abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_5638878
Ik heb net te horen gekregen dat ik geslaagd ben voor het toelatingsexamen geneeskunde in Belgie.

Nu moet ik op zoek naar een universiteit.
Ik woon in zeeland, dus Antwerpen en Gent zijn het dichtste bij, maar ik wil verder kijken dan alleen dat.

Is er iemand die wat weet over de kwaliteit van de verschillende opleidingen in belgie? en over de leeromstandigheden, de opbouw van de studie (puur theoretisch, of al snel praktijk) etc etc...

alvast zeer veel dank

pi_5639034
De opleiding geneeskunde, is voornamelijk "theoretisch" gericht, de eerste 2-3 jaar krijg je zelfs geen patiënt te zien.
De eerste jaren zijn dan ook voornamelijk opgebouwd uit: wiskunde, fysica, chemie, biologie etc. pas na enkele jaren ga je effectief met ziektes e.d. in contact komen.
Na de eerste 6 jaar ben je huisarts, en specialiseren duurt hier in België enorm lang.

Daarom heb ik ervoor gekozen geneeskunde in nederland proberen te doen, dus hopen dat ik volgend jaar wel ingeloot wordt. Allemaal duimen dus!

Maar vermist jij het hier in België zal moeten doen raad ik je vnl. Gent aan, heeft toch wel de beste reputatie zowel op het vlak van dierengeneeskunde, gewone geneeskunde en psychologie.

pi_5639188
na 6 jaar huisarts? das wel verrekte snel zeg.

in nederland ben je nar 6 jaar basisarts en dan nog een 3 jaar voor huisarts.

en wat is lang voor specialisatie? chirurgie en dergelijke duren in nederland ook 6 jaar. en zie maar eens binnen te komen bij een leuk specialisme... veel te weinig plaatsen.

bedankt trouwens

pi_5639285
Hoelang dat specialiseren duurt hangt ervanaf welke specialisatie je kiest.

Ik wilde kinderpsychiatrie gaan doen, ben je ineens ook vrij zeker dat je mag doen omdat er bitter weinig interesse voor is. Maar dan was ik 6jaar geneeskunde, 3 jaar neurologie, 2 jaar psychiatrie en dan nog eens 4 jaar specialisatie voor kinderen aan het doen, reken zelf maar even uit.

In nederland splitst alles vroeger op, waardoor je meer op 1 bepaald ding toespitst van in het begin (hebben ze mij toch altijd zo voorgehouden). Is dit dan niet zo, want jou post brengt me nu wel een beetje in de war ?

pi_5639350
nee niet dat ik weet. in nederland wordt je gewoon basisarts en daarna begint de specialisatie. dat is voor zover ik weet, maar ik kan het natuurlijk ook fout hebben.
pi_5639599
Ik had in een folder van Unie Maas (zo heet het is Maastricht toch é) dat je al na 2 jaar kon kiezen wat je wilde als specialisatie.
Dan was je volgens de brochure dus na 6 jaar psychiater.

Misschien iemand die dat even zou kunnen toelichten?

pi_5640316
Gefeliciteerd! Ben jij diezelfde als diegene die hier eerder ook al een topic over had gemaakt? Voor het toelatingsexamen?

Een vriendin van mij gaat het studeren in Leuven. De kwaliteit ken ik echter niet...

  dinsdag 3 september 2002 @ 17:13:29 #8
7814 wiip
Forgive, but never forget. JFK
pi_5640360
Vrienden zitten in leuven, maar gent staat beter bekent. neefje al 2 keer uitgeloot, gaat bijna zeker naar gent. op beide zitten voldoende nederlanders.
Descartes:Each problem that I solved became a rule which served afterwards to solve other problems. JFK:Mankind must put an end to war or war will put an end to mankind.
pi_5640449
quote:
Op dinsdag 03 september 2002 17:11 schreef Kordotium het volgende:
Gefeliciteerd! Ben jij diezelfde als diegene die hier eerder ook al een topic over had gemaakt? Voor het toelatingsexamen?

Een vriendin van mij gaat het studeren in Leuven. De kwaliteit ken ik echter niet...


yep, that's me

Ben echt ontzettend blij dat ik het gehaald heb!

Het examen was wel zwaar, vooral de tijdsdruk is hoog.

Ik hoor nu overwegend goede berichten over Gent.. leek me opzich ook wel een leuke stad.

pi_5640485
Leuven is wel stukken leuker wat het uitgaan betreft hoor, maar daarvoor doe je het natuurlijk niet :p.
pi_5648992
quote:
Op dinsdag 03 september 2002 17:21 schreef Silly_Little_Me het volgende:
Leuven is wel stukken leuker wat het uitgaan betreft hoor, maar daarvoor doe je het natuurlijk niet :p.
Nee natuurlijk doe ik het daar niet voor Ik wil gewoon zo snel en leuk mogelijk een goede arts worden. Waar maakt me op zich niet zoveel uit
pi_5649049
Gefeliciteerd, je gaat naar een middelbare school die universiteit genoemd wordt \o/

Lekker dingen uit je hoofd leren over middelbare schoolvakken als fusica, chemie, nederlands, frans, etc.. alemaal die dingen waar je juist voor gaat studeren.

Succes met het ontwikkelen van enige zelfstandigheid, interpretatievermogen, etc ....

Ik snap echt niet dat mensen in België naar de uni willen ... middelbare school ok, een beetje algemene vooropleiding is wel goed (daarom is men in Nederland nu ook weer begonnen met dat studiehuis). Maar op een gegeven moment is het wel handig als je de hoofdzaken van de bijzaken scheidt... en dat gebeurt in België dus veel minder.

Klassiek gevalletje "uitgeloot"?

pi_5649328
idd, uitgeloot.
En natuurlijk wil ik niet in Belgie gaan studeren, maar iets is beter dan niets. Daarom wil ik vast beginnen in Belgie en ga zeker nog proberen om naar nederland terug te komen (desnoods volgend jaar weer in 1e jaar beginnen).

Een jaartje iets anders doen is geen optie voor mij, ik wil gewoon geneeskunde gaan studeren. Niet in Nederland, dan maar bij onze Zuiderburen.
En geloof me, die Belgische opleiding is lang zo gek niet. In Nederland mag je alles opzoeken en hoef je niets uit je hoofd te leren, maar dat wil dus zeggen dat niemand meer parate kennis heeft, zo kun je natuurlijk ook niet werken.

pi_5649564
Aan de wiskunde, fysica en chemie die gedurende 3 jaar in je kopje gestampt zal worden houd je inderdaad een flinke parate kennis aan over.
Maar of je daar echt iets aan zal hebben ... ik dacht het niet hoor.
pi_5665400
Heej Sillylittleme,

ik heb nog even bij m'n vader nagevraagd (huisarts) over de opleiding. maar als je psychiater wilt worden zul je eerst basisarts moeten worden (6jr) en dan nog de specialisatie psychiater (4jr)

hopelijk weet je zo genoeg, succes in ieder geval!

pi_5666170
Hi Marno,

Ik heb zelf twee jaar in België geneeskunde gestudeerd, van 1996 t/m 98. Inmiddels ingeloot in NL, en bezig met co-schappen. Maar ik zal vertellen wat ik weet.

Ik zat in Antwerpen destijds. De keus voor mij was gemakkelijk aangezien ik met 2 vrienden daarheen ging, ten tweede was het voor mij het meest dichtbij Nederland. Aan de kwaliteit van de opleidingen heb ik niet echt veel aandacht gegeven, aangezien ik altijd weer terugwilde naar NL. Het voordeel van Antwerpen tov Gent en Leuven was dat ze 2 examenperioden hadden. Dat komt neer op 14 weken colleges en practica (en veel plezier!) en daarna 4 weken stressen voor de tentamens. In Leuven krijg je op het eind tentamens over alle vakken, dus je kan je voorstellen dat dat meer stressen is.

Qua vakken had ik in het eerste jaar veel suffe vakken als Natuur- en Wis- en Scheikunde. Plant- en Dierkunde en als enige medische vak eigenlijk Anatomie en misschien Sociologie. Moest je alle botjes (inclusief alle groefjes, gaatjes en ruwigheidjes) uit je hoofd leren. In het tweede jaar ook weer Natuur- en Scheikunde, veel, heel veel Histologie en Biochemie, Fysiologie, Anatomie & Embryologie en tenslotte Psychologie. De nadruk lag echt op de theorie, met weinig oog voor communicatietechnieken en stages (waar ze in NL al heel snel mee beginnen). Ik zeg 'lag', omdat ik heb gehoord dat er veel veranderd is. In Antwerpen loop je nu ook in het eerste jaar een verpleeghulpstage (net als in NL) en is er meer aandacht voor de menselijke kant. Langzaam maar zeker komen er Nederlandse invloeden door in België.

Verder had ik het wel naar mijn zin in Antwerpen. Toen ik er was waren er ong 400 studenten in het eerste jaar: 300 NL en 100 Belgen. En omdat iedereen in Antwerpen woont heb je heel veel contact met elkaar, iedereen zit ook in hetzelfde schuitje, iedereen is uitgeloot. Dat schept een enorme band. In het tweede jaar zijn er nog maar 100 NLers over, maar die band blijft. Ik denk dat die toelatingstest veel NLers weerhoudt, maar dat het nog steeds onderling gezellig is. Ik heb nog steeds goed contact met vrienden die nog in Belgie zijn gebleven. Met Belgen zelf had ik niet zoveel contact, zijn vrij gesloten mensen.

Antwerpen zelf is natuurlijk een leuke stad, maar dat zijn Gent en Leuven ook. Kamers zijn geen probleem, je gaat naar de Univ, geeft aan wat je wil (hoe groot, hoe veel, hoe duur) en je krijgt een paar A4tjes mee met adressen! Er zijn ook goede feesten (TD's) en Belgisch bier is top. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Zelf miste ik wel de Nederlandse sfeer en mentaliteit. Ik vond het altijd lekker weer terug te zijn op NLse bodem. Dat was voor mij een reden om terug te gaan in NL.

En qua studie, ja, het is theoretisch, maar je krijgt het ook zo supergrondig. Ik heb er nog steeds voordeel van. En ik geloof dat Belgische artsen in NL bestwel gewild zijn omdat ze heel veel feitenkennis hebben. En ik denk niet dat het uitmaakt welke Univ je neemt.

Ik heb me trouwens laten vertellen dat de Universiteit van Diepenbeek (onder Maastricht) de meest Nederlandse (dus NLse manier van onderwijzen) was in Belgie, maar dat was dus ronr 97, kan best veranderd zijn in 5 jaar.

Ik weet niet wat je plannen verder zijn, of je het wil afmaken in België, of dat je mee wil blijven loten. Mogelijk kun je hoger in NL instromen. Ik had de 1e 2 jaar gehaald en toen kon ik aan de VU verder in het 2e jaar. Ik geloof dat dat ook in R'dam en Utrecht kan, maar dat zou je moeten verifieren. Het 1e jaar heb je niet zoveel aan, dan raad ik je aan in NL opnieuw te beginnen.

Als je nog vragen hebt hoor ik het wel! Ik ben benieuwd wat je doet.

En vast!
pi_5666352
Was ik nog vergeten...

In NL duurt de opleiding 6 jaar, dan ben je basisarts en kan je je gaan specialiseren tot huisarts of specialist (duurt tussen 3-8 jaar, afh van hoe gespecialiseerd je wil worden).

In Belgie duurt het 7 jaar, waarbij je een soort afstudeerprofiel kiest (sociale geneeskunde, huisarts, specialist), maar ik dacht niet dat je gelijk huisarts bent daar. En als het wel zo is, vraag ik me af of ze dat in NL accepteren.

Geneeskunde studeren is geen sprint, maar een marathon. Dat merk je wel!

En vast!
pi_5667919
Scope, TOPverhaal, daar heb ik wat aan.

Ik heb inmiddels nog wat meer mensen gesproken en zij hebben me Gent aangeraden. Schijnt in Belgie erg goed aangeschreven te staan.

Dat het zwaar wordt heb ik me al helemaal op voorbereid. Het is jammer maar ik wil beginnen. Ik zal ook mee blijven loten in Nederland, omdat ook ik liever het Nederlandse systeem wil gaan volgen.

Ik heb me ook laten vertellen dat er in Leiden (en misschien ook op andere universiteiten) een zij-instroom is. D.w.z. dat de lege opleidingsplaatsen weer opgevuld worden met mensen van buitenaf. Je moet dan een examen doen om te kijken of je geschikt bent, en dan kun je geplaatst worden.
Bijvoorbeeld als je 3 jaar medische biologie hebt gedaan kun je (mits je slaagt) in het 3e jaar geneeskunde verder.
Als je 3 jaar geneeskunde in Belgie hebt gevolgd lijkt me dat je een aardige kans hebt om binnen te komen. Een mooi alternatief, mocht het loten niet lukken.

nogmaals bedankt voor je reactie.

waar loop je co-schappen, en welke specialisatie wil je gaan doen?

pi_5671359
quote:
[b]Op donderdag 05 september 2002 13:48 schreef nogmaals bedankt voor je reactie.

waar loop je co-schappen, en welke specialisatie wil je gaan doen?


