zonder te betalen.

Chip en antenne
In de kentekenplaten die nu getest worden zit een chip met een antenne. De chip communiceert met zogenoemde 'readers' die boven de wegen komen. Die zijn weer verbonden met computers bij het RDW, waar gecheckt wordt of een kentekenplaat 'echt' is.

Eigenaren van tankstations kunnen ook een reader aanschaffen. Dan kunnen ze instellen dat de pomp pas wordt vrijgegeven als zeker is dat het kenteken klopt.

Niet volgbaar
Privacy-voorvechters maken zich zorgen, met name omdat door dit systeem te achterhalen valt waar een bepaalde auto allemaal geweest is. Maar volgens de ontwikkelaars van het systeem hoeven mensen niet bang te zijn voor privacyschending.

De chip zendt namelijk constant wisselende codes uit, die alleen de reader kan identificeren. Maar uiteindelijk zou het systeem wel ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, vrezen privacy-organisaties.
pi_153600556
quote:
Belgian Privacy Watchdog Sues Facebook
Belgium is taking Facebook to task – and to court – about the company's opaque user-monitoring frameworks.

The country's independent Privacy Commission, which is partnered with equivalent institutions in the Netherlands, France, Germany and Spain, failed to obtain information from the social media giant about the extent and nature of its user-analysis network, and has now decided to take action.

The commission is particularly interested in the use that Facebook makes of information about users who are not logged in to Facebook, and may not even be members. The ubiquity of Facebook "share" buttons, along with other popular widgets or modules, have extended the company's reach far beyond its own site. The court convenes on the matter this Thursday.
  woensdag 24 juni 2015 @ 15:21:09 #132
156695 Tism
Sinds 24, Aug, 2006
pi_153805540
registreer om deze reclame te verbergen
"De Digitale Gouden Eeuw komt eraan"

quote:
24 juni 2015

Nederland staat aan de vooravond van de Digitale Gouden Eeuw eeuw. Dat stelt professor Alexander Rinnooy Kan van de Big Data Alliance vandaag in De Nieuws BV.

Volgens de hoogleraar zal de voortrazende digitalisering de wereld zoals we die nu kennen het komende decennium op zijn kop zetten. Hoe we daar als Nederland geld aan kunnen verdienen vertelt hij vandaag in de uitzending.

Datajournalist Jerry Vermanen van Nu.nl en Sicco Brakema van Ortec vertellen wat Nederland nu al doet, maar ook wat er komende jaren nog moet gebeuren.
Bron: NPO Radio1
....nachtrijder...Nachtzwelgje!
  woensdag 22 juli 2015 @ 17:00:51 #134
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_154545963
'Afschaffen bewaarplicht belemmert opsporing'

Het afschaffen van de bewaarplicht heeft geleid tot 'ernstige belemmeringen' in de opsporing van criminelen.

Dat claimt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar besloot een rechter dat de Wet bewaarplicht telecomgegevens een te grote inbreuk op de privacy van burgers betekende, en daarom moest worden afgeschaft. De wet verplichtte internetproviders om gegevens over telefoon- en internetgebruik op te slaan. Die gegevens konden vervolgens zonder gerechtelijk bevel worden ingezien door opsporingsdiensten.

Van der Steur zegt geen concrete voorbeelden van de belemmeringen te kunnen geven omdat het om lopende onderzoeken gaat. "Zonder op concrete zaken in te gaan kan ik melden dat het ontbreken van telecommunicatiegegevens met name in zaken betreffende levensdelicten, woningovervallen met (zeer veel) geweld, ernstige vormen van bedreigingen, (omvangrijke) fraude/oplichting en kinderporno tot ernstige belemmeringen leidt in de opsporing", schrijft hij.
Aftappen

Door het ontbreken van verzamelde telecomgegevens moeten opsporingsdiensten andere middelen inzetten "die kunnen leiden tot grotere inbreuken op de privacy van personen", zegt Van der Steur. "Als voorbeelden kunnen worden genoemd de interceptie van telefoongespreken en het stelstelmatig observeren van verdachten en personen die met verdachten in contact staan."

Het Agentschap Telecom heeft inmiddels bevestigd dat de grote Nederlandse providers alle gegevens die onder de bewaarplicht zijn opgeslagen weer hebben verwijderd. Naar kleinere telecomaanbieders wordt nog onderzoek gedaan.
Nieuwe bewaarplicht

Providers mogen nog wel gegevens bewaren die voor de eigen bedrijfsvoering nodig zijn. Die gegevens kunnen ook worden opgevraagd door de politie. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom zegt dat onderzoek moet worden gedaan naar de mate waarin het gebruik van die gegevens de bewaarplicht kan vervangen.

"Waar [Agentschap Telecom] niet naar kijkt is wat er nog wel wordt bewaard", zegt woordvoerder Daphne van der Kroft. "Daardoor kan je dus niks zeggen over of dat genoeg is om goed onderzoek te doen."

Het kabinet werkt aan de invoering van een nieuwe bewaarplicht met extra waarborgen die de privacy moeten beschermen, al is nog geen concreet wetsvoorstel gepresenteerd.

Van der Kroft vindt niet dat opsporingsdiensten hebben bewezen dat zo'n nieuwe bewaarplicht essentieel is. "Ze kunnen niet hardmaken dat het echt nodig is."

nu.nl
  woensdag 22 juli 2015 @ 18:43:06 #135
268341 Xaryna
Ecchi yaoi
pi_154548383
Kabinet wil tornen aan medisch beroepsgeheim

quote:
Het medisch beroepsgeheim is niet langer heilig als het aan drie ministers van volksgezondheid, justitie en sociale zaken ligt. In een conceptwetsvoorstel dat Trouw in handen heeft, wordt geregeld dat verzekeringsartsen en medisch adviseurs patiŰntendossiers moeten overhandigen als ze fraude vermoeden. Het kabinet wil dat artsen hun beroepsgeheim negeren als zij denken dat er met een arbeidsongeschiktheid- of zorguitkering wordt gesjoemeld.


