abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_134720147
Dit topic mag zijn jaarlijkse kick wel weer krijgen. Ik heb er zin in. De pan is al schoon. Het vet staat klaar. Nu nog wachten tot de kerst voorbij is. ~:)
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 18:58:52 #77
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134722553
Ik heb er ook al weer zin in. Dit jaar maak ik speltoliebollen en de krentenbollen gaat ook appel in :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134729235
Twee weken geleden al even een proefrondje gedaan, erg lekker!
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134729722
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator donderdag 26 december 2013 @ 23:23:29 #80
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134730934
quote:
2s.gif Op donderdag 26 december 2013 22:51 schreef Fendy het volgende:
Trouwens Koelkast, vergeleken met normale bollen, is dat lekker met spelt? Ik maak regelmatig speltbrood en speltkrentenbrood, maar worden ze dan wel lekker luchtig? Brood wordt altijd zo stevig...
Ik doe nooit 100% spelt, want voor goeie bollen gebruik ik altijd harde en zachte tarwe, waarbij ik nu een deel vervang voor spelt, een deel ook volkoren.
Het zou ook met 100% moeten lukken, alleen dat experiment heb ik nog niet aangedurfd.
Ik moet even mijn receptenboek doorlezen wat ik vorig jaar gedaan heb, gezien ik echt maar 1x per jaar oliebollen bak is het elk jaar weer alles opzoeken en dan het beste proberen te maken ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134737433
Dit jaar nieuwe oven met rijsstand, eens kijken of dat beetje werkt. :)
  Moderator zaterdag 28 december 2013 @ 12:46:02 #82
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134780819
Gezien het niet zo veel werk is ga ik dit jaar proberen oliebollen van 100% spelt te maken. Ik denk alleen niet dat dat werkt, maar je kunt het maar geprobeerd hebben :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134817535
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:39:17 #84
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818644
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 08:51 schreef cafca het volgende:
Ik denk dat ze vooral zwaar zullen worden. Maar het is het proberen waard! ^O^
Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134818797
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat spelt zwaar wordt? Dat is echt onzin. Je moet natuurlijk wel speltbloem gebruiken en niet 100% spelt volkorenmeel.
Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
pi_134818801
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:51:57 #87
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818938
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Rijzen duurt 2x een half uur, zo lang is het niet.
Je zou de dag ervoor kunnen laten rijzen, maar dan moet je veel minder gist gebruiken, al zou ik het er niet op gokken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 10:53:32 #88
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134818968
quote:
11s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef cafca het volgende:

[..]

Oh, ik associeer spelt altijd met volkoren, vandaar.
Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134819018
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:45 schreef Scorpie het volgende:
Hey experts even een vraag, kan ik vandaag alvast het deeg laten rijzen etc en dan pas dinsdag gaan bakken? Dit ivm tijdgebrek :@
Zou ik niet doen. Het kan gaan werken als je het een half Uurtje van tevoren nog even doormixt, maar meer kans dat het niks wordt
pi_134819038
Oké jongens bedankt :) gaan we dat maar niet doen.
pi_134819067
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 10:53 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Er is bloem en meel, net als bij tarwe. Ik heb inmiddels met succes het volgende volledig met spelt gemaakt (ik mix meestal bloem en meel zodat je licht volkoren krijgt) brood, soesjes, appeltaart, koekjes, gevulde speculaas, cakes, paneermeel en volgens mij vergeet ik nog een hoop :D
Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
  Moderator zondag 29 december 2013 @ 11:33:59 #92
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134819927
quote:
1s.gif Op zondag 29 december 2013 10:57 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb toevallig gisteren mijn eerst speltbrood gebakken, vooral omdat het gezonder zou zijn.
Maar is het voordeel van spelt bij oliebollen?
Tarwe is een nogal 'leeg' graan omdat het door de eeuwen heen steeds meer naar de hand van de graantelers gezet is zodat het perfecte hoge oogstgraan is ontstaan. Dit is ten koste van de goede stoffen gegaan. Spelt heeft al die goede stoffen nog, waardoor spelt meer is dan koolhydraten alleen.
Qua bakeigenschappen is spelt iets moeilijker, het heeft meer gluten dan tarwe, maar ze zijn iets anders opgebouwd. Daarom rijst speltbrood niet zo hoog en daardoor is het een uitdaging er oliebollen mee te bakken. Het zal experimenteren worden.
Als het niet lukt kan ik altijd terugvallen op een deel tarwe.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134857686
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
De sleutel naar deze ondertitel is kwijt. Probeer jij hem te vinden?
pi_134866528
Ik gebruik gewoon 2 eetlepels om het deeg mee in de pan te scheppen. Krijg je gelijk bollen die beetje varieren in vorm en formaat, vind ik zelf altijd mooier uitzien dan die perfect ronde, altijd even grote, bollen van de bakker.

