PurpleGrassify | donderdag 20 december 2012 @ 16:46 |
Beste FOK!ers, Ik heb thuis een wenger ranger zakmes liggen, en ik gebruik hem ook vaak. Maar nu word zo'n mes dus bot eens in de zoveel tijd. Ik stuur hem meestal op naar e-messen.nl om hem daar te laten slijpen, maar aangezien dit veel tijd kost en geld natuurlijk zoek ik een alternatief. Ik zat aan wetsteentjes te denken maar aangezien die nogal wat handigheid vereisen en duur in aanschaf zijn aarzel ik hier ook wat over. Hebben jullie nog andere goede opties? Zoals naar de slager brengen of setjes etc. Etc. Bij voorbaat dank 👍 | |
ATan | donderdag 20 december 2012 @ 16:47 |
Een electrische messenslijper? | |
PurpleGrassify | donderdag 20 december 2012 @ 16:49 |
Heeft iemand hier goede ervaring mee dan? Want die zijn ook nogal duur in aanschaf. | |
ATan | donderdag 20 december 2012 @ 16:50 |
Ja daar heb ik goede ervaring mee, de roeiclub kan weer door aardappels heen snijden. | |
daftme | donderdag 20 december 2012 @ 16:51 |
Stukje schuurpapier als je hem niet vlijmscherp hoeft. | |
Skull-splitter | donderdag 20 december 2012 @ 16:54 |
Weliswaar geen Wenger zakmes maar wel een groot mes en een kleiner mes, dus TVP. | |
xpompompomx | donderdag 20 december 2012 @ 16:56 |
Zoek een fatsoenlijke wetsteen, liefst een 2-laags en leer het zelf ![]() Hier hebben ze goeie spullen: http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/slijpgereedschap.htm | |
blomke | donderdag 20 december 2012 @ 18:37 |
Dat dus. Niet met slijpmachientjes in de weer gaan. Wetsteen is toch niet zo duur? | |
Azreal | donderdag 20 december 2012 @ 19:37 |
Ik gebruik altijd een 2-laags wetsteen die ik bij de Boerenbond voor 10 euro heb gekocht. Niet zo'n mooi spul als bij knives & tools, maar ik hoef mezelf er ook niet mee te scheren ![]() | |
blomke | donderdag 20 december 2012 @ 19:49 |
Da's prima. Ik heb ook een soort bruine natuursteen, maar dat wet voor geen meter. Die geperste blokken (grijs/blauw) werken prima! | |
JurriaanK | donderdag 20 december 2012 @ 20:26 |
Wat voor manier je ook bedenkt (slijpsteen, schuurpapier op vlakke ondergrond/glas, diamant) - als je wacht met slijpen tot hij echt bot is kost het veel meer moeite dan als je het een beetje bijhoudt. | |
machtpen | donderdag 20 december 2012 @ 20:49 |
Daar kun je een aanzetstaal voor gebruiken, werkt ook gemakkelijk. | |
error_404 | donderdag 20 december 2012 @ 20:56 |
![]() Wetsteen, indien een glad lemmet. Is je lemmet gekarteld, dan moet je jezelf het niet aandoen om met een wetsteen in de weer te gaan. Een glad lemmet kost al wat oefening, maar die Wenger tanden zijn echt lastig. Daarbij zul je ook een wetsteen moeten vinden met de juiste ronding. | |
cracktor | donderdag 20 december 2012 @ 21:52 |
of je brengt hem naar de messenslijper | |
tiho1 | donderdag 20 december 2012 @ 22:07 |
De aloude scharensliep ja. De eindscherpte zal toch afhangen van de fijnheid van het slijpmateriaal. Hoe fijner hoe scherper. Wat kost de scharensliep en wat kost een messenslijper? Die dingen zijn er niet voor niets en om nu je enigste mes straks aan vellen te hebben met proberen. Volgende gedachte is dan natuurlijk wtf kost dat mes welniet. | |
PurpleGrassify | donderdag 20 december 2012 @ 22:53 |
Welke korrel zou je me aanbevelen? | |
xpompompomx | vrijdag 21 december 2012 @ 08:45 |
Iets van 1000 voor het ruwe werk en 3000 (of hoger) om het lemmet vlijmscherp te krijgen. | |
gianni61 | vrijdag 21 december 2012 @ 08:49 |
als je een wetsteen bij een kookwinkel haalt leg je wel wat euros neer. ik heb de mijne (samen met wat messen) bij de toko gekocht. een beetje oefenen en je krijgt al een vrij aardig resultaat | |
luigisix | vrijdag 21 december 2012 @ 21:04 |
Ik zou voor dat ene mes lekker naar een messenslijper gaan of hem gewoon opsturen. Als onze messen geslepen worden gebeurt dat met meerdere soorten korrel en zie je ook dat het echt een vak is. Ik ben bang dat als je het zelf gaat doen je spijt krijgt. Je mes wordt niet scherp, je mes beschadigt of je verwond jezelf. | |
betyar | vrijdag 21 december 2012 @ 21:25 |
Tormek ![]() ![]() |