Frauderende zorgverleners kunnen het medisch beroepsgeheim misbruiken om fraude verborgen te houden
Minister Schippers
Verzekeringsartsen reageren geschrokken. "Ik dacht altijd dat het beroepsgeheim niet wordt verkwanseld voor financiŰle belangen. Dat blijkt dus na´ef te zijn", zegt Jim Faas, voorzitter van de vereniging voor verzekeringsgeneeskunde NVVG. "Verzekeringsartsen zijn toch niet van de fraudebestrijding?"

Daar denkt de minister van volksgezondheid Edith Schippers anders over. Bij uitkeringsfraude gaat het immers om geld van de gemeenschap. Frauderende zorgverleners kunnen het medisch beroepsgeheim misbruiken om fraude verborgen te houden, liet zij eerder al weten aan de Tweede Kamer, meldt haar woordvoerder.

De discussie over het medisch beroepsgeheim ontstond vijf jaar geleden. Toen werd bekend dat de overheid door frauderende psychiaters voor tientallen miljoenen euro's was opgelicht. Mensen kregen via hen een arbeidsongeschiktheids- of een zorguitkering, terwijl ze daar geen recht op hadden.

Het kostte het Openbaar Ministerie veel tijd om dit te bewijzen doordat artsen hun dossiers gesloten hielden. Zo'n grote fraudezaak mag niet weer gebeuren, vindt de overheid.

Twee jaar bezig
Vandaar dat de ministeries al twee jaar bezig zijn met een wet die artsen verplicht gegevens vrij te geven bij verdenking van fraude. Het betreft medisch adviseurs die werken voor de Sociale Verzekeringsbank en het Centrum Indicatiestelling Zorg, die over toekenning van zorggeld gaan. En de verzekeringsartsen van de uitkeringsinstantie UWV die bepalen of iemand arbeidsongeschikt is.

Met dit wetsvoorstel van de ministers van volksgezondheid, justitie en sociale zaken lopen de artsen niet meer het risico om voor de tuchtrechter te moeten verschijnen wegens het verbreken van hun beroepsgeheim. Als justitie gegevens van patiŰnten opvraagt die van fraude worden verdacht, kunnen de artsen niet meer weigeren die te verstrekken.


Er moet niet te gemakkelijk over het belang van vrije toegang tot de gezondheidszorg worden gestapt
Sjaak Nouwt, adviseur overkoepelende artsenfederatie KNMG
De overkoepelende artsenfederatie KNMG is daar niet blij mee. "Er moet niet te gemakkelijk over het belang van vrije toegang tot de gezondheidszorg worden gestapt", reageert Sjaak Nouwt, adviseur gezondheidsrecht bij KNMG. "Wij hebben al gedragsregels opgesteld hoe te handelen bij vermoedens van fraude. Een wetsvoorstel waarbij het verstrekken van medische gegevens wordt verplicht, is ons inziens niet nodig."

Mocht het wetsvoorstel bij het parlement worden ingediend, dan zal de KNMG daartegen in verweer gaan. De vereniging voor verzekeringsgeneeskunde doet dat nu al. "In een fractie van de gevallen is er sprake van uitkeringsfraude. Moeten wij daarom het beroepsgeheim opofferen?", zegt Faas enigszins opgewonden. "Als de verzekeringsarts een spreekplicht krijgt, komt het vertrouwen met integere cliŰnten onder druk te staan."

Faas waarschuwt dat deze wet ook huisartsen en specialisten raakt. "De gegevens die zij aan ons verstrekken, kunnen worden prijsgegeven voor het 'hogere doel' van fraudebestrijding." De verzekeringsarts voelt meer voor een officieel advies- en meldpunt waar artsen met vermoedens van fraude terechtkunnen en verder worden geholpen 'waarbij het medisch beroepsgeheim in ere wordt gehouden'.

Artseneed
Het medisch beroepsgeheim is onderdeel van de artseneed die sinds 1878 in Nederland door alle medische studenten wordt afgelegd op het moment dat zij hun artsbevoegdheid krijgen. Deze gelofte is gebaseerd op de eed van de Griekse arts Hippocrates uit 400 voor Christus. In de eed staat letterlijk: "Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd".
En kritiek hierop
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
pi_154598820
Fransen stemmen in met nieuwe surveillancewet
De Constitutionele Raad van Frankrijk heeft ingestemd met een nieuwe wet die de geheime diensten meer bevoegdheden geeft. Twee controversiŰle artikelen werden geschrapt maar toch blijft de wet voorzien in verregaande bevoegdheden.
  zondag 23 augustus 2015 @ 15:39:16 #137
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_155465881
quote:
quote:
Nederland dreigt uit de bocht te vliegen met het massaal bespioneren van zijn burgers. Slecht plan.
Door: Menso Heus, 'technology officer' en expert internetveiligheid bij Free Press Unlimited
quote:
Met toestemming van de minister mogen de diensten voortaan al onze communicatie bespieden en analyseren: telefoonverkeer, e-mail, websites die we bezoeken, enzovoort. Dit alles, zonder dat we ook maar ergens van worden verdacht. De gegevens worden tot wel drie jaar bewaard en kunnen worden uitgewisseld met buitenlandse geheime diensten.

De wetgever vermijdt het woord angstvallig, maar het gaat hier klip en klaar om 'massa surveillance' van het type zoals Edward Snowden dat onthulde. In plaats van ons hiertegen te beschermen, wil de Nederlandse overheid er nu zelf gebruik van kunnen maken.

