abonnement Unibet Coolblue
pi_121924414
22-01-2013

"Vaticaan heeft voor 680 miljoen euro aan onroerend goed via Mussolini"


Mussolini en Hitler anno 1938. © ap.

Het Vaticaan heeft belastingparadijzen gebruikt om een internationale vastgoedportefeuille ter waarde van meer dan 680 miljoen euro te beheren waarvan de oorsprong bij de Italiaanse dictator Benito Mussolini te zoeken is. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Alles baadt in een sfeer van geheimhouding, want het dagblad kreeg nergens bevestiging van haar opzoekingswerk of antwoorden op vragen aan de vermoedelijke betrokkenen.

Het zal de argeloze voorbijganger wellicht niet opvallen, maar sommige gebouwencomplexen in Londen, Parijs en Zwitserland zijn geheime commerciële eigendommen van de Heilige Stoel. De portefeuille is over de jaren heen opgebouwd, dankzij meer dan (omgerekend) zowat 60 miljoen euro die Mussolini het Vaticaan gaf in ruil voor de erkenning van het fascistisch regime in Italië in 1929, aldus The Guardian.

Oorlogsarchieven
De krant achterhaalde dat vastgoed van het Vaticaan in Engeland was gekocht via het bedrijf British Grolux Investments. Diens portefeuille kwam tot stand via een reorganisatie in 1999 van twee voorafgaande bedrijven, British Grolux Ltd en Cheylesmore Estates. De uiteindelijke controle berustte bij het Zwitserse bedrijf Profima SA, die volgens Britse oorlogsarchieven de eigen holding van het Vaticaan was en die in de oorlogsjaren beticht was van "betrokkenheid bij activiteiten die ingaan tegen de belangen van de Geallieerden." Daarbij viel ook de naam van Bernardino Nogara, de bankier van de paus.

Belastingsparadijs
Zo stichtte hij in 1929 ook in een andere belastingparadijs, Luxemburg, het offshorebedrijf Groupement Financier Luxembourgeois (Grolux), waarin in 1930 British Grolux werd geïncorporeerd. De huidige en van Mussolini afkomstige investeringsportefeuille van het Vaticaan staat nu onder de controle van de handelsbankier van de paus, Paolo Menninni, aldus nog steeds The Guardian. Die is hoofd van een special entiteit die nu een portefeuille van meer dan 680 miljoen euro beheert.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121973375
23-01-2013

Skelet Richard III doet gemoederen oplaaien



Archeologen hebben tijdens onderzoek in het Engelse Leicester een skelet opgegraven dat vermoedelijk toebehoorde aan Richard III, een verloren gewaande Engelse koning uit de 15e eeuw. De vondst zorgt voor controverse onder liefhebbers van de Engelse vorst in zowel Engeland als Amerika.

Tijdens graafwerkzaamheden bij een parkeerplaats in het Engelse Leicester werd het middeleeuwse skelet opgegraven. Archeologen zochten daar naar de restanten van een middeleeuwse kerk, die overigens ook gevonden zijn. Na een maand zoeken kwam het gehavende skelet naar boven.

Jarenlang was het een mysterie waar het lichaam van Richard III precies begraven zou zijn. De verwondingen aan de schedel en de pijlpunt die in de wervelkolom aangetroffen werden, komen overeen met de doodsoorzaak van Richard III. Hij regeerde van 1483 tot 1485 in Engeland en was betrokken bij de zogenaamde Rozenoorlogen. Dit was een strijd tussen twee Engelse adellijke huizen: Het Huis Lancaster en die van York. In de beslissende slag bij Bosworth Field is Richard III uiteindelijk om het leven gekomen. Hij werd in latere tijden erg bekend door het toneelstuk Richard III dat Shakespeare over zijn leven maakte.

Door de vondst van zijn lichaam laaien de gemoederen onder de enthousiastelingen van Richard III, de zogenaamde Richardians, hoog op. Aan de ene kant staan de leden van de U.K.’s Richard III Society, die vinden dat zijn lichaam in Leicester moet blijven en daar herbegraven moet worden. Aan de andere kant vinden twee andere groepen, The Society of Friends of Richard III uit York en de Amerikaanse Richard III Foundation dat de beenderen naar York verplaatst moeten worden, omdat Richard gek geweest zou zijn op die stad.

(isgeschiedenis.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121979102
De strekking van dat stukje komt me erg bekend voor...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 24 januari 2013 @ 19:55:24 #129
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_121998899
Oud-generaal Van Uhm spreekt op 4 mei op Dam

AMSTERDAM - De vroegere commandant der strijdkrachten Peter van Uhm houdt op 4 mei een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag aangekondigd.

Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties. Een dag nadat hij in april 2008 het bevel over de strijdkrachten had overgenomen, sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan. „Ik vind het bijzonder dat ik op 4 mei op de Dam mag spreken. Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor”, reageerde de generaal buiten dienst.

Journalist Pauline Broekema, verslaggever van het NOS Journaal, zal een voordracht houden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk die voorafgaat aan de herdenking bij het Nationaal Monument. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over de Joodse gemeenschap voor de oorlog. Ze vertelt het verhaal aan de hand van een Jood uit het Groningse dorp Warffum die werd gedeporteerd en in 1942 werd vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz.

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin houdt een dag later, op Bevrijdingsdag, de 5 meilezing in de Domkerk in Utrecht. „4 mei staat voor de slachtoffers van oorlog, bezetting en vervolging, 5 mei voor de wederopbouw van de rechtsstaat”, verklaart hij. Hirsch Ballin is nu hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een klassiek concert voor Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het concert wordt dit jaar verzorgd door de Marinierskapel onder leiding van dirigent Harmen Cnossen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ekt_op_de_Dam__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 24 januari 2013 @ 19:59:03 #130
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_121999147
Voordracht Van Nellefabriek als werelderfgoed

DEN HAAG - Nederland zal de Van Nellefabriek in Rotterdam maandag in Parijs voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Het nominatiedossier is gereed, maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed donderdag bekend. De cultuurorganisatie van de VN besluit in de zomer van 2014 of het gebouw een plek krijgt op de lijst van werelderfgoederen.



Het industriële monument was eerder door de Nederlandse regering geselecteerd voor een plaats op de lijst. De Van Nellefabriek is volgens de rijksdienst „architectonisch bijzonder en technologisch zeer hoogstaand”.

De fabriek werd in 1923 gebouwd voor tabaksproducent Van Nelle en was in die tijd een vooruitstrevend gebouw, met douches voor werknemers en veel licht, lucht en ruimte. Tot in de jaren 90 was de fabriek in gebruik. Daarna werd het gebouw gerenoveerd en bood het plaats aan mensen met creatieve beroepen. Het gaat sindsdien door het leven als 'De Van Nelle Ontwerpfabriek'.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur): „De Van Nelle Ontwerpfabriek laat zien hoe je monumenten kunt bewaren door ze letterlijk en figuurlijk levend te houden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft hier in alle opzichten voort.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)erelderfgoed___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 24 januari 2013 @ 19:59:54 #131
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_121999187
quote:
0s.gif Op donderdag 24 januari 2013 19:59 schreef Cobra4 het volgende:
Voordracht Van Nellefabriek als werelderfgoed

Bizar dat een bijna 100 jaar oud gebouw er nog steeds modern uitziet.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_122014089
quote:
'Je hoefde geen nazi te zijn om te moorden'
Schrijvers Neitzel en Welzer in gesprek met Grunberg

24-jan-2013 Fleur de Weerd

Wehrmachtsoldaten waren geen moordmachines omdat ze fanatieke nationaal-socialisten waren. Ze vochten omdat het van hen verwacht werd en omdat geweld in de menselijke aard zit. Dat concluderen historicus Sönke Neitzel en socioloog Harald Welzer in hun boek ‘Soldaten’, waarin ze afgeluisterde gesprekken van Duitse krijgsgevangenen analyseerden. Gisteren spraken ze er met schrijver Arnon Grunberg over in Amsterdam.

Sönke Neitzel beleefde tien jaar geleden de droom van iedere historicus. In een boek over Duitse onderzeeërs in de Tweede Wereldoorlog, ‘Black May’, vond hij een verwijzing naar een verslag van een door de Britten afgeluisterd gesprek tussen twee Duitse krijgsgevan
http://www.duitslandweb.n(...)-massaslachting.html
pi_122061325
25-01-2013

Wetenschap geeft Egyptische mummie een gezicht en kapsel



Hoe zagen de Egyptische mannen en vrouwen die als mummies goed verpakt in hun graven liggen, er bij leven uit? Wetenschappers geven drie mummies een gezicht en kapsel en laten zien hoe zij er op het moment dat ze gemummificeerd werden, waarschijnlijk uitzagen.

De onderzoekers maakten voor hun bijzondere reconstructies onder meer gebruik van CT-scans. Op basis van die scans werden weer 3D-beelden van de schedel gemaakt. En die schedel werd bekleed met huid.

Gezichten
De resultaten zijn verbluffend. We worden niet langer aangestaard door gemummificeerde hoofden of maskers die die hoofden bedekken, maar door levensechte ogen. De mummies – die 2000 jaar geleden ter ruste werden gelegd – hebben een gezicht gekregen.


