abonnement Unibet Coolblue
pi_124251857
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 10:50 schreef SeLang het volgende:

[..]

Als antwoord een tegenvraag: heb jij zelf werkelijk niets beters te doen dan werken dat je met zo'n vraag komt? Nofi... :)
Een heel eerlijk antwoord: niet echt. Ik ben een mensenmens, werk als leraar en haal daar heel veel voldoening uit. Om die reden zal ik ook nooit in mijn leven volledig stoppen met 'werken' (evt. vrijwillig e.d.).

Daarom vroeg ik ook serieus aan je: wat doe je dan de hele dag? Uit het heel de dag lezen van kranten, boeken, films kijken en gamen zou ik geen voldoening halen. Zeker niet als het dag-na-dag-na-dag is. Sociale contacten zijn voor mij een van de belangrijkste dingen, en die heb je voornamelijk op je werk (uiteraard ook familie, maar soms zie je die minder vaak dan collega's).

Dus nogmaals, wat doe je heel de dag?

quote:
Geen gezin, maar dat maakt weinig uit imo. Als je met meer bent dan heb je ook meer inkomens om te sparen en veel kosten zijn lager per persoon (je hebt genoeg aan één woning, één auto, je hoeft maar 1x te stoken, je betaalt maar 1x gemeentelijke belastingen, etc). Kinderen kosten natuurlijk ook wel wat maar dat moet je ook weer niet overdrijven. Het is niet zo dat alles dan opeens onmogelijk wordt.
Wat betreft stookkosten en belastingen en dergelijke heb je zeker een punt (overigens betaal je voor je waterschap, een relatief dure vaste last, gewoon per persoon). Maar ik ben het niet met je eens dat het mogelijk is voor een gezin met twee of drie kinderen, dat vader op z'n 39e kan stoppen met werken. Tenzij je het hele gezinsleven in dienst zet van dat doel en er een spartaanse levensstijl op nahoud. Ik denk dat wat jij gedaan hebt alleen reëel haalbaar is wanneer je alleenstaand of dinkie bent.

quote:
Ik was op mijn 29-ste conservatiever in mijn schattingen en het doel heb ik dus geleidelijk aan omlaag bijgesteld. Achteraf was ik nog steeds te conservatief want ik heb nu natuurlijk de statistiek van wat ik daadwerkelijk heb uitgegeven sinds ik ben gestopt met werken 5 jaar geleden en dat is iets meer dan de helft van wat ik conservatief had geschat. Ik heb nu zelfs iets meer geld dan 5 jaar geleden omdat de rente mijn uitgaven meer dan hebben gedekt. In reële termen ben ik natuurlijk wel armer geworden door de inflatie.

Het rendement op kapitaal is tot nu toe wel tegengevallen. Ik had verwacht dat we onderhand weer eens normale assetprijzen zouden hebben maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daarom ben ik nog steeds afhankelijk van spaarrente. Gelukkig dus maar dat ik altijd conservatief ben geweest in mijn schattingen en ik de magere jaren tot nu toe dus nog prima ben doorgekomen.
Maar dit is natuurlijk wel gewoon heel vet. Respect voor je dat het je lukt en dat je het goed hebt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')