Graag gedaan, Marno. Ik studeer aan de VU in Amsterdam en ik loop co-schappen in diverse ziekenhuizen in en rondom Amsterdam. Ik weet nog niet waarin ik me ga specialiseren, ik dacht eerst aan een snijdend vak (chirurgie) maar Interne lijkt me misschien ook wel leuk. Ik weet het echt nog niet.

Heb je al gekeken bij de universiteiten in Gent, Antwerpen en Leuven? En de steden zelf ook? Eerlijk gezegd denk ik dat alle universiteiten goed zijn.

En verder, wat je zegt over zij-instromen klopt ook. Ik ken een jongen uit Antwerpen die niet ingeloot was, maar tóch kon instromen in Rotterdam. Je zou van te voren contact op kunnen nemen met de universiteiten van je keuze in Nederland en vragen wat de mogelijkheden zijn. Wie weet bespaart je dat een hoop tijd in België. Succes iig.

En vast!
pi_5674837
Dankje wel Marno, maar zelfs al zou het 10 jaar zijn lijkt het me aanlokkelijker dan het hier in België te studeren.

Ik heb een leerstoornis en daardoor is een vak als fysica of chemie voor mij dubbelzwaar, geef mij turven van boeken alles wat je wil, maar aub geen dingen waar echt formules in voorkomen.

Maar ik ga loten, volgend jaar . Weet nu al dat ik een Nederlands diploma in België kan laten geldig verklaren, de werkwijze lijkt me interessanter en minder "papegaaienwerk" en vooral meer praktische ervaring, hier ben je 3-4-5 jaar bezig voor je een patiënt ziet (of iets gelijkaardigs).

pi_5677091
in welke lotingsklasse kom je dan terecht?

want je kunt wel hopen op de loting komend jaar, maar weet je dat wanneer je in de laagste lotingsklasse zit maar 25% hebt om in te loten?

verder zul je in nederland net zo goed biochemie etc moeten volgen.

pi_5677144
Hoe kom ik dat te weten, in welke klasse ik dan zou kunnen vallen?

Ik heb hier Wetenschappen-Wiskunde gedaan, na 4 jaar Latijnse gevolgd te hebben.

En moest ik niet ingeloot worden, doe ik gewoon hier verder hoor. Studeer psychologie, wat me ook zeer aanspreekt.

pi_5677821
ik weet eigenlijk niet welke lotingsklasse je dan hebt.
er wordt geloot met cijfers van je middelbare opleiding.

maar voor mensen die al een opleiding hebben gedaan gelden weer andere regels (zij hebben meer kans).

kijk op ib-groep zij regelen de loting in nederland.

pi_5707683
quote:
Op donderdag 05 september 2002 22:24 schreef Silly_Little_Me het volgende:
Hoe kom ik dat te weten, in welke klasse ik dan zou kunnen vallen?

Ik heb hier Wetenschappen-Wiskunde gedaan, na 4 jaar Latijnse gevolgd te hebben.

En moest ik niet ingeloot worden, doe ik gewoon hier verder hoor. Studeer psychologie, wat me ook zeer aanspreekt.


Het gemiddelde van je afgeronde eindcijfers van de middelbare school (ik neem aan dat je VWO hebt gedaan?) bepaalt in welke lotingsklasse je komt:
B: lager dan 8 maar hoger dan of gelijk aan 7,5
C: lager dan 7,5 maar hoger dan of gelijk aan 7
D: lager dan 7 maar hoger dan of gelijk aan 6,5
E: lager dan 6,5

Met een 8 of hoger gemiddeld word je meteen toegelaten. Ik zat zelf in lotingsklasse D meen ik, en dat betekende (meen ik) een kans van ong 30%. Tot mijn verbazing werd ik ingeloot. There is a God .

pi_5707713
Marno, heb je eigenlijk niet overwogen om een jaartje Biomedische Wetenschappen te gaan studeren? Hiervoor word je veel makkelijker toegelaten en in Nijmegen is het eerste jaar BMW voor 70% gelijk aan dat van geneeskunde (geen idee hoe het op andere universiteiten in mekaar zit).
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')