FOK!forum / Culinesse à gogo / Sorbetijs wordt niet hard
MoreMarkdinsdag 25 september 2012 @ 21:56
Hoi!

Ik heb eergisteren en vandaag geprobeerd appel sorbetijs te maken, maar het lukt me maar niet om het stevig te krijgen. Nu geef ik zaterdag een feestje en dan heb ik het echt nodig... Dus alle tips zijn welkom!

Mijn eerste recept was 300ml suikerstroop (200gram suiker en 200 ml water inkoken), sap van 1 citroen, 100ml water en 5 appels en wat kaneel. Na een uurtje gedraaid te hebben in een Philips ijsmachine met koelelement was het niet meer dan erg koude appelmoes.

Mijn tweede probeersel bestond uit 300ml suikerstroop (200gram suiker, 200ml water), het sap van 2 limoenen, 6 appels en 4 muntblaadjes. Dit heeft een drie kwartier gedraaid en was nog steeds een dikke drab.

Hoe krijg ik het nu wel stevig?

Moet ik:

- Minder suikerstroop gebruiken? Of de verhoudingen hiervan veranderen? Of juist alleen pure suiker?
- Alle ingrediënten eerst een tijdje in de koelkast zetten nadat ik het tot puree heb gemaakt met de blender en pas daarna in de ijsmachine?
- Minder in één keer proberen te maken? De ijsmachine zit nu misschien half vol..
- Of moet ik het misschien toch langer laten draaien?

Iemand enig tips of ideeën?

Thx alvast!
SiIkdinsdag 25 september 2012 @ 22:08
In de vriezer stoppen?
vosssdinsdag 25 september 2012 @ 22:10
Ik heb geen kut verstand van ijs maken, maar waarom dacht je precies dat het de tweede keer wél goed zou komen terwijl het enige verschil 2 limoenen ipv 1 citroen, 4 muntblaadjes ipv wat kaneel en 1 appel was?

Kun je dat beargumenteren? :@
mailydinsdag 25 september 2012 @ 22:15
Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic - #26

staat hier iets voor je bij?
MoreMarkdinsdag 25 september 2012 @ 22:15
2de keer heb ik geen 100ml water toegevoegd aan het gerecht ;-) Eerste probeersel was gebaseerd op een recept uit het receptenboekje dat bij de ijsmachine zat. Tweede was een recept van internet, maar daar voegden ze zelfs nog whisky toe, wat ik zelf heb weggelaten.
Patje1987dinsdag 25 september 2012 @ 22:16
Na de ijsmachine moet het nog de vriezer in.
vosssdinsdag 25 september 2012 @ 22:16
quote:
Eerste probeersel was gebaseerd op een recept uit het receptenboekje dat bij de ijsmachine zat.
Terug naar de winkel brengen. Dat ding functioneert dus duidelijk niet.

En voor zaterdag koop je maar gewoon een bak Hertog ijs. Heel lekker :)
Patje1987dinsdag 25 september 2012 @ 22:18
De ijsmachine zorgt er dus voor dat er geen ijskristallen ontstaan. Daarna moet je het gewoon nog minimaal 2 tot 4 uur laten vriezen. probeer dit maar eens je kunt voor zaterdag makkelijk nog ijs maken ;)
#ANONIEMdinsdag 25 september 2012 @ 22:18
Het is lastig als je niet weet hoeveel appelpulp (volume) je gebruikt, maar mijn eerste ingeving is om minder suikerstroop te gebruiken. En inderdaad mag de boel na het draaien nog wel de vriezer in, maar het moet toch al wel een bepaalde dikte/stevigheid hebben.

[ Bericht 15% gewijzigd door #ANONIEM op 25-09-2012 22:21:06 ]
MoreMarkdinsdag 25 september 2012 @ 22:32
Ah! Ik ging er eigenlijk vanuit dat het ijs meteen goed zou zijn als het uit de ijsmachine kwam. Heb inmiddels het tweede probeersel in de vriezer liggen, dus maar even kijken hoe het er straks uit ziet! Thanks iig allemaal voor het meedenken!
FigureBirdStarsdinsdag 25 september 2012 @ 22:54
In principe zou je als alles goed gaat het ook meteen uit de ijsmachine moeten kunnen eten. Heb je het koelelement van je ijsmachine minimaal 24 uur in de vriezer gehad en je sorbet mengsel lang genoeg in de koelkast gehad voordat je het in de ijsmachine deed?
RobinOokdinsdag 25 september 2012 @ 23:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 21:56 schreef MoreMark het volgende:
- Alle ingrediënten eerst een tijdje in de koelkast zetten nadat ik het tot puree heb gemaakt met de blender en pas daarna in de ijsmachine?
Absoluut. :Y

Of met bak en al in een andere bak met ijsklonten zetten om snel af te laten koelen. Maar hoe kouder het mengsel voor het de machine in gaat hoe beter.
Jellereppewoensdag 26 september 2012 @ 01:00
quote:
7s.gif Op dinsdag 25 september 2012 22:16 schreef Patje1987 het volgende:
Na de ijsmachine moet het nog de vriezer in.
_O-
SiIkwoensdag 26 september 2012 @ 10:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 22:54 schreef FigureBirdStars het volgende:
In principe zou je als alles goed gaat het ook meteen uit de ijsmachine moeten kunnen eten. Heb je het koelelement van je ijsmachine minimaal 24 uur in de vriezer gehad en je sorbet mengsel lang genoeg in de koelkast gehad voordat je het in de ijsmachine deed?
De ijsmachine roert het, dus als het er uit komt is het sowieso nog vloeibaar. Je kan het wel eten dan, maar het zal nooit de structuur van ijs hebben.
FigureBirdStarswoensdag 26 september 2012 @ 12:03
quote:
7s.gif Op woensdag 26 september 2012 10:42 schreef SiIk het volgende:

[..]

De ijsmachine roert het, dus als het er uit komt is het sowieso nog vloeibaar. Je kan het wel eten dan, maar het zal nooit de structuur van ijs hebben.
Dan doe je toch iets niet goed, of je hebt een waardeloze ijsmachine.

[ Bericht 0% gewijzigd door FigureBirdStars op 26-09-2012 13:16:12 ]
Pietverdrietwoensdag 26 september 2012 @ 13:13
Hoe lang had je de koelaccu in de vriezer en hoe koud staat die?
Pietverdrietwoensdag 26 september 2012 @ 13:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 september 2012 23:01 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Absoluut. :Y

Of met bak en al in een andere bak met ijsklonten zetten om snel af te laten koelen. Maar hoe kouder het mengsel voor het de machine in gaat hoe beter.
Absoluut. :Y
SiIkwoensdag 26 september 2012 @ 15:37
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 12:03 schreef FigureBirdStars het volgende:

[..]

Dan doe je toch iets niet goed, of je hebt een waardeloze ijsmachine.
Hoe wil je hard ijs roeren dan? Of laat jouw ijs de mixer vanzelf vastlopen omdat de boel bevriest? Dat lijkt me ook niet goed.
FigureBirdStarswoensdag 26 september 2012 @ 16:03
quote:
7s.gif Op woensdag 26 september 2012 15:37 schreef SiIk het volgende:

[..]

Hoe wil je hard ijs roeren dan? Of laat jouw ijs de mixer vanzelf vastlopen omdat de boel bevriest? Dat lijkt me ook niet goed.
Sowieso hoort ijs niet keihard te zijn, maar ik laat het wel net zolang in de machine tot het helemaal stijf is.
Zoals in dit filmpje op 5 minuten: