abonnement Unibet Coolblue
pi_165312157
Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers
quote:
Vandaag is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Zie voor de stemming van de partijen de figuur hiernaast. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien. Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten dat dit is gebeurd. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen.
Langer bericht in de URL. Het klinkt allemaal of het wel mee gaat vallen, maar dit is weer duidelijk zo'n ding waar over 5 jaar een Zembla-uitzending over is. Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
pi_165558442
Hier een interessante discussie. Inhoudelijk een goed niveau, goede verwijzingen.
Wisten jullie bijvoorbeeld dat in de USA veel politiekorpsen nu al routinematig telefoons clonen (met een simpel apparaatje wat politie-agenten in de auto hebben liggen) en dat in Duitsland de overheid bij Android-telefoons de camera en de microfoon kan aanzetten? We wisten het al maar dit bewijst het nog eens extra: gebruik geen electronische middelen voor privacygevoelige communicatie, doe het op de ouderwetse lowtechmanier.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dual_EC_DRBG (achterdeur, ingebouwd door de NSA of in opdracht van de NSA (veel private contracters)) of
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165559389
quote:
1s.gif Op woensdag 14 september 2016 09:27 schreef Stranger het volgende:
Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers

[..]

Langer bericht in de URL. Het klinkt allemaal of het wel mee gaat vallen, maar dit is weer duidelijk zo'n ding waar over 5 jaar een Zembla-uitzending over is. Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
Het valt sowieso niet mee. Private bedrijven moeten nooit inzage krijgen in dit soort privacygevoelige informatie. Nooit! Ze hebben er niets mee te maken en dit is een aanzet om mensen die meer zorgkosten hebben meer te gaan betalen, je kan er vergif op innemen dat dit voor deze bedrijven de volgende stap is. Bedenk dat het commerciële bedrijven zijn die 1 doel hebben: zoveel mogelijk winst maken. Dat is wat bedrijven doen, zorgverzekeringsbedrijven zijn in dat opzicht niet anders dan eender welk bedrijf.

quote:
Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
Aluhoedje op: het zou kunnen dat ze juist daarom nu met dit donorplan komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Nederlandse overheid tegelijkertijd komt met een ander plan wat eigenlijk minder om het lijf heeft (je kan "nee" laten registreren) maar wat wel meer beladen is. Een andere strategie die de overheid vaak heeft gehanteerd (elke overheid, de Nederlandse ook) is om belangrijk nieuws te brengen op het moment dat ander nieuws domineert, bijvoorbeeld tijdens een WK of tijdens de Olympische Spelen. De perfecte manier om iets erdoor te sluizen waarvan je weet dat het volk het niet wil. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  vrijdag 28 oktober 2016 @ 21:59:51 #204
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166272543
Kabinet stemt in met wet die inlichtingendiensten meer laat aftappen

Het kabinet wil de AIVD en de MIVD ruimere bevoegdheden geven als het gaat om het aftappen van het internet- en telefoonverkeer. Een wetsvoorstel daartoe is vrijdagmiddag besproken in de ministerraad en naar de Tweede Kamer gestuurd. De Raad van State (RvS) vindt echter dat dit niet had moeten gebeuren.

De nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten de mogelijkheid om op grote schaal internetverkeer af te tappen, om die bulk data vervolgens te doorzoeken op specifieke informatie. Volgens het kabinet is dat nodig, omdat de huidige wet dusdanig verouderd zou zijn dat veel terroristen onder de radar blijven.

De nieuwe wet stelt inlichtingendiensten in staat om datacentra die bijvoorbeeld e-mail, sms, internetbellen en apps verwerken structureel in de gaten te houden. Om Syriëgangers op te sporen kan bijvoorbeeld al het telefoonverkeer tussen Syrië en Nederland worden afgetapt. De hierbij verzamelde gegevens mogen maximaal drie jaar bewaard worden.

De wet is al jaren in de maak, maar liep vertraging op door onder andere de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Sleepnet

Critici van de wet menen dat de wet een 'sleepnet'-effect heeft: door grote hoeveelheden internetdata af te tappen komt de privacy van onschuldige burgers in het geding. Om enigszins tegemoet te komen aan die kritiek, wil het kabinet dat een nieuwe toetsingscommissie zich eerst uitspreekt over specifieke aftapverzoeken. Die commissie bestaat uit drie personen, waarvan er minstens twee rechter zijn. De derde persoon is een expert, bijvoorbeeld op het gebied van internetveiligheid.

De Raad van State adviseert het kabinet om de inlichtingenwet eerst aan te passen voordat deze naar de Kamer wordt gestuurd. Het adviesorgaan vindt dat het onderdeel over de toetsingscommissie uit het wetsvoorstel moet worden geschrapt, en dat in plaats daarvan de Raad van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een grotere rol moet krijgen.

De huidige wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten regelt stamt uit 2001, en is voor een groot deel gebaseerd op het verzamelen van gegevens die via satelliet worden doorgegeven. In de daaropvolgende jaren bleek echter dat niet de satelliet, maar de kabel het communicatiemiddel bij uitstek werd. Om ervoor te zorgen dat de inlichtingendiensten hun werk adequaat kunnen blijven doen, moet de wet volgens het kabinet worden aangepast.

Bij de AIVD gaat de vlag NIET uit

Eindelijk komt het moment in zicht dat de inlichtingendiensten ongericht kunnen gaan aftappen, iets waar ze al jaren om vragen. Toch zullen de AIVD en de MIVD vandaag geen slingers ophangen: het komt namelijk allemaal een beetje te laat. (+)

Het kabinet wil de angst wegnemen dat de inlichtingendiensten met de nieuwe wet in handen massaal kunnen spioneren. Maar wie het conceptvoorstel goed leest, wordt niet gerustgesteld. De belangrijkste passages uit het conceptwetsvoorstel ontleed: wat mag er straks allemaal? (+)


Volkskrant
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 17:46:26 #205
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166285048
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2016 21:59 schreef AchJa het volgende:
Eindelijk komt het moment in zicht dat de inlichtingendiensten ongericht kunnen gaan aftappen, iets waar ze al jaren om vragen. Toch zullen de AIVD en de MIVD vandaag geen slingers ophangen: het komt namelijk allemaal een beetje te laat. (+)
Hoezo komt het te laat? Weet de gemiddelde burger al te goed wat geheime diensten doen sinds Snowden?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:17:31 #206
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166285576
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 17:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Hoezo komt het te laat? Weet de gemiddelde burger al te goed wat geheime diensten doen sinds Snowden?
Nog niet gelezen, maar via Twitter kun je het hele artikel lezen. ;)

huibmodderkolk twitterde op vrijdag 28-10-2016 om 17:26:33 Analyse: de nieuwe #inlichtingenwet (en het debat erover) is achterhaald https://t.co/phZWeLSnNd reageer retweet
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:19:05 #207
13456 AchJa
Shut up!!!
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:30:45 #208
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166285705
quote:
Zo sluipt de geheime dienst bij u naar binnen

Twee opmerkelijke gebeurtenissen laten zien waarom encryptie de laatste strohalm is tegen spionerende diensten. Lees hier het verhaal van journalist Huib Modderkolk, beluister podcasts en lees gerelateerde artikelen.

Voor alle gebruikers van WhatsApp heeft de baas van de Nederlandse geheime dienst een vraag. ‘Hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?’ Zelf weet hij het wel, hij is bereid een deel van zijn privacy in te leveren. ‘Zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?’, vroeg hij zich twee weken geleden af in een interview met de Volkskrant.

Het was zijn pleidooi voor het mogen kraken van encryptie – het versleutelen van gegevens, zoals chatgesprekken en e-mails. En de baas van de AIVD staat niet alleen. Steeds meer inlichtingendiensten en landen voeren de druk op om die zandkleurige notitie die elke gebruiker van WhatsApp te zien krijgt over ‘end-to-end encryptie’ weg te krijgen. De FBI wilde Apple al dwingen een iPhone van een terrorist te openen. Frankrijk en Duitsland – landen die flink getroffen zijn door terroristische aanslagen – willen Europese maatregelen om verzwakking van encryptie af te dwingen.

Het klinkt redelijk, een deel van je privacy inleveren om het terroristen moeilijker te maken. Om geheime diensten toegang te geven tot de communicatie van mensen die kwaad willen. Veiligheid boven alles, zeker in tijden van grote dreiging, zullen veel mensen denken. Maar er is ook een andere kant, een die vaak onderbelicht blijft en die een ander licht werpt op het belang van encryptie. Want wordt het veiliger als WhatsApp straks geen encryptie meer biedt? Een zoektocht naar twee opmerkelijke gebeurtenissen laat een ander verhaal zien.
Verder in de link

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 29-10-2016 23:37:47 ]
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 23:27:08 #209
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166292607
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 18:19 schreef AchJa het volgende:
Iedereen die zich niet laat monitoren is verdacht. *O* *O*

huibmodderkolk twitterde op zaterdag 29-10-2016 om 11:32:10 Politie laat in NRC schrikbarend toekomstbeeld zien: iemand die zich niet laat monitoren, is straks een verdacht pe… https://t.co/cdnu7FH5dP reageer retweet
[ afbeelding ]
Precies. Daarom moet iedereen aan de encryptie. Dan is iedereen even verdacht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 9 november 2016 @ 15:13:24 #210
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166536945
quote:
Tweede Kamer stemt in met wet om kentekens te verzamelen

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een omstreden wet waarmee de kentekens van auto's worden geregistreerd en voor vier weken worden opgeslagen. Burgerrechtenorganisatie Privacy First vindt het een 'massale privacyschending'.

Camera's langs wegen registeren kentekens van passerende voertuigen. De kentekens worden vervolgens in een database van de opsporingsdiensten ingevoerd, waarmee mensen die worden gezocht sneller kunnen worden opgespoord.

Vier weken
Het zogeheten Automatic NumberPlate Recognition (ANPR)-systeem wordt al jaren ingezet, maar de kentekens van onschuldige burgers moeten wel binnen 24 uur worden gewist. Met de nieuwe wet wordt die bewaartermijn verlengd naar vier weken.

De conceptwet is omstreden. Zo oordeelde de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens al in 2011 dat de bewaartermijn van vier weken veel te lang is: er zou een 'hooiberg van politiegegevens' worden gecreëerd.

'Volstrekt disproportioneel'
Door de nieuwe wet wordt iedereen die met de auto reist een verdachte, zo stelt Privacy First. "Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ook ineffectief. Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig", aldus Vincent Böhre van Privacy First.

Böhre zegt dat als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, Privacy First de Nederlandse Staat voor de Europese rechter gaat slepen om de wet ongedaan te maken.

Het amendement van de VVD om de bewaartermijn te verlengen naar zes maanden werd verworpen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_166677735

Opgenomen in een bekend Nederlands theater waarvan ik de naam wel kan uitspreken maar niet kan spellen (Tushinsky of zoiets).

[ Bericht 0% gewijzigd door Bram_van_Loon op 15-11-2016 21:57:55 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 8 december 2016 @ 17:54:02 #212
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_167194009
quote:
Revealed: Rio Tinto's plan to use drones to monitor workers' private lives

In the remote Australian outback, multinational companies are embarking on a secretive new kind of mining expedition.

Rio Tinto has long mined the Pilbara region of Western Australia for iron ore riches but now the company is seeking to extract a rather different kind of resource – its own employees, for data.

Thousands of Rio Tinto personnel live in company-run mining camps, spending not just work hours but leisure and home time in space controlled by their employer – which in this emerging era of smart infrastructure presents the opportunity to hoover up every detail of their lives.

Rio Tinto is no stranger to using technology to improve efficiency, having replaced human-operated vehicles with automated haul trucks and trains controlled out of a central operations centre in Perth.

The company is embarking on an attempt to manage its remaining human workers in the same way, and privacy advocates fear it could set a precedent that extends well beyond the mining industry.

Rio Tinto announced in March that Sodexo, a French company that also runs Australian prisons, had been enlisted in a 10-year facilities management contract encompassing three ports, six towns, three aerodromes, 15 operational sites, 42 accommodation sites, 134 town assets, 336 commercial buildings and 3,259 residential properties.

Sodexo approached the Guardian about publishing an article by the project’s manager Keith Weston, vice-president for mining global sales and business development, who detailed how as part of that contract the company is in the process of dramatically expanding surveillance of Rio Tinto’s Pilbara assets via a platform that live streams information to a monitoring station in Perth staffed by 50 people.

“It gives us actionable, real-time insights and metrics on equipment and people movement, customer satisfaction, even retail spending,” Weston wrote. “Our goal is to get to the point where we can capture individual insights on where employees are spending their time and money and improve the quality of their lives.

“Over time, Sodexo plans to add sensors to light poles and rubbish bins, and we already have plans to start experimenting with drones.”

Already implemented are GPS tracking logs of vehicle movements, and smart water systems that notify operators about declining water supplies or pipes degrading to the point where they will need repair.

The smart infrastructure will also alert Sodexo to extreme weather events, allowing the company to prepare in advance for the cyclones that regularly wreak havoc upon the Pilbara coastline.

When the Guardian suggested instead a standalone story about the plans and sent through some questions, a PR firm representing Sodexo initially welcomed the proposal but then changed tack, making the first of several requests that the investigation be abandoned on the basis it was too early to report on many of the in-development innovations.

Velrada, the data company responsible for building the platform used by Rio Tinto to remotely track trains, autonomous trucks and drill positions, was at first willing to discuss its role in providing similar capability to the Sodexo contract but withdrew from the scheduled interview at the last minute, citing pressure from Sodexo. Rio Tinto did not respond to requests for comment before publication.
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_167365289
quote:
De politie gaat gezichtsherkenning inzetten om verdachten te vinden. Via de software kunnen de gezichten van verdachten worden vergeleken met een database waarin ruim 800.000 foto's staan. Voorheen werden afbeeldingen handmatig doorzocht, nu worden in enkele seconden honderdduizenden foto's gerangschikt. Het gaat om afbeeldingen van zowel veroordeelde personen als mensen die nog niet zijn veroordeeld.
https://www.security.nl/p(...)inzetten?channel=rss
జ్ఞ‌ా
pi_167497537
Topnieuws *G*

quote:
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een algemene bewaarplicht niet is toegestaan. Het opslaan van gegevens ter bestrijding van ernstige misdrijven mag wel, maar dit mag niet het massaal opslaan van gegevens van alle telecomgebruikers tot gevolg hebben.

Archiefmappen / Bewaarplicht (fpa)Het Hof stelt dat de privacyinbreuk door het opslaan van verkeers- en locatiegegevens van telecomgebruikers zeer ernstig is, doordat deze veel informatie bieden over het leven van personen. Omdat de verzameling zonder medeweten van de persoon zelf gebeurt, kan dit zorgen voor een 'gevoel van constante surveillance'. Om die reden moet de bewaarplicht dan ook alleen toegepast worden voor het doeleinde om ernstige misdrijven op te sporen. De wetgeving die dit mogelijk maakt, moet zich bovendien beperken tot wat 'strikt noodzakelijk' is. Daarom moet de wetgeving helder zijn en voorzien in de nodige waarborgen tegen misbruik. Het Hof voegt daaraan toe dat metadata net zo gevoelig is als de daadwerkelijke inhoud van gesprekken als het om privacy gaat.
https://tweakers.net/nieu(...)niet-toegestaan.html

*G*
జ్ఞ‌ా
pi_167667179
quote:
Reactie van een Belgische rechter:
quote:
In de praktijk zou dat er dus op neerkomen dat alleen de gegevens mogen worden bewaard van wie al in het vizier loopt van speurders. ‘Ik weet niet of de rechters van het Europees Hof al strafonderzoeken hebben gevoerd, maar ze moeten me dan toch eens uitleggen hoe ik vooraf kan weten wie feiten zal plegen’, reageert Philippe Van Linthout, co-voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters. ‘Hoe komen we vaak uit bij verdachten? Door de analyse van dit soort gegevens. Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn in het gebruik ervan. Maar daarvoor bestaan in ons land voldoende ‘checks and balances’. Voorlopig zal ik de Belgische wet over de bewaarplicht blijven toepassen.
Hoe lang is die vent rechter? Moet ie mij dan toch eens uitleggen hoe ze hun werk deden in de tijd voor de bewaarplicht, volgens mij is dat nog geen tien jaar geleden...
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_167716814
Kwart miljoen profielen in DNA-databank NFI

DEN HAAG - Het aantal DNA-profielen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is deze maand de kwart miljoen gepasseerd. Dat maakte het NFI donderdag bekend. Aan het begin van dit jaar waren het er nog bijna 225.000.

