abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_130122614
two moons, passing in front of smaller Deimos in a new new video Mars Rover shot using the MastCam.

_O_



Alpha kenny one
pi_130158681
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586081
29-08-2013

Is ons leven begonnen op Mars?


Marsmeteoriet SaU 094, gevonden in Oman. Maakten organismen ‘aan boord’ van zulke brokstukken de oversteek van Mars naar de aarde? (AP)

Er is een nieuwe aanwijzing gevonden dat het leven op aarde op Mars is begonnen. Tijdens de jaarlijkse Goldschmidt-conferentie, die deze week in Florence wordt gehouden, maken Amerikaanse geochemici bekend dat een geoxideerde minerale vorm van het element molybdeen, die mogelijk cruciaal is voor het ontstaan van leven, alleen beschikbaar was op Mars en niet op aarde.

Volgens Steven Benner van het The Westheimer Institute for Science and Technology was molybdeen in deze sterk geoxideerde vorm ten tijde van het ontstaan van het eerste leven niet voorradig op aarde: drie miljard jaar geleden was er simpelweg te weinig zuurstof beschikbaar aan het aardoppervlak.

Op Mars was dat anders, en volgens Benner is dat een sterke aanwijzing dat de eerste organismen dáár zijn ontstaan. De organismen zouden vervolgens zijn ‘meegelift’ met meteorieten die bij grote inslagen van Mars werden losgelagen.

De suggestie van Benner kan twee paradoxen omtrent het ontstaan van leven op aarde oplossen. De eerste, de 'teerparadox', is dat organische moleculen onder invloed van warmte of licht de neiging hebben om in een levenloze, teerachtige substantie te veranderen. Elementen als molybdeen en boor – ook nu nog rijkelijk aanwezig op Mars – voorkomen dat.

De tweede paradox is dat de jonge aarde grotendeels onder water stond, wat de vorming van ‘genetische moleculen’ zoals RNA bemoeilijkt. Ook op Mars was water, maar veel minder dan op onze planeet. (EE)

We may all be Martians

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130586128
27-08-2013

Marsvoertuig Curiosity navigeert (eventjes) zelf


Dit mozaïek van opnamen maakte Curiosity kort na zijn eerste zelfstandige ritje op onbekend terrein. (NASA/JPL-Caltech)

Voor het eerst sinds zijn aankomst op Mars heeft het Marsvoertuig Curiosity een stukje over onbekend terrein gereden zonder dat er iemand van NASA aan het ‘stuur’ zat. Met behulp van zijn autonome navigatiesysteem legde hij zonder kleerscheuren een afstand van tien meter af.

Tot nu toe was de besturing van Curiosity geheel in handen van de vluchtleiding in Pasadena. Maar vanaf nu kan hij dus ook zelf zijn weg kiezen. Dat is te danken aan software die, aan de hand van beelden van zijn navigatiecamera, de veiligste route berekent.

Het systeem werd vorige week voor het eerst uitgetest. Ook toen reed Curiosity een stukje op ‘eigen gelegenheid’, maar dat was op terrein dat vooraf door de vluchtleiding veilig was bevonden.

Curiosity is momenteel onderweg naar het hoofddoel van zijn missie: de voet van de vijf kilometer hoge berg Mount Sharp. Hiertoe moet hij nog ruim zeven kilometer afleggen, waarbij onderweg een aantal keren wordt gestopt om interessante gesteenten te onderzoeken. De rit zal nog maanden gaan duren. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_130665776
30-08-2013

Curiosity kiekt prachtige zonsverduistering vanaf Mars



Curiosity heeft een prachtige foto gemaakt waarop te zien is hoe Mars’ maan Phobos voor de zon langsbeweegt. Het is de scherpste foto van een zonsverduistering die ooit vanaf het Marsoppervlak is gemaakt.

Op de foto’s is te zien hoe Phobos voor de zon heen beweegt en zo een ringvormige zonsverduistering veroorzaakt. Op het moment dat Curiosity deze foto’s maakte, was de afstand tussen het Marswagentje en Phobos het kleinst. Daardoor lijkt de maan heel groot.

Zonsverduistering
Een totale zonsverduistering is vanaf het oppervlak van Mars gezien onmogelijk. De beelden die Curiosity heeft gemaakt, laten het maximaal haalbare zien: een ringvormige zonsverduistering.
De foto die u bovenaan dit artikel ziet, bestaat uit drie foto’s die Curiosity met tussenpozen van drie seconden maakte. Het Marswagentje maakte de kiekjes op 17 augustus. Om de foto’s te schieten, onderbrak de rover zijn reis: hij kwam tot stilstand en nam het fenomeen in de lucht waar.

Dankzij deze beelden hebben de onderzoekers weer iets meer kunnen leren over de baan van Phobos. Zo bleek de maan tijdens de zonsverduistering veel dichter bij het centrum van de zon in de buurt te komen dan verwacht.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014292
09-09-2013

Big Brother op Mars kan de geestelijke gezondheid ernstig schaden


Een foto van de planeet Mars die samengesteld werd uit foto's van Viking Orbiter, een ruimtetuig van NASA. © ap.

Sinds april dit jaar hebben duizenden mensen zich kandidaat gesteld voor het Mars One programma. De deelnemers krijgen een enkeltje richting Mars en zouden in 2022 vertrekken. Na een reis van zeven maanden zullen ze zich daar permanent vestigen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Daarnaast zullen wij hier op Aarde kunnen volgen hoe hun levens zich ontwikkelen via reality-tv programma's. De deelnemers zullen echter een hoog risico lopen om psychisch ziek te worden.


© Mars One.

Het Mars One programma is zeker gedurfd, maar is het ook realistisch? NASA zegt sceptisch te zijn over een privaat gefinancierde enkelrichtingsmissie en is van plan om verschillende onbemande ruimtetuigen naar Mars te sturen gevolgd door een bemande retourmissie in de loop van de jaren 2030. Anderen hebben zich ook vragen gesteld bij het businessmodel van Mars One, de technische haalbaarheid en de gezondheidsrisico's die gelinkt worden aan de hoge straling.

Hier bovenop zullen de ruimtekolonisten worden blootgesteld aan extreme psychologische condities. Het team van Mars One beweert de plannen te hebben besproken met "ervaren en gerespecteerde psychologen", maar noemt geen namen en verwijst ook niet naar wetenschappelijke studies. Ze zoeken naar eigen zeggen kandidaten die "tegen een stootje kunnen en zich gemakkelijk kunnen aanpassen en nieuwsgierig, vertrouwend en creatief zijn". Waarom er juist voor die eigenschappen werd gekozen of hoe de organisatie ze zal meten is niet duidelijk.

Bestaand wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de kolonisten ten minste vier psychologische uitdagingen staan te wachten:

Sociaal isolement
De Mars kolonisten zullen de meest sociaal geïsoleerde mensen ooit zijn. Omwille van de afstand ten opzichte van de Aarde zullen de bemanningsleden niet rechtstreeks kunnen communiceren met mensen van thuis. De minimumvertraging die een boodschap van Mars naar de Aarde of omgekeerd kan ondervinden bedraagt ongeveer 10 minuten. De kolonisten zullen dus enkel directe gesprekken kunnen voeren met hun medeavonturiers. In het begin zullen dit 3 mensen zijn en na 10 jaar zal het aantal deelnemers opgevoerd worden tot 23. Deze omstandigheden zullen waarschijnlijk mentale aandoeningen veroorzaken bij een aantal kolonisten. Tientallen jaren van onderzoek wijzen uit dat langdurige sociale isolatie van astronauten kan leiden tot depressie, slapeloosheid, angstaanvallen, vermoeidheid, verveling en emotionele instabiliteit.