Je kan ook in zonnebloemolie bakken, kost minder en naar mijn mening net zo lekker.

Taaiheid heb ik 1 jaar last van gehad toen het rijzen compleet mis ging, dus daar moet je iig goed op letten.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 10:56:26 #95
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134866576
Niet in zonnebloemolie bakken, dat is echt rotzooi. Die paar euro zou ik me niet zo druk over maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 11:10:35 #96
19529 Fendy
True Spirit
pi_134867002
quote:
2s.gif Op zondag 29 december 2013 23:45 schreef CookieSlikker het volgende:
Geachte oliebollenbakkers,

3 vragen:

- Hoe krijg ik grote bollen? Ik bedoel met de ijsschep worden ze 2x zo klein als bij de oliebollenkraam, en met bijvoorbeeld een opscheplepel word het een zooitje natuurlijk.

- Waar is de arachideolie het goedkoopst? AH 2,50 al per fles :') Begin dit jaar kon ik ze nog voor 1,80 vinden. 2,10 als laagst gevonden momenteel.

- De gouden tip dat ze na het bakken niet snel taai worden? (Dus ook de dag erna nog te eten zijn?)
Ik heb bij de Chinese supermarkt hier in de buurt zo'n jerrycan van 5 liter arachideolie gekocht. Vele beter spul dan van de gewone supermarkt. Als je het warm stookt stookt ruik je echt de notengeur :9~
Wel 14 euro, maar goed, kwaliteit mag wat kosten en niet duurder dan bij de Appie ofzo
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 14:40:30 #97
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134875048
Nou ze stonden hier bij de bakker oliebollen te bakken in de Zeelandia "Oliebollen Olie" en Zeelandia oliebollenmix, moet je kijken wat een bende er allemaal in zit:

quote:
Ingrediënten [allergeen]

tarwebloem [tarwe]
plantaardige olie
weipoeder [melk]
zout
suiker
plantaardige olie (geheel gehard)
magere melkpoeder [melk]
scharreleiwitpoeder [ei]
emulgator E471, E481, E472e [tarwe]
volle melkpoeder [melk]
glucosestroop
geleermiddel E450
lupinemeel [lupine]
voorverstijfselde roggebloem [rogge]
verdikkingsmiddel E466, E415
aroma [melk]
rijsmiddel E500, E450
melkeiwit [melk]
meelverbetermiddel E300, E920
enzym [tarwe]
kleurstof E100
Gehard vet noemen ze in Engeland niet voor niks "heart attack fat".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134875789
Weer een jaar geslaagd voor alle ingredienten bij de super. :)

@Cookie, bij de jumbo hier was de arachide olie 2,36 per fles.
  maandag 30 december 2013 @ 15:05:05 #99
19529 Fendy
True Spirit
pi_134876065
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens :P

Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden :')
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134876443
Zo de oliebollen worden gebakken. Dat doet mijnheer Oceanonix voor me. De appelflappen (ik noemde het altijd appelbeignets) mag ik zo bakken wanneer de oliebollen klaar zijn.

Ik gebruik nooit die kant-en-klaar-pakken. Naast de bijzondere ingredienten is het ook nog eens duur. Deze keer gebruik ik molenbloem. Is iets meer volkoren als patentbloem.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 15:21:16 #101
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134876708
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2013 15:05 schreef Fendy het volgende:
Mijn vrouw heeft een melk/lactoseintolerantie dus ik moet wel zelf maken. Ook veel lekkerder trouwens.
Daarom gebruik ik gewoon goede meel, gist, suiker en zout en krenten en rozijnen, meer niet. Ik heb nog een paar kilo spelt liggen, maar die gok waag ik volgend jaar wel eens :P

Ik ga trouwens toch nog maar even op jacht naar een ijsbolletjeslepel, ik zie dat je daar wel mooie ronde bolletjes mee kan maken, die van mij zien er vaak uit als asteroïden :')
Suiker hoort niet in de oliebollen maar er op ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134879966
een theelepel om de gist te starten.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 16:37:48 #103
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134880380
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 16:29 schreef Oceanonix het volgende:
een theelepel om de gist te starten.
Dat is niet nodig, die vindt voldoende voeding in het meel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134882926
Ik doe het altijd, deels ter controle van de gist. Iedereen zo zijn manier. ;)
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 17:31:29 #105
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134882983
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 17:30 schreef Oceanonix het volgende:
Ik doe het altijd, deels ter controle van de gist. Iedereen zo zijn manier. ;)
Instant gist heeft niks nodig. Heeft niks met manier te maken, het is niet nodig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134883155
Ik heb het een keer gehad dat gist niet wilde omdat het te oud bleek te zijn. Sindsdien altijd een controle. Zelfs bij het bierbrouwen. Gewoon zeker weten dat je werk niet voor niets is.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 17:56:01 #107
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134884128
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 17:34 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb het een keer gehad dat gist niet wilde omdat het te oud bleek te zijn. Sindsdien altijd een controle. Zelfs bij het bierbrouwen. Gewoon zeker weten dat je werk niet voor niets is.
Dat kan ook in wat water met een schepje bloem, of in wat lauwe melk ;) (mits geen allergie zoals bij Fendy)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 18:10:08 #108
163231 Dentiwan
Denk aan je tanden !
pi_134884761
Even snel mijn succes recept.
Doe ermee wat je wil :)

Oudhollandse Oliebollen (24 stuks).

400 gram tarwebloem (molen)
8 gram zout
10 gram droge gist
1 theelepel kaneel
1 theelepel suiker
8 gram broodverbeteraar
2 eieren
1,5 appel (goudreinet)
citroensap
100 gram rozijnen
100 gram krenten
300 ml lauwe melk
Poedersuiker
3 liter zonnebloemolie
Keukenpapier
Frituurpan
Elektrische mixer met deeghaken.
Oven

Laat de rozijnen en krenten driekwartier wellen in warm water.
Schil de appels en maak er kleine blokjes van (5mm). besprenkel ze een beetje met citroensap.
Verwarm de melk en laat het lauw worden.

Zeef de bloem en doe het in een grote kom samen met de zout,gist,broodverbeteraar,suiker en kaneel en meng dit met een houten pollepel.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de eieren in en een beetje melk. Roer dit van binnen uit door de bloem en voeg geleidelijk steeds meer melk toe tot deze op is, en er een mooi glad beslag is ontstaan.
Voeg de krenten en de appel toe en meng het met de mixer met deeghaken tot alles goed gemengd is.

Verwarm de oven op 40 graden en zet de kom erin met daarover heen een vochtige warme doek.
Laat dit ongeveer 1 uur rijzen.

Verwarm de fritpan met de zonnebloemolie (schoon en vers) tot 190 graden.
vet 2 grote lepels of een ijslepel in met boter en schep het beslag in de friteuse.
Friteur de oliebollen circa 3 minuten per kant (meestal draaien ze vanzelf om) en laat ze drogen op keukenpapier.

Beetje poedersuiker erover en klaar zijn de heerlijke oliebollen.
De zwarte wolf komt eraan !
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 18:11:56 #109
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134884845
Broodverbeteraar :N
Zonnebloemolie :N
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 18:20:20 #110
163231 Dentiwan
Denk aan je tanden !
pi_134885249
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:11 schreef djkoelkast het volgende:
Broodverbeteraar :N
Zonnebloemolie :N
Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.

Arachideolie mag natuurlijk ook maar wat gebruik jij dan?
De zwarte wolf komt eraan !
pi_134885310
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:10 schreef Dentiwan het volgende:
Even snel mijn succes recept.
Doe ermee wat je wil :)

Oudhollandse Oliebollen (24 stuks).

knip
ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.

Andere users hebben wat moeite met de zonnebloemolie. Ivm de pinda-allergie van een nichtje gebruik ik absoluut geen arachide-olie. Frituurolie vind ik gezien alle toevoegingen daaraan ook geen optie.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 18:23:20 #112
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134885396
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:20 schreef Dentiwan het volgende:

[..]

Broodverbeteraar is gewoon te halen bij de ambachtelijke molenaar... en is enkel vitamine c om de oliebollen langerhoudbaar te houden... anders zijn ze een dag erna een stuk minder lekker.

Arachideolie mag natuurlijk ook maar wat gebruik jij dan?
Als je goed meel gebruikt heb je geen broodverbeteraar nodig. Ik zou dat er nooit in stoppen. Broodverbeteraar bestaat meestal uit een enzym wat ze uit haren halen. Veelal mensenharen uit India of paardenhaar en varkenshaar wordt ook wel gebruikt. E920 / E921 is dat.
Ascorbinezuur kan ook ja, maar het blijft iets wat er niet in hoort. Je kunt oliebollen gewoon invriezen als ze koud zijn en in de oven op 150 graden opwarmen als je ze later wil opeten.

Ik gebruik altijd arachideolie, zonnebloemolie is helemaal niet bedoeld om in te frituren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 18:23:54 #113
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134885430
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:21 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ik zou het volgende keer proberen zonder broodverbeteraar. Zonder dat ingredient heb je als nog een prima bol.

Andere users hebben wat moeite met de zonnebloemolie. Ivm de pinda-allergie van een nichtje gebruik ik absoluut geen arachide-olie. Frituurolie vind ik gezien alle toevoegingen daaraan ook geen optie.
Rijstolie is een goede vervanger, wel duurder.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 18:27:51 #114
163231 Dentiwan
Denk aan je tanden !
pi_134885633
Mijn bollen komen prima uit de zonnebloemolie hoor... zou niet weten wat er fout aan is. Maar andere opties mag van mij ook :)
De zwarte wolf komt eraan !
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 18:30:31 #115
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134885751
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:27 schreef Dentiwan het volgende:
Mijn bollen komen prima uit de zonnebloemolie hoor... zou niet weten wat er fout aan is. Maar andere opties mag van mij ook :)
Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134888236
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 18:30 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zonnebloemolie is gewoon niet geschikt om mee te frituren, er ontstaan veel te snel transvetten. Ook is het in arachideolie of rijstolie veel lekkerder dan in zonnebloemolie.
Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.
pi_134890270
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 19:19 schreef Daeron het volgende:

[..]

Vraag ik me toch af waar jij die wijsheid vandaan haalt, een korte google sessie levert niets concreets op over dat zonnebloemolie ongezonder is dan andere alternatieven voor frituurvet.
haha heb dezelfde zoektocht achter de rug. En ook niets gevonden. En als er al iets vermeld wordt gaat het over oud vet. En dat is voor geen enkel vet goed.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 21:00:37 #118
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134894277
Lekker eigenwijs doen ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134894635
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 21:00 schreef djkoelkast het volgende:
Lekker eigenwijs doen ^O^
kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.
Maar aangezien dit je weerwoord is, zal jij hem ook niet hebben..
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 21:49:47 #120
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134897186
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 21:06 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