Volgens Kees van der Beek, beheerder van de databank, groeit het aantal profielen in de komende vijftien jaar met nog eens een kwart miljoen. Van mensen die bijvoorbeeld een inbraak of overval hebben gepleegd wordt het DNA opgeslagen. Dat geldt ook voor mensen die zijn veroordeeld voor een misdaad waarbij voorlopige hechtenis is toegestaan. Het DNA-profiel blijft in de meeste gevallen twintig tot tachtig jaar in de databank staan.

Over vijftien jaar wordt het aantal van een half miljoen profielen bereikt, verwacht Van der Beek. ,,Daarna worden jaarlijks ongeveer evenveel DNA-profielen van personen opgenomen als dat er weer worden verwijderd omdat de bewaartermijn verstreken is.''

Telegraaf

  donderdag 5 januari 2017 @ 16:05:33 #218
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_167903920
quote:
Anti-surveillance clothing aims to hide wearers from facial recognition

Hyperface project involves printing patterns on to clothing or textiles that computers interpret as a face, in fightback against intrusive technology



The use of facial recognition software for commercial purposes is becoming more common, but, as Amazon scans faces in its physical shop and Facebook searches photos of users to add tags to, those concerned about their privacy are fighting back.

Berlin-based artist and technologist Adam Harvey aims to overwhelm and confuse these systems by presenting them with thousands of false hits so they can’t tell which faces are real.

The Hyperface project involves printing patterns on to clothing or textiles, which then appear to have eyes, mouths and other features that a computer can interpret as a face.

This is not the first time Harvey has tried to confuse facial recognition software. During a previous project, CV Dazzle, he attempted to create an aesthetic of makeup and hairstyling that would cause machines to be unable to detect a face.



Speaking at the Chaos Communications Congress hacking conference in Hamburg, Harvey said: “As I’ve looked at in an earlier project, you can change the way you appear, but, in camouflage you can think of the figure and the ground relationship. There’s also an opportunity to modify the ‘ground’, the things that appear next to you, around you, and that can also modify the computer vision confidence score.”

Harvey’s Hyperface project aims to do just that, he says, “overloading an algorithm with what it wants, oversaturating an area with faces to divert the gaze of the computer vision algorithm.”

The resultant patterns, which Harvey created in conjunction with international interaction studio Hyphen-Labs, can be worn or used to blanket an area. “It can be used to modify the environment around you, whether it’s someone next to you, whether you’re wearing it, maybe around your head or in a new way.”
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_169991778
quote:
President Trump ondertekent voorstel dat verkoop browsegeschiedenis toelaat
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zijn handtekening gezet onder het voorstel dat providers in de gelegenheid stelt om de browsegeschiedenis van klanten zonder toestemming door te verkopen. Daarmee komt een einde aan strengere regels die Obama voorstelde.

[...]
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  maandag 1 mei 2017 @ 17:51:23 #220
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_170612948
Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komen voor politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. De minister heeft hiervoor een wetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd. De volledige reactie van Privacy Barometer op dit voorstel kunt u hier lezen.

Vrijwel iedereen heeft lichaamsmateriaal afgestaan in de zorg. Een bloedtest, hielprik, uitstrijkje, urine-onderzoek of misschien is er bij een operatie weefsel weggehaald. Dit materiaal wordt niet altijd weggegooid als het voor de directe zorg niet meer nodig is. Het kan worden bewaard voor wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Vaak gebeurt dat in zogeheten biobanken. Uit een onderzoek van het Rathenau instituut uit 2009 blijkt dat de Nederlandse biobanken vijftig miljoen stukjes lichaamsmateriaal beheren afkomstig van veertien miljoen personen.

Zorg wordt verlengstuk politie

Demissionair minister Schippers wil deze gegevens beschikbaar maken voor politie en justitie om verdachten van misdrijven te identificeren. Deze wens had de minister al langer, maar een wetsvoorstel uit 2011 haalde ze indertijd snel weer van tafel, naar eigen zeggen omdat ze als demissionair minister geen wetsvoorstel met grote gevolgen voor de grondrechten van de burgers kon doorvoeren. Op dit moment start dezelfde minister met dezelfde demissionaire status de internetconsultatie voor dit wetsvoorstel. Het nieuwe voorstel is enigszins aangepast, maar de concrete bevoegdheden voor politie en justitie blijven voor een groot deel gelijk aan het wetsvoorstel van 2011 (pdf).

Medici fel tegen

De biobanken en medische wetenschappers zien in het voorstel grote risico's voor het wetenschappelijk onderzoek en zijn fel tegen. Meer mensen zullen hun toestemming weigeren of intrekken om lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek te laten gebruiken. De sector rapporteerde (archiefpagina) in 2012 dat er na een eerdere aankondiging van deze bevoegdheid al mensen waren die hun deelname wilden heroverwegen. Biobank Lifelines stelt "dat dit zou leiden tot het onmogelijk maken van medisch wetenschappelijk onderzoek" (archiefpagina). Biobanken Nederland schrijft: "Het gemeenschappelijke standpunt van alle UMC’s, de Nederlandse biobanken en de KNMG is dat justitie geen toegang heeft tot weefsel opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek of zorg, nu niet en in de toekomst niet".

Onrechtmatig

De bevoegdheid die Schippers in het leven wil roepen schaadt de persoonlijke levenssfeer van mensen. Dat mag alleen als er onder andere een aantoonbare noodzaak is, maar de minister geeft geen enkele noodzaak, laat staan dat ze die onderbouwt. Daarmee is invoeren van deze bevoegdheid onrechtmatig.

Al het lichaamsmateriaal dat nu al bij biobanken wordt bewaard, zou beschikbaar komen voor politie en justitie. Maar dit is nooit afgegeven in de wetenschap dat politie en justitie er op een toekomstig moment gebruik van mogen maken voor opsporingsdoeleinden. Dat is voor mensen ook niet te voorzien geweest, wat een vereiste is volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens bij het verwerken van persoonsgegevens. Daarom is toegang tot de bestaande databanken en de bestaande persoonsgegevens onrechtmatig.

De bevoegdheid is in strijd met het medisch beroepsgeheim dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen doorbroken mag worden. De artsenfederatie KNMG schrijft hierover (pdf): "Tot nu toe zijn in de rechtspraak ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ vooral aangenomen in zaken waarin de hulpverlener zelf verdachte was."

Glijdende schaal naar nationale DNA-databank

Vrijwel elke bevoegdheid die de politie krijgt wordt binnen enkele jaren uitgebreid. Als de principiële horde is genomen, is ruimer gebruik van bevoegdheden niet meer zo'n discussie in de politiek. Dat is gebeurd bij de bestaande DNA-databank voor politie en justitie, maar ook de bevoegdheden voor bijvoorbeeld preventief fouilleren, cameratoezicht en het gebruik van kentekenscanners voor de opsporing zijn onlangs verruimd. Het ligt voor de hand dat als deze nieuwe bevoegdheid wordt toegestaan, de regering binnen afzienbare tijd met een voorstel zal komen om deze uit te breiden. Toenmalig Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) noemde dit wetsvoorstel op radio 1 "een achterdeurtje om de DNA-databank groter te maken" (vanaf 6 minuut 50). Ook artsenfederatie KNMG ziet in het introduceren van deze bevoegdheid "een poging om een landelijke DNA-databank te creëren" (archiefpagina).

Privacy Barometer
  dinsdag 20 juni 2017 @ 14:57:55 #221
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171812719
quote:
Marketingbureau gooit privacy Amerikaanse kiezers te grabbel | NOS

De persoonlijke informatie van bijna 200 miljoen stemgerechtigde Amerikanen heeft voor iedereen toegankelijk op het internet gestaan.

Het enige wat iemand nodig had om de informatie te vinden, was een internetverbinding en het specifieke webadres. Dat meldt beveiligingsonderzoeker Chris Vickery van UpGuard, die vaker dit soort zaken heeft ontdekt.

De informatie, totaal 1100 GB, stond op een gehuurde server van Amazon en was niet met een wachtwoord beveiligd. Inmiddels is dit aangepast.

Het ging onder meer om geboortedata, adressen, telefoonnummers en politieke voorkeuren. De informatie is afkomstig van het marketingbureau Deep Root Analytics, dat deze informatie verzamelde in opdracht van de Republikeinse partij.

De informatie kon worden gebruikt om bijvoorbeeld te zien hoe kiezers aankeken tegen wapenbezit, stamcelonderzoek en abortus. Ook was er informatie over iemands geloofsovertuiging en etniciteit bekend. De gegevens komen uit diverse bronnen, van politieke organisaties tot internetforum Reddit.

"We nemen alle verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie", zegt de oprichter van Deep Root Analytics tegen techsite Gizmodo. "Voor zover we nu kunnen zien denken we niet dat we zijn gehackt."

In Amerika is het heel gebruikelijk dat er veel informatie wordt verzameld over kiezers, maar die hoort heel goed afgeschermd te worden.

In december vorig jaar stuitte beveiligingsonderzoeker Vickery op de gegevens van 191 miljoen Amerikanen. Het ging toen om 300 GB aan gegevens en het was onduidelijk van wie de database was.

Bron: nos.nl
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 12 juli 2017 @ 23:10:57 #222
272287 henrivo
Tikt tegen jassies
pi_172376761
Had dit item hier wel verwacht:

Senaat stemt voor aftapwet, linkse partijen kritisch

De veelbesproken 'aftapwet' waar de inlichtingendiensten ruimere toegang mee krijgen tot de kabel is een feit. De Eerste Kamer stemde er dinsdag tegen middernacht mee in. Het maakt het voor de AIVD en MIVD straks mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen.

Een ruime meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF stemde voor. De PvdA was wel kritisch, maar toonde zich tevreden met enkele toezeggingen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Die beloofde dat de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) eerder geëvalueerd wordt. Die commissie moet vooraf toetsen of bevoegdheden mogen worden ingezet.

Maar SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren lieten zich niet overtuigen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ze vinden de wet op veel punten te vaag. De Tweede Kamer had het voorstel eerder al aangenomen. De wet moet op 1 januari ingaan.

In de wet staat dat de afgetapte gegevens, als die relevant zijn, drie jaar mogen worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet. Minister Jeanine Hennis van Defensie benadrukte dinsdag dat het in ieder geval niet de bedoeling is om alles zo lang mogelijk op te slaan. Er moet zo snel mogelijk worden gekeken of iets relevant is.

De inlichtingendiensten willen de nieuwe bevoegdheden het liefst zo snel mogelijk. Door technologische ontwikkelingen voldoet de oude inlichtingenwet uit 2002 niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig namelijk via de kabel.
  woensdag 2 augustus 2017 @ 17:26:56 #224
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_172857375
quote:
Gemeente Arnhem op vingers getikt om volgen bewoners met afvalpas

De gemeente Arnhem mag niet meer kijken wanneer inwoners hun afval weggooien. De privacywaakhond heeft de gemeente gesommeerd om hiermee te stoppen. Doen ze dat niet, dan kan de boete oplopen tot 50.000 euro.

De gemeente Arnhem heeft inmiddels aangegeven de afvalcontainers voor iedereen open te stellen en de verzamelde persoonsgegevens van afvalcontainers te zullen wissen, zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens op zijn website.

Overwinning

Het is een overwinning voor de Arnhemse Michiel Jonker, die deze overtreding aankaartte en verschillende rechtszaken voerde. Hij ving bot bij zowel de Raad van State als Autoriteit Persoonsgegevens (AP), waarvan laatstgenoemde zei dat de gemeente Arnhem wel de privacywet overtrad, maar dat er een nieuw systeem aankwam waardoor optreden niet nodig was.

Door dat systeem zouden de overtredingen worden gestopt. Alleen de gemeente Arnhem is nog helemaal niet voornemens om dit systeem te implementeren. Daarom stapte Jonker naar de Gelderse voorzieningenrechter. Die verplichtte twee weken geleden de AP om op te treden.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_173162829
quote:
Overheid VS vraagt om gegevens 1,3 miljoen bezoekers anti-Trump-website
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de hoster van de anti-Trump-website disruptj20 gevraagd om gegevens te overhandigen van 1,3 miljoen bezoekers van de site. Daaronder zijn ip-adressen. De hoster, Dreamhost, weigert het verzoek omdat het te breed is.

Dreamhost heeft een blogpost gepubliceerd, waarin het schrijft dat het ministerie naast de meer dan een miljoen ip-adressen vraagt om contactinformatie, e-mailadressen en foto's van duizenden mensen om vast te stellen wie de site heeft bezocht. Volgens het bedrijf kunnen bezoekers aan de hand van deze informatie geïdentificeerd worden, waardoor hun grondrechten in gevaar komen. Het verzoek zou te ver reiken en een voorbeeld zijn van machtsmisbruik door de overheid. Het doorzoekingsbevel van 12 juli noemt gegevens als de code van de website, http-, ssh- en ftp-logs, databases, e-mailaccounts en informatie over de eigenaar.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 17:27:39 #226
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_173163863
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 17:27 schreef AchJa het volgende:
Hoeveel "ik heb toch niks te verbergen" figuren zouden daar tussen zitten? Nu komen ze er achter hoe snel zoiets om kan slaan en tegen je gebruikt kan worden.
Hear hear.
pi_173164208
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 17:27 schreef AchJa het volgende:
Hoeveel "ik heb toch niks te verbergen" figuren zouden daar tussen zitten? Nu komen ze er achter hoe snel zoiets om kan slaan en tegen je gebruikt kan worden.
Hopelijk alle 1,3 miljoen mensen. Hoe meer mensen zich er bewust van worden dat het nogal ronuit achterlijk is om te roepen dat je niks te verbergen hebt hoe beter.
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_173221866
Hier ook maar even dan:

Referendum

Het onderstaande formulier is bedoeld om het makkelijker te maken om te tekenen voor een referendum aanvraag over de sleepwet. Meer informatie over de sleepwet kunt u vinden op sleepwet.nl. De kieswet stelt dat er in de eerste fase (inleidend verzoek) 10.000 handtekeningen per post opgestuurd dienen te worden. Om u te helpen en om postzegels te besparen hebben wij, een onafhankelijke groep bezorgde studenten uit Amsterdam, het onderstaande formulier ontworpen. Wij printen de papieren versie van het kiesraad formulier en overhandigen die aan de kiesraad. Dit formulier is beschikbaar tot en met 22 augustus 2017. Het originele formulier kunt u vinden op de site van de kiesraad. Als er op 24 augustus 10.000 handtekeningen binnen zijn start de tweede fase en dienen er 300.000 handtekeningen verzameld te worden. Let op, mocht het zover komen, dan dient u opnieuw te tekenen.

https://teken.sleepwet.nl
pi_173393722
quote:
Hoster anti-Trump-website moet data overhandigen aan overheid VS
Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat de hoster van een anti-Trump-website data moet overhandigen aan het ministerie van Justitie in de VS. Het gaat om gegevens van beheerders, en inhoud van e-mails en discussies. De rechtbank zal streng toezien op het gebruik van de data.


De hoster, DreamHost, ziet de uitspraak als een overwinning, omdat hij uiteindelijk veel minder data hoeft te overhandigen en omdat de rechtbank streng toezicht belooft te houden. Bij de uitspraak heeft de rechter rekening gehouden met argumenten van de hoster, die stelde dat de privacy van veel gebruikers in het geding is.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie moet onder andere een lijst van namen opstellen van alle onderzoekers die toegang krijgen tot de gegevens. Ook moet het zijn onderzoeksmethodes bekendmaken en bewijzen waarom het bepaalde data nodig heeft. Als het niet kan aantonen dat data relevant is voor de zaak, krijgt het ministerie die gegevens niet. Daarnaast mag het ministerie de data niet openbaren aan andere ministeries of agentschappen. De rechtbank zegt nauwlettend toezicht te zullen houden om te voorkomen dat de privacy van gebruikers in het geding komt.

De advocaat van DreamHost zegt tegen TechCrunch dat een dergelijke mate van toezicht door de rechtbank ongekend is. DreamHost schrijft dat het de data in de komende dagen zal overhandigen, maar benadrukt dat het ministerie niet direct toegang krijgt tot de gegevens. De webhoster overweegt nog om een nieuw bezwaar aan te tekenen, waardoor het ministerie tijdelijk of mogelijk nooit toegang krijgt tot de data.

Aanvankelijk vroeg het ministerie om een grote hoeveelheid data, waaronder gegevens als ip-adressen van 1,3 miljoen bezoekers van de website. DreamHost maakte daar bezwaar tegen, waarna het ministerie het verzoek aanpaste en gerichter maakte. Volgens de hoster waren die aanpassingen 'een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg'. In de rechtbank tekende de webhost daarom opnieuw bezwaar aan.

Het onderzoek van de overheid richt zich op de site disruptj20, die was opgericht om protesten te organiseren op de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president Trump. Die vond op 20 januari plaats, waarbij ongeveer tweehonderd mensen werden opgepakt.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  zondag 27 augustus 2017 @ 10:54:41 #231
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_173417721
Kennen we deze nog?:

NWS / ING wil bedrijven inzicht gaan geven in het betalingsgedrag van klant
NWS / ING wil bedrijven inzicht gaan geven in het betalingsgedrag .. #2

Via een EU omweg lijkt het of het alsnog werkelijkheid gaat worden:

quote:
Je bankafschriften zijn binnenkort goud waard

We willen absoluut niet dat bedrijven in onze bankafschriften gaan neuzen om er geld aan te verdienen. Dat werd wel duidelijk toen ING in 2014 een proef aankondigde waarbij de bank betalingsgedrag van klanten wilde gebruiken voor gerichte advertenties. Toch gaat dit binnenkort misschien alsnog gebeuren. Hoe zit dat?

Hans Hagenaars zal niet met veel plezier aan het voorjaar van 2014 terugdenken. In een interview met het Financieele Dagblad kondigde de directeur particulier van ING aan dat de bank bedrijven inzicht wilde geven in het betalingsgedrag van klanten, om ‘op maat gesneden advertenties te kunnen aanbieden.’

Een publicitaire storm barstte los; de bank kwam zwaar onder vuur te liggen en trok het plan schielijk in. Nog voor het einde van het jaar was Hagenaars’ loopbaan bij ING voorbij en schroefde hij het bordje ‘consultant’ op zijn deur. Sindsdien lijkt het erop dat de meeste banken hun vingers niet meer aan het onderwerp willen branden.

Wil dat dan zeggen dat er helemaal geen plannen meer zijn om geld te verdienen aan bankgegevens? Nee. Een nieuwe Europese wet, ‘PSD2’ genaamd, verplicht banken namelijk vanaf begin 2018 hun gegevens gratis te delen met zogenaamde Fintech-bedrijven — zij het met instemming van de rekeninghouder. Met de wet wil de EU de financiële innovatie in Europa een duw in de rug geven. En zo wordt het ‘plan-Hagenaars’ — het gebruiken van bankafschriften om commerciële partijen te laten adverteren — via een omweg alsnog werkelijkheid.
In de ijskast

Om te weten hoe zo’n wet eruit gaat zien, moeten we bij Hagenaars zelf zijn. In 2014 gaf hij een praktijkvoorbeeld bij zijn plan: ‘Een tuincentrum wil bijvoorbeeld graag weten dat je elk jaar in maart 150 euro uitgeeft aan tuinspullen. Dat centrum kan dan op het juiste moment een scherp aanbod doen.’ Dat is fijn voor de klant, zo luidde de suggestie.

Maar het was helder dat ING het daar niet om te doen was: het tuincentrum zou de bank namelijk betalen om de gerichte advertenties naar rekeninghouders te mogen versturen. Op die manier zou de bank dus doodleuk meer kunnen verdienen aan haar bestaande rekeninghouders.

Het enige probleem voor ING: financiële privacy bleek in Nederland uitermate gevoelig te liggen. Van klanten en politici tot toezichthouders en belangenorganisaties, iedereen viel over de bank heen. Niet omdat ING iets wilde doen dat verboden was — de bank wilde haar klanten netjes om de wettelijk vereiste toestemming vragen — maar omdat men het simpelweg niet zag zitten dat een bank geld verdiende aan persoonlijke financiële data van haar klanten.

Dit bleek ook uit een opinieonderzoek van Radar: bijna een derde van de geïnterviewde ING-klanten gaf aan te overwegen naar een andere bank over te stappen als de bank het plan zou uitvoeren. In het NOS achtuurjournaal dreigde zelfs ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob naar een andere bank te gaan. En dus verdween het onderwerp in de ijskast.
Gelijke behandeling

Maar met de PSD2-wet is het plan terug van weggeweest. Dat is niet verrassend: Fintech staat al een tijd hoog op het politieke prioriteitenlijstje — het idee is dat de sector zal zorgen voor concurrentie en innovatie. Zo zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bijvoorbeeld dat hij het ‘niet erg’ vindt als banken marktaandeel verliezen door de opkomst van technologische alternatieven.

Voormalig ‘doorbraak-aanjager Big data’ Eric van Tol, die namens het Ministerie van Economische zaken de Nederlandse data-economie moest aanjagen, legt het zo uit: ‘Europa is provinciaal in vergelijking met de VS; de machthebbers in de data-economie zijn Amerikaanse bedrijven. We moeten Fintech juist helpen.’ In Brussel hebben ze het ondertussen over ‘het gelijke speelveld’ tussen banken en financiële technologie: alles wat Fintech benadeelt, moet gelijk getrokken worden — dus ook het feit dat ‘alleen’ een bank in bankafschriften mag kijken.

En zo kon het dus gebeuren dat dezelfde Nederlandse politieke partijen die in 2014 uitgesproken kritisch waren over de ING-proef, anderhalf jaar later in het Europees Parlement vóór PSD2 stemden.Op 13 januari 2018 moet Nederland de wet hebben ingevoerd. Maar wat houdt die nu precies in?

Allereerst: PSD2 moet voor de gewenste gelijke behandeling van banken en fintech-bedrijven zorgen. Het belangrijkste onderdeel van de wet is het feit dat de financiële innovators gratis toegang tot bankdata krijgen. Dit geeft de techbedrijven meer ruimte om diensten aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van (gratis) apps. Zo zou je in de toekomst wellicht via Facebook geld kunnen overmaken aan je vrienden.

Net als met het mislukte plan van ING is er wel de voorwaarde dat de rekeninghouder moet instemmen met het delen van haar of zijn data. Om actief te mogen zijn in de EU moeten de bedrijven daarnaast een vergunning aanvragen bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de centrale bank van een andere EU-lidstaat.

Een woordvoerder van het Nederlandse fintech-bedrijf Adyen stelt dat ‘de directe toegang tot bankdata de mogelijkheid heeft om een nieuwe generatie fintech-oplossingen voor klanten in te luiden. Dat juichen wij toe. Hoe meer data beschikbaar is voor fintech-bedrijven, hoe beter de producten worden voor consumenten.’
Wat gaat er met bankafschriften gebeuren?

De PSD2-wet stelt dat om gebruik te maken van de data, de geleverde dienst in de kern financieel moet zijn: denk bijvoorbeeld aan een beleggings-app. De waardevolle bankdata waar PSD2 toegang toe biedt geeft echter een sterke prikkel om de bankgegevens maximaal uit te ponden. Dat kan ook gebeuren in de vorm van de core business van Google en Facebook: gerichte advertenties.

Of bankdata ook voor dit doeleinde mogen worden gebruikt, is nog niet bekend. Precieze regels voor vergunningen moeten in Nederland worden uitgewerkt door de minister van Financiën en DNB. Uit het ING-plan blijkt echter wel dat dit een optie is waar bedrijven brood in zien. Je kunt je afvragen of het minder erg is als Google en Facebook bankdata gaan gebruiken om te adverteren, dan wanneer ING dat doet.

Volgens Professor Global ICT Lokke Moerel van de Universiteit van Tilburg moet er in de vergunningseisen worden vastgelegd hoe ver fintech-bedrijven mogen gaan in het exploiteren van bankdata. ‘Stel je geen grenzen, dan zullen veel bedrijven in ruil voor die handige app een carte blanche van rekeninghouders vragen voor de exploitatie van hun betaalgegevens. Maar als niets mag, dan komen er geen gratis apps.’

De grens zal ook invloed hebben op de Nederlandse concurrentiepositie. Een streng vergunningenbeleid maakt Nederland als vestigingsplaats niet populairder bij fintech-bedrijven. Van Tol: ‘Deze bedrijven zijn supermobiel. Hoe strenger de regels in Nederland worden, des te kleiner de kans dat ze zich hier zullen vestigen. Daar komt bij dat Nederland ook nog eens een belang heeft bij het aantrekken van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven die bij een Brexit in de EU willen blijven. Die trek je niet aan met strenge regels.’ Hoe meer er van Jeroen Dijsselbloem en DNB dus met bankdata mag, des te groter de kans dat bedrijven voor Amsterdam kiezen in plaats van Berlijn of Parijs.

Daar komt nog bij dat het niet alleen startups zijn die interesse zullen hebben in de gouden berg bankgegevens. Hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij Gerrit Jan Zwenne verwacht dat ook bedrijven als Google en Facebook de Fintech-markt zullen betreden: ‘Apple doet dat al met Apple Pay. Gezien hun businessmodel denk ik niet dat dit soort bedrijven dit alleen gaan doen om een huishoudboekje aan te bieden.’

Als deze bedrijven de markt opgaan, is het dus aannemelijk dat ze exact datgene gaan doen met bankgegevens waar ING zo voor om de oren kreeg: geld verdienen aan gepersonaliseerde advertenties. Hoe ver ze precies mogen gaan, zal nog moeten blijken, maar één ding lijkt in ieder geval zeker: onze bankafschriften gaan volgend jaar een stuk lucratiever worden.
FTM

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 27-08-2017 11:08:03 ]
pi_173929269
Een aardig stuk over Palantir:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
Far across the moonbeam I know that's who you are
  maandag 20 november 2017 @ 07:28:57 #233
132191 -jos-
Money=Power
pi_175187407
quote:
Privacy gezochte crimineel verder ingeperkt met sneller tonen foto

Binnenkort kan de politie sneller een beroep doen op burgers bij het opsporen van criminelen. Hoofdofficier van justitie en landelijk portefeuillehouder opsporingsberichtgeving Diederik Greive laat aan De Telegraaf weten dat de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving per 1 december verandert.
https://www.nu.nl/binnenl(...)ler-tonen-foto-.html
WEB / [HaxBall #64] Jos is God
Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics.
  Spellchecker maandag 20 november 2017 @ 07:38:46 #234
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_176777246
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  maandag 5 februari 2018 @ 13:54:59 #236
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_176970222
DUO mag reisgegevens student opvragen om te controleren op fraude

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) mag van het ministerie van Onderwijs reisgegevens van een student opvragen om te controleren of de student terecht een beurs voor uitwonenden ontvangt.

Hiermee maakt de DUO weliswaar inbreuk op de privacy van die student, maar die inbreuk is toegestaan. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald.

Met die gegevens van het reisgedrag bekijkt DUO of studenten ten onrechte een uitwonendenbeurs kregen, in het geval ze thuis woonden.

Volgens de Raad is er inbreuk op de privacy door het opvragen van de gegevens, maar is deze gerechtvaardigd vanwege het doel: fraudebestrijding. De Raad oordeelt ook dat de gegevens op zichzelf niet genoeg bewijs leveren dat de student fraudeert, het moet vooral gezien worden als aanvullend bewijs.

DUO heeft de afgelopen jaren 377 keer reisgegevens van studenten opgevraagd bij OV-chipkaartbedrijf Translink.

nu.nl
pi_177870994
China to bar people with bad 'social credit' from planes, trains
SHANGHAI (Reuters) - China said it will begin applying its so-called social credit system to flights and trains and stop people who have committed misdeeds from taking such transport for up to a year.

People who would be put on the restricted lists included those found to have committed acts like spreading false information about terrorism and causing trouble on flights, as well as those who used expired tickets or smoked on trains, according to two statements issued on the National Development and Reform Commission’s website on Friday.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_178768179
Hoe zit het eigenlijk met de mogelijkheid van "schaduwbestanden".
Stel: je bent een school of bedrijf en je richt je leerlingenadministratie/personeelsadministratie precies zo in zoals de nieuwe richtlijn vereist.
En dan maak je een "geheim" bestand van een heel ander systeem (Excel of Access bv) waarbij niet de naam als sleutel wordt gebruikt maar bv:
Het leerlingen- of bsn-nummer achterstevoren.
Of iets anders waardoor je makkelijk de link kunt leggen met het officiële bestand.
Ook al zou de opsporingsambtenaar gaan controleren. Hoe kan hij bewijzen dat dat schaduwbestand een koppeling is met het officiële bestand?
Bij een school kun je hierdoor wellicht zaken opslaan over het gedrag van een leerling en over de thuissituatie. Dat kan handig zijn om het gedrag van een kind te verklaren.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_178789013
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 april 2018 08:46 schreef Twentsche_Ros het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met de mogelijkheid van "schaduwbestanden".
Stel: je bent een school of bedrijf en je richt je leerlingenadministratie/personeelsadministratie precies zo in zoals de nieuwe richtlijn vereist.
En dan maak je een "geheim" bestand van een heel ander systeem (Excel of Access bv) waarbij niet de naam als sleutel wordt gebruikt maar bv:
Het leerlingen- of bsn-nummer achterstevoren.
Of iets anders waardoor je makkelijk de link kunt leggen met het officiële bestand.
Ook al zou de opsporingsambtenaar gaan controleren. Hoe kan hij bewijzen dat dat schaduwbestand een koppeling is met het officiële bestand?
Bij een school kun je hierdoor wellicht zaken opslaan over het gedrag van een leerling en over de thuissituatie. Dat kan handig zijn om het gedrag van een kind te verklaren.
Als de link "makkelijk" te leggen is valt het gewoon onder de wetgeving.