De organisatie van Mars One meent deze aandoeningen te kunnen verkomen door een zorgvuldige selectie van de kandidaten met de juiste attitude. Professor Nick Kanas, een door NASA gefinancierde expert in de psychologische effecten van ruimtereizen, zegt dat wanneer de Aarde uit het zicht is voor een lange tijd "de ruimtereizigers last kunnen krijgen van gevoelens van isolement, heimwee, somberheid of zelfs suïcidale of psychotische gedachten". Aangezien dit gaat om getrainde astronauten die bovendien weten dat ze uiteindelijk wel naar huis terugkeren is het vrij naïef om te denken dat kandidaten met 'de juiste attitude' wel tegen deze omstandigheden opgewassen zijn.
(lees verder onder de foto)


Een impressie van een huis op Mars. © Mars One.

Opsluiting
Het leven van de kolonisten op Mars zal zich uitsluitend binnenshuis afspelen aangezien de atmosfeer er niet kan worden ingeademd en de temperatuur gemiddeld -60 graden Celsius is. De kandidaten zullen ten miste 80 procent van hun tijd doorbrengen in een wooneenheid van ongeveer 50 vierkante meter per persoon.

Langdurige opsluiting in kleine plaatsten wordt geassocieerd met gelijkaardige aandoeningen als sociaal isolement: onder andere depressie, angstaanvallen en cognitieve storingen. Studies met dieren wijzen uit dat langdurige opsluiting de ontwikkeling van primaten verstoort. Men kan zich dus vragen stellen bij wat er zou gebeuren indien er kinderen zouden geboren en opgevoed worden in een dergelijke omgeving.

Gebrek aan privacy
Het wel en wee van de kolonisten zal 24 uur per dag, 7 op 7 gevolgd kunnen worden vanop de Aarde. We weten dat constante controle kan leiden tot stress, vermoeidheid, depressie en angsten, wat er voor zal zorgen dat de mentaal reeds belastende situatie nog zwaarder zal worden. Het programma moet gefinancierd worden door de opbrengsten van de reality-tv programma's, dus wanneer een van de kandidaten zou besluiten de camera's uit te schakelen zou dit het einde van Mars One betekenen.

Gebrek aan geestelijke gezondheidszorg
Een laatste zorgwekkend gegeven is dat de kandidaten die mentaal erg op de proef zullen worden gesteld geen rechstreekse toegang zullen hebben tot psychische bijstand.

Mars One mag dus misschien een mediageniek programma zijn, maar er wordt schijnbaar niet genoeg aandacht geschonken aan de psychologische gevolgen ervan. Bovendien houdt de organisatie ook geen rekening met een gebrek aan moderne geneeskunde, sexuele relaties tussen de kandidaten, het opvoeden van kinderen, ouder worden en de dood. Tenslotte zou een op televisie uitgezonden tragedie op Mars zorgen voor een publiek trauma op Aarde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131014469
09-09-2013

Raman-spectrometer kan mogelijk Marsbacteriën vinden


Illustratie van de Europese ExoMars-rover. (ESA)

De Raman-spectrometer van de geplande Europese ExoMars-rover, die in 2018 gelanceerd moet worden, is in staat om microscopische levensvormen op de rode planeet te detecteren. Die conclusie trekken astrobiologen van de Universiteit van Leicester uit laboratoriumproeven met de spectrometer. Daarbij werden stralingsbestendige (aardse) bacteriën aan steeds hogere doses van straling blootgesteld, zoals die ook aan het Marsoppervlak voorkomen (als gevolg van het ontbreken van een magnetisch veld en een dampkring).

De aanwezigheid van carotenoïdemoleculen in de bacteriën konden gemakkelijk met behulp van de spectrometer worden aangetoond, zelfs bij een stralingsbelasting van 15.000 gray - duizenden malen zo hoog als de stralingshoeveelheid die dodelijk is voor een mens. Bij een nog tien maal zo hoge stralingsdosis was het signaal niet langer meetbaar, doordat de moleculen volledig waren afgebroken.

