Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.quote:Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.quote:Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeurquote:Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,
3 vragen:
- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.
- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per flesBegin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.
- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".quote:Ingrediënten [allergeen]
tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Suiker hoort niet in de oliebollen maar er opquote:Op maandag 30 december 2013 15:05 schreef Fendy het volgende:
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens
Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden
Dat is niet nodig, die vindt voldoende voeding in het meel.quote:Op maandag 30 december 2013 16:29 schreef Oceanonix het volgende:
een theelepel om de gist te starten.
Instant gist heeft niks nodig. Heeft niks met manier te maken, het is niet nodig.quote:Op maandag 30 december 2013 17:30 schreef Oceanonix het volgende:
Ik doe het altijd, deels ter controle van de gist. Iedereen zo zijn manier.
Dat kan ook in wat water met een schepje bloem, of in wat lauwe melkquote:Op maandag 30 december 2013 17:34 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb het een keer gehad dat gist niet wilde omdat het te oud bleek te zijn. Sindsdien altijd een controle. Zelfs bij het bierbrouwen. Gewoon zeker weten dat je werk niet voor niets is.
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.quote:
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.quote:Op maandag 30 december 2013 18:10 schreef Dentiwan het volgende:
Even snel mijn succes recept.
Doe ermee wat je wil
Oudhollandse Oliebollen (24 stuks).
knip
Als je goed meel gebruikt heb je geen broodverbeteraar nodig. Ik zou dat er nooit in stoppen. Broodverbeteraar bestaat meestal uit een enzym wat ze uit haren halen. Veelal mensenharen uit India of paardenhaar en varkenshaar wordt ook wel gebruikt. E920 / E921 is dat.quote:Op maandag 30 december 2013 18:20 schreef Dentiwan het volgende:
[..]
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.
Arachideolie mag natuurlijk ook maar wat gebruik jij dan?
Rijstolie is een goede vervanger, wel duurder.quote:Op maandag 30 december 2013 18:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.
Andere users hebben wat moeite met de zonnebloemolie. Ivm de pinda-allergie van een nichtje gebruik ik absoluut geen arachide-olie. Frituurolie vind ik gezien alle toevoegingen daaraan ook geen optie.
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.quote:Op maandag 30 december 2013 18:27 schreef Dentiwan het volgende:
Mijn bollen komen prima uit de zonnebloemolie hoor... zou niet weten wat er fout aan is. Maar andere opties mag van mij ook
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.quote:Op maandag 30 december 2013 18:30 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.
haha heb dezelfde zoektocht achter de rug. En ook niets gevonden. En als er al iets vermeld wordt gaat het over oud vet. En dat is voor geen enkel vet goed.quote:Op maandag 30 december 2013 19:19 schreef Daeron het volgende:
[..]
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.quote:
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.quote:Op maandag 30 december 2013 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.
Maar aangezien dit je weerwoord is, zal jij hem ook niet hebben..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |