Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.quote:Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.quote:Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard!
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.quote:Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.quote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoopquote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:
[..]
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordtquote:Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.quote:Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.quote:Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeurquote:Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,
3 vragen:
- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.
- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per flesBegin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.
- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".quote:Ingrediënten [allergeen]
tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Suiker hoort niet in de oliebollen maar er opquote:Op maandag 30 december 2013 15:05 schreef Fendy het volgende:
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens
Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden
Dat is niet nodig, die vindt voldoende voeding in het meel.quote:Op maandag 30 december 2013 16:29 schreef Oceanonix het volgende:
een theelepel om de gist te starten.
Instant gist heeft niks nodig. Heeft niks met manier te maken, het is niet nodig.quote:Op maandag 30 december 2013 17:30 schreef Oceanonix het volgende:
Ik doe het altijd, deels ter controle van de gist. Iedereen zo zijn manier.
Dat kan ook in wat water met een schepje bloem, of in wat lauwe melkquote:Op maandag 30 december 2013 17:34 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb het een keer gehad dat gist niet wilde omdat het te oud bleek te zijn. Sindsdien altijd een controle. Zelfs bij het bierbrouwen. Gewoon zeker weten dat je werk niet voor niets is.
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.quote:
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.quote:Op maandag 30 december 2013 18:10 schreef Dentiwan het volgende:
Even snel mijn succes recept.
Doe ermee wat je wil
Oudhollandse Oliebollen (24 stuks).
knip
Als je goed meel gebruikt heb je geen broodverbeteraar nodig. Ik zou dat er nooit in stoppen. Broodverbeteraar bestaat meestal uit een enzym wat ze uit haren halen. Veelal mensenharen uit India of paardenhaar en varkenshaar wordt ook wel gebruikt. E920 / E921 is dat.quote:Op maandag 30 december 2013 18:20 schreef Dentiwan het volgende:
[..]
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.
Arachideolie mag natuurlijk ook maar wat gebruik jij dan?
Rijstolie is een goede vervanger, wel duurder.quote:Op maandag 30 december 2013 18:21 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.
Andere users hebben wat moeite met de zonnebloemolie. Ivm de pinda-allergie van een nichtje gebruik ik absoluut geen arachide-olie. Frituurolie vind ik gezien alle toevoegingen daaraan ook geen optie.
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.quote:Op maandag 30 december 2013 18:27 schreef Dentiwan het volgende:
Mijn bollen komen prima uit de zonnebloemolie hoor... zou niet weten wat er fout aan is. Maar andere opties mag van mij ook
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.quote:Op maandag 30 december 2013 18:30 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.
haha heb dezelfde zoektocht achter de rug. En ook niets gevonden. En als er al iets vermeld wordt gaat het over oud vet. En dat is voor geen enkel vet goed.quote:Op maandag 30 december 2013 19:19 schreef Daeron het volgende:
[..]
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.quote:
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.quote:Op maandag 30 december 2013 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.
Maar aangezien dit je weerwoord is, zal jij hem ook niet hebben..
Wow, je roept dus echt maar wat. Nogmaals wij hebben wel gezocht en niets gevonden.quote:Op maandag 30 december 2013 21:49 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.
Prima.quote:Op maandag 30 december 2013 22:05 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Wow, je roept dus echt maar wat. Nogmaals wij hebben wel gezocht en niets gevonden.
Volgens mij is er maar één iemand echt eigenwijs hier...quote:Op maandag 30 december 2013 21:49 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.
Als er 'harde' bestanddelen inzitten kan het zijn dat je een wit laagje krijgt op je bollen. Maakt voor de rest niet heel veel uit volgens mij.quote:Op dinsdag 31 december 2013 07:56 schreef Sorella het volgende:
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ?
Ik zou het niet doen. Koop gewoon andere.quote:Op dinsdag 31 december 2013 07:56 schreef Sorella het volgende:
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ?
Er zit zonne, palm en koolzaad olie in en iets met schuim.quote:Op dinsdag 31 december 2013 10:17 schreef Fendy het volgende:
[..]
Als er 'harde' bestanddelen inzitten kan het zijn dat je een wit laagje krijgt op je bollen. Maakt voor de rest niet heel veel uit volgens mij.
Dit is echt zo achterhaald:quote:Op dinsdag 31 december 2013 10:53 schreef Daeron het volgende:
http://www.voedingscentru(...)uren-of-bakken-.aspx
Voedingscentrum zegt dat het niet uitmaakt...
Echt een load of bullshit ditquote:Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol in het bloed. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan.
Maar vertel dan eens hoe/wat/waarom?quote:Op dinsdag 31 december 2013 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dit is echt zo achterhaald:
[..]
Echt een load of bullshit dit
Kom jij dan eens voor de verandering met bronnen ipv alleen maar te roepen dat jij gelijk hebt en wij ongelijk.quote:Op dinsdag 31 december 2013 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dit is echt zo achterhaald:
[..]
Echt een load of bullshit dit
Wat je nu doet is iets roepen en dan 'omdat ik het zeg' er achteraan.Daar leert niemand iets van en dat wekt irritaties op.quote:Op dinsdag 31 december 2013 12:30 schreef djkoelkast het volgende:
Nee ik zeg dit voor de lol, puur omdat ik mijn eigen gelijk wil halen. Snap je toch.
Ze kunnen ook gewoon iets aannemen in plaats van meteen om bronnen vragen, of zelf op zoek gaan, want het is heel makkelijk te vinden.quote:Op dinsdag 31 december 2013 12:54 schreef De_Taartjesfee het volgende:
[..]
Wat je nu doet is iets roepen en dan 'omdat ik het zeg' er achteraan.Daar leert niemand iets van en dat wekt irritaties op.
Mensen vragen om kennis. Wat is er bezwaarlijk aan om die te delen?
Of verwijs ze dan iig naar goede bron.
We zitten hier allemaal om er iets wijzer van te worden
tja sorry dat ik je niet op je blauwe letters geloof. Ik vroeg netjes om een bron omdat ik hetzelf niet kan vinden.quote:Op dinsdag 31 december 2013 12:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ze kunnen ook gewoon iets aannemen in plaats van meteen om bronnen vragen, of zelf op zoek gaan, want het is heel makkelijk te vinden.
Verzadigde vetten zijn niet slecht, transvetten wel. Door het verhitten van vloeibare olie komen transvetzuren vrij die dus erg slecht zijn.
Het gaat mij ook meer op de manier waarop zoiets gezegd wordt: "ik kan het niet vinden dus kom maar met bronnen anders is het niet waar".
Ik heb een testbatch gemaakt voor 100% speltoliebollen, ga ze straks bakken, ben benieuwd.
Het echte bakken doe ik vanavond pas.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |