Dat vind ik een scherpe constatering. Een perfect telefoonboek bevat alle telefoonnummers. Een perfecte agenda van 2013 bevat alle dagen van dat jaar. Een perfect religieus boek zou, gekeken naar de eisen die jij opnoemt, onmogelijk perfect genoeg kunnen zijn denk ik. De vragen die de lezer heeft zouden beantwoord moeten worden door het boek maar het boek kan niet weten welke vragen elke afzonderlijke lezer heeft na het lezen van een dergelijk geschrift.quote:Op maandag 26 november 2012 00:38 schreef SpecialK het volgende:
Perfectie suggereert overigens ook meteen dat de informatie die gegeven wordt klopt met de werkelijkheid.
Je zou van een perfecte agenda ook kunnen eisen dat het je automatisch op de hoogte brengt van je afspraken. En dat je hem nooit kwijt kan raken. Dat wordt al een stuk lastiger.quote:Op maandag 26 november 2012 00:41 schreef Scuidward het volgende:
[..]
Dat vind ik een scherpe constatering. Een perfect telefoonboek bevat alle telefoonnummers. Een perfecte agenda van 2013 bevat alle dagen van dat jaar. Een perfect religieus boek zou, gekeken naar de eisen die jij opnoemt, onmogelijk perfect genoeg kunnen zijn denk ik. De vragen die de lezer heeft zouden beantwoord moeten worden door het boek maar het boek kan niet weten welke vragen elke afzonderlijke lezer heeft na het lezen van een dergelijk geschrift.
Deze topic gaat over het perfecte boek Aloulou. On topic blijven graag.quote:Op maandag 26 november 2012 12:50 schreef Aloulou het volgende:
Perfect in wat?
Ook handig om de Koran zelf aan te halen. Ter verduidelijking.
Tja, dat vroeg ik me ook al af. Je zou ook kunnen zeggen dat iets waarvan niet duidelijk is waar het toe dient ook niet perfect is in wat het dan ook zou willen bereiken. Toch?quote:Op maandag 26 november 2012 12:50 schreef Aloulou het volgende:
Perfect in wat?
Ook handig om de Koran zelf aan te halen. Ter verduidelijking.
Klopt! Dat van geen tegenstrijdigheden wordt heel vaak genoemd. Laten we daar even van uitgaan voor het idee. De koran is dan perfect gemaakt om geen tegenstrijdigheden te bevatten. Is dan het enkele feit dat er inderdaad duizenden argumenten te bedenken zijn van de tegenstrijdigheid en vaagheid geen teken dat we hier niet met perfectie te maken hebben? Ik wil de discussie niet laten verzanden in of bepaalde passages niet verbeterd kunnen worden om wel aan perfectie te voldoen.quote:Op maandag 26 november 2012 13:49 schreef Aloulou het volgende:
Ik ben zelf Moslim, maar dit statement is veel te vaag. De meesten die dit zeggen zullen bedoelen "perfect, zonder tegenstrijdigheden". "Perfect, in literaire vorm en overdraging van de boodschap".
Wat is die boodschap dan? Is weer een vervolgvraag. Om de perfectie in literaire vorm en overdraging ervan vast te stellen.
Wat "tegenstrijdigheden" betreft kan je duizenden sites vinden die menen gaten de schieten in de Koran vol tegenstrijdigheden. En duizenden sites die menen dat al die "gaten" totaal niet waar zijn als je de Koran goed analyserend leest. Voor beide antwoorden zou ik het wiel niet denken opnieuw uit te gaan vinden, maar site A bezoeken en vervolgens het "tegenantwoord" op site B.
Dit lijkt mij eerder ook een filosofische vraag. Ik denk niet dat Moslims snel zullen zeggen "niemand kan een argument bedenken voor tegenstrijdigheden in de Koran". Waarschijnlijk zal men slechts "steekhoudende" tegenstrijdigheden bedoelen. Dus: "er zijn geen steekhoudende argumenten voor tegenstrijdigheden in de Koran", "en daarmee is de Koran perfect. Oftewel vrij van contradicties". En dan kom je dus in verzen tegen elkaar afmeten en wel/niet tegenstrijdigheid eruit halen. Waar ik mij niet in ga mengen.quote:Op maandag 26 november 2012 14:22 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Klopt! Dat van geen tegenstrijdigheden wordt heel vaak genoemd. Laten we daar even van uitgaan voor het idee. De koran is dan perfect gemaakt om geen tegenstrijdigheden te bevatten. Is dan het enkele feit dat er inderdaad duizenden argumenten te bedenken zijn van de tegenstrijdigheid en vaagheid geen teken dat we hier niet met perfectie te maken hebben?
"Eenduidigheid" tot in perfectie beoogt - volgens jouw begrip - dat er op alles "een ultieme interpretatie is". Maar dat is niet toepasbaar op de Koran. Noch beweert de Koran - of we er in geloven of niet - dat van zichzelf. Het tegendeel eigenlijk. Hoewel Moslims die het over de perfectie van de Koran hebben waarschijnlijk niet doorhebben wat ze nou precies bedoelen als je doorvraagt, bedoelen zij over het algemeen niet dat alle verzen in de gehele Koran op maar 1 legitieme manier zijn te begrijpen. Of de Koran dat leert. Als zij dat wel doen hebben zij hun boek niet gelezen, of niet aandachtig.quote:Op maandag 26 november 2012 14:22 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Maar je kan je voorstellen dat een document dat eenduidigheid tot in de perfectie beoogt, nooit tot het resultaat kan leiden dat er allemaal verschillende interpretaties ontstaan.
Ik ben geen boek.quote:
Oei, kan je nu al niet meer mee ?quote:"perfect? hoe bedoel je? in wat?"
Ach, is je vergeven hoor.quote:"ok, sorry".
Ik krijg de indruk dat je de Koran zelf niet perfect vindt. Klopt dat?quote:"Eenduidigheid" tot in perfectie beoogt - volgens jouw begrip - dat er op alles "een ultieme interpretatie is". Maar dat is niet toepasbaar op de Koran. Noch beweert de Koran - of we er in geloven of niet - dat van zichzelf. Het tegendeel eigenlijk. Hoewel Moslims die het over de perfectie van de Koran hebben waarschijnlijk niet doorhebben wat ze nou precies bedoelen als je doorvraagt, bedoelen zij over het algemeen niet dat alle verzen in de gehele Koran op maar 1 legitieme manier zijn te begrijpen. Of de Koran dat leert. Als zij dat wel doen hebben zij hun boek niet gelezen, of niet aandachtig.
En wat bedoel je dan met perfect?quote:Op maandag 26 november 2012 20:47 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Ik krijg de indruk dat je de Koran zelf niet perfect vindt. Klopt dat?
Dat doet er niet zoveel toe. Als jij zou zeggen:' ja ik vind de Koran perfect', dan kan ik die vraag aan jou stellen. Als jij zegt: ' nee ik vind de koran persoonllijk op geen enkel vlak perfect', dan maakt het weing uit.quote:Op maandag 26 november 2012 21:07 schreef Aloulou het volgende:
[..]
En wat bedoel je dan met perfect?
Tuurlijk is mijn 1 pagina-verhaal een beetje absurd. Maar je kan je voorstellen dat als je perfectie wil bereiken ook zaken als de tijd die je nodig hebt om het te lezen een rol spelen. En dan ga je ergens richting de grens tussen wat je kwijt wil en hoeveel ruimte/tijd het op moet slokken.quote:Op dinsdag 27 november 2012 08:32 schreef Murvgeslagen het volgende:
86% perfect op zijn minst is wel de grens...
Met een maximaal woordaantal van 7648, dit is de grens waarop het een wonder mag heten dat Allah hetzelfde zegt met minder woorden.
Onzin natuurlijk, maar hopelijk zie je zelf ook wel in dat het gewoon een rare vraag is waar geen antwoord op te vinden is. Je begint hem al met een bias... Het is dezelfde analogie als de vraag: "Als God zou bestaan en almachtig is zou hij dan een steen kunnen maken die hij zelf niet kan optillen"
Wel een nadenkertje is:
Als er dan een perfect medium van een perfecte God is, komt de de perfecte boodschap dan perfect over bij een niet-perfecte ontvanger.
Het is inderdaad een vreemde vraag, je kan er geen kant mee op. Je kan hem alleen beantwoorden in de aanname dat de hogere entiteit bestaat, en in dat geval ben je aan het gissen over zijn intenties. Wat onmogelijk is, omdat de enige informatie die je van hem hebt het boek is.quote:Op dinsdag 27 november 2012 09:11 schreef Uitstekelbaars het volgende:
[..]