kom dan met een bron. Ik heb hem niet gevonden.
Maar aangezien dit je weerwoord is, zal jij hem ook niet hebben..
Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 22:05:15 #121
52753 Sjowhan
ex-mod DIG. Watskebeurt?
pi_134898090
Vorig jaar als probeersel ook oliebollen proberen te bakken, en ze waren heerlijk, dus morgen zeker weer.
pi_134898103
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 21:49 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.
Wow, je roept dus echt maar wat. Nogmaals wij hebben wel gezocht en niets gevonden.
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 22:07:42 #123
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134898225
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 22:05 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Wow, je roept dus echt maar wat. Nogmaals wij hebben wel gezocht en niets gevonden.
Prima.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 30 december 2013 @ 22:19:23 #124
19529 Fendy
True Spirit
pi_134898919
Volgens mij is het enige grote verschil dat je arachideolie tot temperaturen boven de 190 graden mag verhitten zonder dat de kwaliteit ervan achteruit gaat. Zonnebloemolie kan dat tot volgens mij maar tot iets van 170 graden. Oliebollen doe ik bij 190 graden, frituren sowieso trouwens.

Disclaimer:
Bovenstaande post is niet getoetst door google te raadplegen maar berust zich op kennis die ik meen te hebben.
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
  maandag 30 december 2013 @ 23:05:20 #125
163231 Dentiwan
Denk aan je tanden !
pi_134902084
quote:
0s.gif Op maandag 30 december 2013 21:49 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Die zijn er genoeg, maar ik heb niet zo veel zin om eigenwijze mensen te overtuigen, dus lekker in de zonnebloemolie bakken.
Volgens mij is er maar één iemand echt eigenwijs hier...
De zwarte wolf komt eraan !
pi_134902122
Diegene die denken dat frituren in zonnebloemolie niet ongezond is, helaas... verhitting van zonnebloemolie (onverzadigd / omega 6 / linolzuur) geeft zeer ongezonde bijproducten. Het verhitten van onverzadigde oliën (zoals bv zonnebloemolie) zorgt namelijk voor het ontstaan van HNE (hydroxy-trans-2-nonenal). Dit is een zeer ongezonde stof.

Het rookpunt van (ongeraffineerde) zonnebloemolie is dacht ik ong. 110 graden, daarboven verhitten wordt dus ongezond, bij (ongeraffineerde) arachideolie is dat zo'n 160 graden, dat kan je dus een stuk hoger verhitten, maar bij verhitten boven deze temperatuur gaat ook arachideolie ongezonde bijproducten geven. Geraffineerd beide ongeveer 230 graden by the way...

Het gaat er dus niet om dat het niet lukt met deze olie, dat de bollen niet lekker worden; het gaat er om dat het niet gezond is om deze olie te verhitten tot 170 - 180 graden. Nu zul je niet snel gezondheidsklachten krijgen van een enkele oliebollensessie per jaar, toch blijft het een zeer ongezonde keuze.

Tot zover mijn kennis, ik hoop dat de tijd mijn kennis niet heeft ingehaald en tegen beter weten in ga ik morgen toch oliebollen bakken in zonnebloemolie. Last met pinda's inderdaad. ;)
'Ik verzamel geen geld, maar mooie momenten...'
  Moderator maandag 30 december 2013 @ 23:07:15 #127
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134902228
Rijstolie is het betere alternatief, heeft een nog hoger rookpunt, ik meen zelfs boven de 200 graden.
Maar het zal mij echt een rotzorg zijn of anderen liever in de zonnebloembende bakken hoor.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134902489
Morgen trouwens op tijd eruit en al vroeg in de benen om het beslag te maken, nu alweer zin in! Alles al in huis, spullen staan klaar en bakken maar. Prachtig Hollands oudennieuw-ritueel! ;)
'Ik verzamel geen geld, maar mooie momenten...'
pi_134912463
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ?
  dinsdag 31 december 2013 @ 10:17:46 #130
19529 Fendy
True Spirit
pi_134914831
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 07:56 schreef Sorella het volgende:
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ?
Als er 'harde' bestanddelen inzitten kan het zijn dat je een wit laagje krijgt op je bollen. Maakt voor de rest niet heel veel uit volgens mij.
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134914906
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 07:56 schreef Sorella het volgende:
Ik heb per ongeluk frituur olie gekocht in plaats van zonnebloem olie, zou je dat merken als ik daar de bollen in bak ?
Ik zou het niet doen. Koop gewoon andere.
pi_134914973
quote:
2s.gif Op dinsdag 31 december 2013 10:17 schreef Fendy het volgende:

[..]

