narrow band kan je prima gebruiken . het is niet helemaal een compleet digitale ofzo die echt maar 2 waards aan kan geven.t.
onder de 0,2 volt, en boven de 0,9 volt ofzo gaat die wel weer redelijk "langzaam". hij wordt dan wel snel helemaal niet meer precies. wil je met een nrrow band een atf ratio van bijv 17:1 voor stationair dan is dat bijna hetzelfde voltage als een atfratio als 16:1. wil je atf-ratios controleren in de iets meer "normale "gebieden, dan voldoet een narrow band wel.
welke voltage bij welke atf ratio hoort, kan je zo aflezen in een grafiekje of tabel(even googlen).
de 0,5 volt gaat die wel HEEL snel voorbij zal je zien, en hem daar precies op krijgen en houden is niet te doen. zelfs een injectie krijgt dat niet voor elkaar(vandaar dat oscilleren)
bij jou zal die eerder op bijv 1 volt staan. zet je hem nog ietsjes rijker wordt die 1,1 ; 1,2 volt etc.
draai je hem armer zal die naar onder de 1 volt ineens heel snel naar beneden schieten.
andersom boven de 0,2 volt ofzo ook.
quote:
Toch zou ik zeggen dat als je zo'n ding aan een multimeter koppelt, in de uitlaat hangt en heel langzaam aan de CO schroef draait je ergens wel langs het optimum komt zodat zelfs zo'n narrow band sensor nauwkeurig genoeg is.
hoog ohmige spanningsmeter is goed genoeg(meer dan 1 Mohm ofzo), op precies 0,5 volt en hem daarop houden kan je niet lukken.
als je het oke vind om hem vlakbij 0,3 of 0,8 volt te zetten, dan lukt dat je denk ik nog we. klinkt ver van elkaar af maar qua atf ratio zijn die 2 heel erg dicht bij elkaar.l.
quote:
Ergens anders las ik weer dat de lambda waarde continu heel snel heen en weer springt waardoor een multimeter het niet bij zou houden.
plaatje van dat oscileren komt omdat daar de computer als doel 0.45 volt heeft.
dan gaat die boven de 0,45 heel langzaam steeds minder benzine inspuiten. dan duurt het even voordat uitlaatgassen daar zijn, en o2 sensor reageert. 02 sensor kan ook amper stroom maken, dus duurt ook even voordat inangscapaciteit van de spanningsmter is volgeladen dan komt die onder de 0,45 volt en schiet nog wat door(ookal verandert de injectiecomputer het mengsel maar heel traag)
dan gaat die weer heel langzaam steeds meer inspuiten. etcetc. hij kan de inpspuiting niet krijgen dat die het stil krijgt op 0,5 volt omdat er dan een nog veel snellere feedback nodig zou zijn.
zoek ook eens op google naar megasquirt documentation . kijk naar de afr tabellen die in voorbeelden worden gebruikt, en closed loop. etcetc.
als in de auto gas wordt gegeven blijft hij ook weleens wat langer hangen op hoog, of juist langer op laag.. het oscilleren is niet echt te voorkomen op dat gevoelige gebied van de narrow band sensor als het atf ratio dicht bij de 0,45 volt lig, en wordt bijgeregeld.
quote:
Na wat googlen bleek dat de CO als het goed is ongeveer gelijk loopt met de brandstof/luchtverhouding
is dat niet alleen bij auto's met een nog werkende katalysator? volgensmij kunnen auto's zonder katalysator een prima o2 niveau hebben en toch heel veel co en nox uitstoten .
co en nox zou kunnen komen van compressieverschil en olieverbruik bijvoorbeeld. stel de 1ne cilinder loopt te arm, en de andere staat qua benzine te arm maar verbrandt te rijk omdat die olie staat te verbranden. dan komt er in de uitlaat co en nox bij elkaar. met katalysator zou er dan alsnog "bijna" niets overblijfen als er evenveel 2co als o2 over is om 2co2 te maken. bij jouw auto(zonder katalystator?) niet en kan alles naar buiten komen terwijl de o2 waarde normaal is.
de co kan je opzich wel proberen minder te forceren door hem armer te zetten, of zelfs veel te arm maar dan wordt nox weer hoger en dat is ook niet goed voor de gezondheid. alleen even voor de apk co laag proberen te forceren mocht die te hoog staan

, want waarom boeit de co uitstoot jou?
daarna kan je beter gewoon een auto hebben die niet veels te arm staat. beter gewoon zuinig/comfortabel/normaal rijden. TE arm gebruikt ook weer meer benzine(itt tot wat je zou denken), en is eerder schadelijk voor de motor dan te rijk.
wil je het doen als projectje. dan kan je beter een onverwarmde lambdasensor nemen en die in het uitlaatspruitstuk plaatsen(Gat boren en tappen. m18 1,5 denk ik)
m18 1,5 moer op het gat lassen kan ook.
de verwarmde lambdasensoren lijken me nogal moeilijk aan te sluiten.
als het je alleen gaat om het zelf afstellen, kan je beter gewoon de auto afstellen zoals in het boekje staat beschreven. En anders gasklep vast zetten, en dan een co schroef verdraaien tot die zo snel mogelijk loopt.
dan is op dat moment de luchtbrandstofverhouding bij die luchtstroom door de carb 12-13ergens staat tot 1 (het maxhp atf ratio). kan je helemaal doen zonder hulpmiddelen.
voor gortere luchtstromen door carb zul je de motor gan opblazen, dus dan moet je de weg op om 1:12-13 te vinden , en sprintjes gaan trekken met een stopwatch om te meten wanneer die het snelst accelereert.
wil je zoveel mogelijk maxvermogen uit de motor kunnen halen (bij volgas) dan moet het mengsel bij volgas 1:12-13 zijn
wil je zo min moelijk schadelijke uitstoot hebben moet het mengsel 1:14 zijn.
wil je zo min mogelijk benzineverbruik, moet het mengsel bij steeds minder gas steeds armer staan.
de verbranding is dan niet optimaal, MAAR de motor kan lichter ronddraaien omdat er minder vaacuumdruk is omdat de gasklep dan weer ietsjes meer kan openstaan(iets meer lucht). vacuumdruk is dan iets minder waardoor daar minder verlies si.
het totaal benzineverbruik van de motor is dan minder."
je ziet dat terug in voorbeelden van de afr tabellen. google op googleafbeelding naar "afr table".
zijn erg veel verschillende afr tabellen te vinden, sommige staan best wel arm voor weinig gas. ik denk dat dat degeen zijn zonder kat.
hoe fabrikanten van auto het doen(wat vor doeltabel afr er is), daar zit per merk copyright op.fabrikanten van autos laten vaak eigenlijk de motor iets te rijk lopen(voor het benzineverbruik) met weinig gas, om de katalysator goed te laten werken om aan schadelijke stoffen eisen te voldoen. die gaan dus met een narrow-band sensor eigenlijk al te vroeg in closed loop als uitstoot je niet zou boeien alleen benzineverbruik.
de "mythe?" dat een katalysator brandstof kost klopt indirect dus eigenlijk.
[ Bericht 3% gewijzigd door SergeantFluffy op 02-10-2012 20:51:35 ]