Tuurlijk is mijn 1 pagina-verhaal een beetje absurd. Maar je kan je voorstellen dat als je perfectie wil bereiken ook zaken als de tijd die je nodig hebt om het te lezen een rol spelen. En dan ga je ergens richting de grens tussen wat je kwijt wil en hoeveel ruimte/tijd het op moet slokken.
Nee, want in het gevolg van de aanname moet je ook meenemen dat mensen zich moeten willen laten overtuigen. Het is een wilsbesluit.quote:Wat betreft je eigen vraagstuk: ik denk dat het wel kan. Kijk, perfectie is op een perfecte manier je doel bereiken (oid). Als je ervan uitgaat dat het doel van de Koran is om mensen te bekeren, dan moet dat lukken. Mensen kunnen immers door het lezen van iets overtuigd worden van een bepaald punt. Los van dat perfectie in mijn ogen niet bestaat, moet het mogelijk zijn om een boek te maken dat zo'n sterke overtuigende werking heeft dat het effect op de lezer maximaal zou zijn. Kortom: mensen kunnen overtuigd worden, dus in theorie kan dat ook op de perfecte manier. Het doel is om mensen te overtuigen. Als het document daartoe niet in staat is omdat het met mensen te maken heeft, is het niet perfect.
Dit is allemaal aangenomen dat Allah echt bestaat en dat het verhaal klopt. Anders krijg je eenzelfde verhaal als wat er nu gebeurt: het merendeel van de (westerse) mensen die de koran op latere leeftijd leest ziet enkel een van de vele verzamelwerken van onlogische en foutieve voormiddeleeuwse kreten. Dit gaat puur over: als je verhaal klopt, hoe krijg je het dan zo perfect mogelijk in het hoofd van de ontvanger?
De Koran benoemt zichzelf niet eens perfect. Laten we dat eerst vaststellen. Zelfs de Arabische term daarvoor komt niet terug. De dichtsbijzijnde term komt terug in twee verzen, en daarin wordt direct aangehaald waarin het perfect is. In overdracht en blijde "boodschap" voor gelovigen. Vervolgens wordt er ergens anders zonder het woord perfect te noemen een retorische vraag gesteld "dat het geen contradicties" kent. Zonder fout. En als laatste "berust de overdracht ervan op God". Oftewel de authenticiteit. Kortgezegd. Als je de term perfect gebruikt: 1) in overdracht, 2) blijde boodschap voor gelovigen, 3) zonder contradicties, 4) authenticiteit.quote:Op dinsdag 27 november 2012 00:44 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Dat doet er niet zoveel toe. Als jij zou zeggen:' ja ik vind de Koran perfect', dan kan ik die vraag aan jou stellen. Als jij zegt: ' nee ik vind de koran persoonllijk op geen enkel vlak perfect', dan maakt het weing uit.
Als je niet bij de groep hoort die perfectie claimt ( op wat voor manier dan ook ) dan is de kans aanwezig dat je perfectie ook ziet als iets onmogelijks.
In de geschiedenis van de Islam zijn er vrij veel theologische discussies geweest. Wat is de Koran? Is er een verschil tussen het papieren boek (mashaf in Arabisch) wat wij nu in handen hebben en de recitatie (qira'a, oftewel Quran) op zich die velen uit het hoofd kennen ook vandaag de dag. etc etc.quote:Op dinsdag 27 november 2012 00:44 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Eerder werd er opgemerkt dat een enkele zin geen boek is. Dat klopt, maar als je perfectie in wil denken dan ga je toch al gauw die kant op. Ik bedoel: een boek is sowieso geen perfect medium. Het is ronduit slecht. Het kost geld en/of grondstoffen om het te maken. Je moet leren lezen, anders heb je er niks aan.
In de Koran komen vele voorbeelden terug. O.a. dat mensen vrije wil hebben en sowieso wel en niet geloven. Maar ook redenen waarom mensen niet geloven. Het lijkt mij in het algemeen geen vaststaand feit dat waar 1 waarheid is alle mensen eromheen die waarheid ook accepteren. Als Allah naar beneden klimt hypothetisch en goedemorgen zegt om vervolgens weer terug te klimmen zal je mensen hebben die gelovigen. Mensen die zeggen achteraf dat eenmaal "niet genoeg is, misschien had ik wel last van een of andere waan". etc etc.quote:Op dinsdag 27 november 2012 00:44 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Als het in het vuur valt is het weg. Je moet ook maar net de tijd hebben om het te lezen. Gewoon een goddelijke tekst geprojecteerd op de lucht in de perfecte vertaling van elke taal was al een stuk beter. Nog beter was het als het gewoon al als kennis in ons hoofd zat. Of als de golven elke ochtend om 11 uur het scheppingsverhaal laten zien op verschillende plekken in de wereld middels een soort magisch toneel. Of dat allah voor iedereen zichtbaar zelf naar beneden komt om ons elke dag goedemorgen te wensen en ons de tip van de dag te geven. Ik noem maar wat, allemaal al stukken beter dan een kloterig boek.