Als er 'harde' bestanddelen inzitten kan het zijn dat je een wit laagje krijgt op je bollen. Maakt voor de rest niet heel veel uit volgens mij.
Er zit zonne, palm en koolzaad olie in en iets met schuim.

Nou ja ik moet toch eieren halen (even vergeten dat er in spekkoek zoveel eieren gaan) dus kan ik net zo goed arachide (volgens de kenners hier) olie halen ;(
De frituurolie komt wel op.
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 10:39:00 #133
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134915517
Palmolie is super om in te bakken, aleen geen oliebollen.
Antischuimmiddel zit in bijna alle frituurvetten/oliën helaas. Meestal niet in losse flessen olie van 1 soort.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134916067
http://www.voedingscentru(...)uren-of-bakken-.aspx

Voedingscentrum zegt dat het niet uitmaakt...
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 11:36:28 #135
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134917688
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 10:53 schreef Daeron het volgende:
http://www.voedingscentru(...)uren-of-bakken-.aspx

Voedingscentrum zegt dat het niet uitmaakt...
Dit is echt zo achterhaald:

quote:
Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol in het bloed. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan.
Echt een load of bullshit dit :')
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 31 december 2013 @ 12:07:30 #136
19529 Fendy
True Spirit
pi_134919176
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 11:36 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit is echt zo achterhaald:

[..]

Echt een load of bullshit dit :')
Maar vertel dan eens hoe/wat/waarom?
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_134919944
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 11:36 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dit is echt zo achterhaald:

[..]

Echt een load of bullshit dit :')
Kom jij dan eens voor de verandering met bronnen ipv alleen maar te roepen dat jij gelijk hebt en wij ongelijk.
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 12:30:25 #138
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134920181
Nee ik zeg dit voor de lol, puur omdat ik mijn eigen gelijk wil halen. Snap je toch.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134920363
Zo en het beslag is lekker aan het rijzen (en reizen)! Nog 10 minuutjes en dan gaan we aan de slag! :P

[ Bericht 65% gewijzigd door Sangha op 01-01-2014 19:19:15 ]
'Ik verzamel geen geld, maar mooie momenten...'
  dinsdag 31 december 2013 @ 12:54:11 #140
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_134921152
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 12:30 schreef djkoelkast het volgende:
Nee ik zeg dit voor de lol, puur omdat ik mijn eigen gelijk wil halen. Snap je toch.
Wat je nu doet is iets roepen en dan 'omdat ik het zeg' er achteraan.Daar leert niemand iets van en dat wekt irritaties op.
Mensen vragen om kennis. Wat is er bezwaarlijk aan om die te delen?
Of verwijs ze dan iig naar goede bron.
We zitten hier allemaal om er iets wijzer van te worden :)
I`m not weird. I`m limited edition.
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 12:59:37 #141
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134921414
quote:
2s.gif Op dinsdag 31 december 2013 12:54 schreef De_Taartjesfee het volgende:

[..]

Wat je nu doet is iets roepen en dan 'omdat ik het zeg' er achteraan.Daar leert niemand iets van en dat wekt irritaties op.
Mensen vragen om kennis. Wat is er bezwaarlijk aan om die te delen?
Of verwijs ze dan iig naar goede bron.
We zitten hier allemaal om er iets wijzer van te worden :)
Ze kunnen ook gewoon iets aannemen in plaats van meteen om bronnen vragen, of zelf op zoek gaan, want het is heel makkelijk te vinden.
Verzadigde vetten zijn niet slecht, transvetten wel. Door het verhitten van vloeibare olie komen transvetzuren vrij die dus erg slecht zijn.

Het gaat mij ook meer op de manier waarop zoiets gezegd wordt: "ik kan het niet vinden dus kom maar met bronnen anders is het niet waar".

Ik heb een testbatch gemaakt voor 100% speltoliebollen, ga ze straks bakken, ben benieuwd.
Het echte bakken doe ik vanavond pas.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 31 december 2013 @ 13:05:18 #142
255392 De_Taartjesfee
Hoardin' like a hoarder
pi_134921660
Gewoon iets aannemen valt niet altijd mee, zeker omdat er diverse bronnen zijn die allemaal iets anders zeggen en het is lastig daar uit te halen wat nou écht klopt. Iedereen kan zomaar roepen dat hij de wijsheid bezit, maar hoe weet je dan hoe het echt zit?

Maar goed, hoop dat je speltbollen lukken :)
I`m not weird. I`m limited edition.
pi_134922317
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 12:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ze kunnen ook gewoon iets aannemen in plaats van meteen om bronnen vragen, of zelf op zoek gaan, want het is heel makkelijk te vinden.
Verzadigde vetten zijn niet slecht, transvetten wel. Door het verhitten van vloeibare olie komen transvetzuren vrij die dus erg slecht zijn.

Het gaat mij ook meer op de manier waarop zoiets gezegd wordt: "ik kan het niet vinden dus kom maar met bronnen anders is het niet waar".

Ik heb een testbatch gemaakt voor 100% speltoliebollen, ga ze straks bakken, ben benieuwd.
Het echte bakken doe ik vanavond pas.
tja sorry dat ik je niet op je blauwe letters geloof. Ik vroeg netjes om een bron omdat ik hetzelf niet kan vinden.
Jij maakt ervan dat ik je niet wil geloven. Bij je eerste reactie zijn er 2 mensen gaan googelen. Dus blijkbaar wilden ze je wel geloven. Maar als je ze weinig vertrouwen hebt kan ik er ook niets aan doen. :)
pi_134922458
Zo de oliebollen zijn klaar, smaken goed en de eerste reacties zijn zeer goed, altijd leuk natuurlijk! Het kleine beetje suiker en gember erin was een goede zet. De zonnebloemolie geeft een zacht smaakje. Top zo! :D
'Ik verzamel geen geld, maar mooie momenten...'
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 14:04:51 #145
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134924453
Speltoliebollen testbatch helemaal gelukt. 100% spelt:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134925768
Eerste batch was mislukt, had niet goed opgelet met maken van het deeg en vergeten de hoeveelheid melk door de helft te delen... ;(

Tweede batch ben ik nu aan het bakken, met La Trappe Quadrupel erdoor. Smaakt zeer goed. :)

Derde batch staat in de oven te rijzen, met West Vleteren 12 erdoor.
  Moderator dinsdag 31 december 2013 @ 14:41:08 #147
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_134925827
Ik gebruik altijd gewoon pils, wel biologisch pils dan. Hele bollen zijn biologisch trouwens :9
Vanavond ga ik echt bakken en dan ook met krenten/rozijnen/appel werken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_134925901
Pils deed ik eerst ook altijd, tot ik een keer besloot om het te proberen met speciaalbier. Was zeer geslaagd, sindsdien probeer ik elk jaar weer een ander bier uit in het deeg. :)

Tot nu toe heb ik Westmalle Dubbel en West Vleteren 8 geprobeerd, dit is het eerste jaar dat ik 2 batches met bier doe. :)
pi_134926050
Voor het eerst ooit ga ik een batch oliebollen helemaal vanaf nul maken,
voor de zekerheid ook nog een batch vanuit een mix pak ernaast mocht het mislukken.
Uit het recept 330ml melk wel vervangen door een flesje westmalle dubbel.

Het deeg staat nu te rijzen,
en na doorlezen van dit topic zie ik dat ik de duivel ga aanroepen met mijn zonnebloemen olie,
maar dat mag de pret niet drukken. :)
pi_134926806
Vrouwlief kwam net met wat interessants aanzetten, eens kijken hoe het reageert als ik de krenten en rozijnen laat wellen in het bier. :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')