
Het 'studie ontwijkende gedrag' van 3 studenten in Enschede wierp in oktober 2010 zijn bijzondere vruchten af in de vorm van de 'synth vs. guitar pop'-band
Try Acrobatics! Deze week pluggen we het nummer 'Replica' van de inmiddels vijftallige band, die momenteel vanuit Amsterdam aan de weg timmert. Try Acrobatics staat voor avonden met een flinke dosis licht ontvlambare en uiterst dansbare, alternatieve popmuziek. "We proberen pakkende songs te schrijven met een ruwe rand."
De clip van het nummer 'Replica' is opgenomen in Volendam waar Try Acrobatics de hele dag in de studio van Arnold Muhren gewerkt heeft. "Arnold is zelf een bekende muzikant uit de jaren ’70, zo speelde hij bijvoorbeeld basgitaar in ‘The Cats’. In zijn studio hebben grote Nederlandse namen hun platen opgenomen. Dit zijn geen artiesten waar we thuis vaak naar luisteren, maar we vonden het wel een erg grote eer om met Arnold en zijn zoon Patrick Muhren samen te werken." De studio is ook het decor in de clip waar de beelden van de band zijn opgenomen. Het nummer is geïnspireerd op het schilderij ‘La Reproduction Interdite’ van René Magritte, naar aanleiding van een competitie opdracht om een kunstwerk uit het Boijmans te kiezen en hier een song over te schrijven. Het schilderij beeld een man uit die naar een afbeelding van zichzelf kijkt waarop hij zichzelf vanaf de achterkant ziet. Dit beeld komt duidelijk terug in de videoclip, waarin het eigenwijze spiegelbeeld van zanger Berend steeds terug te zien is.
Try Acrobatics zou in de nabije toekomst graag nog een volledig debuutalbum uit willen brengen met 10 of 11 tracks, om daarmee vervolgens door heel Nederland, of Europa te touren. "De grootste uitdaging is altijd weer om met met een goede nieuwe popsong te komen, waar iedereen blij mee is." Volgens de band duurt het soms wel eens even voor zij de neuzen allemaal dezelfde kant op hebben staan, maar lukt dit uiteindelijk altijd wel. Dit blijkt in het nummer 'Replica' maar weer eens het geval, al is het voor de bandleden soms even verwarrend wanneer zij in de spiegel kijken. Bekijk hier de clip, en het onderstaande interview dat we met de band uit Amsterdam hadden.
Hoe is Try Acrobatics ontstaan?"We zijn met de band begonnen in onze voormalige woonplaats Enschede. Daar studeerden we met z’n allen. Berend (zanger), Vincent (gitarist) en Willem-Jan (drummer) maakten in die tijd al muziek samen. Na de verhuizing naar Amsterdam werd het tijd om de zaken serieuzer aan te pakken en kwamen Maarten (toetsenist) en Ben (bassist) er ook bij. We schreven ons in voor een bandjeswedstrijd, georganiseerd door MuzyQ, het muzikantencentrum in Amsterdam en wonnen deze direct! Try Acrobatics is sindsdien compleet en maakte een vliegende start."
Wat weet nog niemand over jullie?"Bijna niemand weet dat we eerst een andere bandnaam hadden en ook een tijdje hebben opgetreden onder de naam 'Black Boys On Mopeds'. Dit is de naam van het lettertype van het logo van onze vorige band, waarin we speelden tijdens onze studie. Tevens is dit een (vrij slecht) nummer van Sinead O’Conno."
Hoe zijn jullie op de bandnaam gekomen?We vinden het leuk om halsbrekende toeren uit te halen, hoewel geen van ons ooit op acrobatiek heeft gezeten. Maar het is altijd leuk om iets nieuws te proberen, dus het is een soort aansporing. Waarom probeer je Try Acrobatics bijvoorbeeld niet even uit? We wilden ook graag een bandnaam waarin de naam de muziekstijl enigszins weergeeft. Try Acrobatics staat voor een flinke dosis stuiterende en elastische ‘synth. vs. guitar pop’. De dansbaarheid van de muziek vind je terug in onze bandnaam."