Hoeveel woorden hebben mensen nodig om overtuigd te zijn? Verschilt dat per mens? Zijn er mensen die bij voorbaat al wellicht zeggen dat zij sowieso nooit overtuigd gaan worden? Zijn er mensen die zeggen dat zij alleen overtuigd zijn als Allah zich ff laat zien? Zijn er mensen die sowieso dan zeggen dat je naar het gesticht moet? Hoeveel woorden hebben mensen nodig om alles goed te begrijpen? Willen ze uberhaupt wel iets begrijpen? Waarom is de ene mens niet tevreden met 1 pagina en vraagt zich lacherig af als dat alles is wat God te melden heeft het niet erg veel is? En de andere mens vraagt zich bij 250 pagina's lacherig af waarom God niet wat korter en duidelijker kon zijn? De ene mens misschien in de Koran een kort hoofdstuk vindt wat vol hem volstaat als de kern van de boodschap?quote:Op dinsdag 27 november 2012 00:44 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Maar stel dat je als Allah toch het perfecte boek wil maken. Om je goddelijke verhaal te doen neerkomen zodat je schepsels je kennen en leven zoals jij dat als god graag ziet. En zodat ze weten hoe ze gemaakt zijn. Nou, dat is lastig. Hoeveel bladzijden is een Koran? Een paar honderd? Zou god bijvoorbeeld niet in staat zijn om ons in 80 pagina's alles uit te leggen? Hij kan toch alles? Hoeveel woorden heeft een god ' nodig' (!) voor een document waardoor je na het gelezen te hebben gelijk overtuigd bent?
Wie zegt dat dat magisch teken wel van God was? Gaat erg filosofish worden zo.quote:Op dinsdag 27 november 2012 00:44 schreef Uitstekelbaars het volgende:
Als je een tijdje zo doorgaat kom je dus op 1 magisch teken dat, als je het ziet, je gelijk uitrust met alle kennis die je nodig hebt.
Theologisch gezien kan je daar nog in der eeuwigheid over door-emmeren, maar hoe zit het met de historisch kant van dit verhaal ?quote:Op dinsdag 27 november 2012 10:22 schreef Aloulou het volgende:
In de geschiedenis van de Islam zijn er vrij veel theologische discussies geweest. Wat is de Koran?
Dat is natuurlijk de orthodoxe versie, maar geschiedkundig niet correct. De oudste in de Koran opgenomen teksten zijn van voor 600 en zijn geschreven in het Syrisch-Aramees en het Midden-Perzisch Pahlavi-schrift. Het Arabische schrift is in verschillende stappen hieruit ontwikkeld.quote:Is er een verschil tussen het papieren boek (mashaf in Arabisch) wat wij nu in handen hebben en de recitatie (qira'a, oftewel Quran) op zich die velen uit het hoofd kennen ook vandaag de dag. etc etc.
Nog zeer de vraag of Mohammed ooit wel bestaan heeft. Los daarvan weet men dat de inhoud ervan deels al bestond voor 600 en dat het Arabisch in zijn huidige vorm maar pas uit de 10e eeuw stamt. Door deze geleidelijke taalontwikkeling en schrift kan men nog moeilijk spreken van een originele versie. Vreemde woorden en begrippen waar de auteurs geen weg mee wisten, het ontbreken van accenten waardoor sommige passages mis begrepen of vertaald werden. Enfin, een kluwen van jewelste en totaal onzinnig om te stellen dat men de Arabische moet lezen om de inhoud ervan te begrijpen. En dan spreek ik nog niet over de verschillen die door de boekdrukkunst zijn opgetreden, om de eenvoudige reden dat het Arabisch schrift daar niet op voorzien was.quote:Er is vanaf het begin van Mohammed's verkondiging ritmisch gereciteerd en memorizeerrd en op die manier de Koran onderhouden en onderwezen. Ook hier en daar opgeschreven, maar ook toendertijd konden niet alle Arabieren lezen en schrijven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |