abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_201994220
NRC: leger wist al langer over juridische bezwaren bij verzamelen van burgerdata
Het Nederlandse leger wist al bijna een jaar dat het niet was toegestaan om gegevens van burgers te verzamelen. Meerdere afdelingen wezen erop dat het Land Information Manoeuvre Centre mogelijk illegaal was, maar desondanks ging Defensie ermee door.
Be curious, not judgmental
  dinsdag 2 november 2021 @ 19:40:40 #277
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_202003310
quote:
2s.gif Op dinsdag 2 november 2021 08:45 schreef Aether het volgende:
NRC: leger wist al langer over juridische bezwaren bij verzamelen van burgerdata
Het Nederlandse leger wist al bijna een jaar dat het niet was toegestaan om gegevens van burgers te verzamelen. Meerdere afdelingen wezen erop dat het Land Information Manoeuvre Centre mogelijk illegaal was, maar desondanks ging Defensie ermee door.
Uitgebreid bericht in het NRC:

quote:
Alle alarmbellen gingen af, maar waarom greep dan niemand in bij Defensie?

Dataverzameling De landmacht ging te ver met het onderzoeken van maatschappelijke onrust en desinformatie. Juristen waarschuwden keer op keer. „Wie trekt hier aan de rem?”

Het telefoontje dat alles op scherp zet, komt op 9 juli 2020. Een ambtenaar op het ministerie van Defensie hoort een verontruste collega van Binnenlandse Zaken aan. Die meldt dat er net een militair analyserapport is binnengekomen over de corona-pandemie, van een landmachteenheid die niemand kent. Wat is dat, wat moeten zij ermee?

Intern gaan bij Defensie alle alarmbellen af. „Ik maak me hier echt zorgen om”, schrijft de Defensieambtenaar aan collega’s. De ambtelijke top weet dat de landmacht met vernuftige algoritmes de verspreiding van het virus en desinformatie in kaart wil brengen, maar niet dat ze dat al maandenlang doet én de analyses breed verspreidt.

Het mag niet. „Of zie ik een juridisch mandaat over het hoofd?”, vraagt de vrouw aan een collega bij het directoraat-generaal beleid. Die slaat een dag later alarm: „Er tekent zich een beeld af van een eenheid die wel zegt te werken” aan een juridisch mandaat „maar intussen al lang is begonnen”. Leg alles stil, is zijn advies. De ambtelijke top moet de minister acuut waarschuwen voor „het afbreukrisico van deze Alleingang” van de landmacht.

Gele hesjes

De landmacht richt de militaire analyse-eenheid Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) op aan het begin van de pandemie, in de loop van maart 2020. Acht maanden later onthult NRC dat de eenheid gedurende al die maanden actiegroepen als Viruswaarheid en Gele Hesjes in de gaten hield, op grote schaal data over de samenleving verzamelde en sociale media afstruinde, terwijl dit niet mocht.

Defensie bleef volhouden dat de eenheid „alles binnen de wet” had gedaan. Toenmalig minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) zag zich na kritiek uit de Kamer toch gedwongen het LIMC stil te leggen. Ze liet een privacyfunctionaris onderzoek doen. Die oordeelde dat de eenheid privacyregels had geschonden. Persoonsgegevens kwamen mee „als bijvangst”.

Het gaat nog verder. De eenheid mocht sowieso niet doen wat ze deed, blijkt uit zo’n vierhonderd e-mails, notulen en orders die NRC recent verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De landmachttop is steeds op de risico’s gewezen, „heeft juristen overruled” en is toch „op de ingeslagen weg gewoon doorgegaan”, schrijft een Haagse topambtenaar van Defensie.

In de documenten is ook te lezen hoe intern over de eenheid is gevochten. Voorop liepen de generaals bij de landmacht die koste wat kost de eenheid tot een succes wilden maken. Ze kregen intern weerstand uit drie hoeken, om uiteenlopende redenen. De MIVD wilde geen „derde dienst” naast zichzelf en inlichtingendienst AIVD. Topambtenaren vreesden dat de omstreden eenheid hun minister in de problemen zou brengen. De juristen zagen met afgrijzen dat de landmacht te ver ging en schreven elkaar dingen als: „De juridische basis voor een dergelijke inzet is flinterdun, en dat is optimistisch uitgedrukt.”

Dit soort verontrustende mails bereikt de landmachttop vaak niet. Defensie wilde niet op dit artikel reageren.

Sentimenten

De discussie over wat wel en niet mag, loopt al wanneer het LIMC wordt opgericht. De landmacht ziet de pandemie als een uitgelezen kans om te oefenen in het „informatiedomein”; van sociale media en psychologische oorlogsvoering tot grootschalige dataverwerking en kunstmatige intelligentie. De tientallen, op de kazerne in ‘t Harde verzamelde, dataspecialisten, inlichtingenexperts en gedragsdeskundigen kunnen de samenleving zo tegelijk goed bijstaan.

De militairen willen bijvoorbeeld sociale media scannen op „sentimenten” bij de bevolking over de coronamaatregelen en op desinformatie die de steun voor maatregelen kan ondermijnen. Pas op, waarschuwen juristen van de landmacht al vijf dagen voor de oprichting: „Het feit dat je als privépersoon vrijelijk mag zoeken in open bronnen betekent niet dat je dat als overheid ook mag.” De eenheid heeft er „een wettelijke grondslag” voor nodig.

Bij militaire missies in het buitenland krijgt defensie zo’n grondslag via een internationaal verdrag of een speciale kabinetsbrief aan de Tweede Kamer. Voor militaire operaties in Nederland moet defensie het doorgaans doen met een steunverzoek door een overheidsorganisatie als de politie.

De landmachtgeneraals doen er alles aan zo’n steunverzoek te krijgen voor het LIMC. Ze lopen loket na loket af, tevergeefs. Eerst is er het idee de analisten te laten aanschuiven bij de marechaussee door middel van een buitengewoon ingewikkelde juridische constructie. Een U-bocht die alleen in de wet zit om het in noodgevallen als een burgeroorlog toe te staan dat landmacht-militairen met „lange wapens” de marechaussee bijstaan. Om die nu te gebruiken voor het LIMC, is volgens de baas van de marechaussee „absurd en niet door de wetgever bedoeld”; de marechaussee werkt niet mee.

Ook de politie haakt al snel af en de inlichtingendiensten willen er niet aan.

Wie wél bereid is samen te werken met het LIMC, is de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Een fijne route, menen ze bij de landmacht. „omdat zo informatie het makkelijkst gedeeld zou kunnen worden”. Een gevaarlijke route, vindt een betrokken Defensie-ambtenaar, omdat de coördinator zélf niet eens zomaar sociale media mag analyseren. Het analyseren van NCTV-informatie zou neerkomen op „een soort witwassen”. Een steunverzoek moet dus precies worden geformuleerd.

Terwijl juristen zich daarover buigen, groeit het ongeduld bij het LIMC. „Er is alweer een heel weekend verstreken’, verzucht een leidinggevende. ‘Is er al een verzoek gedaan? Ik snap dat je een broedende kip niet moet storen maar wanneer komt dat kuiken nou uit dat ei?”

Het ongeduld van de militairen baart de juristen weer zorgen. „Het lijkt erop dat we niet zozeer worden bedreigd door een dodelijk virus, maar door desinformatie”, mailt een van hen. En vrij naar het motto van defensie: „Het is in ons aller belang dat de bescherming die Defensie biedt aan wat ons dierbaar is, zich niet in de laatste plaats uitstrekt over de rechtsstaat.” Een collega antwoordt: „Het is zaak dit dossiertje goed te documenteren: we moeten kunnen laten zien wat we (voortdurend) hebben geadviseerd.”

De spanningen binnen Defensie lopen op als de specialisten in ’t Harde in de ban raken van een softwarepakket van de Belgische firma Emdyn. Die heeft voor de Belgische politie met locatiegegevens van mobiele telefoons drugsnetwerken in Antwerpen in kaart gebracht. Met zulke mobiliteitsdata kun je ook de verspreiding van het coronavirus voorspellen, beweert het bedrijf. Landmachtcommandant Martin Wijnen laat het bedrijf een presentatie houden. Misschien kan het LIMC zo het RIVM bijstaan.

De juristen schrikken als ze ervan horen. Het gaat weliswaar om geanonimiseerde telefoongegevens, maar de landmacht heeft geen bevoegdheid zo bewegingen van burgers in kaart te brengen. Een jurist vraagt eind maart: „Wie trekt hier aan de rem?” Het plan gaat niet door.

Op 23 april heeft minister Bijleveld een gesprek met landmachtbaas Wijnen „in haar pied”, haar pied-à-terre in Den Haag. De nieuwe eenheid komt op twee momenten ter sprake, blijkt uit de handgeschreven notities van Wijnen. Later stelt een medewerker van de minister dat in dit gesprek „van alles” is besproken. Dat „iets vertellen” heel anders is dan „iemand informeren”. En dat de minister in haar appartement „dus geen officiële briefing” heeft gehad over het LIMC.

Toch dringt de secretaris-generaal niet veel later bij de hoogste baas van de krijgsmacht, Rob Bauer, aan om de bevoegdheden „klip en klaar” te regelen. Want: „Om de burgers tegen de overheid te beschermen zijn er regels.”

Omgekeerde wereld

Die zomer ligt het steunverzoek van de NCTV klaar. De Defensiejuristen hebben er eindeloos over gesteggeld met de juristen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat formeel het verzoek moet indienen. Er is twijfel of privacyregels geschonden zullen worden. En wat schiet de NCTV met dit verzoek op? Is het niet alleen bedoeld om de militairen vooruit te helpen? Dat is de omgekeerde wereld. „Je zoekt een toepassing voor je medicijn”, is de kritiek.