Dat jij administraties verbergt is wat anders. Is niet legaal, en levert je een nog groter probleem op bij controle/uitlekken gegevens.
జ్ఞ‌ా
pi_178803391
quote:
2s.gif Op zaterdag 28 april 2018 12:37 schreef µ het volgende:

[..]

Als de link "makkelijk" te leggen is valt het gewoon onder de wetgeving.

Dat jij administraties verbergt is wat anders. Is niet legaal, en levert je een nog groter probleem op bij controle/uitlekken gegevens.
Ik zeg niet dat ik dat doe (dit ivm "jij").
Wanneer spreek je overigens van een bestand of administratie?
Een rapportage van incidenten (bv een mail-geschiedenis) zonder naam oid kan via een bewuste hashtag-code ook dossiervorming teweegbrengen.
Terwijl het toch geen onderdeel vormt van de leerlingen-administratie.

[ Bericht 4% gewijzigd door Twentsche_Ros op 29-04-2018 08:23:21 ]
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_178803415
Ik herinner me overigens dat ik in mijn jeugd wel eens kinderen zag die nummerborden noteerden van passerende auto's. Wat is daar eigenlijk allemaal mee gebeurd?
Mag dat nog steeds.

Hoe zit het met het maken van documentaires over bv: "20% van de Nederlanders heeft last van aambeien", en dat dan een winkelstraat in beeld wordt gebracht met wandelend/winkelend publiek.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_179103941
quote:
Gemeente Amsterdam bracht hangjongeren in kaart met behulp van Facebook-data
De gemeente Amsterdam heeft in 2015 op basis van gegevens van Facebook overlastgevende hangjongeren in Amsterdam-Zuid in kaart gebracht. Hierbij is gebruikgemaakt van openbare vriendenlijsten.


Voor het verzamelen van de gegevens schakelde de gemeente Amsterdam een databedrijf uit Utrecht in, schrijft het NRC. Het bedrijf maakte gebruik van de openbare vriendenlijsten van 126 Facebook-gebruikers, waarop 64.540 verschillende personen voorkwamen.

Uit de vriendenlijsten werden alle contacten met minder dan zes onderlinge verbindingen gefilterd, waardoor ruim 1200 mensen overbleven. Deze mensen werden op een kaart getoond met een icoontje, dat afhankelijk van het aantal onderlinge connecties groter werd. Bekenden van de buurtwerkers werden met een kleur gekenmerkt.

Het doel van de dataverzameling was om een beeld te krijgen op hangjongeren in de zogenaamde Vondelgroep en Sarphatigroepen, vernoemd naar de parken waar ze overlast veroorzaakten. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde jongeren een andere rol hebben binnen de groepen dan eerst gedacht was en ze ook contacten met andere hanggroepen in andere stadsdelen hebben. Het onderzoek is inmiddels afgerond.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_179201817
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_180999852
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  Redactie Frontpage vrijdag 15 februari 2019 @ 11:06:12 #245
4530 crew  Crazy Harry
pi_185027398
We moeten dit topic eens beter bijhouden...
quote:
Patiëntdossiers in verkeerde handen door groot lek bij OLVG
Jarenlang hebben studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG toegang gehad tot vertrouwelijke en zeer persoonlijke informatie van nagenoeg alle patiënten die het ziekenhuis de laatste vijftien jaar hebben bezocht.

Dat schrijft de Volkskrant nadat het OLVG het lek aan de krant heeft bevestigd. Het lek werd vorig jaar augustus ontdekt door een filosofiestudente die op een polikliniek afspraken inplande en de telefoon opnam. Zij wees de leiding van het ziekenhuis op het feit dat zij alle vertrouwelijke medische informatie van patiënten in kon zien.

Verkeerde software
Verkeerd afgestelde software heeft voor de problemen gezorgd. De profielen van de werkstudenten stonden onbedoeld zo afgesteld dat ze patiënten van alle specialismen konden opzoeken. Volgens het OLVG is het lek meteen gedicht nadat de studente hier melding van had gemaakt.

Maar andere studenten vertellen de Volkskrant dat zij ook na september vorig jaar nog in de dossiers konden kijken. Uit een interne mail uit februari, die in handen is van de krant, staat daarnaast dat 'de specifieke problemen rondom de autorisaties van werkstudenten nog altijd spelen.'

'Gevaar voor de gezondheid'
Expert op het gebied van privacy in de zorg Theo Hooghiemstra laat in de krant weten teleurgesteld te zijn dat er nog steeds grote problemen zijn in de zorg. "Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat wat zij de dokter vertellen geheim blijft. Als zij niet meer alles durven bespreken, kan dat gevaar opleveren voor hun eigen gezondheid of die van anderen."
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  Redactie Frontpage vrijdag 15 februari 2019 @ 11:10:50 #246
4530 crew  Crazy Harry
pi_185027437
quote:
Via LSP gedeelde patiëntgegevens niet end-to-end versleuteld
Patiëntgegevens die via het Landelijk Schakelpunt (LSP) worden gedeeld zijn niet end-to-end versleuteld, zo heeft minister Bruins voor Medische Zorg en Sport laten weten op vragen van de PvdD en SP. Het LSP is de infrastructuur voor het uitwisselen van vertrouwelijke medische patiëntgegevens.

Tijdens het Algemeen Overleg over Gegevensuitwisseling in de zorg stelde PvdD-Kamerlid Teunissen dat de data-uitwisseling tussen zorgverlener en patiënt, of zorgverleners onderling, van begin tot eind versleuteld zou moeten zijn. Het Kamerlid wilde van minister Bruins weten of het mogelijk is dat iemand tussen zorgverlener A en B, bijvoorbeeld de Amerikaanse operationeel beheerder CSC, inzage kan hebben in de medische gegevens van mensen.

Het Kamerlid vertelde dat er "geluiden" zijn dat de Amerikaanse beheerder CSC ertussen zou kunnen zitten. "Dit betekent dat gegevens die bij een zorgverlener liggen, weleens in handen van die beheerder kunnen komen. Dus het is cruciaal dat we weten of er momenteel sprake is van versleuteling. Zo niet, dan stelt mijn fractie voor om de NEN-normen aan te scherpen, zodat dit wel het geval is. Ik zou toch graag willen weten - misschien kan dit niet nu - of er sprake is van versleuteling", aldus Teunissen.

Ook werd de minister gevraagd of hij kon bevestigen dat medische gegevens met het LSP niet van zorgverlener tot zorgverlener versleuteld zijn. "Is hij bereid de NEN-normen die de veiligheid van gegevensuitwisseling moeten regelen op dit punt aan te scherpen?", aldus de vraag van het PvdD-Kamerlid. De minister laat nu weten dat er inderdaad geen end-to-end-encryptie wordt toegepast.

"Versleuteling is niet end-to-end, maar op de verbindingen. NEN-7512 schrijft geen end-to-end encryptie voor. Er zijn meerdere manieren om tot een sterke beveiliging te komen. De norm biedt die ruimte. De veiligheid is nu gewaarborgd via alle benodigde aanvullende maatregelen", aldus Bruins (pdf). Wel zal de minister het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) vragen of het nodig is om de normen hierover aan te passen.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  vrijdag 1 maart 2019 @ 13:55:44 #247
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_185319479
Gemeenten stoppen met het wifi-tracken van hun winkelpubliek

Tilburg beëindigde onlangs definitief afspraken met ondernemers om data te delen van bezoekers van de binnenstad. Ook veel andere gemeenten durven ‘wifi-tracking’ niet meer aan.

Volgens Stefan van Aarle van het Ondernemersfonds stond in de algemene voorwaarden van het wifi-netwerk dat de gegevens werden verzameld. Maar ook het mac-adres van wie niet inlogde, werd opgevangen, bevestigt hij. De ondernemers wilden met deze gegevens passanten in de binnenstad tellen, zoals in tientallen gemeenten in Nederland gebeurt.

Trouw

Vanwege Trouw meer achter de link.
  zondag 3 maart 2019 @ 00:49:19 #248
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_185354434
quote:
quote:
Facebook has targeted politicians around the world – including the former UK chancellor, George Osborne – promising investments and incentives while seeking to pressure them into lobbying on Facebook’s behalf against data privacy legislation, an explosive new leak of internal Facebook documents has revealed.

The documents, which have been seen by the Observer and Computer Weekly, reveal a secretive global lobbying operation targeting hundreds of legislators and regulators in an attempt to procure influence across the world, including in the UK, US, Canada, India, Vietnam, Argentina, Brazil, Malaysia and all 28 states of the EU.
quote:
Most revealingly, it includes details of the company’s “great relationship” with Enda Kenny, the Irish prime minister at the time, one of a number of people it describes as “friends of Facebook”. Ireland plays a key role in regulating technology companies in Europe because its data protection commissioner acts for all 28 member states. The memo has inflamed data protection advocates, who have long complained about the company’s “cosy” relationship with the Irish government.

The memo notes Kenny’s “appreciation” for Facebook’s decision to locate its headquarters in Dublin and points out that the new proposed data protection legislation was a “threat to jobs, innovation and economic growth in Europe”. It then goes on to say that Ireland is poised to take on the presidency of the EU and therefore has the “opportunity to influence the European Data Directive decisions”. It makes the extraordinary claim that Kenny offered to use the “significant influence” of the EU presidency as a means of influencing other EU member states “even though technically Ireland is supposed to remain neutral in this role”.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 5 juni 2019 @ 10:38:32 #249
332574 µ
alt-m
pi_187270544
https://www.security.nl/p(...)gegevens?channel=rss
quote:
De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat luchtvaartmaatschappijen verplicht om passagiersgegevens aan de overheid te verstrekken. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland 5 jaar lang worden bewaard in een database van de op te richten eenheid Passagiersinformatie Nederland (Pi-NL).
జ్ఞ‌ా
  woensdag 5 juni 2019 @ 10:38:49 #250
332574 µ
alt-m
pi_187270548
https://tweakers.net/nieu(...)-afschrijvingen.html
quote:
ING gaat klanten 'persoonlijke aanbiedingen' doen op basis van hun bij- en afschrijvingen. De bank heeft daarvoor zijn privacyverklaring bijgewerkt. Het gaat om aanbiedingen van ING zelf en klanten kunnen zich er voor afmelden.
జ్ఞ‌ా
pi_187867653
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_189459279
Politie te Amsterdam maakt al jaren stiekem gebruik van gemeentecamera's voor heel andere doeleinden dan de oorspronkelijke. Bizar hoor, dat verwacht je niet.

https://www.nu.nl/binnenl(...)nelen-te-zoeken.html

quote:
'Politie Amsterdam gebruikte gemeentecamera's om criminelen te zoeken'

De politie in Amsterdam gebruikte jarenlang gemeentecamera's bij milieuzones om te controleren of criminelen de stad betraden. Dat meldt Trouw woensdag, op basis van adviezen van de gemeentelijke privacycommissie en adviesbureau PBLQ aan het stadsbestuur.

De privacycommissie meent dat de politie onterecht gebruikmaakt van de camera's, omdat het zich niet aan de gebruiksvoorwaarden zou houden. Onder deze voorwaarden valt onder meer een onderzoek naar de gevolgen op de privacy van verkeersgebruikers en het opstellen van een gebruiksplan voor de apparatuur. Dat onderzoek zou niet hebben plaatsgevonden.

Het gaat om 53 camera's met nummerbordherkenning, die de gemeente sinds 2009 gebruikt om te handhaven bij de milieuzones. De politie zou jarenlang onterecht toegang hebben gehad tot de opnames van deze camera's.

Vrijwel het hele gebied binnen de ringweg A10 van de hoofdstad is te monitoren met de camera's, behalve Amsterdam-Noord. Te oude of vervuilende voertuigen die de stad betreden, kunnen door middel van de camera's gevonden en beboet worden.

Sinds 2013 gebruikt de politie de opnames om te zoeken naar de kentekens van gezochte criminelen of gestolen voertuigen. De gemeente gaf de politie toegang tot de camera's bij de kroning van koning Willem-Alexander, in verband met de bijbehorende beveiligingsmaatregelen.

Politie moet maatregelen nemen
Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil de samenwerking met de politie alleen voortzetten als er binnen drie maanden privacymaatregelen worden genomen. Daarnaast overlegt Amsterdam met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of het hier gaat om een datalek en of deze zo gemeld moet worden.

De AP heeft regels opgesteld voor het gebruik van dergelijke camera's door de politie. De politie zou zich momenteel niet aan deze regels ouden.

Mocht de samenwerking met de gemeente worden stopgezet, dan zou de politie kunnen besluiten om zelf camera's met nummerbordherkenning op te hangen.
  zondag 3 november 2019 @ 18:24:19 #253
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_189766179
Kick:

quote:
Minister Grapperhaus wil toegang tot chat- en berichtendiensten

Minister Ferd Grapperhaus wil dat justitie toegang krijgt tot versleutelde chatberichten op diensten als WhatsApp en Telegram als daarin kinderporno wordt gedeeld. Sociale mediabedrijven zouden een sleutel moeten hebben die kan worden gevorderd door de rechter-commissaris, zegt hij tegen Nieuwsuur.

"Wat ik graag zou willen is met grote internetpartijen om de tafel en zeggen: luister, we gaan het nu zo regelen dat wij in ieder geval als er sprake is van verdacht verkeer toch een toegang kunnen krijgen om te kunnen zien wat zich er precies afspeelt", zegt de minister.

Techbedrijven maken nu bewust geen ontsleutel-software aan zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Als Grapperhaus zijn zin krijgt, dan loopt de privacy van alle gebruikers gevaar, waarschuwen cybersecurity-deskundigen.

Versleuteld

Facebook kondigde dit voorjaar aan al haar berichtendiensten te gaan voorzien van 'end-to-end-encryption' (E2EE), waardoor alleen de ontvanger en de verzender de berichten kunnen lezen. Dochterbedrijf Whatsapp doet dit al, maar binnenkort worden ook Facebook Messenger en Instagram Messenger standaard versleuteld.

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr stuurde Facebook een brief waarin hij het bedrijf opriep opsporingsdiensten toch toegang te geven tot de gespreksinhoud, als er verdenkingen zijn van criminele activiteiten. "Wilt u in een samenleving leven waar iedereen onzichtbaar is voor Justitie?", vroeg Barr zich af in een toespraak.

Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben de brief van Barr ondertekend. Minister Grapperhaus schaart zich nu achter die Angelsaksische landen. "Ik vind dat we in de wet moeten kunnen opnemen dat de rechter de mogelijkheid krijgt om te bepalen dat een sleutel moet worden gegeven als er verdachte dingen op het gebied van kindermisbruik en kinderporno plaatsvinden", zegt hij.

Grapperhaus: "Laten we nou voor eens en altijd wetgeving maken waarin we een sleutelrecht hebben in die situaties waar we verdachte transacties kunnen aantonen."

Kamervragen

Het standpunt van Grapperhaus is opmerkelijk omdat het kabinet zich in 2016 vierkant achter E2EE heeft geschaard. Grapperhaus voorganger schreef toen: "Het kabinet is van mening dat het op dit moment niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland."

De minister, die de kwestie in december met de Amerikanen wil bespreken, moet volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven het officiële kabinetsstandpunt uitdragen. Verhoeven is fel tegen verzwakking van E2EE. Hij heeft schriftelijke Kamervragen gesteld, maar Grapperhaus stelde de beantwoording afgelopen donderdag uit.

"Er is altijd een wapenwedloop, maar je moet geen middelen inzetten waarbij je alle burgers bij voorbaat verdacht maakt en hun privé-communicatie onveilig", aldus Verhoeven. "Als je E2E-encryptie doorbreekt, dan doorbreek je het niet alleen van de criminelen en de kwaadwillenden maar van alle Nederlanders die met elkaar communiceren. Je moet niet overheden en tech-giganten de kans bieden om in die privé-communicatie te kijken."

Cybercrime-onderzoekers ondersteunen die visie. "Als er ineens een masterkey is, kan die ook in verkeerde handen vallen", zegt Rolf van Wegberg van TNO. "Zo'n sleutel is enorm veel waard voor criminelen en buitenlandse mogendheden."

"Het gevaar dat zo'n sleutel in verkeerde handen valt, bestaat inderdaad ook als de overheid de sleutel in handen krijgt", denkt Rosa Jong van internetveiligheidsbedrijf Cybersprint.

Als gevolg van toenemende versleuteling, vindt internetcriminaliteit niet alleen meer plaats op het dark web. De cybercrime-deskundigen zien ook veel duistere zaken op het gebruikersvriendelijke Telegram. Op deze van oorsprong Russische berichtendienst kan de inhoud van berichten worden versleuteld.

De zogenaamde 'metadata' (zoals informatie over verzenders en ontvangers) wordt niet aan autoriteiten verstrekt. Bovendien kunnen grote groepen gebruikers deelnemen aan een groepschat. Dat maakt het makkelijk goederen aan te bieden aan veel geïnteresseerden.

Nieuwsuur vond er onder andere vuurwapens, drugs, databases met emailadressen, neonazi-propaganda, en wraakporno.

Van Wegberg helpt de politie bij de opsporing van internetcriminelen. Hij ziet op Telegram veel aanbieders van bouwpakketten voor phishing-aanvallen. "Klanten worden stap voor stap begeleid bij het opzetten van een inlogpagina die lijkt op die van een bank of creditcardmaatschappij."

En ook Jong speurt dagelijks het web af. Ze zoekt naar phishing-websites om ze vervolgens uit de lucht te halen. "Phishing neemt zeker toe, niet alleen op Telegram maar ook op andere platformen."

Privacy

Toch zien de onderzoekers genoeg mogelijkheden om de versleutelde internetcriminaliteit op te rollen. Doordat veel handel op toegankelijke platforms als Telegram plaatsvindt, kunnen netwerken in kaart worden gebracht en phishing-pagina's snel uit de lucht worden gehaald. Het daadwerkelijk vinden van de criminelen blijft echter moeilijk.

Facebookbaas Mark Zuckerberg vindt de voordelen van E2EE nog steeds opwegen tegen de nadelen. "Gebruikers zeggen ons dagelijks dat ze privacy belangrijk vinden. De meest gebruikte berichtendienst in de VS is iMessage van Apple. Dat is versleuteld. De mensen willen dat."

Ook maatschappelijke organisaties, waaronder Human Rights Watch en Bits of Freedom, hebben Facebook opgeroepen haast te maken met E2EE.
Nieuwsuur
pi_190720972
Voorwaarden Samsung

quote:
Your Smart TV transfers video snippets or TV tuner information in order to determine the programs watched.

https://www.samsung.com/us/account/privacy-policy/
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_191533588
quote:
Oud-medewerker bevestigt afzwakken encryptie door Philips in jaren negentig
Een voormalig medewerker van Philips heeft bevestigd dat er in de jaren negentig, op verzoek van onder meer de Amerikanen, apparaten met verzwakte encryptie werden uitgeleverd aan Turkije. Zo konden Amerikaanse inlichtingendiensten via een achterdeur meeluisteren.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  vrijdag 8 mei 2020 @ 22:28:42 #256
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_193022882
De Jonge wil telecomwet wijzigen om coronadata te verzamelen

Minister De Jonge wil dat telecomproviders locatiegegevens van hun klanten overhandigen in de strijd tegen het coronavirus. Daarvoor wil hij de telecomwet wijzigen, omdat dat volgens de Autoriteit Persoonsgegevens op dit moment niet mag.

De data van telecomproviders moeten het RIVM helpen bij onderzoek naar het coronavirus. Het gaat om geanonimiseerde locatiedata, die moeten worden gedeeld voor de "wetenschappelijke behoefte van het RIVM". Met locatiedata zou het RIVM de bewegingen van mensen en daarmee mogelijk de verspreiding van het virus in de gaten kunnen houden.

De nieuwe wetgeving moet wat de Autoriteit Persoonsgegevens betreft kritisch worden bekeken: die moet "passen binnen de strenge kaders" van de Europese privacyregels.

Bewegingen

Eerder waarschuwde de privacywaakhond dat locatiedata in de praktijk nooit écht anoniem zijn. Dat maakt het lastig om ze te delen zonder toestemming van telecomklanten. Iedereen om toestemming vragen is te omslachtig, denkt de privaycwaakhond, waardoor nieuwe wetgeving dus nodig zou zijn.

"De overheid heeft nog niet precies duidelijk gemaakt wat ze wil doen met de data die ze wil opvragen", zegt de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. Het ministerie erkent dat en gaat daarmee aan de slag.

Providers weten van niets

Opvallend is dat De Jonge schrijft dat de telecomproviders al is gevraagd om hun data te overhandigen. De drie grote telecomproviders met een eigen netwerk - KPN, Vodafone en T-Mobile - zeggen echter niets te weten van een recent, formeel verzoek om data.

T-Mobile heeft in een eerder stadium wel contact gehad met het ministerie, maar wilde alleen data overhandigen als de overheid kon garanderen dat de locatiedata alleen voor corona-onderzoek zouden worden gebruikt, en bijvoorbeeld niet om te kijken of mensen zich aan de maatregelen houden. Die garantie kreeg de provider niet.

Het ministerie laat weten dat het formele gesprek met de telecomproviders nog niet heeft plaatsgevonden.

App

Eerder kreeg het ministerie al kritiek op de ontwikkeling van een corona-app waarmee besmettingen in kaart kunnen worden gebracht. Dat werkt door op smartphones te meten wie bij wie in de buurt is: achteraf kan dan worden achterhaald bij wie coronapatiënten in de buurt waren.

Zeven apps die door het ministerie waren uitgekozen voor een presentatie, bleken niet goed in elkaar te zitten. Later bleek ook dat de veiligheidsdiensten het ministerie hadden gewaarschuwd dat er te veel haast werd gemaakt met de app.

NOS
  zaterdag 16 mei 2020 @ 13:19:43 #257
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_193158138
Burgemeesters: doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost

NUNSPEET - De burgemeesters kwamen tijdens de uitbraak van het coronavirus in de problemen omdat ze met het oog op de privacy niet alle informatie konden delen. In verpleeghuizen raakten mensen besmet en gingen dood, maar ze mochten dat niet naar buiten brengen.

Dat zeggen de burgemeesters Breunis van de Weerd (Nunspeet) en Eddy Bilder (Zwartewaterland) zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.

„De doorgeslagen privacywet heeft extra doden gekost. Toen het parlement debatteerde over te weinig ic-bedden, overleden bij ons massaal mensen in verpleeghuizen. Niemand wist het, want officiële instanties mochten het niet melden. De GGD zei me niet te gaan bellen als er mensen in Nunspeet waren besmet of overleden, omdat het herleidbaar was”, zegt Breunis. „Mijn informatie moest ik vergaren via semi-legale kanalen. Toen in Elspeet de eerste coronabesmetting bekend werd, heb ik het gewoon openbaar gemaakt. Het hele dorp sprak erover, maar ik mocht er niks over zeggen. Dat kan natuurlijk niet.”

Zijn collega Eddy Bilder uit Zwartewaterland zegt dat hij ook eigen kanalen aanboorde om op de hoogte te blijven. „Ik heb ook de regels gebroken. Ik kon niet zwijgen toen in Hasselt de eerste besmettingen bekend werden. Waar we het straks, als de pandemie achter de rug is, over moeten hebben, is of we soms niet te rigide omgingen met regels. Ik heb momenten gehad dat ik vreesde de politie te moeten inschakelen om mensen buiten het bejaardentehuis te houden omdat ze naar hun ernstig zieke of stervende ouder wilden. Dat waren heel pijnlijke situaties waarvan je je afvraagt of ze voorkomen hadden kunnen worden.”

In Nunspeet (Gelderland) en Zwartewaterland (Overijssel) stierven volgens de burgemeesters respectievelijk ruim tachtig en meer dan vijftig mensen aan corona.

Telegraaf
pi_193257016
FBI cannot even look at your phone lock screen without a warrant, rules judge
https://9to5mac.com/2020/05/22/phone-lock-screen/
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_196393637
twitter
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_196446689
Leger moet tijdelijk stoppen met afdeling die data over Nederlanders verzamelde
https://tweakers.net/nieu(...)ders-verzamelde.html

Het Nederlandse leger moet stoppen met het verzamelen van data over Nederlandse burgers voor analyses. Minister Bijleveld van Defensie legt het Land Information Manoeuvre Centre of LIMC tijdelijk stil.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_197560669
Evaluatiecommissie: inlichtingenwet moet deels worden aangepast

De nieuwe wet op de inlichtingendiensten voldoet op veel vlakken, maar moet hier en daar wel worden verbeterd. Dat is de belangrijkste conclusie van de evaluatiecommissie die de wet onderzocht.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de inlichtingendiensten de nieuwe bevoegdheid waar de meeste discussie over was, de bredere bevoegdheid om gesprekken af te tappen, in de praktijk nog niets heeft opgeleverd.

De commissie wil onder meer dat er duidelijker regels komen voor het verwerken van grote hoeveelheden data. Ook moeten er strengere regels komen voor het delen van gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten.

Drie jaar geleden was er veel te doen om de inlichtingenwet, die de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geeft. Bij een referendum stemde een meerderheid tegen. De wet kwam er toch, maar wel met de belofte dat hij na invoering nog eens zou worden geëvalueerd. Dat is nu dus gebeurd.

Aftappen

Een van de nieuwe bevoegdheden onder de nieuwe wet was het op grotere schaal aftappen van data. Daarop was veel kritiek: tegenstanders spraken van een 'sleepnet' en noemden de wet de 'sleepwet'.

Tweeënhalf jaar na introductie van de wet worden weliswaar data afgetapt, maar die informatie is nog niet in de praktijk gebruikt.

Met de vorige inlichtingenwet mocht alleen gericht worden afgetapt, van een specifieke persoon of organisatie. In de nieuwe wet mogen ook grotere hoeveelheden verbindingen worden doorzocht.

In de praktijk bleek het lastig om dat technisch en organisatorisch te regelen, en duurde het even voordat de waakhond van de inlichtingendiensten zijn goedkeuring gaf aan de plannen. Inmiddels is er wel geëxperimenteerd met tappen, om te zien wat er precies over de lijn gaat. Maar die gegevens zijn tijdens het onderzoek niet in de praktijk gebruikt.

Buitenlandse diensten

In de huidige wet zijn er strenge regels voor het aftappen van data. Het kan daarbij gaan om grote hoeveelheden data, ook van onschuldige burgers. Maar als de AIVD of MIVD langs een andere weg aan precies dezelfde data komt, bijvoorbeeld door te hacken, dan zijn de regels veel soepeler. Dat is vreemd, vindt de commissie.

Er is al langer kritiek op het gebrek aan regelgeving voor zogenoemde 'bulk-hacks', waarbij ook data van onschuldige burgers kunnen worden binnen gehengeld. Daarom moeten er eenduidige regels komen om met dit soort grote hoeveelheden data om te gaan, vindt de commissie.

Strengere regels voor het uitwisselen van data met buitenlandse inlichtingendiensten zijn ook nodig, vindt de commissie. Zo zouden de diensten hun best moeten doen om de gegevens van Nederlanders en mensen met gevoelige beroepen als advocaten en journalisten uit datasets te halen, voordat ze worden gedeeld met een buitenlandse dienst.

Verbetering

Tegelijkertijd is de wet ook een verbetering, vindt de commissie. Zo hebben de diensten er extra bevoegdheden bij gekregen, en staat daar tegenover dat er extra controle op hun functioneren is.

NOS
pi_197685751
Privacywaakhond België beboet bedrijf dat 'roze dozen' aan nieuwe moeders levert
De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit geeft een boete van 50.000 euro aan een Belgisch bedrijf dat in het land de zogeheten roze dozen levert aan nieuwe moeders. Volgens de toezichthouder zijn gegevens van moeders en kinderen zonder toestemming verstrekt aan derden.

https://tweakers.net/nieu(...)-moeders-levert.html
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  donderdag 4 maart 2021 @ 12:44:11 #263
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_198317476
Overheid werkt aan plan voor afzwakken encryptie: 'Taak voor nieuw kabinet'

De overheid werkt nog steeds aan plannen om de beveiliging van chatberichten af te zwakken, zodat berichten van verdachten kunnen worden onderschept. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.

Eerder leek een plan van demissionair minister Grapperhaus om dat mogelijk te maken voortijdig te sneuvelen, maar ambtenaren zijn nog steeds bezig met het plan. Het onderwerp wordt pas na de verkiezingen behandeld. Het is dus aan het nieuwe kabinet en de op 17 maart te kiezen Tweede Kamer, bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het afzwakken van versleuteling zou in strijd zijn met een kabinetsstandpunt uit 2016 dat niet aan deze encryptie mag worden getornd. Dat standpunt geldt nog altijd en zou dan dus moeten worden gewijzigd.

Op dit moment zijn berichten in bijvoorbeeld WhatsApp en iMessage op zo'n manier versleuteld dat de chatdienst zelf er niet bij kan. Het voordeel daarvan is dat de berichten ook veilig zijn als hackers inbreken op de servers van het bedrijf. Journalisten en activisten kunnen hierdoor veilig communiceren, ook als ze in repressieve landen zijn.

Maar het nadeel is dat ook criminelen en terroristen die veiligheid benutten, zo klagen de inlichtingen- en opsporingsdiensten al langer. Al in 2016 zei het Openbaar Ministerie tegen de NOS graag een mogelijkheid te zien om deze end-to-end-versleutelde berichten te kunnen kraken.

Versleuteling

Op dit moment zijn internet- en telefoonproviders verplicht om hun netwerken aftapbaar te maken. Die verplichting is er niet voor de aanbieders van diensten als WhatsApp en iMessage. Grapperhaus zei al eerder af te willen van dat onderscheid.

Maar dat zou wel een fundamentele verandering vereisen in hoe de chat-apps werken. In feite moet op een externe plek een soort extra digitale sleutel worden opgeslagen, waarmee de chats kunnen worden ontsleuteld. Maar die sleutel kan ook worden gestolen en misbruikt.

"Met zo'n maatregel brengt het ministerie de veiligheid van iedereen in gevaar. Ook in Nederland", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom. "Als de minister bedrijven dwingt om een achterdeur in te bouwen, maken criminelen daar vroeg of laat gebruik van."

Nationale veiligheid

De politie, de inlichtingendienst AIVD en het ministerie van Defensie, waaronder de militaire inlichtingendienst MIVD valt, dringen aan op een mogelijkheid om versleutelde berichten toch te kunnen lezen. Volgens bronnen vrezen zij dat de nationale veiligheid in het geding is als dat niet gebeurt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil wel rekening houden met de uitkomsten van een onderzoek naar encryptie door de Europese Commissie. Eind vorig jaar zeiden de 27 EU-lidstaten een 'discussie' over de voor- en nadelen van encryptie te willen.