Het ongericht aftappen van de communicatie van onschuldige en onverdachte burgers is echter in strijd met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook staat het haaks op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_155727895
quote:
KPN: uitbreiding bevoegheden geheime diensten is te grote inbreuk op grondwet
Na Tele2 heeft ook KPN zich gekeerd tegen delen van de aanpassing aan de wet die de bevoegheden van inlichtingendiensten regelt. Volgens KPN is een deel van de wet zelfs een te grote inbreuk op een grondwettelijk recht.

Daarbij is onder meer de bewaartermijnen voor gegevens die KPN zou moeten onderscheppen te lang, redeneert de provider in zijn reactie in de consultatieronde voor de wetsaanpassing. Gegevens die politie en justitie relevant vindt voor onderzoeken hebben volgens KPN 'kennelijk geen bewaartermijn', terwijl ook niet-relevante gegevens lang bewaard moeten worden.

Daarnaast maakt KPN zich, net als concurrent Tele2 vorige week deed, zorgen over de kosten voor het aftappen. Die komen nu bij bedrijven te liggen. Ook vindt KPN het wetsvoorstel op punten onduidelijk. "Het wetsvoorstel laat daarmee zeer veel onduidelijkheid bestaan over de reikwijdte van de medewerkingsplichten. Voor de aanbieders [...] zou de invoering [...] in theorie betekenen dat zij elke denkbare vorm van ‘ongericht aftappen’ in hun netwerken en diensten voorbereid zouden moeten hebben. Hopelijk is dat een niet bedoelde consequentie van het wetsvoorstel, maar in elk geval is die conclusie niet realistisch."

Bovendien maakt KPN zich zorgen over het onderdeel van het voorstel dat het legaal inbreken in computersystemen mogelijk maakt ten behoeve van opsporing. De provider wil dat de netwerken van providers in de wet expliciet worden uitgesloten en dus niet ongestraft mogen worden gehackt.

Er zijn op moment van schrijven meer dan 450 reacties op het wetsvoorstel. Bedrijven en personen hebben tot en met dinsdag om hun zienswijze in te dienen. Daarna zal de regering vermoedelijk met reacties komen op de zienswijzes. Naast KPN en Tele2 hebben onder meer de Nationale Ombudsman en werkgeversorganisatie VNO/NCW gereageerd.
  vrijdag 4 september 2015 @ 20:57:12 #139
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_155825587
‘Straks kunnen al je appjes onderschept worden, zonder juridische toetsing’

Ondernemers klommen afgelopen maand massaal in de pen om te protesteren tegen de nieuwe 'afluisterwet’ van minister Plasterk. RTL Z spreekt met een van die ondernemers: Mark Vletter.

De jonge baas van telecombedrijf Voys, Mark Vletter, raakt niet uitgepraat over de nieuwe ‘afluisterwet’ van Ronald Plasterk. Als de nieuw wet er komt kan de overheid straks meer aftappen dan ooit. Vletter deed mee aan de door de overheid georganiseerde internetconsultatie om zijn ongenoegen te laten blijken.

Het wetsvoorstel
Maar eerst even over die nieuwe wet. De huidige inlichtingenwet is verouderd, zo vindt minister Plasterk. In de wet zoals die nu is, is nog geen communicatie via de kabel (mobiel verkeer) opgenomen. Komt de nieuwe wet er, dan mag ook communicatie via de kabel afgeluisterd en bekeken worden. Ook wordt het aantal organisaties dat kan worden getapt uitgebreid: eerst waren dat alleen internet- en telefonieaanbieders, straks zou het gaan om aanbieders van communicatiediensten in het algemeen. Welke organisaties daaronder vallen is niet helemaal duidelijk.

Voor een onderneming als Voys heeft de wet een enorme impact, vertelt Vletter. "In de wet wordt de term 'communicatie-aanbieder' niet gedefinieerd. Het kan zelfs gaan om een forum of een website. Wij vallen er sowieso onder: Voys is een communicatieleverancier pur sang. Inlichtingendiensten kunnen apparatuur in ons netwerk plaatsen om gesprekken af te luisteren. En wanneer je als bedrijf een stukje privacy wilt bieden aan klanten, door gesprekken te versleutelen, dan kan je gedwongen worden om zo’n gesprek zonder encryptie aan te leveren. Dus stel dat je bewust een stukje privacy aanbiedt, dan kan de overheid zeggen dat je die moet opgeven."

Geen juridische toetsing
Vletter snapt dat inlichtingendiensten hun werk moeten doen, maar deze wet vindt hij veel te ver gaan. "Als je juridische gronden hebt om zo veel te onderscheppen is het misschien nog oke. Maar er is geen juridische toetsing. En dan vraag je je af: wat vind de overheid belangrijker: privacy of schijnveiligheid. Want er is allang gebleken dat mass surveillance zoals de NSA die toepast niet werkt. Waarom zou een Nederlandse inlichtingendienst, met minder geld en minder mensen, dan wel resultaat boeken?"

"Een van de ergste onderdelen van deze wet is dat ze data drie jaar lang kunnen opslaan. Het doet denken aan de kentekenregistratie: ooit was die bedoeld voor snelheidsmeting. Later werden diezelfde data in een keer gebruikt om te checken of leaserijders ook in privÚtijd reden. Dat kan straks ook met je whatsappjes, fora en al je andere communicatieberichten. En dan hebben ze ook nog het recht om die informatie te delen met externe overheden. Zolang er maar gerede verdenking is, zonder juridische toetsing."

