abonnement Unibet Coolblue
pi_125629311
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 april 2013 01:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:

Goed rekenonderwijs zou veel verschil maken. Natuurlijk, de een leert het veel gemakkelijker dan de ander maar bijna iedereen kan fatsoenlijk leren rekenen. Je hoeft maar met de getallen 1 t/m 10 te kunnen werken en het werken met de getallen 1, 2, 5 en 10 krijg je praktisch cadeau. Één simpel algoritme per rekenkundige bewerking en je kan uit de voeten.
Ik heb best goed rekenonderwijs gehad! Ik zat op een zeer traditionele basisschool waar veel aandacht was voor het automatiseren van de nodige rekenprocessen, en mijn middelbare school was ook prima.

Ik weet uit ervaring dat de relatie tussen desinteresse en een gebrek aan talent tricky kan zijn. Cijfers boeien me niet en ik blink niet uit in rekenen, dus ik heb er altijd minder graag aandacht aan besteed. Daardoor werd ik er niet significant beter in en ging ik er ook niet meer plezier aan ontlenen. Datzelfde proces zie ik ook veel terug bij leerlingen die moeite hebben met lezen. Het plezier is er niet en in combinatie met een gebrek aan vaardigheid wordt lezen vaak een kwelling. Zulke leerlingen zijn dan ook niet echt geholpen met een aanpak als "gewoon meer laten lezen". Ze moeten op een of andere manier ontdekken dat ze wel degelijk kunnen lezen en daardoor vertrouwen krijgen in hun vaardigheid. Als de kwelling tegelijk iets minder groot wordt, zal de frequentie van het lezen ook toenemen.

Mijn probleem met cijfers is trouwens nooit opgemerkt op school. Ik heb pas een iq-test gemaakt en begrijp nu ook beter waarom: op rekenvaardigheid scoor ik toch nog bovengemiddeld hoog, maar ten opzichte van andere vaardigheden als cijfermatig en logisch redeneervermogen is die score wel degelijk onder de maat, dat wil zeggen mijn eigen maat. Misschien is het ook niet erg dat hier op school nooit veel aandacht aan is besteed, want het is niet ongebruikelijk om een goed taalgevoel te hebben en een minder goed rekengevoel. En misschien is het wel erg, want elk individu zou op zich bekeken moeten worden en niet alleen vergeleken moeten worden met anderen. Ik denk dat ik misschien wel baat had kunnen hebben bij meer aandacht aan mijn rekenvaardigheden.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')