Het ministerie van Economische Zaken vindt vanwege het effect op versleuteling dat de effecten van zo'n tapverplichting zouden moeten worden onderzocht. Vorig jaar was het ministerie nog voorstander.

Niet onomstreden

Het plan is niet onomstreden. Eerder keerde de Tweede Kamer zich nog tegen een 'verbod' op encryptie om toch berichten te kunnen aftappen. Vanwege het belang voor de privacy moet de regering zich verzetten tegen initiatieven om 'versleuteling van berichtgeving te verbieden', zo luidde de motie, al zou het in dit geval niet gaan om een compleet verbod.

Daarnaast is het onderwerp controversieel verklaard. "Maar dat betekent niet dat ambtenaren er niet verder aan kunnen werken", aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Desondanks is scheidend D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven niet blij. "Dit onderwerp blijft maar terugkomen, terwijl de Tweede Kamer duidelijk heeft gemaakt dit niet te willen", zegt hij. "Dit gaat volkomen tegen de wens van de Kamer in."

FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet, die destijds de motie indiende waarmee de Kamer zich achter encryptie schaarde, is ook niet te spreken over de plannen. "Demissionair of niet: het kabinet mag mijn aangenomen motie niet zomaar terzijde schuiven."

Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA), die ook vertrekt, blijft echter voorstander. "Tot het laatste moment zal ik dit plan verdedigen", zegt ze. Volgens haar is het plan noodzakelijk, met voldoende wettelijke waarborgen. "Als dit niet gebeurt, weten we precies waar de georganiseerde misdaad en terrorisme naartoe verhuizen."

NOS
pi_198426615
T-Mobile USA
quote:
T-Mobile to share customers' web, mobile-app data with advertisers unless they opt out
T-Mobile will start sharing customers’ web and mobile app data with companies for third-party advertising next month unless users opt-out, it said in a recent privacy policy update.

T-Mobile’s update will go into place April 26 and it will allow information the provider learns about users from their web and device usage to be used for targeted advertising.

The company’s privacy policy was updated last month, but The Wall Street Journal first reported on the update Tuesday.

T-Mobile’s plans come as the company brings together users from Sprint, under the 2020 merger. The new policy will also cover Sprint customers, the Journal reported.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_198439994
Telecomprovider T-Mobile heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) jarenlang toegang gegeven tot privacygevoelige informatie van hun klanten, schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.

Het gaat om data die worden verwerkt bij elektronische communicatie of de facturering ervan. Ze zijn erg privacygevoelig, omdat precies achterhaald kan worden wie wanneer waar was, en met wie iemand contact had.

Uit documenten die de krant met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd, blijkt dat de gevoelige data vanaf begin 2018 werden gedeeld met het CBS. Beide partijen zeiden eerder dat het om geanonimiseerde gegevens ging, maar dat blijkt niet waar.

https://nos.nl/l/2372148
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_199023924
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  zaterdag 17 april 2021 @ 12:02:43 #267
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199039092
Huawei kon alle gesprekken van mobiele KPN-klanten afluisteren, inclusief die van de premier

Huawei had vrije toegang tot het mobiele netwerk van KPN. Dat blijkt uit een geheim rapport van Capgemini uit 2010 dat de Volkskrant in handen heeft. Het Chinese bedrijf kon onder meer meeluisteren bij leden van het kabinet en in een database met afgetapte lijnen.

De belangrijkste bevindingen uit dit artikel

Het Chinese technologiebedrijf Huawei had vanuit China ongeautoriseerde toegang tot de kern van het mobiele netwerk van KPN, kon onbeperkt telefoongesprekken meeluisteren en had in strijd met de wet toegang tot tapinformatie. Huawei schond daarmee afspraken met KPN. Dat blijkt uit een geheim intern rapport van KPN uit 2010, dat in handen is van de Volkskrant.

Huawei was in staat om zowel binnen KPN als vanuit China ‘ongeautoriseerd, ongecontroleerd en ongelimiteerd KPN-mobiele nummers af te luisteren’, inclusief die van ministers, toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende en Chinese dissidenten. Tevens had Huawei inzicht in de database met afgetapte telefoonnummers. Dat is in strijd met de Telecommunicatiewet.

De bevindingen van het interne rapport waren zo explosief dat werd gevreesd voor het lot van KPN Mobiel als die zouden uitlekken. Uit het rapport: ‘Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen.’

VK

Meer achter de link.
pi_199687762
Amazon devices will soon automatically share your Internet with neighbors
Amazon's experiment wireless mesh networking turns users into guinea pigs.

https://arstechnica.com/g(...)rnet-with-neighbors/

If you use Alexa, Echo, or any other Amazon device, you have only 10 days to opt out of an experiment that leaves your personal privacy and security hanging in the balance.

On June 8, the merchant, Web host, and entertainment behemoth will automatically enroll the devices in . The new wireless mesh service will share a small slice of your Internet bandwidth with nearby neighbors who don’t have connectivity and help you to their bandwidth when you don’t have a connection.

By default, Amazon devices including Alexa, Echo, Ring, security cams, outdoor lights, motion sensors, and Tile trackers will enroll in the system. And since only a tiny fraction of people take the time to change default settings, that means millions of people will be co-opted into the program whether they know anything about it or not. The Amazon webpage linked above says Sidewalk "is currently only available in the US."
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  maandag 14 juni 2021 @ 18:06:51 #269
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199884201
Ierse politie kan verdachten verplichten om wachtwoord af te staan

Ierse politieagenten krijgen een nieuwe bevoegdheid waardoor ze mensen via een gerechtelijk zoekbevel kunnen verplichten om het wachtwoord of de encryptiesleutel van bijvoorbeeld hun telefoon of computer af te staan. Wie niet meewerkt kan achter de tralies verdwijnen. De bevoegdheid is onderdeel van een nieuwe wet die politie meer macht geeft en vandaag door het Ierse ministerie van Justitie is aangekondigd.

Door de wet kan de Ierse politie personen verplichten om hun wachtwoord af te staan om zo hun elektronische apparaten te doorzoeken. Wie zijn wachtwoord niet afstaat begaat een misdrijf en kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van maximaal 30.000 euro. De bevoegdheid moet het eenvoudiger voor de Ierse politie maken om onder andere telefoons van verdachten te doorzoeken.

Bronnen laten tegenover The Irish Times weten dat personen alleen kunnen worden veroordeeld voor het niet verstrekken van hun wachtwoord wanneer ze van een misdrijf worden verwacht en het onderzoek naar het delict tegenwerken.

Security.nl
pi_199986106
Android installeert automatisch corona-tracingapp bij Amerikaanse gebruikers
Amerikaanse gebruikers in de staat Massachusetts zeggen dat Android automatisch de corona-tracingapp MassNotify heeft geïnstalleerd. Google bevestigt dat de app automatisch wordt verspreid via de Play Store en dat het hier samen met de overheid aan heeft gewerkt.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_200038278
Consumentenbond eist 1,5 miljard euro schadevergoeding van TikTok
De Consumentenbond daagt TikTok voor de rechter. De organisatie wil een schadevergoeding van 1,5 miljard euro afdwingen voor het schenden van de privacy van meer dan een miljoen Nederlandse kinderen.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_200183235
Facebook test pop-up in VS die gebruikers vraagt of vriend 'extremist wordt'
https://tweakers.net/nieu(...)extremist-wordt.html

Facebook is in de Verenigde Staten bezig met een test om gebruikers een pop-up te tonen met de vraag of ze bezorgd zijn dat een vriend extremist wordt. Het bedrijf bevestigt de test en meldt dat het onderdeel is van verschillende maatregelen om extremisme op Facebook te weren.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_200328824
Grapperhaus wil delen privégegevens met intimidatie als doel strafbaar maken
https://tweakers.net/nieu(...)strafbaar-maken.html
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_201777443
Moskou start betalen via gezichtsherkenning bij metro
Inwoners van Moskou kunnen voortaan betalen via een gezichtsscan als ze gebruik willen maken van de metro in de stad. Ze moeten via de mobiele app een foto, bankrekening en metro-abonnement koppelen voor Face Pay.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_201815619
Schotse scholen gaan gezichtsherkenning gebruiken bij betalen in kantine
Negen scholen in Schotland zijn maandag begonnen met het gebruik van gezichtsherkenning tijdens het afrekenen in schoolkantines, schrift de Financial Times. De methode moet het afrekenen versnellen, maar critici maken zich zorgen.

Albert Heijn: Camera's in handscanners worden niet gebruikt
De camera's in de handscanners van Albert Heijn staan uit en worden niet gebruikt. Dat laat een woordvoerder van de supermarkt weten na vragen van NU.nl, naar aanleiding van Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).
pi_201994220
NRC: leger wist al langer over juridische bezwaren bij verzamelen van burgerdata
Het Nederlandse leger wist al bijna een jaar dat het niet was toegestaan om gegevens van burgers te verzamelen. Meerdere afdelingen wezen erop dat het Land Information Manoeuvre Centre mogelijk illegaal was, maar desondanks ging Defensie ermee door.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 2 november 2021 @ 19:40:40 #277
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_202003310
quote:
2s.gif Op dinsdag 2 november 2021 08:45 schreef Aether het volgende:
NRC: leger wist al langer over juridische bezwaren bij verzamelen van burgerdata
Het Nederlandse leger wist al bijna een jaar dat het niet was toegestaan om gegevens van burgers te verzamelen. Meerdere afdelingen wezen erop dat het Land Information Manoeuvre Centre mogelijk illegaal was, maar desondanks ging Defensie ermee door.
Uitgebreid bericht in het NRC:

quote:
Alle alarmbellen gingen af, maar waarom greep dan niemand in bij Defensie?

Dataverzameling De landmacht ging te ver met het onderzoeken van maatschappelijke onrust en desinformatie. Juristen waarschuwden keer op keer. „Wie trekt hier aan de rem?”

Het telefoontje dat alles op scherp zet, komt op 9 juli 2020. Een ambtenaar op het ministerie van Defensie hoort een verontruste collega van Binnenlandse Zaken aan. Die meldt dat er net een militair analyserapport is binnengekomen over de corona-pandemie, van een landmachteenheid die niemand kent. Wat is dat, wat moeten zij ermee?

Intern gaan bij Defensie alle alarmbellen af. „Ik maak me hier echt zorgen om”, schrijft de Defensieambtenaar aan collega’s. De ambtelijke top weet dat de landmacht met vernuftige algoritmes de verspreiding van het virus en desinformatie in kaart wil brengen, maar niet dat ze dat al maandenlang doet én de analyses breed verspreidt.

Het mag niet. „Of zie ik een juridisch mandaat over het hoofd?”, vraagt de vrouw aan een collega bij het directoraat-generaal beleid. Die slaat een dag later alarm: „Er tekent zich een beeld af van een eenheid die wel zegt te werken” aan een juridisch mandaat „maar intussen al lang is begonnen”. Leg alles stil, is zijn advies. De ambtelijke top moet de minister acuut waarschuwen voor „het afbreukrisico van deze Alleingang” van de landmacht.

Gele hesjes

De landmacht richt de militaire analyse-eenheid Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) op aan het begin van de pandemie, in de loop van maart 2020. Acht maanden later onthult NRC dat de eenheid gedurende al die maanden actiegroepen als Viruswaarheid en Gele Hesjes in de gaten hield, op grote schaal data over de samenleving verzamelde en sociale media afstruinde, terwijl dit niet mocht.

Defensie bleef volhouden dat de eenheid „alles binnen de wet” had gedaan. Toenmalig minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) zag zich na kritiek uit de Kamer toch gedwongen het LIMC stil te leggen. Ze liet een privacyfunctionaris onderzoek doen. Die oordeelde dat de eenheid privacyregels had geschonden. Persoonsgegevens kwamen mee „als bijvangst”.

Het gaat nog verder. De eenheid mocht sowieso niet doen wat ze deed, blijkt uit zo’n vierhonderd e-mails, notulen en orders die NRC recent verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De landmachttop is steeds op de risico’s gewezen, „heeft juristen overruled” en is toch „op de ingeslagen weg gewoon doorgegaan”, schrijft een Haagse topambtenaar van Defensie.

In de documenten is ook te lezen hoe intern over de eenheid is gevochten. Voorop liepen de generaals bij de landmacht die koste wat kost de eenheid tot een succes wilden maken. Ze kregen intern weerstand uit drie hoeken, om uiteenlopende redenen. De MIVD wilde geen „derde dienst” naast zichzelf en inlichtingendienst AIVD. Topambtenaren vreesden dat de omstreden eenheid hun minister in de problemen zou brengen. De juristen zagen met afgrijzen dat de landmacht te ver ging en schreven elkaar dingen als: „De juridische basis voor een dergelijke inzet is flinterdun, en dat is optimistisch uitgedrukt.”

Dit soort verontrustende mails bereikt de landmachttop vaak niet. Defensie wilde niet op dit artikel reageren.

Sentimenten

De discussie over wat wel en niet mag, loopt al wanneer het LIMC wordt opgericht. De landmacht ziet de pandemie als een uitgelezen kans om te oefenen in het „informatiedomein”; van sociale media en psychologische oorlogsvoering tot grootschalige dataverwerking en kunstmatige intelligentie. De tientallen, op de kazerne in ‘t Harde verzamelde, dataspecialisten, inlichtingenexperts en gedragsdeskundigen kunnen de samenleving zo tegelijk goed bijstaan.

De militairen willen bijvoorbeeld sociale media scannen op „sentimenten” bij de bevolking over de coronamaatregelen en op desinformatie die de steun voor maatregelen kan ondermijnen. Pas op, waarschuwen juristen van de landmacht al vijf dagen voor de oprichting: „Het feit dat je als privépersoon vrijelijk mag zoeken in open bronnen betekent niet dat je dat als overheid ook mag.” De eenheid heeft er „een wettelijke grondslag” voor nodig.

Bij militaire missies in het buitenland krijgt defensie zo’n grondslag via een internationaal verdrag of een speciale kabinetsbrief aan de Tweede Kamer. Voor militaire operaties in Nederland moet defensie het doorgaans doen met een steunverzoek door een overheidsorganisatie als de politie.

De landmachtgeneraals doen er alles aan zo’n steunverzoek te krijgen voor het LIMC. Ze lopen loket na loket af, tevergeefs. Eerst is er het idee de analisten te laten aanschuiven bij de marechaussee door middel van een buitengewoon ingewikkelde juridische constructie. Een U-bocht die alleen in de wet zit om het in noodgevallen als een burgeroorlog toe te staan dat landmacht-militairen met „lange wapens” de marechaussee bijstaan. Om die nu te gebruiken voor het LIMC, is volgens de baas van de marechaussee „absurd en niet door de wetgever bedoeld”; de marechaussee werkt niet mee.

Ook de politie haakt al snel af en de inlichtingendiensten willen er niet aan.

Wie wél bereid is samen te werken met het LIMC, is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Een fijne route, menen ze bij de landmacht. „omdat zo informatie het makkelijkst gedeeld zou kunnen worden”. Een gevaarlijke route, vindt een betrokken Defensie-ambtenaar, omdat de coördinator zélf niet eens zomaar sociale media mag analyseren. Het analyseren van NCTV-informatie zou neerkomen op „een soort witwassen”. Een steunverzoek moet dus precies worden geformuleerd.