Toch ligt er een document waar de juristen mee kunnen leven en waarvoor de landmachttop dus maanden heeft gelobbyd. Vlak voor het verzoek de deur uitgaat, belt de NCTV nog even met de ambtelijke defensietop. Een laatste check. En dan zegt een topambtenaar van directoraat-generaal beleid dat defensie helemaal niet op een steunverzoek te zitten wachten. Het steunverzoek blijft dus liggen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wil het alleen indienen bij zijn partijgenoot Ank Bijleveld als vooraf vaststaat dat het antwoord ‘ja’ is.

De ambtelijke defensietop is die zomer steeds nerveuzer geworden van het idee dat militairen informatie over burgers verzamelen. Ze zien „politiek-bestuurlijke gevoeligheden die hiermee samenhangen”, zoals „het gedoe over de privacygevoelige fraudesystemen van de Belastingdienst”.

In juni verscheen in NRC een artikel over een methode van de landmacht om het gedrag van burgers te kunnen beïnvloeden. Ook het LIMC houdt zich er tot dan nog mee bezig. Een commissie is bovendien bezig de Wet op de inlichtingen en veiligheid (Wiv) te evalueren, waarin de bevoegdheden voor de MIVD vastliggen. De secretaris-generaal van Defensie waarschuwde: „Laat ik niet merken dat terwijl evaluatie WIV loopt, er andere eenheden grensverleggend zonder basis informatie verzamelen en bewaren.”

Dat is precies wat het LIMC al die tijd lijkt te doen. Toch schrikt de ambtelijke defensietop pas echt wakker na het telefoontje van Binnenlandse Zaken over de weekly updates. De MIVD zoekt uit wie de rapporten nog meer ontvangt. Ze „ogen als inlichtingenproducten” en het LIMC dreigt een „derde dienst” te worden naast de AIVD en vooral de MIVD.

De militaire inlichtingendienst klaagt vaker over het LIMC. Boerenactiegroep Farmers Defense Force, en „twee politieke partijen in NLD” (onduidelijke is welke) duiken op in analyses. Mag dat? Het LIMC maakt gebruik van Google Mobility Data en van kunstmatige intelligentie om de bezetting van IC-bedden te voorspellen. Als de MIVD dit doet, moet ze volgens de wet verantwoording afleggen over de ijking van de algoritmes, hoe zit dat met deze eenheid?

De interne sfeer wordt er niet beter op. Een landmacht-jurist stelt dat het LIMC is ontstaan uit „onvrede over het werk van de MIVD” en zijn „tekort aan militaire kennis”.

Zelfs over het afgeblazen steunverzoek wordt de landmachttop niet goed geïnformeerd. Landmachtbaas Wijnen krijgt alleen te horen dat de ambtenaren moeite hebben met de manier waarop het is geformuleerd. Dat komt wel goed, denkt hij. Zijn LIMC gaat door met de wekelijkse rapporten over de pandemie en over desinformatie, die naar de politie, brandweerkorpsen en ministeries gaan. De gesprekken over het steunverzoek gaan door. „Parallelle sporen”, noemt Wijnen dat. Eerder „een een-tweetje” tussen de landmachttop en de NCTV, moppert een ambtenaar in Den Haag.

Die nota komt er niet

Op 19 augustus wordt minister Bijleveld bijgepraat over de methode voor gedragsbeïnvloeding BDM, samen met krijgmachtbaas Bauer. Het hoofd juridische zaken uit dan zorgen over „de informatieproducten van LIMC” waarmee mogelijk privacyregels worden geschonden. Na een werkbezoek en het gesprek met de landmachtbaas in haar woning, hoort de minister nu opnieuw over het LIMC.

Afgesproken wordt dat de minister een nota ontvangt van de ambtelijke en militaire top. Die nota komt er niet. Alle afdelingen wachten op informatie van de defensiestaf en lijken de klus te vergeten.

De waarnemend secretaris-generaal dringt erop aan dat de LIMC-rapporten in ieder geval niet meer extern verspreid worden. Hij doet dat voorafgaand aan een intense vergadering in de Pontonnierszaal op de Kromhoutkazerne in Utrecht. „De bijeenkomst ontspoort direct aan het begin”, staat in een verslag. En in een ander verslag van de bijeenkomst: „Onenigheid niet opgelost. Sfeer was soms gespannen.”

In november verschijnt de NRC-publicatie waarin ook staat dat een LIMC-medewerker zich onder een schuilnaam op een online platform van complotdenkers begaf. „Apekool” zei de LIMC-commandant toen in een interview. Nu blijkt dat ook de MIVD hier signalen van had, maar geen onderzoek heeft gedaan.

Tot slot onderzoekt de landmacht de werksfeer bij het LIMC. Er blijken twee meldingen te zijn gedaan over de werkwijze. Een door een werknemer die de opdracht kreeg „om een assessment op social media uit te voeren hoewel hij aangaf vraagtekens te stellen bij de juridische grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens die daarmee gemoeid zouden zijn”. Daarnaast was het LIMC geen makkelijke plek om te werken, zegt de onderzoeker: „Dit mogelijk als gevolg van de hectische periode.”
  zondag 28 november 2021 @ 14:08:17 #278
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_202377805
Australië wil strenge wet invoeren tegen trollen op sociale media

Australië wil een strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren, heeft premier Scott Morrison zondag aangekondigd. Het wetsvoorstel moet het mogelijk maken om de identiteit van anonieme internettrollen op te eisen.

Internettrollen zijn anonieme accounts op sociale media die berichten plaatsen om reacties uit te lokken, zoals woede, irritatie of verdriet.

Grote techbedrijven als Facebook en Google worden in de wetgeving beschouwd als uitgevers en kunnen volgens het wetsvoorstel aansprakelijk worden gesteld voor beledigende en lasterlijke berichten op hun platforms. De nieuwe regels behoren volgens de regeringsleider tot de strengste ter wereld.

"Sociale media zijn te vaak een paleis voor lafaards, waar anonieme personen kunnen pesten, lastigvallen en zonder consequenties levens ruïneren", zegt Morrison in een verklaring. Het is hoog tijd dat de platforms verantwoordelijkheid nemen voor dergelijke content, aldus de premier.

Wie doelwit is van laster of pesterijen op sociale media kan een klacht indienen, waarna het betreffende platform het materiaal moet verwijderen. Als dat niet gebeurt, dan kan een rechtbank het socialemediabedrijf dwingen om de naam van de trol prijs te geven, waarna die ter verantwoording kan worden geroepen.
pi_202420460
quote:
Overheid mag van rechter doorgaan met scannen van autokentekens

De Nederlandse overheid mag voorlopig kentekens van auto's blijven scannen om te zien of de eigenaar nog openstaande boetes heeft of wordt gezocht door justitie. Dat oordeelde een rechter in Den Haag woensdag. Belangenorganisatie Privacy First had een kort geding aangespannen met als doel de opsporingsmethode te laten verbieden.

De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over automatische kentekenplaatherkenning of Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Er is volgens de rechter geen "spoedeisend belang", omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.

Privacy First vindt dat ANPR de privacy van burgers schendt. De stichting noemt de opsporingsmethode "totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief".

De belangengroep noemt het oordeel van de rechtbank "onbegrijpelijk". "Bij een dagelijkse massale privacyschending per definitie sprake is van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen", zegt Privacy First, dat op korte termijn een bodemprocedure tegen de ANPR-wetgeving start en overweegt een spoedappèl in te stellen tegen het huidige vonnis bij het Hof Den Haag.

Het Openbaar Ministerie zegt dat gescande kentekens meteen worden verwijderd als ze niet op de zoeklijst staan, tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is. Dat mag als iemand verdacht wordt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven. Het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

https://www.nu.nl/tech/61(...)n-autokentekens.html
pi_204052264
The TV Network HBO is Being Sued for Sharing Subscriber Data With Facebook
https://redd.it/tccg0f
Be curious, not judgmental
pi_204089529
Waakhond inlichtingendiensten houdt 'verscherpt toezicht' om privacyschendingen
https://nos.nl/artikel/24(...)m-privacyschendingen

De toezichthouder op de inlichtingendiensten houdt voorlopig verscherpt toezicht op het aftappen van internetkabels, omdat de AIVD en de MIVD te slordig met de regels omgingen. Operationele belangen waren belangrijker dan voorkomen dat de wet werd overtreden, schrijft de toezichthouder.

In sommige gevallen overtraden de diensten de wet, of merkten ze zelf te laat op dat ze dat deden, schrijft de dienst. Ze hebben inmiddels beterschap beloofd; om ervoor te zorgen dat dat inderdaad gebeurt, komen ze onder "verscherpt toezicht". Tegelijkertijd hielden de AIVD en de MIVD zich op "belangrijke punten" wel aan de wet, aldus de toezichthouder.
Be curious, not judgmental
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 5 april 2022 @ 12:25:06 #282
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204337672
https://www.security.nl/p(...)mer+beller+verwerken

Het kabinet heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat de kindertelefoon en luisterlijn het ip-adres en telefoonnummer van chatters en bellers laat verwerken. In de Jeugdwet staat nu dat personen die contact zoeken met een luisterlijn anoniem zijn, terwijl daar in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) geen sprake van is. Van anonimiteit in de zin van de AVG is alleen sprake wanner het niet mogelijk is om betrokkenen te identificeren.

Het indirect herleiden van bellers en chatters door middel van hun telefoonnummer of ip-adres kan niet volledig worden uitgesloten, zo laat het kabinet weten. Om aan te sluiten bij de feitelijke situatie wil men het woord ”anoniem” in de bepalingen die gaan over de kindertelefoon en de luisterlijn vervangen door “niet direct herleidbaar”. Daarnaast krijgen de kindertelefoon en luisterlijn een grondslag voor het verwerken van telefoonnummer en ip-adres van personen die contact zoeken.

Volgens het kabinet zijn de verwerking van het telefoonnummer en ip-adres ook van belang om oneigenlijk gebruik van de kindertelefoon en de luisterlijn tegen te gaan. "Een klein deel van degenen die contact zoekt met deze luisterlijnen, doet dat heel vaak en maakt misbruik van de mogelijkheid die de luisterlijnen bieden. Voor de kindertelefoon betekende dit dat ze werden overspoeld door jeugdigen die veelvuldig contact met hen wilden", zo staat in een memorie van toelichting over het wetsvoorstel. Als verwerker kan de kindertelefoon ip-adressen of telefoonnummers tijdelijk blokkeren.

Het kabinet wil met het wetsvoorstel "Verzamelwet gegevensverwerking VWS" de verwerking van persoonsgegevens in meer wetten dan alleen de Jeugdwet aanpassen. Zo moet het Centrum Indicatiestelling Zorg gegevens van bepaalde patiënten kunnen hergebruiken, moeten in bepaalde gevallen de medische gegevens kunnen worden verwerkt van personen die subsidies aanvragen, wordt de wettelijke grondslag voor Veilig Thuis voor het verstreken van gegevens verduidelijkt en kunnen ambtenaren bij het indienen van tuchtklachten bij de inspectie de voor hen geldende geheimhoudingsplicht doorbreken. Er kan via Internetconsultatie.nl tot 20 april op het wetsvoorstel worden gereageerd.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_204413661
Belastingdienst krijgt 3,7 miljoen euro AVG-boete voor illegaal toeslagensysteem
https://tweakers.net/nieu(...)oeslagensysteem.html
Be curious, not judgmental
  dinsdag 12 april 2022 @ 14:49:20 #284
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_204413670
Nuttig fenomeen, de belastingdienst een boete opleggen. Ze halen het vast niet uit de personeelspot.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_204422107
Niet in Nederland, maar toch het vermelden waard wat mij betreft. Want als het inmiddels Europees wél toegestaan is, dan zal hetzelfde voorstel ook wel een keer hier komen...

https://www.nu.nl/tech/61(...)en-op-te-sporen.html

quote:
Finland wil zware criminelen kunnen opsporen met behulp van vingerafdrukscans die zijn gemaakt bij het aanvragen van paspoorten en identiteitsbewijzen. Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt momenteel of dit haalbaar is, meldt YLE News.

Volgens de omroep zouden de vingerafdrukgegevens alleen worden gebruikt bij de opsporing van daders van ernstige misdrijven, zoals moord, verkrachting of een terroristische aanslag.

Wanneer mensen in Finland een paspoort of identiteitskaart aanvragen, moeten zij hun vingerafdrukken afgeven. Deze worden vervolgens opgeslagen in een database. Ook in Nederland gebeurt dit.

Het Finse ministerie deed in 2014 al een soortgelijk onderzoek, maar kwam toen tot de conclusie dat de vingerafdrukken niet voor opsporing gebruikt konden worden. Het land vermoedt dat de Europese regels inmiddels zo zijn aangepast dat het nu in uitzonderlijke gevallen wel toegestaan is.

Het ministerie wil ook onderzoeken of het mogelijk is om foto's te gebruiken voor biometrische identificatie. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat mensen automatisch worden geïdentificeerd met gezichtsherkenning.
pi_204562215
Datalek NAM: bewonersgegevens gedeeld met ministerie
https://nos.nl/l/2426789
Be curious, not judgmental
pi_204625224
CDC Tracked Millions of Phones to See If Americans Followed COVID Lockdown Orders
https://www.vice.com/en/a(...)ocation-data-curfews
Be curious, not judgmental
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 dinsdag 10 mei 2022 @ 15:08:31 #288
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204689162
twitter


WTF!!!!1
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 16 mei 2022 @ 09:24:38 #289
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204767420
https://www.nu.nl/tech/62(...)chalig-aftappen.html

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in 2018 in een referendum tegen de 'sleepwet' stemde, is het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels nu technisch mogelijk, meldt de Volkskrant. Inlichtingendiensten hebben zelfs al enkele aanvragen ingediend, al werden die afgewezen.

Inlichtingendiensten deden al aanvragen

Beide inlichtingendiensten deden in 2021 een aanvraag voor grootschalige kabelinterceptie. Ze kregen daarvoor ook toestemming van de minister. Toezichthouder TIB wees ze vervolgens toch af, omdat ze tegen de afspraken ingaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie aan de krant weten dat de afspraken alleen worden losgelaten tijdens snapshotten: twee uur lang de kabel intercepteren als verkenning. Daardoor zou de daaropvolgende fase "zo gericht mogelijk uit kunnen worden gevoerd met een zo beperkt mogelijke inbreuk op de fundamentele rechten van burgers".
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  maandag 16 mei 2022 @ 11:37:56 #290
480574 Smegma.
Ettert lekker onder je toompje
pi_204768302
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 09:24 schreef Netsplitter het volgende:
https://www.nu.nl/tech/62(...)chalig-aftappen.html

Hoewel een meerderheid van de Nederlanders in 2018 in een referendum tegen de 'sleepwet' stemde, is het grootschalig aftappen van communicatie via internetkabels nu technisch mogelijk, meldt de Volkskrant. Inlichtingendiensten hebben zelfs al enkele aanvragen ingediend, al werden die afgewezen.

Inlichtingendiensten deden al aanvragen

Beide inlichtingendiensten deden in 2021 een aanvraag voor grootschalige kabelinterceptie. Ze kregen daarvoor ook toestemming van de minister. Toezichthouder TIB wees ze vervolgens toch af, omdat ze tegen de afspraken ingaan.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie aan de krant weten dat de afspraken alleen worden losgelaten tijdens snapshotten: twee uur lang de kabel intercepteren als verkenning. Daardoor zou de daaropvolgende fase "zo gericht mogelijk uit kunnen worden gevoerd met een zo beperkt mogelijke inbreuk op de fundamentele rechten van burgers".
"Een zo beperkt mogelijk inbreuk op fundamentele rechten van burgers"

Is dat zoiets als een vrouw die in beperkte mate zwanger is?
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 16 mei 2022 @ 14:07:22 #291
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204769534
quote:
0s.gif Op maandag 16 mei 2022 11:37 schreef Smegma. het volgende:

[..]
"Een zo beperkt mogelijk inbreuk op fundamentele rechten van burgers"

Is dat zoiets als een vrouw die in beperkte mate zwanger is?
Nee, dit is een fake prenancy voordoen, en dan later roepen dat jij de vader bent van het echte kind wat ter wereld is gekomen,

Interessant twitter draadje:

twitter
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 maandag 23 mei 2022 @ 09:12:05 #292
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204836729
https://www.security.nl/p(...)rag+Verenigde+Naties

De Europese privacytoezichthouder EDPS maakt zich zorgen over het cybercrimeverdrag van de Verenigde Naties en waarschuwt dat het verdrag de bescherming van fundamentele rechten van personen kan aantasten. De Europese Unie wordt dan ook geadviseerd niet aan het verdrag deel te nemen tenzij fundamentele rechten zijn geborgd. Eerder waarschuwde ook de Commissie voor de Bescherming van Journalisten tegen het verdrag.

Er wordt nog onderhandeld over het conceptverdrag, dat onder andere gaat over de juridische samenwerking bij de bestrijding van cybercrime. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het uitwisselen van persoonsgegevens. De EDPS maakt zich ernstige zorgen dat als het conceptverdrag niet wordt aangepast, de bescherming van individuele rechten, zoals het recht op databescherming en privacy, wordt verzwakt. De privacytoezichthouder geeft als reden het grote aantal landen dat deelneemt en elk van een eigen juridisch systeem gebruikmaakt.

"Het uitwisselen van persoonlijke data tussen EU-lidstaten en niet-EU-landen om cybercrime te bestrijden komt met een grote verantwoordelijkheid", zegt EDPS-voorzitter Wojciech Wiewiorowski. Hij pleit voor sterke waarborgen om te garanderen dat de bescherming van persoonlijke data van EU-burgers in niet-EU-landen niet wordt ondermijnd, met name wanneer er gevoelige data over vermeende illegale activiteiten wordt gedeeld.

Op dit moment ontbreken deze waarborgen en de Europese privacytoezichthouder adviseert de EU dan ook om het VN-verdrag in zijn huidige vorm niet te accepteren. Om de fundamentele rechten te beschermen doet de EDPS vier aanbevelingen. Ten eerste moet de samenwerking tussen landen worden beperkt tot de misdrijven die in het verdrag vermeld staan. Als tweede punt moet de toegang tot en uitwisseling van persoonlijke data zorgvuldig worden gemonitord. De toezichthouder stelt voor om de uitwisseling van data te beperken tussen opsporingsdiensten van de betrokken landen.

De derde aanbeveling bepaalt dat alle toekomstige verdragen tussen EU-landen en niet-EU-landen die de privacyrechten van personen beter beschermen dan het VN-verdrag van toepassing zouden moeten zijn. Als laatste moeten EU-lidstaten de mogelijkheid behouden om in bepaalde gevallen de samenwerking met een niet-EU-land te weigeren. Afsluitend merkt de EDPS op dat hij verwacht te zullen worden geconsulteerd voordat het VN-verdrag definitief is.

Tijd om offline te gaan.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_204963069
Norway to Track All Supermarket Purchases
https://www.lifeinnorway.(...)permarket-purchases/
Be curious, not judgmental
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 zaterdag 4 juni 2022 @ 19:58:07 #294
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_204963147
quote:
7s.gif Op zaterdag 4 juni 2022 19:46 schreef Aether het volgende:
Norway to Track All Supermarket Purchases
https://www.lifeinnorway.(...)permarket-purchases/
Damn. De natte droom van elk communistisch systeem. China zou trots zijn.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  zaterdag 4 juni 2022 @ 22:15:56 #295
13456 AchJa
Shut up!!!
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 woensdag 15 juni 2022 @ 14:22:22 #296
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_205057243
En we hebben er weer eentje....

https://www.security.nl/p(...)atasets+AIVD+en+MIVD

Het kabinet komt met een wettelijke regeling voor bulkdatasets die de AIVD en MIVD binnen onderzoeken gebruiken naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen. Daarnaast is het de bedoeling dat de inlichtingendiensten straks meer tijd krijgen voor het beoordelen van bulkdatasets dan nu het geval is. Dat laten minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie weten in een reactie op de beslissing van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat vijf bulkdatasets van de diensten moeten worden vernietigd.

De AIVD en MIVD hebben bulkbevoegdheden waardoor ze grote hoeveelheden gegevens kunnen verzamelen van miljoenen mensen, waarvan het overgrote deel gaat over mensen waar de diensten geen onderzoek naar doen of zullen gaan doen. Dat doen de inlichtingendiensten om een klein deel binnen te kunnen halen dat wél relevant is voor een onderzoek. Vervolgens moeten alle gegevens die niet relevant zijn zo snel mogelijk worden vernietigd. De bulkdatasets mogen op dit moment maximaal anderhalf jaar worden bewaard.
"Per direct"

Na een klacht van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom oordeelde de CTIVD dat vijf bulkdatasets waar de diensten over beschikken vernietigd moeten worden. "Het kabinet zal deze beslissing dan ook per direct uitvoeren", stellen de ministers in hun reactie aan de Tweede Kamer. Ze merken op dat de te vernietigen bulkdatasets gegevens bevatten voor onderzoeken gericht tegen dreigingen uit het buitenland.
Aanpassing wet

Waar Bits of Freedom stelde dat de beslissing van de CTIVD laat zien dat de geheime diensten zich niet laten begrenzen door regelgeving, stellen de ministers dat de beslissing bevestigt dat de huidige wetgeving tekort schiet voor de omgang met bulkdatasets. Ook wijzen Bruins Slot en Ollongren naar het eindrapport van de Evaluatiecommissie Wiv 2017 (ECW), waarin een nieuw regime voor bulkdata wordt aangeraden. De diensten krijgen dan drie jaar voor het beoordelen van bulkdatasets.

"In de kabinetsreactie op het rapport van de ECW is aangegeven dat de aanbevelingen van de ECW omarmd worden en een start zal worden gemaakt met de wijziging van de Wiv 2017 waarbij de aanbevelingen van de ECW als uitgangspunt worden genomen", laten Ollongren en Bruins Slot weten. Daarnaast ligt op dit moment de Tijdelijke Wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma ter advisering bij de Raad van State.

Deze concept-wet bevat een regeling voor het gebruik van bulkdatasets binnen onderzoek naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen. Vanwege de uitspraak van de CTIVD zeggen de ministers dat het kabinet in een wettelijke regeling "een oplossing" voor de geconstateerde problematiek zal formuleren. Wanneer deze regeling zal verschijnen is nog niet bekend.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 donderdag 16 juni 2022 @ 16:32:03 #297
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_205066596
De AIVD kan vernietigde datasets mogelijk weer bij elkaar hacken.

Wat gebeurt er precies met de vijf enorme datasets met miljoenen persoonsgegevens die op de plank liggen bij de geheime diensten? Dat is de vraag sinds de afdeling klachtafhandeling van toezichthouder CTIVD woensdag gelastte dat die vijf sets binnen twee weken moeten worden vernietigd. De MIVD en AIVD houden ze „onrechtmatig” in bezit. De bewaartermijn uit de wettelijke voorschriften was verstreken. Ook hadden de diensten volgens de toezichthouder niet goed beargumenteerd waarom ze meer tijd nodig hadden om de miljoenen data met privacygevoelige gegevens te doorzoeken.

Omdat het advies van de afdeling klachtafhandeling van de CTIVD bindend is, kunnen de verantwoordelijk ministers niet anders dan haar besluit uitvoeren. Dat leken ze woensdagmorgen ook van plan. Ministers Hanke Bruins Slot (CDA, Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (D66, Defensie) schreven de Tweede Kamer dat de vijf bulkdatasets moeten worden „verwijderd en vernietigd”. „Het oordeel van de afdeling klachtbehandeling is bindend. Het kabinet zal deze beslissing dan ook per direct uitvoeren.”

‘Dingen die je niet wilt weggooien’

Vijf datasets direct in hun geheel verwijderen en vernietigen, zoals de ministers schrijven? Dat gaat in de praktijk toch iets anders, blijkt uit een toelichting van de AIVD. Volgens een woordvoerder van de dienst biedt het besluit van de CTIVD ruimte om de data deels te behouden. Het gaat daarbij om zogeheten ‘gegevensverwerkingen’: gegevens uit de datasets die reeds worden gebruikt voor lopende onderzoeken. „Er moet nog een slag worden gemaakt”, zegt de woordvoerder, „om te kijken welke data je nog wel kunt gebruiken omdat ze deel uitmaken van lopend onderzoek. In die sets zitten dingen die je misschien niet wilt weggooien en die je ook niet hoeft weg te gooien van de CTIVD.”

Over de vijf mega-databestanden wordt al enkele jaren gebakkeleid tussen diensten en hun toezichthouders. De ministers schreven woensdag nog eens dat ze de datasets van belang achten voor de nationale veiligheid: „Het kabinet wil benadrukken dat de te vernietigen bulkdatasets gegevens bevatten ten behoeve van onderzoeken gericht tegen dreigingen uit het buitenland.” Inlichtingenexpert Ronald Prins houdt er daarom rekening mee dat de diensten nieuwe ‘bulkhacks’ gaan uitvoeren om dezelfde gegevens opnieuw binnen te halen. De teller van de bewaartermijn gaat dan opnieuw lopen. „Je hebt kans dat de diensten gelijk een verzoek doen om opnieuw datasets te verwerven”, zegt hij. „Goede kans dat dit toegestaan wordt.” Prins heeft hier van binnenuit ervaring mee. Hij was van 2018 tot de zomer van 2020 lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) die toestemming moest geven voor onder andere de bulkhacks.

Ook inlichtingenexpert en -onderzoeker Peter Koop acht nieuwe elektronische inbraakpogingen mogelijk. „Maar”, zegt hij direct, „dan moeten de diensten wel een goed verhaal hebben. Want ze konden de CTIVD kennelijk eerder niet goed uitleggen waar die gegevens precies goed voor waren.”

Volgens Ronald Prins is de kans zeer klein dat het gehackte doelwit inmiddels beter is beveiligd tegen hacks. „Het doelwit heeft waarschijnlijk nooit doorgehad dat er een hack was.”

Onduidelijk is wat het doel van de hacks was. Koop denkt dat het „eerder om fysieke dreiging gaat” – terrorisme of spionage – dan om bijvoorbeeld hackpogingen vanuit het buitenland om overheidssystemen binnen te komen. Koop: „Mij viel op dat er tot nu toe maar weinig hits waren gevonden in de datasets. Dat duidt eerder op het zoeken naar persoonsnamen of vluchtgegevens.”

Ronald Prins zegt dat de diensten inmiddels veel ervaring hebben met het vernietigen van grote databestanden. „De CTIVD houdt goed toezicht op het vernietigen van die gegevens.”

https://www.nrc.nl/nieuws(...)s-te-houden-a4133615

:r
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_205077392
quote:
Amerikaanse ziekenhuizen stuurden data van patiënten door naar Meta
Op websites en portalen van minstens 33 Amerikaanse ziekenhuizen waren tot voor kort trackers geïnstalleerd waarmee patiëntendata naar Facebook werd gestuurd. Dat schrijft The Markup. Het socialemediabedrijf ontving details over doktersafspraken, allergieën en ziekten.
Be curious, not judgmental
pi_205147898
'Databedrijf schond jarenlang privacy van tienduizenden patiënten'
https://nos.nl/l/2434062

Commercieel databedrijf Medworq heeft jarenlang volledige medische dossiers bij huisartsen verzameld, meldt Follow the Money (FTM). Hiermee is de privacy van minimaal 72.000 patiënten en het medisch beroepsgeheim van zeker 35 huisartsen ernstig geschonden. De artsen en patiënten wisten van niets.

Medworq bewaarde volgens FTM de gegevens jarenlang ongeanonimiseerd op onveilige plekken. Een klokkenluider kaartte de privacyschending intern en extern aan. Toen dat niets opleverde, besloot hij de medische dossiers en interne documenten zelf mee te nemen.

De dossiers bevatten zeer privacygevoelige gegevens. De namen, burgerservicenummers en adresgegevens zijn gekoppeld aan fysieke kwalen maar ook zware persoonlijke problemen zoals huiselijk en seksueel geweld, en psychische klachten.

Patiënten worden geïnformeerd door arts
Medworq verzamelde de dossiers om software voor medische dashboards te testen. Met die dashboards konden huisartsen patiënten opsporen en volgen. Het softwaresysteem is gebouwd in opdracht van farmaceut GlaxoSmithKline. Medworq zegt tegen FTM dat de dossiers rond 2020 vernietigd zijn.

Medworq ontkent dat GlaxoSmithKline toegang had tot patiëntengegevens. Uit interne documenten blijkt echter het tegendeel, zegt Follow the Money. GlaxoSmithKline ontkent dit desgevraagd niet.

FTM heeft de getroffen huisartsen benaderd en een factsheet en verdere informatie gegeven waarmee ze melding kunnen doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De huisartsen informeren hun patiënten zelf, zo is afgesproken.
Be curious, not judgmental
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')