Massaal protest
Voys is een van de vele bedrijven die de afgelopen maand via een internetconsultatie zijn ongenoegen heeft laten blijken. Vletter heeft nog nooit zo’n massaal protest vanuit bedrijven en andere organisaties gezien. “Het is nog nooit voorgekomen dat er zo veel organisaties die zeggen: dit is echt geen goed idee. Plasterk moet ontzettende oorkleppen op hebben om dit te negeren. Het is de taak van de overheid om haar burgers te beschermen. En nu staan bedrijven op om de privacy van burgers te beschermen. Het is de wereld op zijn kop.”

Wanneer Plasterk zich niks aantrekt van de protestgeluiden, zit er voor Voys niks anders op: doen wat de overheid zegt. Of toch niet? Vletter kijkt met collega’s naar manieren om zijn klanten toch voldoende privacy te gaan bieden. “Het is ingewikkeld en we weten nog niet precies hoe we dit gaan doen, maar we kijken naar manieren om apparatuur bijvoorbeeld in het buitenland te plaatsen. Er moeten constructies zijn waardoor je toch de privacy kan bieden. En ik weet dat meerdere bedrijven daarnaar kijken. Deze wet is zeer schadelijk voor de Nederlandse interneteconomie, daar kan je zeker van zijn.”

RTL Nieuws
  woensdag 23 september 2015 @ 16:59:16 #140
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_156325275
quote:
quote:
Nationale toezichthouders zijn niet gebonden aan een beschikking van de Europese Commissie dat gegevens van Europeanen naar de VS gestuurd mogen worden omdat ze daar voldoende beschermd worden. Ze mogen die verzending opschorten, luidt een advies aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU).
quote:
De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie schrijft in zijn advies zelfs dat de desbetreffende beschikking ongeldig is. Het HvjEU neemt het advies van de advocaat-generaal vrijwel altijd over. De zaak is aanhangig gemaakt door een Oostenrijker die er bezwaar tegen maakte dat de Ierse dochteronderneming van Facebook zijn gegevens doorspeelde aan servers in de Verenigde Staten. Hij betoogde dat de Snowden-onthullingen hadden aangetoond dat zijn data daar niet in veilige handen waren.

De Ierse toezichthouder wees het bezwaar van de hand met een verwijzing naar de beschikking van de Europese Commissie van 2002 over de Safe Harbour-afspraken, die zouden waarborgen dat de VS een voldoende niveau van bescherming van persoonsgegevens biedt. De zaak ging naar het High Court of Ireland, dat vervolgens van het HvJEU wilde weten of nationale autoriteiten zelf de mate van bescherming nog mogen onderzoeken en zo nodig de gegevensverstrekking mogen opschorten.
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_156636232
quote:
EU-Hof acht VS geen veilige 'datahaven'
Het Europees Hof van Justitie heeft dinsdag geoordeeld dat de VS onvoldoende bescherming biedt voor doorgegeven persoonsgegevens van EU-burgers. De Safe Harbor-beschikking van de EU is daarom ongeldig, wat grote gevolgen voor internetbedrijven kan hebben.


De Amerikaanse bedrijven hebben de Safe Harbor-bescherming wel onderschreven maar overheidsinstanties zijn er niet aan onderworpen, volgens het Hof. Het Europees Hof van Justitie wijst er op dat de bevoegdheden van de VS op gebied van nationale veiligheid, het publieke belang en de opsporing boven die van de Veiligehavenbeginselen staan. Bij conflicten met die bevoegdheden moet de VS daarom wel de beschermingsmaatregelen van de Safe Harbour-bepalingen negeren, betoogt het HvjEU.
  zondag 18 oktober 2015 @ 19:35:25 #143
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_156927303
Alle Nederlanders krijgen scores toegekend door overheden, bedrijven en werkgevers. Die bepalen of je een lening, een huurauto of een baan kunt krijgen. Of: misschien wel op een fraudeur of terrorist lijkt. Hoe werkt deze scorebordsamenleving precies? Dat blijft vaak ondoorzichtig. Daarom presenteren we vandaag de website Heel Holland Transparant.

Heel Holland Transparant: Zo bepalen bedrijven en overheden of je een risicoburger bent

Laten we het eens over Rob Wijnberg hebben.

Op het eerste gezicht is hij succesvol. Hoogopgeleid. Oprichter van een aantal bedrijven en bezitter van een koophuis in Amsterdam. Zijn naam staat geregeld in de kranten, zijn hoofd verschijnt weleens op tv, hij is populair op sociale media.

Er lijkt weinig mis te zijn met onze hoofdredacteur. Maar de harde data vertellen een ander verhaal.

Zou je Rob Wijnberg bijvoorbeeld een inboedelverzekering verstrekken als je weet dat er in zijn buurt negen succesvolle inbraken zijn gepleegd sinds juni?

Neem je een column van Rob Wijnberg over klimaatverandering serieus als je weet dat zijn woning energielabel ‘G’ heeft, de laagst mogelijke score?

En hoe sociaal is hij eigenlijk? Op Twitter heeft hij maar liefst 83.000 volgers, maar hij volgt er zelf iets meer dan 300 - waaronder ook nog eens al zijn werknemers bij De Correspondent. Wijnberg lijkt iemand die meer praat dan luistert, liever zendt dan ontvangt.

Nee, de data vellen een hard oordeel over Rob Wijnberg: zijn socialerisicoscore is 29 op een schaal van 0 (geen risico) tot 100 (extreem veel).

Het kan slechter: Bram Moszkowicz zit op 100. Maar het kan ook beter. Zo is columnist Jan Dijkgraaf met een score van 11 Wijnberg de baas.

Heel Holland Transparant

Deze score komt uit het project Heel Holland Transparant,
Bekijk hier de site van Heel Holland Transparant.
dat we vandaag lanceren. Heel Holland Transparant doet publiek wat talloze instanties en bedrijven achter gesloten deuren doen: burgers en consumenten scoren.

