quote:
Op donderdag 3 januari 2013 20:03 schreef Lemans24 het volgende:[..]
1. het vervlakt je smaak: alles smaakt hetzelfde
2. het kan allergieën en andere gezondheidsklachten veroorzaken
3. het is nep
Ik vermijdt die zooi (smaakversterkers) al enige jaren en als ik ze nu -per ongeluk- nog eens binnen krijg, proef ik dat direct. Meestal in een sausje of soep ofzo, die dan meteen niet lekker meer is...
1. Onzin
2. Onzin
3. Onzin
Van nature in:
Gebonden glutamaat (mg/100 g) Vrij glutamaat (mg/100 g)
Melk en melkproducten
Koemelk 819 2
Moedermelk 229 22
Gerijpte kaas (type Parmezaan) 9847 1200
Gevogelteproducten
Eieren 1583 23
Kip 3309 44
Eend 3636 69
Vlees
Rund 2846 33
Varken 2325 23
Vis
Kabeljauw 2101 9
Makreel 2382 36
Zalm 2216 20
Groenten
Erwten 5583 200
Wortelen 218 33
Ui 208 18
Spinazie 289 39
Tomaten 238 140
Groene pepers 120 32
Het hele punt is, je kan het wel toevoegen, net als zout, maar het komt van nature in heeel veel etenswaren voor. Heb hierboven een lijstje gepost, maar het zit in veel meer levensmiddelen, ook in grote hoeveelheden. (Erwten, oude kaas, droge worsten, hammen, zelfgetrokken boullion, (gedroogde) tomaten)
Ik denk dat als je een bijzonder schraal dieet hebt als je de stof wil vermijden, en zoals gezegt er is geen enkele reden voor. Van het zg Chinees restaurant effect is nooit aangetoont dat het veroorzaakt wordt door glutamaat, als het al zou bestaan. Er zijn zat andere oorzaken te bedenken maar iedereen geeft glutamaat de schuld.
Je kan bv denken aan slechte kookwijn, slechte hygiene, teveel (slecht) bier, teveel gegeten. Vast staat dat
1) glutamaten in heel veel levensmiddelen voorkomen van nature
2) Niet heel china barst van de koppijn
3) Er nog nooit objectief is aangetoont dat er een verband is
4) Het hele verhaal begon met een stukje geschreven door iemand die niets onderzocht maar gelijk glutamaat de schuld gaf dat hij koppijn had.
Enne, leg het verschil eens uit tussen glutamaten die van nature voorkomen in levensmiddelen?
het zoveelste topic hierover
goed
Over Glutamaat (MSG) schreef ik eerder:
Het werd voor het eerst geisoleerd in 1908 door Kikunae Ikeda uit Kelp. Dit wordt in Japan al sinds eeuwen gegeten (gedocumenteerd sinds 797)
Het hele verhaal over het Chinees restaurant syndroom begon in 1968 toen Robert Ho Man Kwok een brief schreef aan de New England journal of medicine schreef. HIj merkte hier in op dat ie wel eens hoofdpijn had na het bezoek aan een chinees restaurant.
ZONDER enige wetenschappelijke research kregen smaakversterkers er de schuld van. Zonder enige research nog enige wetenschappelijke reden.
Pas in 1993, let wel, 25 jaar later ! Werd het eerste wetenschappelijke dubbelblinde onderzoek naar smaakversterkers en hoofdpijn gedaan. (Tarasof en Kelly) Ze maakten eerst gehakt van voorgaande onderzoeken, die absoluut onwetenschappelijk bleken, statistiek verkeerd gebruikten.
Op basis van het onderzoek van Tarasof en Kelly die twee populaties in 4 groepen verdeelden (mensen die beweerden gevoelig te zijn voor MSG en mensen die dat niet waren, verdeeld in random groepen waar ze MSG kregen en placebos) trek ik wel conclusies.
De enige persoon die reageerde was iemand die een placebo kreeg.
Er is geen enkel bewijs voor dat MSG hoofdpijn veroorzaakt als ding op zich, het enige verband wat is aangetoont is dan mensen die een tekort hebben aan vitamine B6 hoofdpijn kunnen krijgen indien ze MSG binnen krijgen. (Karl Folkers, uni van Texas)
MSG= Mono Sodium Glutamaat =Ve-Tsin trouwens
Oh en dan nog iets, glutamaat komt van nature voor in veel zaken als oude kaas, gedroogde tomaten, boullion of stoofvlees die een tijd heeft staan pruttelen, ansjovis, doperwtjes, salami, etc etc
Het ontstaat door de afbraak van eiwitten, en geeft de volle rijke smaak die je kent van bv oude kaas, gedroogde tomaten of salami.
Sterker nog, je lichaam maakt het zelf.