Terwijl juristen zich daarover buigen, groeit het ongeduld bij het LIMC. „Er is alweer een heel weekend verstreken’, verzucht een leidinggevende. ‘Is er al een verzoek gedaan? Ik snap dat je een broedende kip niet moet storen maar wanneer komt dat kuiken nou uit dat ei?”

Het ongeduld van de militairen baart de juristen weer zorgen. „Het lijkt erop dat we niet zozeer worden bedreigd door een dodelijk virus, maar door desinformatie”, mailt een van hen. En vrij naar het motto van defensie: „Het is in ons aller belang dat de bescherming die Defensie biedt aan wat ons dierbaar is, zich niet in de laatste plaats uitstrekt over de rechtsstaat.” Een collega antwoordt: „Het is zaak dit dossiertje goed te documenteren: we moeten kunnen laten zien wat we (voortdurend) hebben geadviseerd.”

De spanningen binnen Defensie lopen op als de specialisten in ’t Harde in de ban raken van een softwarepakket van de Belgische firma Emdyn. Die heeft voor de Belgische politie met locatiegegevens van mobiele telefoons drugsnetwerken in Antwerpen in kaart gebracht. Met zulke mobiliteitsdata kun je ook de verspreiding van het coronavirus voorspellen, beweert het bedrijf. Landmachtcommandant Martin Wijnen laat het bedrijf een presentatie houden. Misschien kan het LIMC zo het RIVM bijstaan.

De juristen schrikken als ze ervan horen. Het gaat weliswaar om geanonimiseerde telefoongegevens, maar de landmacht heeft geen bevoegdheid zo bewegingen van burgers in kaart te brengen. Een jurist vraagt eind maart: „Wie trekt hier aan de rem?” Het plan gaat niet door.

Op 23 april heeft minister Bijleveld een gesprek met landmachtbaas Wijnen „in haar pied”, haar pied-à-terre in Den Haag. De nieuwe eenheid komt op twee momenten ter sprake, blijkt uit de handgeschreven notities van Wijnen. Later stelt een medewerker van de minister dat in dit gesprek „van alles” is besproken. Dat „iets vertellen” heel anders is dan „iemand informeren”. En dat de minister in haar appartement „dus geen officiële briefing” heeft gehad over het LIMC.

Toch dringt de secretaris-generaal niet veel later bij de hoogste baas van de krijgsmacht, Rob Bauer, aan om de bevoegdheden „klip en klaar” te regelen. Want: „Om de burgers tegen de overheid te beschermen zijn er regels.”

Omgekeerde wereld

Die zomer ligt het steunverzoek van de NCTV klaar. De Defensiejuristen hebben er eindeloos over gesteggeld met de juristen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat formeel het verzoek moet indienen. Er is twijfel of privacyregels geschonden zullen worden. En wat schiet de NCTV met dit verzoek op? Is het niet alleen bedoeld om de militairen vooruit te helpen? Dat is de omgekeerde wereld. „Je zoekt een toepassing voor je medicijn”, is de kritiek.

Toch ligt er een document waar de juristen mee kunnen leven en waarvoor de landmachttop dus maanden heeft gelobbyd. Vlak voor het verzoek de deur uitgaat, belt de NCTV nog even met de ambtelijke defensietop. Een laatste check. En dan zegt een topambtenaar van directoraat-generaal beleid dat defensie helemaal niet op een steunverzoek te zitten wachten. Het steunverzoek blijft dus liggen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wil het alleen indienen bij zijn partijgenoot Ank Bijleveld als vooraf vaststaat dat het antwoord ‘ja’ is.

De ambtelijke defensietop is die zomer steeds nerveuzer geworden van het idee dat militairen informatie over burgers verzamelen. Ze zien „politiek-bestuurlijke gevoeligheden die hiermee samenhangen”, zoals „het gedoe over de privacygevoelige fraudesystemen van de Belastingdienst”.

In juni verscheen in NRC een artikel over een methode van de landmacht om het gedrag van burgers te kunnen beïnvloeden. Ook het LIMC houdt zich er tot dan nog mee bezig. Een commissie is bovendien bezig de Wet op de inlichtingen en veiligheid (Wiv) te evalueren, waarin de bevoegdheden voor de MIVD vastliggen. De secretaris-generaal van Defensie waarschuwde: „Laat ik niet merken dat terwijl evaluatie WIV loopt, er andere eenheden grensverleggend zonder basis informatie verzamelen en bewaren.”

Dat is precies wat het LIMC al die tijd lijkt te doen. Toch schrikt de ambtelijke defensietop pas echt wakker na het telefoontje van Binnenlandse Zaken over de weekly updates. De MIVD zoekt uit wie de rapporten nog meer ontvangt. Ze „ogen als inlichtingenproducten” en het LIMC dreigt een „derde dienst” te worden naast de AIVD en vooral de MIVD.

De militaire inlichtingendienst klaagt vaker over het LIMC. Boerenactiegroep Farmers Defense Force, en „twee politieke partijen in NLD” (onduidelijke is welke) duiken op in analyses. Mag dat? Het LIMC maakt gebruik van Google Mobility Data en van kunstmatige intelligentie om de bezetting van IC-bedden te voorspellen. Als de MIVD dit doet, moet ze volgens de wet verantwoording afleggen over de ijking van de algoritmes, hoe zit dat met deze eenheid?

De interne sfeer wordt er niet beter op. Een landmacht-jurist stelt dat het LIMC is ontstaan uit „onvrede over het werk van de MIVD” en zijn „tekort aan militaire kennis”.

Zelfs over het afgeblazen steunverzoek wordt de landmachttop niet goed geïnformeerd. Landmachtbaas Wijnen krijgt alleen te horen dat de ambtenaren moeite hebben met de manier waarop het is geformuleerd. Dat komt wel goed, denkt hij. Zijn LIMC gaat door met de wekelijkse rapporten over de pandemie en over desinformatie, die naar de politie, brandweerkorpsen en ministeries gaan. De gesprekken over het steunverzoek gaan door. „Parallelle sporen”, noemt Wijnen dat. Eerder „een een-tweetje” tussen de landmachttop en de NCTV, moppert een ambtenaar in Den Haag.

Die nota komt er niet

Op 19 augustus wordt minister Bijleveld bijgepraat over de methode voor gedragsbeïnvloeding BDM, samen met krijgmachtbaas Bauer. Het hoofd juridische zaken uit dan zorgen over „de informatieproducten van LIMC” waarmee mogelijk privacyregels worden geschonden. Na een werkbezoek en het gesprek met de landmachtbaas in haar woning, hoort de minister nu opnieuw over het LIMC.

Afgesproken wordt dat de minister een nota ontvangt van de ambtelijke en militaire top. Die nota komt er niet. Alle afdelingen wachten op informatie van de defensiestaf en lijken de klus te vergeten.

De waarnemend secretaris-generaal dringt erop aan dat de LIMC-rapporten in ieder geval niet meer extern verspreid worden. Hij doet dat voorafgaand aan een intense vergadering in de Pontonnierszaal op de Kromhoutkazerne in Utrecht. „De bijeenkomst ontspoort direct aan het begin”, staat in een verslag. En in een ander verslag van de bijeenkomst: „Onenigheid niet opgelost. Sfeer was soms gespannen.”

In november verschijnt de NRC-publicatie waarin ook staat dat een LIMC-medewerker zich onder een schuilnaam op een online platform van complotdenkers begaf. „Apekool” zei de LIMC-commandant toen in een interview. Nu blijkt dat ook de MIVD hier signalen van had, maar geen onderzoek heeft gedaan.

Tot slot onderzoekt de landmacht de werksfeer bij het LIMC. Er blijken twee meldingen te zijn gedaan over de werkwijze. Een door een werknemer die de opdracht kreeg „om een assessment op social media uit te voeren hoewel hij aangaf vraagtekens te stellen bij de juridische grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens die daarmee gemoeid zouden zijn”. Daarnaast was het LIMC geen makkelijke plek om te werken, zegt de onderzoeker: „Dit mogelijk als gevolg van de hectische periode.”
  zondag 28 november 2021 @ 14:08:17 #278
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_202377805
Australië wil strenge wet invoeren tegen trollen op sociale media

Australië wil een strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren, heeft premier Scott Morrison zondag aangekondigd. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om de identiteit van anonieme internettrollen op te eisen.

Internettrollen zijn anonieme accounts op sociale media die berichten plaatsen om reacties uit te lokken, zoals woede, irritatie of verdriet.

Grote techbedrijven als Facebook en Google worden in de wetgeving beschouwd als uitgevers en kunnen volgens het wetsvoorstel aansprakelijk worden gesteld voor beledigende en lasterlijke berichten op hun platforms. De nieuwe regels behoren volgens de regeringsleider tot de strengste ter wereld.

"Sociale media zijn te vaak een paleis voor lafaards, waar anonieme personen kunnen pesten, lastigvallen en zonder consequenties levens ruïneren", zegt Morrison in een verklaring. Het is hoog tijd dat de platforms verantwoordelijkheid nemen voor dergelijke content, aldus de premier.

Wie doelwit is van laster of pesterijen op sociale media kan een klacht indienen, waarna het betreffende platform het materiaal moet verwijderen. Als dat niet gebeurt, dan kan een rechtbank het socialemediabedrijf dwingen om de naam van de trol prijs te geven, waarna die ter verantwoording kan worden geroepen.
pi_202420460
quote:
Overheid mag van rechter doorgaan met scannen van autokentekens

De Nederlandse overheid mag voorlopig kentekens van auto's blijven scannen om te zien of de eigenaar nog openstaande boetes heeft of wordt gezocht door justitie. Dat oordeelde een rechter in Den Haag woensdag. Belangenorganisatie Privacy First had een kort geding aangespannen met als doel de opsporingsmethode te laten verbieden.

De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over automatische kentekenplaatherkenning of Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Er is volgens de rechter geen "spoedeisend belang", omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.

Privacy First vindt dat ANPR de privacy van burgers schendt. De stichting noemt de opsporingsmethode "totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief".

De belangengroep noemt het oordeel van de rechtbank "onbegrijpelijk". "Bij een dagelijkse massale privacyschending per definitie sprake is van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen", zegt Privacy First, dat op korte termijn een bodemprocedure tegen de ANPR-wetgeving start en overweegt een spoedappèl in te stellen tegen het huidige vonnis bij het Hof Den Haag.

Het Openbaar Ministerie zegt dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven. Het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

https://www.nu.nl/tech/61(...)n-autokentekens.html
pi_204052264
The TV Network HBO is Being Sued for Sharing Subscriber Data With Facebook
https://redd.it/tccg0f
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_204089529
Waakhond inlichtingendiensten houdt 'verscherpt toezicht' om privacyschendingen
https://nos.nl/artikel/24(...)m-privacyschendingen

De toezichthouder op de inlichtingendiensten houdt voorlopig verscherpt toezicht op het aftappen van internetkabels, omdat de AIVD en de MIVD te slordig met de regels omgingen. Operationele belangen waren belangrijker dan voorkomen dat de wet werd overtreden, schrijft de toezichthouder.

In sommige gevallen overtraden de diensten de wet, of merkten ze zelf te laat op dat ze dat deden, schrijft de dienst. Ze hebben inmiddels beterschap beloofd; om ervoor te zorgen dat dat inderdaad gebeurt, komen ze onder "verscherpt toezicht". Tegelijkertijd hielden de AIVD en de MIVD zich op "belangrijke punten" wel aan de wet, aldus de toezichthouder.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 5 april 2022 @ 12:25:06 #282
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204337672
https://www.security.nl/p(...)mer+beller+verwerken

Het kabinet heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat de kindertelefoon en luisterlijn het ip-adres en telefoonnummer van chatters en bellers laat verwerken. In de Jeugdwet staat nu dat personen die contact zoeken met een luisterlijn anoniem zijn, terwijl daar in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geen sprake van is. Van anonimiteit in de zin van de AVG is alleen sprake wanner het niet mogelijk is om betrokkenen te identificeren.

Het indirect herleiden van bellers en chatters door middel van hun telefoonnummer of ip-adres kan niet volledig worden uitgesloten, zo laat het kabinet weten. Om aan te sluiten bij de feitelijke situatie wil men het woord ”anoniem” in de bepalingen die gaan over de kindertelefoon en de luisterlijn vervangen door “niet direct herleidbaar”. Daarnaast krijgen de kindertelefoon en luisterlijn een grondslag voor het verwerken van telefoonnummer en ip-adres van personen die contact zoeken.

Volgens het kabinet zijn de verwerking van het telefoonnummer en ip-adres ook van belang om oneigenlijk gebruik van de kindertelefoon en de luisterlijn tegen te gaan. "Een klein deel van degenen die contact zoekt met deze luisterlijnen, doet dat heel vaak en maakt misbruik van de mogelijkheid die de luisterlijnen bieden. Voor de kindertelefoon betekende dit dat ze werden overspoeld door jeugdigen die veelvuldig contact met hen wilden", zo staat in een memorie van toelichting over het wetsvoorstel. Als verwerker kan de kindertelefoon ip-adressen of telefoonnummers tijdelijk blokkeren.

Het kabinet wil met het wetsvoorstel "Verzamelwet gegevensverwerking VWS" de verwerking van persoonsgegevens in meer wetten dan alleen de Jeugdwet aanpassen. Zo moet het Centrum Indicatiestelling Zorg gegevens van bepaalde patiënten kunnen hergebruiken, moeten in bepaalde gevallen de medische gegevens kunnen worden verwerkt van personen die subsidies aanvragen, wordt de wettelijke grondslag voor Veilig Thuis voor het verstreken van gegevens verduidelijkt en kunnen ambtenaren bij het indienen van tuchtklachten bij de inspectie de voor hen geldende geheimhoudingsplicht doorbreken. Er kan via Internetconsultatie.nl tot 20 april op het wetsvoorstel worden gereageerd.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_204413661
Belastingdienst krijgt 3,7 miljoen euro AVG-boete voor illegaal toeslagensysteem
https://tweakers.net/nieu(...)oeslagensysteem.html
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 12 april 2022 @ 14:49:20 #284
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_204413670
Nuttig fenomeen, de belastingdienst een boete opleggen. Ze halen het vast niet uit de personeelspot.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_204422107
Niet in Nederland, maar toch het vermelden waard wat mij betreft. Want als het inmiddels Europees wél toegestaan is, dan zal hetzelfde voorstel ook wel een keer hier komen...

https://www.nu.nl/tech/61(...)en-op-te-sporen.html

quote:
Finland wil zware criminelen kunnen opsporen met behulp van vingerafdrukscans die zijn gemaakt bij het aanvragen van paspoorten en identiteitsbewijzen. Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt momenteel of dit haalbaar is, meldt YLE News.

Volgens de omroep zouden de vingerafdrukgegevens alleen worden gebruikt bij de opsporing van daders van ernstige misdrijven, zoals moord, verkrachting of een terroristische aanslag.

Wanneer mensen in Finland een paspoort of identiteitskaart aanvragen, moeten zij hun vingerafdrukken afgeven. Deze worden vervolgens opgeslagen in een database. Ook in Nederland gebeurt dit.

Het Finse ministerie deed in 2014 al een soortgelijk onderzoek, maar kwam toen tot de conclusie dat de vingerafdrukken niet voor opsporing gebruikt konden worden. Het land vermoedt dat de Europese regels inmiddels zo zijn aangepast dat het nu in uitzonderlijke gevallen wel toegestaan is.