Overheidsinstanties, bedrijven en werkgevers kunnen deze scores gebruiken om te bepalen of ze met de gescoorden in zee willen gaan, of ze die scherper in de gaten moeten houden, of juist allerlei aanbiedingen moeten doen.

Aan de hand van een analyse van openbare gegevens wijzen we binnen Heel Holland Transparant 35 bekende en 36 onbekende Nederlanders een risicoscore toe. VVD-Kamerlid Joost Taverne heeft bijvoorbeeld een score van 14, zangeres Marianne Weber scoort 49, de onbekende Gerda Sikkema zit op 64 en tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk scoort met 88 heel slecht.

Wat je met die scores zou kunnen?

Wij zien bijvoorbeeld dat de onbekende H. van Norden in een wijk (Kruiskamp, Amersfoort) woont waar de kans op vroegtijdige sterfte hoog is. Handig voor een levensverzekeraar om te weten.

In het woonblok van oud-bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam Louise Gunning wonen veertig mensen die een gemiddeld bruto maandinkomen van 9.200 euro verdienen. Handig om te weten als je kopers van luxeproducten zoekt.

Oud-topadvocaat Bram Moszkowicz is mogelijk niet de beste persoon om een krediet aan te verstrekken. Hij staat in het openbare insolventieregister,
Dat register vind je hier.
een verzameling gerechtelijke uitspraken over faillissementen en schuldsaneringen. Veel gebruikt door bedrijven die kredietscores samenstellen.

Ook zanger Gordon staat op de lijst. Sinds juni zijn er twintig inbraken geweest in zijn buurt. Handige informatie voor een inboedelverzekeraar.

Journalisten zijn niet altijd de vrolijkste mensen. GeenStijlhoofdredacteur Marck Burema en onze eigen economiecorrespondent Jesse Frederik zijn weinig optimistische twitteraars. Van alle personen uit Heel Holland Transparant tweeten zij het negatiefst. Dat is interessante informatie voor, pak 'm beet, een potentiŰle toekomstige werkgever.
Sociaal kredietsysteem

Heel Holland Transparant bestaat niet Úcht, maar dat had je waarschijnlijk al door. Het is een project van De Correspondent, Bits of Freedom en ontwerpstudio Yuri Veerman. Wij willen hiermee de aandacht vestigen op wat wij ‘de scorebordsamenleving’ noemen.
De scorebordsamenleving is een samenleving waarin burgers scores krijgen toegekend door overheden en instanties, bedrijven en werkgevers. Die scores zijn berekeningen op basis van heel veel data. Ze voorspellen of iemand in de toekomst bepaald gedrag gaat vertonen. En die scores bepalen of je van een bepaald recht of dienst gebruik mag maken en tegen welke prijs.

Cruciaal is dat dit vaak gebeurt zonder dat burgers het doorhebben. Welke persoons- of gedragsgegevens gebruikt worden voor de scores, hoe de scores worden berekend Ún waarvoor ze worden gebruikt, blijft meestal in nevelen gehuld.

Een halfjaar geleden liet een artikel in de Volkskrant
de extreemste vorm van de scorebordsamenleving zien. China heeft in 2014 het Sociaal Kredietsysteem ge´ntroduceerd waarbinnen iedere Chinees een score krijgt toegekend voor zijn ‘gedrag.' Verschillende data bepalen die score: iemands schulden, iemands uitingen op sociale media Ún de scores van de mensen met wie iemand contact heeft. De score wordt voor tal van toepassingen gebruikt. Wie slecht scoort, zou kunnen worden uitgesloten van bepaalde banen, huisvesting of kredietverlening.

Schokkend. Het punt is: het Sociaal Kredietsysteem verschilt niet zo veel van wat wij in het vrije Westen al jaren aan het doen zijn. Alleen is dat niet verpakt in zo'n eenduidige sociale score en gaat het hier niet om het behoud van ‘socialistische kernwaarden,' maar om het minimaliseren van allerlei risico’s - van wanbetaling tot terroristische aanslagen.

Een paar voorbeelden.

1. Bijna alle Nederlanders hebben een kredietscore. Die score wordt berekend op basis van kredietverleden, faillissementen, data van de Kamer van Koophandel en, steeds vaker, data van sociale media en buurtgegevens. Die score bepaalt of jij een lening kunt krijgen en tegen welke rente.

2. Met de invoering van het Elektronisch Kinddossier krijgen alle nieuwe gezinnen een risicoscore toegewezen. Aan de hand van een lange vragenlijst wordt bepaald welke risicofactoren een gezonde ontwikkeling van het kind kunnen bedreigen. Als er een opeenstapeling van risicofactoren is, kan worden ingegrepen.

3. Van iedere passagier die naar de Verenigde Staten vliegt, wordt een score berekend.

Die komt tot stand aan de hand van ongeveer dertig verschillende databronnen - waaronder bronnen van commerciŰle datahandelaren en sociale media, biometrische gegevens en gegevens over eerdere reizen. Wie hoog scoort, wordt aan extra controles onderworpen of, in het extreemste geval, geweigerd.

4. Syri is een overheidssysteem dat als doel heeft om uitkerings- en belastingfraude te voorkomen. Uit een grote bak gegevens - over onder meer zorgverzekering, schulden, huisvesting en pensioenen - tovert een algoritme een risicoscore voor iedere burger. Zo weet Syri, bijvoorbeeld, dat laag watergebruik op fraude kan duiden en neemt dat mee in de score. 'Alle burgers worden onderworpen aan een integriteitstoets,' zei emeritus hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Margriet Overkleeft-Verburg daarover. 'In feite krijgt iedere burger een rapportcijfer.'

5. Ook de Belastingdienst geeft prioriteit aan het opstellen van profielen en scores op basis van de enorme hoeveelheden data die de fiscus in huis heeft.
Zo bepaalt de Belastingdienst wat de kansen zijn dat belastingplichtigen hun belastingen betalen, om vervolgens aan de hand daarvan ‘iedere belastingbetaler de behandeling te geven die hij verdient.’
Dat is een citaat van de baas van de Belastingdienst.

We hebben dan misschien geen Chinees Sociaal Kredietsysteem, maar ook wij, Nederlanders, worden continu beoordeeld, in rankings geplaatst, doorgemeten en geanalyseerd. De taal en de beweegredenen van het Chinese systeem mogen anders zijn, de logica is hetzelfde: de score die wij krijgen toebedeeld doet een voorspelling over ons toekomstige gedrag.

Slimme machines

Bij Heel Holland Transparant zijn alle data handmatig ingevoerd en is de score per persoon berekend. Een simpele Ún archa´sche vorm van scoren, want de meeste scores komen tegenwoordig geautomatiseerd tot stand, aan de hand van de analyse van grote hoeveelheden data.

Daar zitten positieve aspecten aan. Eenvoudige beslissingen voor Ún over mensen zijn prima te automatiseren. Wat voor advertentie je te zien krijgt. Welke zoekresultaten relevant zijn. LinkedIn, Spotify en Netflix kunnen allerlei scores berekenen om je goede aanbevelingen te doen waardoor je net die juiste persoon bevriendt, dat prachtige liedje vindt of die bijzondere film ontdekt die je anders over het hoofd zou hebben gezien.

Ook voor meer complexe beslissingen zijn geautomatiseerde beslissingen vaak heel nuttig. Mensen zijn goed in het vinden van patronen, maar computers kunnen dat doorgaans nog veel beter. Als de data goed zijn en de rekenprocedure ook, dan kunnen computers mensen helpen betere beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen als veel mensen beoordeeld of gecontroleerd moeten worden. Schaarse tijd wordt nuttiger besteed. De mens, met al zijn vooroordelen en bagage, wordt bijgestaan door een computer die het niets kan schelen of je arm of rijk, blank of zwart, ongezond of fit, athe´st of moslim, hoogopgeleid bent of nooit een opleiding hebt afgemaakt.

Deze automatische benadering lijkt eerlijker en minder willekeurig.

Maar die claim is niet waar te maken, zegt Solon Barocas, die aan Princeton onderzoek doet naar geautomatiseerde besluitvorming. Vorig jaar publiceerde hij met jurist Andrew Selbst een invloedrijk artikel over de impact van Big Data. De kern: de manier waarop computers grote datasets verwerken, leidt geregeld tot onbedoelde discriminatie. Dit kan bestaande ongelijkheden in de samenleving juist vergroten.

Om dit te begrijpen, legt Barocas uit, moeten we weten hoe dit algoritmische proces werkt. Hierbij draait alles om het zogenoemde machine learning. Barocas geeft leningen als voorbeeld. Er zijn bedrijven die telefoondata gebruiken om de kans op terugbetaling te berekenen en zo beslissen of het verstandig is iemand een lening te verstrekken. Zij hebben een dataset van de belgeschiedenis van 10.000 telefoonabonnees Ún ze hebben een dataset met het kredietverleden van die mensen. Die voegen ze samen, waarop ze de computer vragen: als je nu kijkt naar hoe telefoons worden gebruikt, wat valt je dan op bij de mensen die hun schulden niet afbetalen? De computer zoekt en vindt patronen en komt met een antwoord: de machine heeft geleerd.

Hypothetisch voorbeeld: bij mensen die ‘s avonds laat bellen, is de kans groot dat ze hun lening niet op tijd af kunnen betalen. Als er dan een aanvraag komt voor een lening, kijk je naar iemands belgeschiedenis om te zien in hoeverre die aan dat negatieve profiel voldoet. Op basis daarvan wijs je de lening toe of af, of bereken je een hogere of lagere rente.

Dit lijkt eerlijk, maar is het niet altijd.

Barocas legt uit dat de patronen die een algoritme ontdekt vaak bestaande maatschappelijke patronen zijn. Neem het gebruik van machine learning in het veiligheidsdomein. Steeds meer politiekorpsen gebruiken dat om misdaadvoorspellingen te doen. Ze gaan dan preventief surveilleren in bepaalde wijken waar een hogere kans lijkt op crimineel gedrag. Maar juist doordat de politie daar extra surveilleert, zal zij misdaad vinden. Die misdaad vindt elders ook plaats, maar blijft daar onopgemerkt. De volgende keer zal de politie naar dezelfde wijk gaan. Op deze manier kan een ogenschijnlijk valide statistisch model bestaande ongelijkheden en discriminatie ‘herontdekken' en zo onbedoeld versterken.

Maurits Kaptein, docent Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit benoemt nog een andere eigenschap van machine learning: de bouwers van de algoritmen snappen de uitkomsten ook niet altijd. Kaptein beschrijft een onderzoek waar hij aan werkt in samenwerking met een bank. ‘De uitdaging van dat onderzoek is: wat is de optimale prijs voor een lening? Welke rente kan de bank aan een individu vragen zodat de bank er de meeste winst op maakt? Wij bedenken dan allerlei formules en berekeningen, maar uiteindelijk gaat de machine zelf leren en komt er een prijs uit. Ik kan dan ook niet meer exact terughalen waarom die prijs op dat moment naar voren komt.’

Dit legt misschien wel het grootste probleem van de geautomatiseerde scorebordsamenleving bloot, zegt Hans de Zwart van Bits of Freedom: bij wie moet je als individu aankloppen als er een fout is gemaakt? ‘Wat gebeurt er als je aan de verzekeringsmaatschappij vraagt: hoe zijn jullie tot deze beslissing gekomen? en zij zeggen: die is gebaseerd op de totale hoeveelheid data die wij hebben en onze rekenmodellen. En, nee, wij weten ook niet exact hoe dit komt?’

