abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_5611536
In de psychologiemagazine van september 2002 stond een redelijk interessant artikel over LP's, het voelen van emoties, onhoorbare frequenties en andere zaken.

[sub]http://www.psychologiemagazine.nl

Hier volgen enkele stukken uit dat artikel. (ik tik het niet in zijn geheel over, ivm copyrights e.d.)

quote:
De meeste muziekinstrumenten overstijgen met hun klanken ruimschoots de gehoorgrens. Sommige instrumenten verspreiden energie die tot boven de 100 kHz reikt. Dat zogenoemde ultrasone geluid is er dus wel en kan door ons zenuwstelsel worden geregistreerd. Het is alleen niet waarneembaar met ons gehoor, dat een bereik heeft van globaal 0,2 tot maximaal 20 kHz. Met de compact disc wordt ons dus iets onthouden: het ultrasone geluid.

In Japan is onlangs onderzoek gedaan naar de waarneming van geluidsfragmenten.

[...]

De resultaten waren verrassend: het centrale zenuwstelsel reageerde ook op het niet-hoorbare frequentiebereik. En uit het vragenlijstonderzoek kwam naar voren dat de Japanse proefpersonen de muziekfragmenten met het grotere bereik prettiger vonden klinken dan dezelfde fragmenten met het beperkte frequentiebereik.

[...]

We horen de frequenties boven de 20 kHz dus niet, maar we missen wel iets als we ze niet krijgen aangeboden. Dit heeft te maken met de zogenoemde impulsen die muziekinstrumenten voortbrengen. Impulsen zijn plotselinge geluidsconcentraties die boven onze gehoorgrens liggen, maar die wel degelijk door onze hersenen worden waargenomen.

[...]

Volgens Van der Wolf (opnametechnicus) is de aanwezigheid van een juiste impuls een van de factoren die emotie bij muziek teweegbrengen. De reden waarom onze hersenen impulsen registreren, is waarschijnlijk evolutionair bepaald: de impuls met bijbehorende emotie geeft aan hoe we in bedreigende situaties moeten reageren: met fight, flight of fright.


Ikzelf heb hier best wel wat twijfels bij. Het is zover ik weet het eerste onderzoek wat hiernaar gedaan is, dus er zal nog wel wat onderzoek nodig zijn om het helemaal bevestigd te krijgen.
pi_5611611
lijkt me best wel kunnen kloppen, muziek moet je niet alleen horen maar ook voelen. denk aan de lagere frequenties die je voelt.
of misschien hebben ze 56kb/s mp3tjes gebruikt en is het geen wonder dat ze die minder prettig vinden klinken.
  zondag 1 september 2002 @ 20:07:50 #3
13211 MSXUser
Irritant figuur...
pi_5611645
Dit is toch iets wat al jaren bekend is? Ga maar eens naar een klassiek concert en luister vervolgens datzelfde concert maar eens op een uitmuntende installatie vanaf CD. Goed, het geluid is er, maar het gevoel is een stuk minder.
If electricity comes from electrons, does morality come from morons?
pi_5611727
quote:
Op zondag 01 september 2002 20:07 schreef MSXUser het volgende:
Dit is toch iets wat al jaren bekend is?
Nou niet dus. Ze hebben nooit iets aanwijsbaars kunnen vinden.
pi_5612169
Klinkt als soort van "subliminal messaging", net echt waarnemen maar toch wel, niet onomstotelijk bewezen dat het bestaat. Daarnaast is het een statistisch onderzoek, en volgend onderzoek bij een andere groep kan anders uitpakken.
pi_5612730
quote:
Op zondag 01 september 2002 20:41 schreef Born_2B_Scorned het volgende:
Klinkt als soort van "subliminal messaging", net echt waarnemen maar toch wel, niet onomstotelijk bewezen dat het bestaat. Daarnaast is het een statistisch onderzoek, en volgend onderzoek bij een andere groep kan anders uitpakken.
De invloed van subliminale stimuli is voor visuele stimuli wel aangetoond. Voor auditieve signalen zover ik weet (nog?) niet.
Het artikel is wel interessant. Het zou best kunnen zijn dat onbewust waargenomen frequenties toch invloed uitoefenen op de beleving van een muziekstuk.
Ik ga maar eens op zoek naar een exemplaar van psychologie magazine.
Support! Protest! Country! Rock & Roll!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')