Het ministerie wil ook onderzoeken of het mogelijk is om foto's te gebruiken voor biometrische identificatie. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat mensen automatisch worden geïdentificeerd met gezichtsherkenning.
pi_204562215
Datalek NAM: bewonersgegevens gedeeld met ministerie
https://nos.nl/l/2426789
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_204625224
CDC Tracked Millions of Phones to See If Americans Followed COVID Lockdown Orders
https://www.vice.com/en/a(...)ocation-data-curfews
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 10 mei 2022 @ 15:08:31 #288
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204689162
twitter


WTF!!!!1
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 16 mei 2022 @ 09:24:38 #289
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204767420
https://www.nu.nl/tech/62(...)chalig-aftappen.html

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in 2018 in een referendum tegen de 'sleepwet' stemde, is het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels nu technisch mogelijk, meldt de Volkskrant. Inlichtingendiensten hebben zelfs al enkele aanvragen ingediend, al werden die afgewezen.

Inlichtingendiensten deden al aanvragen

Beide inlichtingendiensten deden in 2021 een aanvraag voor grootschalige kabelinterceptie. Ze kregen daarvoor ook toestemming van de minister. Toezichthouder TIB wees ze vervolgens toch af, omdat ze tegen de afspraken ingaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie aan de krant weten dat de afspraken alleen worden losgelaten tijdens snapshotten: twee uur lang de kabel intercepteren als verkenning. Daardoor zou de daaropvolgende fase "zo gericht mogelijk uit kunnen worden gevoerd met een zo beperkt mogelijke inbreuk op de fundamentele rechten van burgers".
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  maandag 16 mei 2022 @ 11:37:56 #290
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_204768302
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 09:24 schreef Netsplitter het volgende:
https://www.nu.nl/tech/62(...)chalig-aftappen.html

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in 2018 in een referendum tegen de 'sleepwet' stemde, is het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels nu technisch mogelijk, meldt de Volkskrant. Inlichtingendiensten hebben zelfs al enkele aanvragen ingediend, al werden die afgewezen.

Inlichtingendiensten deden al aanvragen

Beide inlichtingendiensten deden in 2021 een aanvraag voor grootschalige kabelinterceptie. Ze kregen daarvoor ook toestemming van de minister. Toezichthouder TIB wees ze vervolgens toch af, omdat ze tegen de afspraken ingaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie aan de krant weten dat de afspraken alleen worden losgelaten tijdens snapshotten: twee uur lang de kabel intercepteren als verkenning. Daardoor zou de daaropvolgende fase "zo gericht mogelijk uit kunnen worden gevoerd met een zo beperkt mogelijke inbreuk op de fundamentele rechten van burgers".
"Een zo beperkt mogelijk inbreuk op fundamentele rechten van burgers"

Is dat zoiets als een vrouw die in beperkte mate zwanger is?
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 16 mei 2022 @ 14:07:22 #291
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204769534
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 11:37 schreef Smegma. het volgende:

[..]
"Een zo beperkt mogelijk inbreuk op fundamentele rechten van burgers"

Is dat zoiets als een vrouw die in beperkte mate zwanger is?
Nee, dit is een fake prenancy voordoen, en dan later roepen dat jij de vader bent van het echte kind wat ter wereld is gekomen,

Interessant twitter draadje:

twitter
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 23 mei 2022 @ 09:12:05 #292
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204836729
https://www.security.nl/p(...)rag+Verenigde+Naties

De Europese privacytoezichthouder EDPS maakt zich zorgen over het cybercrimeverdrag van de Verenigde Naties en waarschuwt dat het verdrag de bescherming van fundamentele rechten van personen kan aantasten. De Europese Unie wordt dan ook geadviseerd niet aan het verdrag deel te nemen tenzij fundamentele rechten zijn geborgd. Eerder waarschuwde ook de Commissie voor de Bescherming van Journalisten tegen het verdrag.

Er wordt nog onderhandeld over het conceptverdrag, dat onder andere gaat over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. De EDPS maakt zich ernstige zorgen dat als het conceptverdrag niet wordt aangepast, de bescherming van individuele rechten, zoals het recht op databescherming en privacy, wordt verzwakt. De privacytoezichthouder geeft als reden het grote aantal landen dat deelneemt en elk van een eigen juridisch systeem gebruikmaakt.

"Het uitwisselen van persoonlijke data tussen EU-lidstaten en niet-EU-landen om cybercrime te bestrijden komt met een grote verantwoordelijkheid", zegt EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski. Hij pleit voor sterke waarborgen om te garanderen dat de bescherming van persoonlijke data van EU-burgers in niet-EU-landen niet wordt ondermijnd, met name wanneer er gevoelige data over vermeende illegale activiteiten wordt gedeeld.

Op dit moment ontbreken deze waarborgen en de Europese privacytoezichthouder adviseert de EU dan ook om het VN-verdrag in zijn huidige vorm niet te accepteren. Om de fundamentele rechten te beschermen doet de EDPS vier aanbevelingen. Ten eerste moet de samenwerking tussen landen worden beperkt tot de misdrijven die in het verdrag vermeld staan. Als tweede punt moet de toegang tot en uitwisseling van persoonlijke data zorgvuldig worden gemonitord. De toezichthouder stelt voor om de uitwisseling van data te beperken tussen opsporingsdiensten van de betrokken landen.

De derde aanbeveling bepaalt dat alle toekomstige verdragen tussen EU-landen en niet-EU-landen die de privacyrechten van personen beter beschermen dan het VN-verdrag van toepassing zouden moeten zijn. Als laatste moeten EU-lidstaten de mogelijkheid behouden om in bepaalde gevallen de samenwerking met een niet-EU-land te weigeren. Afsluitend merkt de EDPS op dat hij verwacht te zullen worden geconsulteerd voordat het VN-verdrag definitief is.

Tijd om offline te gaan.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_204963069
Norway to Track All Supermarket Purchases
https://www.lifeinnorway.(...)permarket-purchases/
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 zaterdag 4 juni 2022 @ 19:58:07 #294
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204963147
quote:
7s.gif Op zaterdag 4 juni 2022 19:46 schreef Aether het volgende:
Norway to Track All Supermarket Purchases
https://www.lifeinnorway.(...)permarket-purchases/
Damn. De natte droom van elk communistisch systeem. China zou trots zijn.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  zaterdag 4 juni 2022 @ 22:15:56 #295
13456 AchJa
Shut up!!!
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 woensdag 15 juni 2022 @ 14:22:22 #296
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_205057243
En we hebben er weer eentje....

https://www.security.nl/p(...)atasets+AIVD+en+MIVD

Het kabinet komt met een wettelijke regeling voor bulkdatasets die de AIVD en MIVD binnen onderzoeken gebruiken naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen. Daarnaast is het de bedoeling dat de inlichtingendiensten straks meer tijd krijgen voor het beoordelen van bulkdatasets dan nu het geval is. Dat laten minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie weten in een reactie op de beslissing van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat vijf bulkdatasets van de diensten moeten worden vernietigd.

De AIVD en MIVD hebben bulkbevoegdheden waardoor ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verzamelen van miljoenen mensen, waarvan het overgrote deel gaat over mensen waar de diensten geen onderzoek naar doen of zullen gaan doen. Dat doen de inlichtingendiensten om een klein deel binnen te kunnen halen dat wél relevant is voor een onderzoek. Vervolgens moeten alle gegevens die niet relevant zijn zo snel mogelijk worden vernietigd. De bulkdatasets mogen op dit moment maximaal anderhalf jaar worden bewaard.
"Per direct"

Na een klacht van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom oordeelde de CTIVD dat vijf bulkdatasets waar de diensten over beschikken vernietigd moeten worden. "Het kabinet zal deze beslissing dan ook per direct uitvoeren", stellen de ministers in hun reactie aan de Tweede Kamer. Ze merken op dat de te vernietigen bulkdatasets gegevens bevatten voor onderzoeken gericht tegen dreigingen uit het buitenland.
Aanpassing wet

Waar Bits of Freedom stelde dat de beslissing van de CTIVD laat zien dat de geheime diensten zich niet laten begrenzen door regelgeving, stellen de ministers dat de beslissing bevestigt dat de huidige wetgeving tekort schiet voor de omgang met bulkdatasets. Ook wijzen Bruins Slot en Ollongren naar het eindrapport van de Evaluatiecommissie Wiv 2017 (ECW), waarin een nieuw regime voor bulkdata wordt aangeraden. De diensten krijgen dan drie jaar voor het beoordelen van bulkdatasets.

"In de kabinetsreactie op het rapport van de ECW is aangegeven dat de aanbevelingen van de ECW omarmd worden en een start zal worden gemaakt met de wijziging van de Wiv 2017 waarbij de aanbevelingen van de ECW als uitgangspunt worden genomen", laten Ollongren en Bruins Slot weten. Daarnaast ligt op dit moment de Tijdelijke Wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma ter advisering bij de Raad van State.

Deze concept-wet bevat een regeling voor het gebruik van bulkdatasets binnen onderzoek naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen. Vanwege de uitspraak van de CTIVD zeggen de ministers dat het kabinet in een wettelijke regeling "een oplossing" voor de geconstateerde problematiek zal formuleren. Wanneer deze regeling zal verschijnen is nog niet bekend.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 donderdag 16 juni 2022 @ 16:32:03 #297
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_205066596
De AIVD kan vernietigde datasets mogelijk weer bij elkaar hacken.

Wat gebeurt er precies met de vijf enorme datasets met miljoenen persoonsgegevens die op de plank liggen bij de geheime diensten? Dat is de vraag sinds de afdeling klachtafhandeling van toezichthouder CTIVD woensdag gelastte dat die vijf sets binnen twee weken moeten worden vernietigd. De MIVD en AIVD houden ze „onrechtmatig” in bezit. De bewaartermijn uit de wettelijke voorschriften was verstreken. Ook hadden de diensten volgens de toezichthouder niet goed beargumenteerd waarom ze meer tijd nodig hadden om de miljoenen data met privacygevoelige gegevens te doorzoeken.

Omdat het advies van de afdeling klachtafhandeling van de CTIVD bindend is, kunnen de verantwoordelijk ministers niet anders dan haar besluit uitvoeren. Dat leken ze woensdagmorgen ook van plan. Ministers Hanke Bruins Slot (CDA, Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (D66, Defensie) schreven de Tweede Kamer dat de vijf bulkdatasets moeten worden „verwijderd en vernietigd”. „Het oordeel van de afdeling klachtbehandeling is bindend. Het kabinet zal deze beslissing dan ook per direct uitvoeren.”

‘Dingen die je niet wilt weggooien’

Vijf datasets direct in hun geheel verwijderen en vernietigen, zoals de ministers schrijven? Dat gaat in de praktijk toch iets anders, blijkt uit een toelichting van de AIVD. Volgens een woordvoerder van de dienst biedt het besluit van de CTIVD ruimte om de data deels te behouden. Het gaat daarbij om zogeheten ‘gegevensverwerkingen’: gegevens uit de datasets die reeds worden gebruikt voor lopende onderzoeken. „Er moet nog een slag worden gemaakt”, zegt de woordvoerder, „om te kijken welke data je nog wel kunt gebruiken omdat ze deel uitmaken van lopend onderzoek. In die sets zitten dingen die je misschien niet wilt weggooien en die je ook niet hoeft weg te gooien van de CTIVD.”

Over de vijf mega-databestanden wordt al enkele jaren gebakkeleid tussen diensten en hun toezichthouders. De ministers schreven woensdag nog eens dat ze de datasets van belang achten voor de nationale veiligheid: „Het kabinet wil benadrukken dat de te vernietigen bulkdatasets gegevens bevatten ten behoeve van onderzoeken gericht tegen dreigingen uit het buitenland.” Inlichtingenexpert Ronald Prins houdt er daarom rekening mee dat de diensten nieuwe ‘bulkhacks’ gaan uitvoeren om dezelfde gegevens opnieuw binnen te halen. De teller van de bewaartermijn gaat dan opnieuw lopen. „Je hebt kans dat de diensten gelijk een verzoek doen om opnieuw datasets te verwerven”, zegt hij. „Goede kans dat dit toegestaan wordt.” Prins heeft hier van binnenuit ervaring mee. Hij was van 2018 tot de zomer van 2020 lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) die toestemming moest geven voor onder andere de bulkhacks.

Ook inlichtingenexpert en -onderzoeker Peter Koop acht nieuwe elektronische inbraakpogingen mogelijk. „Maar”, zegt hij direct, „dan moeten de diensten wel een goed verhaal hebben. Want ze konden de CTIVD kennelijk eerder niet goed uitleggen waar die gegevens precies goed voor waren.”

Volgens Ronald Prins is de kans zeer klein dat het gehackte doelwit inmiddels beter is beveiligd tegen hacks. „Het doelwit heeft waarschijnlijk nooit doorgehad dat er een hack was.”

Onduidelijk is wat het doel van de hacks was. Koop denkt dat het „eerder om fysieke dreiging gaat” – terrorisme of spionage – dan om bijvoorbeeld hackpogingen vanuit het buitenland om overheidssystemen binnen te komen. Koop: „Mij viel op dat er tot nu toe maar weinig hits waren gevonden in de datasets. Dat duidt eerder op het zoeken naar persoonsnamen of vluchtgegevens.”

Ronald Prins zegt dat de diensten inmiddels veel ervaring hebben met het vernietigen van grote databestanden. „De CTIVD houdt goed toezicht op het vernietigen van die gegevens.”

https://www.nrc.nl/nieuws(...)s-te-houden-a4133615

:r
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_205077392
quote:
Amerikaanse ziekenhuizen stuurden data van patiënten door naar Meta
Op websites en portalen van minstens 33 Amerikaanse ziekenhuizen waren tot voor kort trackers geïnstalleerd waarmee patiëntendata naar Facebook werd gestuurd. Dat schrijft The Markup. Het socialemediabedrijf ontving details over doktersafspraken, allergieën en ziekten.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_205147898
'Databedrijf schond jarenlang privacy van tienduizenden patiënten'
https://nos.nl/l/2434062

Commercieel databedrijf Medworq heeft jarenlang volledige medische dossiers bij huisartsen verzameld, meldt Follow the Money (FTM). Hiermee is de privacy van minimaal 72.000 patiënten en het medisch beroepsgeheim van zeker 35 huisartsen ernstig geschonden. De artsen en patiënten wisten van niets.

Medworq bewaarde volgens FTM de gegevens jarenlang ongeanonimiseerd op onveilige plekken. Een klokkenluider kaartte de privacyschending intern en extern aan. Toen dat niets opleverde, besloot hij de medische dossiers en interne documenten zelf mee te nemen.

De dossiers bevatten zeer privacygevoelige gegevens. De namen, burgerservicenummers en adresgegevens zijn gekoppeld aan fysieke kwalen maar ook zware persoonlijke problemen zoals huiselijk en seksueel geweld, en psychische klachten.

Patiënten worden geïnformeerd door arts
Medworq verzamelde de dossiers om software voor medische dashboards te testen. Met die dashboards konden huisartsen patiënten opsporen en volgen. Het softwaresysteem is gebouwd in opdracht van farmaceut GlaxoSmithKline. Medworq zegt tegen FTM dat de dossiers rond 2020 vernietigd zijn.

Medworq ontkent dat GlaxoSmithKline toegang had tot patiëntengegevens. Uit interne documenten blijkt echter het tegendeel, zegt Follow the Money. GlaxoSmithKline ontkent dit desgevraagd niet.

FTM heeft de getroffen huisartsen benaderd en een factsheet en verdere informatie gegeven waarmee ze melding kunnen doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De huisartsen informeren hun patiënten zelf, zo is afgesproken.
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
pi_205183456
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')