De laboratoriumproeven worden gezien als een belangrijke voorbereiding op de data-anlyse van de ExoMars-rover. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress 2013 in Londen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131203251
Mars kopen !!!!
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 15 september 2013 @ 18:31:01 #259
28033 Pek
je moet wat
pi_131204857
Doet me denken aan deze geniale kloon _O-

GC / een stuk Jupiter gekocht!!! Wie nog meer?
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131205025
Wat ik me afvraag

Stel je hebt een stuk land gekocht op Mars
En JPL komt er met een rover op en gaat er boren.
Zou je ze kunnen aanklagen voor trespassing :P

Of geld dat alleen op afgebakend land
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 16 september 2013 @ 07:25:35 #261
28033 Pek
je moet wat
pi_131227270
Ik zou tol heffen. Een miljoen per decimeter ofzo :P
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_131269944
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131269964
13-09-2013

Slordige’ Marskrater was ooit een ijsmeer


Artist’s impression van het ontstaan van Aram Chaos. (Faculteit Aardwetenschappen, Universiteit Utrecht)

Aram Chaos, de hobbelige bodem van een oude inslagkrater op Mars, is ontstaan door het smelten en leegstromen van een bedolven ijsmeer. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Utrecht en Bremen na het bestuderen van satellietopnamen van de 280 kilometer grote, vier kilometer diepe krater en het uitvoeren van modelberekeningen.

Chaotische terreinen zijn raadselachtige gebieden die karakteristiek zijn voor Mars. Het mechanisme waardoor ze ontstaan, werd tot nu toe niet goed begrepen.

Volgens de wetenschappers was Aram 3,5 miljard jaar geleden nog een ongerepte inslagkrater die deels was gevuld met bevroren water. Mettertijd raakte dat ijs bedolven onder een twee kilometer dikke laag sediment, die een isolerende werking had. Dat kon echter niet verhinderen dat de inwendige warmte van de planeet ervoor zorgde dat het ijs in de loop van de miljoenen jaren smolt. En daardoor stortte het bovenliggende sediment in.

Bij die catastrofale gebeurtenis moet ongeveer honderdduizend kubieke kilometer vloeibaar water zijn vrijgekomen. Het wegstromende water vormde in een maand tijd een tien kilometer diep en twee kilometer breed dal, en op de bodem van de Aram-krater bleef een chaotisch patroon van rotsblokken achter.

De mogelijkheid bestaat dat er her en der op Mars nog van deze bedolven ijsmeren te vinden zijn, die om wat voor reden dan ook nooit zijn ingestort. Zulke meren zouden een veilige haven kunnen zijn voor primitief leven. (EE)

(allesoversterrnekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 20 september 2013 @ 13:45:29 #264
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_131380124
quote:
Curiosity rover's methane result challenges life theory

The Curiosity rover's failure to detect methane on Mars is a blow to theories that the planet may still host some types of life, say mission scientists.

Telescopes and satellites have reported seeing small but significant volumes of the gas, but the six-wheeled robot can pick up no such trace.

On Earth, 95% of atmospheric methane is produced by microbial organisms.

Researchers have hung on to the hope that the molecule's signature at Mars might also indicate a life presence.

The inability of Curiosity's sophisticated instrumentation to make this detection is likely now to dent this optimism.
🐠 Only dead fish go with the flow.
pi_131405997
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 13:45 schreef Perrin het volgende:

[..]

19-09-2013

Curiosity vindt minder methaan op Mars dan gedacht


Marsjeep Curiosity. © ap.

UPDATE De Amerikaanse robotjeep Curiosity heeft op Mars minder methaan gevonden dan wetenschappers hadden verwacht. Er zijn maar weinig sporen van het gas terug te vinden in de uitgewerkte data, zeggen wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.


© thinkstock.

Wetenschappers waren, op basis van waarnemingen van op Aarde of van satellieten, van hele wolken met methaan uitgegaan. De Curiosity zocht daarop met een speciaal instrument over een langere periode naar het gas.

Levensvorm
Nu blijkt dat er in de atmosfeer van de Rode Planeet zes keer minder methaan voorkomt dan gedacht. Methaan is een gas dat kan wijzen op het bestaan van minieme levensvormen onder het oppervlak. Het ontstaat wanneer bacteriën organische stoffen afbreken. Mensen en dieren stoten het dan ook constant uit. Het gas komt ook vrij bij vulkanen, moerassen en toendragebieden. Op aarde is methaan een van de belangrijkste broeikasgassen.

Toch betekent het ontbreken van het gas niet per se dat er geen leven op Mars is. "Op aarde zijn er veel microbes die geen methaan uitstoten'', verklaarde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Niet teleurgesteld
Satellieten in een baan rond Mars hadden eerder wel sporen van methaan gemeten. Het is niet duidelijk waar dat door kwam. De wetenschappers zeggen niet teleurgesteld te zijn. "Het zou opwindend zijn geweest om methaan te vinden, maar we hebben veel vertrouwen in onze metingen, en het echt belangrijke is de vooruitgang in de uitbreiding van onze kennis'', zei onderzoeksleider Chris Webster.

De Curiosity is de duurste en meest geavanceerde Marsmissie ooit. De robot is zowat een jaar geleden op onze buurplaneet geland om naar sporen van leven te zoeken in de dampkring. De jeep is nu op weg naar de berg Sharp aan de rand van de Gale-krater waar de robot is neergestreken.


De Gale-krater. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131406022
NASA Curiosity Rover Report 22 -- September 19, 2013 .
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131578004
25-09-2013

Curiosity vindt meer bewijs voor vochtig Mars



Marsrover Curiosity heeft opnieuw bewijs gevonden dat er ooit water op Mars stroomde. De rover vond het bewijs tijdens zijn reis naar Mount Sharp, toen hij tijdens een tussenstop zijn robotarm uitstrekte om enkele stenen te bestuderen.

Curiosity is momenteel op weg naar Mount Sharp: een lange reis die meer dan een half jaar in beslag neemt. Natuurlijk maakt de rover die lange reis niet in één keer: NASA heeft vijf tussenstops gepland. De eerste tussenstop maakte de rover begin deze week.

Aderen
En die tussenstop wierp zijn vruchten af. Curiosity bestudeerde enkele gesteenten en dan in het bijzonder de scheuren (ook wel aderen genoemd) in zandsteen. De gesteenten vertelden Curiosity dat zij ooit in een veel vochtigere omgeving vertoefden. “We bestudeerden zandstenen kiezels die door water dat over het Marsoppervlak stroomde, zijn afgezet,” vertelt onderzoeker Dawn Sumner.

Stromend water op Mars
Het is niet voor het eerst dat Curiosity bewijs vindt voor water op Mars. Eerder trof de rover nabij zijn landingsplaats – Yellowknife Bay – al bewijs aan dat er ooit water op Mars stroomde. Dat de rover nu een eindje verderop ook sporen van water vindt, lijkt onbeduidend. Maar dat is het niet. Onderzoekers willen graag op meerdere plekken op Mars zoeken naar sporen van water en vervolgens exact achterhalen wanneer dat water stroomde. “Stroomde het water dat de stenen die we tijdens de eerste tussenstop bestudeerden, afzette rond dezelfde tijd als het water dat we in Yellowknife Bay vonden?” vraagt Sumner zich af. “Als dezelfde vloeistof die de aderen in de gesteenten hier veroorzaakte ook de aderen in de gesteenten van Yellowknife Bay veroorzaakte, zou je verwachten dat de aderen dezelfde samenstelling hebben. We zien echter dat de adertjes anders zijn, dus weten we dat de geschiedenis gecompliceerd is. Deze observaties kunnen we gebruiken om een completer beeld van de geschiedenis van Mars te krijgen.”

Inmiddels is Curiosity – ondanks dat er op het punt van de eerste tussenstop nog genoeg te ontdekken viel – alweer onderweg naar Mount Sharp. “Aan de ene kant willen we Mount Sharp zo snel mogelijk bereiken en aan de andere kant willen we gesteenten die we onderweg tegenkomen, bestuderen,” legt onderzoeker Kenneth Williford. “Ons team, bestaande uit meer dan 450 wetenschappers, heeft besloten dat het bereiken van Mount Sharp prioriteit heeft.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131606405
26-09-2013

Verkenner Curiosity vindt water op Mars


"In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water"
Marsjeep Curiosity. © reuters.

UPDATE In de bodem van de planeet Mars blijkt water te zitten. De verkenner Curiosity heeft daar voor het eerst sporen van gevonden. Dat meldt het gezaghebbende wetenschapsblad Science.

Het water kwam aan het licht toen de Curiosity een schep Marsgrond nam en die in een speciale ruimte van het karretje stopte. Daar werd het verhit tot 835 graden. Er kwamen gassen vrij, waaronder waterdamp.

20 gram water
"We weten nu dat er veel water op Mars moet zijn en dat het makkelijk te bereiken is. Als we mensen sturen, hoeven ze alleen wat grond op te graven. Als ze de bodem dan opwarmen, hebben ze water", aldus hoofdonderzoekster Laurie Leshin. In elke kilo Marsgrond zit ongeveer 20 gram water. Dat is ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in de grond op aarde.

Dat er water voorkomt op Mars komt niet helemaal als een verrassing.
De Curiosity is bewust naar zijn werkplek gestuurd, een krater bij de evenaars van de planeet. Satellieten hadden gemeten dat daar mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Vorig jaar vond de verkenner kiezelsteentjes die lang geleden zouden zijn meegevoerd door het water van een beekje.

Water is een cruciale voorwaarde voor leven. Toch is dat nog niet gevonden op Mars.

Bouwstenen van leven
Wel ontdekte de Curiosity dit jaar dat leven ooit mogelijk is geweest op Mars. In een rots werden namelijk sporen van de elementen zwavel, stikstof, waterstof, zuurstof, fosfor en koolstof gevonden. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Vermoedelijk hadden er in een ver verleden minieme organismen kunnen bestaan op Mars. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laat in het midden of die er ook echt zijn geweest.

De Curiosity is een rijdend scheikundelaboratorium, dat in november 2011 werd gelanceerd en in augustus vorig jaar op Mars landde. De verkenner woelt het oppervlak om, onderzoekt rotsen, meet gassen in de atmosfeer en neemt foto's. Het project heeft ongeveer 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) gekost.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131835079
04-10-2013

Mars-missie NASA gaat toch door ondanks 'shutdown'


© photo news.

De Amerikaanse federale overheid mag dan wel financieel zijn drooggelegd, voor de nakende Mars-missie van de NASA is een uitzondering gemaakt, zo hebben gezaghebbende ruimtevaartwebsites gemeld.

Door de 'shutdown' was op het Kennedy Space Center in Florida ook het meeste voorbereidingswerk voor de volgende Mars-missie tot stilstand gekomen. De Maven-sonde moet echter op 18 november (plaatselijke tijd) vanop Cape Canaveral vertrekken.

De 671 miljoen dollar kostende missie om de bovenste lagen van de atmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen, beschikt over een lanceervenster van twintig dagen, eventueel te verlengen. Maar als de Maven niet op tijd kan vertrekken, wordt het twee jaar wachten en zal de missie duurder zijn dan ze nu al is.

Wel konden de door de NASA voor Maven gecontracteerde firma's hun voorbereidingen verderzetten.

Dringende uitzondering
Hoe dan ook, de NASA heeft nu een dringende uitzondering op de sluitingsregel doorgeduwd waardoor haar ingenieurs donderdag weer aan de slag konden met de sonde. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau had daarbij ook aangevoerd dat de sonde van doorslaggevend belang zal zijn voor communicatie met toekomstige robotjeeps op de Rode Planeet, aldus de krant Florida Today.

Bij raketbouwer Lockheed Martin luidt het dat de voorbereidingen overigens negen dagen voorlagen op schema toen de 'shutdown' intrad.

Overigens bleef de NASA de hele week ook doorgaan met de operaties voor het Internationaal Ruimtestation ISS, het data vergaren met de Hubble Ruimtetelescoop en alles wat nu op Mars rijdt of er rond draait.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131843097
^O^
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_131867490
04-10-2013

Gaatje in voorwiel van Curiosity (maar de rover gaat door!)



Marsrover Curiosity is een echte verkenner die de gebaande paden mijdt. En dan kun je wel eens op een scherp stuk rots stuiten. Waarschijnlijk weet de rover er alles van. Recente foto’s laten namelijk zien dat er een gat in het wiel van de rover zit. Maar wees gerust: er is meer voor nodig om de ambitieuze Curiosity te stoppen!

Het gat is goed te zien op de foto hieronder, gemaakt door een camera aan boord van Curiosity. Waar het gat door veroorzaakt is? Waarschijnlijk een scherp steentje.


Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

Voor wie zich afvraagt of we ons nu zorgen moeten gaan maken over Curiosity: absoluut niet doen! NASA had dergelijke schade helemaal ingecalculeerd en ligt er dus ook niet wakker van – de ruimtevaartorganisatie heeft wel andere dingen aan het hoofd – simpelweg omdat het het functioneren van Curiosity niet aantast.

Nu we ons toch op Curiosity’s onderkant aan het richten zijn, trakteren we u direct op nog een foto vanuit dit bijzondere perspectief. Geeft het geen machtig gevoel, zo’n door mensen gebouwde machine op het oppervlak van Mars, met de Martiaanse heuvels op de achtergrond?


Daar sta je dan..op Mars! Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_131873327
Waar is de ANWB als je ze nodig hebt
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_132422986
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132422998
21-10-2013

Curiosity kiekt zijn eindbestemming: “Mount Sharp, ik kom eraan!”



Marsrover Curiosity is kilometers aan het maken. En het schiet al aardig op: de eindbestemming – Mount Sharp – komt tot grote vreugde van de rover steeds dichterbij.

Dat blijkt ook wel uit een nieuwe foto die de rover middels Twitter met de wereld deelde. Op de foto schittert de voet van de fletse Mount Sharp. “Sta me toe om mezelf opnieuw te introduceren. Ik ben terug op Twitter en nog dichterbij Mars’ Mount Sharp,” meldt de rover.

Met de tekst verwijst Curiosity overduidelijk naar de shutdown die de Amerikaanse overheidsinstellingen – waaronder ook NASA – teisterde. Doordat politici het niet met elkaar eens konden worden, lagen overheidsinstellingen iets meer dan twee weken stil. In het geval van Curiosity betekende dat iets meer dan twee weken radiostilte op de site en het Twitter-kanaal. Maar daar is nu gelukkig een einde aan gekomen. De rover laat weer van zich horen en zal ons de komende tijd ongetwijfeld blijven verrassen met mooie foto’s en opzienbarende ontdekkingen.

De komende tijd staat het maken van kilometers echter centraal. De rover is nog altijd onderweg naar Mount Sharp, een reis die acht kilometer lang is en zeker enkele maanden in beslag gaat nemen. De reis van Curiosity is hier live te volgen.

(scientiasà
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132751663
29-10-2013

ESA laat u meevliegen over Mars


De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft topografische informatie over de oppervlakte van Mars in een nieuw 3D-filmpje gegoten. De video met de titel 'Mars Showcase' laat u op die manier meegenieten van een vlucht over de rode planeet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')