abonnement Unibet Coolblue
pi_123156566
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39
  donderdag 21 februari 2013 @ 12:33:20 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123156689
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_123156811
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
En het gebeurt in no-time. Ene week lijkt alles prima, andere week zijn alle zakken in een draderige boel verandert.

Ik heb het idee dat 'onze plaag' bij de molen vandaan kwam. Alle papieren zakken waren van binnen tot leven gekomen. Vandaar dat alles nu in plastic gaat (kilozakken met zak en al, 5kg zakken verdeeld over losse zakken), in een plastic container. Lekker lucht-en-meelworm dicht, en mocht er één besmet zijn, dan blijft het bij één (Hopelijk :D ).
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 12:41:18 #54
91830 MaximusTG
pi_123156923
quote:
Hmm; nou, als je het pas gisteren gemengd hebt dan lijkt me dat het op zich wel kan dat het nog niet zo gerezen is. Maar dat hangt af van de verhouding waarmee je begonnen bent?
Waarom je normaal de helft weggooit en weer aanvult met verse bloem en water is simpelweg om de hoeveelheid onder controle te houden.
Een paar 100 gram groeit binnen no time uit tot een berg desem.
Ik vroeg me even af welke je had, omdat er ook toevoegingen bestaan die alleen de smaak van zuurdesem toevoegen aan een brood. Daar heb je nog wel gist bij nodig.
Maar dit lijkt me idd gewoon echt een gedroogde desem. Hoewel zij er natuurlijk niet van uit gaan dat je het zelf gaat vermeerderen :P.
Liever dat je steeds nieuwe zakjes koopt.
pi_123156949
Ja, hebben zij even pech :D
pi_123157295
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
om ervoor te zorgen dat ik straks niet m'n badkuip moet gebruiken om de dezem te bewaren.

Je kunt natuurlijk wat meer toevoegen, zodat je meer desem hebt. Ik zou het eerst een aantal keer verversen voordat je het gebruikt zonder gist...
pi_123160981
Ah, zo. Mijn totale mengsel is ongeveer 400 gram. 200 water, 200 meel. En dan nog desembasis + wat suiker, + wat ik vandaag gevoerd heb. Ik heb gister eerst alles een uurtje in een oven van 30 graden gezet. Daarna nog een uur of wat op het aanrecht, en s'avonds met een deksel erop de koelkast in. Nu staat het weer met deksel open in de keuken. Overigens nu al meer bubbels dan vanmorgen. Wel vooral veel kleine bubbeltjes, fijner verdeeld dan wat ik gewend ben :)

Mocht ik morgen iets minder grieperig zijn, en lijkt het dan wat meer te leven qua bubbels en luchtigheid, dan wil ik de helft in mn brood gebruiken en de helft verder voeren.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 14:40:04 #58
91830 MaximusTG
pi_123161035
Waarom zonder deksel? Gewoon erop doen hoor. Het idee dat je wilde gist 'vangt' uit de lucht is onzin. Je desem droogt zo alleen maar uit. Deksel niet te strak doen natuurlijk, ivm gassen die de gist geproduceerd.
pi_123161127
Zodat de deksel er niet naast ligt :P En voor de temperatuur.

In de koelkast gaat de deksel er wel weer op. Het mengsel is overigens dermate nat dat ik mij om uitdrogen niet zorgen maak.
  vrijdag 22 februari 2013 @ 21:31:24 #60
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123222699
Ben nu een deeg aan het kneden van een kant-en-klare meergranenmix van suzie.
Met extra wat volkorenrogge crackers :'), citroensap en wat suiker.

Wil de tweede rijs in de koelkast doen zodat ik morgen vers af kan bakken.
Maar straks wil ik ook wat proberen natuurlijk.

Hoe lang en op welke temp kan ik het beste een bolletje (mini bolletje) in de oven doen?
Zou het ook beter zijn om er een bakje water bij in te zetten omdat het maar een klein beetje is? (het moet toch garen en niet zwart worden)
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † vrijdag 22 februari 2013 @ 22:59:32 #61
91830 MaximusTG
pi_123227012
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
  vrijdag 22 februari 2013 @ 23:06:57 #62
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123227275
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2013 22:59 schreef MaximusTG het volgende:
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
Thanks... het gaat goed tot zover :D
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 23 februari 2013 @ 16:49:38 #63
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123244442
Net voor het eerst een rozijnenbrood in elkaar gezet.
Het viel me op dat na de normale baktijd 45 minuten (180graden) het brood wel mooi van kleur was maar aan de onderkant na het lossen nogal wit en nauwelijks gaar leek.

Om deze reden het brood nog een kwartier in de oven gedaan, nu lijkt het wat beter.
Maar wat zijn de "standaard" baktijden en hoe weet ik zeker dat een brood goed gaar is?
Hij knikt wel hol maar is aan de onderkant nog wat, licht soggy. (ik weet niet hoe ik het moet verwoorden).
Drop you like an ill, bad habit
pi_123244757
Misschien een tip voor de broodbakkers hier; Het meel dat je in grote zakken koopt bij de molen kun je heel fijn bewaren en grote Horeca koffiebussen. Een geopende zak van als ik me goed herinner 5 kilo kun je er zo in zetten.
Zolang er was is, is er leven.
  zaterdag 23 februari 2013 @ 17:23:31 #65
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123245599
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 23 februari 2013 @ 17:49:07 #66
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123246452
Ziet er erg lekker uit!
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † zaterdag 23 februari 2013 @ 22:41:57 #67
91830 MaximusTG
pi_123258320
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Die heb je wel langer gebakken dan het kleintje neem ik aan? Ging goed met de stoom dus?
pi_123259581
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
pi_123261635
quote:
2s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 23:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
Dan wel elke dag verversen!
pi_123261707
Ik ben weer een beetje af van zuurdezem bakken, het kost me teveel tijd om te plannen. Dt weekend wel veel bakken, vanmorgen broodjes gemaakt, en vandaag deeg voor croissants gelamineerd, dat hoef ik morgen alleen maar uit te rollen en de croissants te vormen, rijzen en bakken. Verder staan er twee poolishen te rijpen op het aanrecht, voor 2x2 verschillende broden. Daar kunnen we de week wel mee door, denk ik!
  zondag 24 februari 2013 @ 08:05:10 #71
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123266737
Vandaag wil ik wat worstenbroodjes maken, iemand daar nog een goed recept voor dan wel tips voor?
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 24 februari 2013 @ 08:48:30 #72
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_123266931
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Oh :9~. Ik ga het in m'n nieuwe huisje ook eens proberen :Y.
Niet meer actief op Fok!
pi_123278318
Beuh,twee dagen werk aan croissants, dan gebeurt er dit



Hier wa het nog grappig dat de kat zoveel interesse had in het bakblik met croissants, die lagen te rijzen bovenop de kast. Totdat ze bedacht dat ze daar wel boven kon komen om het te checken, maar in het proces het bakblik en de croissants op de vloer deed vallen. Stom beest.
pi_123282284
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2013 00:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Dan wel elke dag verversen!
Waarom? :)
pi_123282674
quote:
5s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom? :)
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')