Rob Wijnberg - of waarschijnlijker: Bram Moszkowicz - kan ervoor kiezen om Heel Holland Transparant voor de rechter te slepen. Als hij het niet eens is met de score en last heeft van de gevolgen bijvoorbeeld. Maar hoe zit dat met al die geautomatiseerde systemen, die wij vaak niet zien en daardoor niet kunnen adresseren? Wat als de gevolgen van een score niet meer tot een oorzaak zijn te herleiden? Een algoritme kun je niet aanklagen.

Volgens sommige critici is totale transparantie de oplossing: bedrijven zouden hun algoritmen en scores moeten openbaren. ‘Dat zie ik niet gebeuren,’ zegt De Zwart. ‘Je zit er als individu niet op te wachten om continu op zoek te moeten gaan naar alle profielen en scores die van jou zijn. Bovendien, als de makers van de scores en algoritmen ze al niet snappen, dan heeft het niet zoveel zin ze te openbaren. Hoewel het natuurlijk belangrijk blijft om de gegevens over jezelf in te kunnen zien, geloof ik veel meer in transparantie in de zin van: kan ik als maker het model nog uitleggen? Ik vind dat je als bedrijf bij een rechter moet kunnen verantwoorden met een aannemelijk verhaal waarom jij bepaalde beslissingen hebt genomen.’

Energielabel G?

Rob Wijnberg las op Heel Holland Transparant dat zijn woning energielabel G heeft. Dit is het slechtst mogelijke label dat aangeeft dat zijn huis zeer energieonzuinig is.

Vreemd, vond onze hoofdredacteur. Zijn huis is twee jaar geleden verbouwd en opnieuw ge´soleerd. Waar is dat label dan op gebaseerd? En welke consequenties heeft dat?

Vragen waar hij niet zomaar een antwoord op kan krijgen. Om zijn energiescore te verbeteren, is hij in zijn administratie gedoken. Op zoek naar zijn nieuwe, naar eigen zeggen, veel betere score. Tevergeefs, tot nu toe.

Heeft Rob Wijnberg geen belangrijker dingen te doen? Ja, natuurlijk. Maar niemand wil achtervolgd worden door een score die niet klopt.

Dit artikel schreef ik samen met Dimitri Tokmetzis.

Het project Heel Holland Transparant is een samenwerking van De Correspondent, Bits of Freedom en Atelier Yuri Veerman. Het project is deels gefinancierd door Open Society Foundations. De score van Heel Holland Transparant kwam tot stand met behulp van Maurits Kaptein van de Radboud Universiteit en correspondent Sanne Blauw. Wij bedanken ook Maarten de Rijke, Anne Schuth en Christoph van Gysel​ van de Universiteit van Amsterdam voor hun adviezen over de analyse.

Speciale dank aan Rico Disco voor hulp bij het onderzoek en de analyse daarvan.

Morgen publiceren wij een artikel over een onderzoek van gastcorrespondent Maaike Goslinga naar datahandel in Nederland.


De Correspondent
  woensdag 28 oktober 2015 @ 10:58:34 #144
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_157155864
quote:
quote:

De rechter in Den Haag heeft ook in hoger beroep geoordeeld dat de geheime diensten geen telefoongesprekken met advocaten mogen afluisteren. Met name de motivering van de rechter dat onafhankelijk toezicht op inlichtingendiensten AIVD en MIVD ontbreekt, kan verstrekkende gevolgen hebben.
quote:
Het kabinet werkt inmiddels aan een nieuwe wet voor inlichtingendiensten. Deze zal binnenkort voor advies naar de Raad van State worden gestuurd. De functie van de CTIVD als toezichthoudend orgaan is daarin versterkt, maar onafhankelijke controle ontbreekt nog steeds. Van Hardenbroek: 'Het kabinet zal het wetsvoorstel nu moeten aanpassen.'
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 30 oktober 2015 @ 20:00:11 #145
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_157209840
Kabinet doet voorstel voor hernieuwde bewaarplicht

Telecommunicatiebedrijven en internetproviders worden opnieuw verplicht de bel- en internetgegevens van hun klanten te bewaren.

Maar ditmaal, als een officier van justitie deze gegevens in wil zien in verband met opsporingszaken, moet de rechter-commissaris daar eerst toestemming voor geven.

Het kabinet heeft dat vrijdag besloten na een voorstel van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Bewaarplicht

De bewaarplicht bestond al maar dit voorjaar had een rechter daar een streep door gehaald. Hij vond dat de persoonlijke levenssfeer van mensen te ernstig werd geschonden.

Van der Steur had al gezegd dat hij de bewaarplicht toch door wilde zetten. De bewaartermijn wordt zes maanden voor internetgegevens en twaalf maanden voor telefoondata.

Bedrijven bewaren deze gegevens al, maar korter en alleen om rekeningen te kunnen sturen aan hun klanten.

nu.nl
pi_157444530
quote:
'Europol wil zelf bij bedrijven persoonsgegevens op gaan vragen'
In voorbereiding op de herziening van de wettelijke regeling van Europol zou de instantie meer bevoegdheden willen hebben. Zo wil Europol zelfstandig persoonsgegevens kunnen uitwisselen met bedrijven als Facebook.

[...]
pi_157513960
quote:
Hoe de politie misdaad opspoort nog voordat die heeft plaatsgevonden

Iedereen die het Stratumseind in Eindhoven binnenloopt, wordt in de gaten gehouden door een van de slimme camera’s die boven de straat uittorenen. “Het is net Minority Report”, vindt een bezoeker van de drukke uitgaansstraat.

De software kan criminaliteit en opstootjes voorspellen voordat ze plaatsvinden, beweert het Franse it-bedrijf Atos. Wat inderdaad klinkt als het scenario van
sciencefictionfilm Minority Report, waarin de politie moorden voorkomt doordat zij ze ziet aankomen. CityPulse, zoals het project heet, werd ontwikkeld door Atos, het Dutch Institute of Safety & Security (DITSS) en chipfabrikant Intel. Vorige maand werd het na een pilotperiode van een half jaar met drie jaar verlengd.
జ్ఞ‌ా
  zondag 15 november 2015 @ 13:47:06 #148
172669 Papierversnipperaar
Cafe´ne is ook maar een drug.
pi_157565921
quote:
quote:
Privacygevoelige gegevens over kwetsbare kinderen worden vaak onveilig verstuurd. Gemeenten, politie en Veilig Thuis-organisaties wisselen deze informatie vaak uit via e-mail of per post, onbeveiligd. Ze maken geen gebruik van een beveiligd systeem dat daarvoor is gebouwd. En als ze het wel via dat systeem versturen komen meldingen soms niet aan doordat het systeem hapert.

"Dat raakt niet alleen de privacy, maar ook direct de veiligheid van kinderen", zegt een van de betrokkenen, die anoniem wil blijven. De meldingen die de politie doet via het systeem aan Veilig Thuis-organisaties moeten altijd werken, omdat Veilig Thuis op basis daarvan moet beslissen of bijvoorbeeld een crisisteam wordt ingeschakeld. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, bedoeld voor slachtoffers, daders en omstanders.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  maandag 30 november 2015 @ 09:17:56 #149
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_157916079
Nieuwe wet opent alle computers voor politie

Een nieuwe conceptwet geeft de politie verregaande bevoegdheden om in computers te kunnen inbreken. Privacywaakhonden en ict-experts vinden die wet veel te ver gaan. ,,De aanslagen in Parijs worden gebruikt om een politiestaat in te voeren."

Vlak voor het weekend begon, gooide de ministerraad er afgelopen vrijdagmiddag nog snel een belangrijk persbericht uit. Ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dienen vier wetsvoorstellen uit het actieprogramma Integrale aanpak Jihadisme in bij de Tweede Kamer. De maatregelen om het Jihadisme te bestrijden, zijn van groot belang, onderstreept de regering.

Onderdeel van die maatregelen is een uitbreiding van de bevoegdheden om onderzoek te doen in computers van criminelen en terroristen. De naam van het wetsvoorstel staat niet vermeld in het persbericht, maar desgevraagd bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat het gaat om de wet Computercriminaliteit III, die al sinds 2013 in de maak is.

De omstreden wet kan met steun van VVD en PvdA rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar die partijen zullen andere partijen nodig hebben om de wet door de Eerste Kamer te loodsen.

Webcams
De conceptwet geeft de politie ongekend veel bevoegdheden. Ze mag stiekem inbreken in computers, data kopiŰren, toevoegen en wissen. De politie mag meekijken met webcams, afluisteren via de microfoon van een computer en live meekijken wat iemand typt.

Er mag zelfs worden ingebroken bij onschuldige derden om bij een verdachte uit te komen. Privacyorganisatie Bits of Freedom spreekt van de meest verregaande wet ter wereld op dit gebied.

De conceptwet heeft dan ook tientallen bezorgde reacties opgeleverd van hoogleraren, ict'ers en privacywatchers. En ook nu klinkt kritiek. ,,Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs," meent voorzitter Lotte de Bruijn van branchevereniging Nederland ICT. ,,Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren? Ook al zouden ze daarmee verdachte buren kunnen afluisteren? Ik denk het niet."

Anderen vinden het bezwaarlijk dat de overheid baat heeft bij softwarelekken, om zo andermans computer binnen te komen. ,,Als de overheid te weten komt dat in veelgebruikte software een lek zit, kan ze dat geheim houden zodat de politie dat lek eerst mag misbruiken. Daarmee maakt de minister de hele maatschappij onveiliger, in plaats van veiliger," zegt Rejo Zengers van Bits of Freedom.

Ongepast
Zengers vindt het niet chic dat de wet nu in het kader van terrorismebestrijding aan de Kamer wordt gepresenteerd. ,,Het is absoluut ongepast dat de minister van Veiligheid en Justitie de aanslagen in Parijs gebruikt voor het doordrukken van zijn wetsvoorstel. De minister wil al lang de bevoegdheden van de politie uitbreiden. Dat verdient een grondig debat in het parlement, zonder dat dit heel erg wordt gestuurd door de gebeurtenissen in Parijs."

Voorzitter Bas Filippini van Privacy First noemt de maatregelen zelfs het doodknuppelen van de rechtsstaat. ,,Na de aanslagen in Parijs wordt jacht gemaakt op snotneuzen van tussen de 20 en 30 jaar. In plaats van dat politie- en inlichtingendiensten zich schamen dat ze die mannen niet beter in beeld hadden, stelt Nederland voor om 16 miljoen burgers onder de knoet te houden. Een politiestaat, daar moeten we niet naartoe willen."

AD
  Moderator maandag 30 november 2015 @ 09:23:18 #150
56843 crew  onlogisch
Forumbeest
pi_157916162
quote:
De conceptwet geeft de politie ongekend veel bevoegdheden. Ze mag stiekem inbreken in computers, data kopiŰren, toevoegen en wissen.
8)7

Dat betekent dus wanneer je verdacht wordt van jihdisme, ze enkel even wat propaganda materiaal op je pc hoeven te zetten.

Of stel je voor, je wordt beschuldigd door iemand dat je een pedo zou zijn. Het is dan aan de agenten enkel even wat content toevoegen om de zaak snel rond te krijgen.

Deze wet :')
Recordhouder aantal posts op ÚÚn dag.
4045
onlogisch
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')