Hoe is jullie muziek het beste te omschrijven?"We omschrijven onze muziek meestal als ‘synth vs. guitar pop’. Je zou ook kunnen zeggen, dansbare, alternatieve popmuziek met her en der wat synth invloeden uit de jaren ‘80."
Waarin onderscheidt Try Acrobatics zich van andere bands?"Zoveel mensen, zoveel muzieksmaken, en even zoveel bands. Met Try Acrobatics proberen wij muziek te maken die niet pretentieus is, melodieus, opzwepend en met hier en daar een oorwurmpje die je lastig uit je hoofd krijgt."
Vertel eens over één van jullie hoogtepunten?"In het voorjaar van 2011 werden we binnen 4 maanden na de oprichting van de band geselecteerd voor de grootste en meest bekende muziekwedstrijd van ons land: De Grote Prijs van Nederland. We schopten het tot in de halve finales met daarbij optredens in prachtige zalen. Ook hebben we onlangs ‘Art Rocks’ gewonnen. Dit is de muziekcompetitie van het Museum Boijmans van Beuningen. Ook dit was een co-productie van de Grote Prijs van Nederland. De opdracht was om op basis van 1 van de kunstwerken uit het Boijmans een song te schrijven en deze in te zenden. Van de 193 inzendingen waren wij de uiteindelijk winnaar met onze nieuwe single ‘Replica’!"
Wie zijn jullie inspiratiebronnen?"We zijn zelf gek op goede alternatieve popmuziek. Bands als Phoenix, Das Pop, Hot Hot Heat, Friendly Fires en zelfs een vleugje Calvin Harris zou je absoluut tot onze inspiratiebronnen kunnen rekenen."
Wat is jullie favoriete gespreksonderwerp?"Vrouwen, concerten, schoonouders, muziekapparatuur, muziekinstrumenten, FC Twente en soms hebben we het wel eens over het wel en wee van de wereld. Dit laatste is overigens niet vaak het geval."
Naar welke artiesten luisteren jullie zelf?"We luisteren uiteraard naar onze inspiratiebronnen zoals Phoenix, Das Pop, Hot Hot Heat, Friendly Fires en Calvin Harris. Maar verder ook naar uiteenlopende bands als: Soulwax, Balthazar, Weezer, Death Cab For Cutie, Hot Chip, The Rolling Stones, The Fountains Of Wayne, Vampire Weekend, MGMT, Bloc Party, The Strokes, Justice, Yeasayer, We Are Scientists, The Virgins, Polock, The Thrills, Foster The People, Bombay Bicycle Club, The Maccabees, Chromeo en Bye Bye Bicycle. Alles wat het predikaat 'goede, pakkende alternatieve pop' verdient, zeg maar."
Hoe schrijven jullie nummers?"Berend en Willem-Jan komen elke dinsdagavond bij elkaar om te werken aan ‘nieuwe schetsen’, zoals wij dat noemen. Vaak komen zij dan met een ruw skelet voor een nieuw nummer op de proppen. Elke woensdag repeteren we vervolgens met de volledige band en werken we dit ruwe materiaal verder uit. Berend zingt de nummers eerst in met zijn kenmerkende ‘brabbel Engels’. Dit is een soort fantasie 'nep Engels' wat er al improviserend uitkomt. Vervolgens schrijft Willem-Jan een echte tekst, gebaseerd op de ritmiek, melodie en de lettergrepen van Berend’s 'import Engels'."
Welk nummer van een andere artiest hadden jullie willen schrijven?"We zijn zelf de laatste tijd erg fan van de debuutplaat van ‘Polock’. Op deze cd staat een nummer dat ‘High On Life’ heet. Dit had ook een Try Acrobatics nummer kunnen zijn; melodisch, ritmisch, dansbaar, opzwepend met een enorm goede positieve feel. We hadden gewild dat we het geschreven hadden!"
Waar gaan de teksten van Try Acrobatics over?"De teksten worden allemaal door drummer Willem-Jan geschreven. Zijn teksten gaan over grote en kleine gebeurtenissen en bevatten vaak een verhaaltje. Zo gaat ons nummer ‘Annual Checkup’, afkomstig van ons debuutalbum, bijvoorbeeld over de ex-vriendin van Berend die nog steeds zijn tandarts is. Berend vertelde aan Willem-Jan eens een keer het verhaal dat hij jaren na hun relatiebreuk nog steeds 1 a 2 keer per jaar naar haar toe ging voor z’n gebitscontrole, terwijl hij hoopte dat ze nog geen nieuwe vriend zou hebben. Willem-Jan vond dat een prachtig uitgangspunt voor een tekst. Stel je voor; je ex, die sowieso al op de meest uiteenlopende manieren in staat is om je pijn te doen, ook nog eens je tandarts blijkt te zijn. Ouch, pijnlijke materie!"
Wat is de grootste blunder die jullie hebben gemaakt tijdens een optreden?"De grootste blunders worden meestal gemaakt wanneer de techniek ons in de steek laat. Zo hadden we laatst een akoestisch optreden waarbij vanuit een iPhone een versterkte beat meeliep. Toen de telefoon spontaan bezweek hebben we een kleine minuut geprobeerd het apparaat weer aan de praat te krijgen. Toen dat niet lukte hebben we het publiek uit wanhoop gevraagd het ritme te klappen wat uiteindelijk heel goed bleek te werken. Iedereen vond het tof. Zo werd het van een gênante vertoning een prima staaltje publieksinteractie."
Wat is jullie eerste muziekherinnering?"De eerste muziekherinneringen gaan terug naar de zogeheten ‘A.M.V. lessen’, ook wel bekend als Algemene Muzikale Vorming. Als 7 jarig kind, eens per week, 2 uur lang op een kleine xylofoon meppen of door merg en been toeteren op een blokfluit."
Wat zouden jullie doen als je geen muzikant was geweest?"Veel depressief thuis zitten waarschijnlijk. Maar naast ons muzikantenleven hebben we alle vijf een fulltime baan. Als de muziek niet zoveel van onze aandacht zou opslokken zouden we waarschijnlijk saaie workaholics zijn geworden."
Met welke artiest/band zouden jullie nog wel eens samen willen werken en wat voor nummer zou dat worden?"We zouden heel graag samen willen werken met de Belgische band ‘Das Pop’. We zijn zelf al jaren fan van deze band en we zouden het geweldig vinden om een vette dansplaat met hun te maken! Das Pop maakt hele gave aanstekelijke muziek, die toch alternatief genoeg is om bijvoorbeeld, zowel het jongere 3FM, als het serieuzere 3voor12 publiek aan te spreken. Dat vinden we een mooie combi."
Welke andere Next Best Band band zouden jullie graag nog even uit willen lichten en waarom?"Dan kiezen we voor onze vrienden van
Sideditch. Deze jongens komen net als wij oorspronkelijk ook uit Twente en hebben onlangs een toffe EP uitgebracht, genaamd ‘What A Waste’. Ze maken muziek die geïnspireerd is op bands als The National, Death Cab For Cutie en het oude werk van Coldplay. De moeite waard om even te checken!"
Kunnen jullie nog wat leuke videofacts vertellen over de clip?"De videoclip bij onze nieuwe single ‘Replica’ is gemaakt door Niels Bourgonje. Berend, onze zanger, moest hiervoor in de eerste scene in zijn boxershort door een hotelkamer lopen waar hij eerst een beetje tegenop zag. Toen hij zich echter eenmaal had uitgekleed kreeg hij de smaak te pakken en stelde hij zelfs voor om in z’n blootje te gaan douchen. De videomakers leek dit echter niet zo’n goed plan en Berend werd geadviseerd z’n onderbroek aan te houden."