Het kapsel van de vrouw. Foto: Victoria Lywood.

Kapsel
Maar het gaat verder dan dat. De onderzoekers reconstrueerden ook de kapsels van de drie mummies. Het kapsel van een vrouw – ze was waarschijnlijk ongeveer 20 jaar oud – springt het meest in het oog. Het is zorgvuldig gekamd en gevlochten en vervolgens prachtig opgestoken. CT-scans legden het kapsel bloot en de wetenschappers maakten het vervolgens met behulp van een pruik na.

Mannen
Naast de twintigjarige vrouw werd ook het gezicht van een jonge man gereconstrueerd. Net als het gezicht en kapsel van een witharige oudere. Foto’s van deze mummies vindt u hier.

CT-scans zijn niet alleen heel nuttig voor het maken van dergelijke reconstructies. Een analyse van de scans kan ons ook meer vertellen over de status van de overledenen en de ziektes waar ze wellicht aan leden. En dat geeft ons weer een beter beeld van hoe deze mensen leefden en stierven. Dat de mummies nu ook een gezicht krijgen, is een mooie extra. Het herinnert ons eraan dat deze onderzoeksobjecten ooit ook echte mensen, van vlees en bloed, waren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122201781
28-01-2013

Beste manier om door Rembrandt verstopt portret bloot te leggen, ontdekt



Wetenschappers hebben ontdekt wat de beste manier is om het onbekende portret dat onder Rembrandts ‘Oude man in militair uniform’ verborgen zit, bloot te leggen. Nu kan dan eindelijk duidelijk worden wat er onder de militair verstopt zit.

Uit eerder onderzoek naar ‘Oude man in militair uniform’ was gebleken dat zich onder het portret een onbekend portret bevindt. Wie er te zien is en of dat portret ook van de hand van Rembrandt is, weten we niet. Voor we de vragen die dit portret nu nog omringen, kunnen beantwoorden, zullen we eerst de beste manier moeten vinden om het onderliggende portret bloot te leggen. En dat is precies wat een internationaal team van onderzoekers nu gedaan heeft.

Kopie
Het onderzoek – dat verschenen is in het blad Journal of Analytical Atom Spectrometry – kent heel wat verschillende stappen. Zo werd er eerst een kopie van het originele schilderij gemaakt. Een stagiaire van het Getty Museum – waar het schilderij te zien is – tekende eerst met een beetje fantasie het onderliggende portret en schilderde daar vervolgens ‘Oude man in militair uniform’ overheen. De replica werd daarna aan een onderzoek onderworpen in mobiele scanners en deeltjesversnellers in Amerika en Europa.

Laagjes verf Waarom is het in het verleden zo lastig gebleken om te achterhalen wat zich onder portretten van Rembrandt bevindt, terwijl schilderijen van Van Gogh hun geheimen gemakkelijker prijsgeven? “Van Gogh gebruikte verschillende pigmentsoorten voor de lagen van zijn schilderijen, maar Rembrandt meestal dezelfde verven,” legt onderzoeker Matthias Alfeld van de universiteit Antwerpen uit. “Dat maakt het bij Rembrandt veel lastiger de onderliggende laag te onderscheiden.”Röntgenfluorescentie

Uit het onderzoek blijkt dat röntgenfluorescentie de meest veelbelovende manier is om te achterhalen wat zich onder ‘Oude man in militair uniform’ bevindt. Deze techniek werkt door met röntgenstraling chemische elementen ‘aan te slaan’, waardoor deze even straling afgeven. Door de straling te bestuderen en te meten, kunnen de onderzoekers achterhalen waar welke elementen in de verf zitten en welke kleuren de schilder heeft gebruikt.

Dat röntgenfluorescentie de beste manier is om het verborgen portret bloot te leggen, is goed nieuws. Voor deze techniek maken onderzoekers namelijk gebruik van mobiele scanners. “De resultaten waren veelbelovend, en met de mobiele scanner is het niet nodig het schilderij uit het museum te halen,” vertelt onderzoeker Joris Dik van de TU Delft. “Dat is een groot voordeel.” De onderzoekers hopen binnenkort mobiele scanners op de echte Rembrandt los te laten en te achterhalen wie zich onder de ‘Oude man in militair uniform’ schuilhoudt.


Linksboven: ‘Oude man in militair uniform’. Foto: © J. Paul Getty Trust. Rechtsboven: het portret dat de stagiair onder een kopie van de ‘Oude man in militair uniform’ verstopte. Foto: © J. Paul Getty Trust. Onder: röntgenscans van de replica. Foto’s: TU Delft.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122202038
28-01-2013

Tientallen mensenoffers ontdekt in Mexico



Onderzoekers hebben in Mexico de resten van tientallen mensen teruggevonden. Het gaat waarschijnlijk om mensenoffers die ergens tussen het jaar 660 en 890 werden gebracht.

Eigenlijk was antropoloog Christopher Morehart van plan om nabij het meer Xaltocan onderzoek te doen naar oude sporen van landbouw. Maar zijn onderzoek veranderde radicaal toen hij op menselijke resten stuitte. Inmiddels zijn de stoffelijke resten van 31 mensen blootgelegd.

Onthoofd
De doden liggen allemaal met hun hoofd op het oosten gericht, begraven. En alles wijst erop dat ze geofferd werden. “Er is overtuigend bewijs dat deze mensen geofferd en onthoofd werden,” vertelt Morehart. De mensen vonden ergens tussen 660 en 890 de dood. In deze periode kwam er een einde aan het machtige nabijgelegen Teotihuacan en kwamen de machtige Azteken op.

Tlaloc
In de graven werden beeldjes teruggevonden die doen denken aan de goden die lang geleden in dit gebied werden vereerd. Tlaloc bijvoorbeeld: de god van regen en water (zie de afbeelding hierboven). “Er was hier een soort ritueel gaande waarbij offers gebracht werden aan goden die geassocieerd werden met de aarde en regen en daarbij werden ook mensenoffers gebracht die weer samenhangen met geweld, conflicten en oorlogsvoering,” stelt Morehart.

Pollen
Ook lang nadat de mensenoffers hier ter ruste werden gelegd, bleef deze laatste rustplaats belangrijk. Er werden geen mensenoffers meer gebracht, maar men bleef er rituelen uitvoeren. Zo werd er wierook gebrand en zijn pollen teruggevonden van planten waarvan we weten dat ze een rituele betekenis hadden. Sterker nog: zelfs in moderne tijden was deze plaats nog van betekenis. Zo zijn er ook sporen van modernere rituelen teruggevonden.

Morehart zet zijn onderzoek in het gebied voort en hoopt nog meer te weten te komen over wat zich hier door de eeuwen heen heeft afgespeeld.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 1 februari 2013 @ 09:13:33 #136
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_122330666
Nederland herdenkt watersnoodramp

RIJSWIJK - Nederland staat vrijdag stil bij de watersnoodramp die zich precies 60 jaar geleden voltrok in Zuidwest Nederland. In Zeeland, Zuid-Holland en Brabant vinden herdenkingen plaats met muziek, toespraken en kransleggingen.


De provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland organiseren vrijdagochtend gezamenlijk een herdenkingsbijeenkomst in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duivenland en commissaris van de Koningin Karla Peijs houden een toespraak. Zangeres Clementine Volker zingt het lied Na de hoos. Daarna leggen onder meer schooljeugd en nabestaanden van slachtoffers van de ramp in 1953 kransen bij het herdenkingsmonument naast het museum.

In dorpen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee vinden vrijdag verschillende herdenkingen plaats. Om drie uur leggen commissaris van de koningin in Zuid-Holland en de burgemeester en wethouders van de gemeente kransen op de rampenbegraafplaats in Oude-Tonge. Na de kranslegging vindt een herdenkingsdienst plaats in de Hervormde kerk.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)atersnoodramp__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_122369595
01-02-2013

Prehistorische mensen lieten heuvel binnen 90 dagen tijd verrijzen



Archeologen hebben ontdekt dat mensen in de prehistorie in minder dan negentig dagen in staat waren om een heuvel die ongeveer 50.000 vierkante meter beslaat te laten verrijzen. Aan de bouw van de Amerikaanse heuvel moeten duizenden mensen gewerkt hebben.

De indrukwekkende heuvel kwam zo’n 3200 jaar geleden tot stand en maakt deel uit van Poverty Point (Louisiana): een verzameling heuvels en andere aanpassingen die prehistorische mensen aan het landschap deden. Het gebied strekt zich over zo’n drie vierkante kilometer uit. De heuvel die archeologen nu onder de loep hebben genomen, is de grootste in het gebied en zou als een soort slotstuk aan Poverty Point zijn toegevoegd.

Kort
Archeologen deden opgravingen in het gebied en verzamelden onder meer bodemmonsters om meer over deze grootste heuvel te weten te komen. Ze ontdekten dat de heuvel in vrij korte tijd moet zijn gebouwd: de aanleg heeft zeker niet langer dan 90 dagen geduurd en zou zelfs binnen 30 dagen kunnen zijn afgerond.


Poverty Point. Afbeelding: Maximilian Dörrbecker (Chumwa) (via Wikimedia Commons).

Erosie
De archeologen trekken die conclusie nadat ze vast moesten stellen dat er geen bewijs is dat de heuvel tijdens de aanleg ervan met regenval of erosie te maken kreeg. “We hebben het hier over een deel van het noorden van Louisiana dat tegenwoordig flink wat regen ontvangt,” vertelt onderzoeker T. R. Kidder. “Zelfs in een heel droog jaar lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat deze locatie langer dan 90 dagen geen regen zou ontvangen. Toch laat de grond in deze heuvel geen spoor van erosie zien. En er is geen bewijs dat deze regio in die tijd door een periode van droogte heenging.” De heuvel moet dan ook wel in korte tijd zijn gebouwd.

Indrukwekkend
En dat is verrassend. het fundament van de heuvel beslaat namelijk zo’n 50.000 vierkante meter en het topje van de heuvel steekt 22 meter boven de nabijgelegen rivier uit. Om de heuvel te bouwen, was zo’n 238.500 kubieke meter grond nodig. Om zo’n hoeveelheid zand te verplaatsen, zouden vandaag de dag meer dan 30.000 flinke kiepwagens nodig zijn. “De heuvels van Poverty Point werden gebouwd door mensen die niet beschikten over lastdieren, kruiwagens of geavanceerde gereedschappen voor het verplaatsen van grond.” Waarschijnlijk werd de grond dan ook verplaatst door een rij van mensen te vormen die de grond in geweven manden, zakken of op houten schalen aan elkaar doorgaven. Om zo in negentig dagen tijd voldoende zand naar de heuvel te dragen, moeten ongeveer 3000 mensen fulltime gewerkt hebben. Ervan uitgaande dat elke arbeider zeker twee andere familieleden meebracht, moet de groep mensen die zich verzamelde voor de aanleg van de heuvel zeker 9000 mensen hebben geteld. “Aangezien een groep van 25 of 30 mensen al gezien wordt als groot voor een samenleving van jagers en verzamelaars is het verbazingwekkend dat deze oude samenleving een groep van bijna 10.000 mensen op de been kon brengen, een manier vond om deze mensen te voeden en de heuvel in een periode van maanden te bouwen.”

Het werk van de archeologen verandert de manier waarop we naar de jagers en verzamelaars in Amerika kijken. “Het voorziet ons van het eerste bewijs dat de vroege Amerikaanse jagers en verzamelaars niet zo simplistisch waren als gedacht. Onze resultaten staan haaks op hoe we lang tegen groepen bestaande uit jagers en verzamelaars hebben aangekeken.” Wetenschappers dachten namelijk over het algemeen dat ze politiek gezien niet zo goed georganiseerd waren en dus niet in staat waren om heel veel mensen te verzamelen en samen een groot project op te zetten. Maar Poverty Point bewijst het tegendeel. “Het idee van jagers en verzamelaars die een vies, bruut en kort leven leidden, wordt tegengesproken door ons werk dat erop wijst dat deze mensen er geavanceerde rituele en religieuze levens op nahielden waar het aanleggen van deze monumentale heuvels deel van uitmaakte.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122417860
quote:
Beyond the Mayan Calendar: Doomsdayism is Alive and Well by Brent Ranalli

With calendars rolling over to 2013 at midnight, we can now say with absolute certainty that the world did not end in 2012, as many believed the ancient Mayan calendar predicted it would. But with globalization fueling a rise in cultural and economic dislocation, Brent Ranalli predicts that while the world may fail to end, end-of-time prophesies will continue to resurface.

December 21, 2012 has come and gone, the Mayan "Long Count" calendar has rolled over, and the world as we know it persists. There was no apocalypse, no pole shift, no rendezvous with a mysterious "planet Nibiru." What are we to make of this strange social and cultural phenomenon of expectations of worldwide calamity?
For many, the notion of the end of the world was an excuse for levity ("Buy Christmas presents? Why bother?"). It seemed like high comedy. But unfortunately for some, the macabre expectations and fears were all too real.

NASA fielded inquiries from teenagers and adults who were distraught, panicked, and even suicidal on account of the supposed ancient Mayan predictions. According to the pollsters at Ipsos, a survey of over 16,000 people in 21 countries revealed that fully 10% believed that the ancient Mayans predicted the end of the world in 2012, and 8% admitted experiencing anxiety or fear on that account.

What are we to make of this?

To put the 2012 episode in perspective, we must remind ourselves that end-of-world beliefs are nothing new. For nearly 3,000 years, people have been holding their breath and cringing before a final blow that never arrives.

Credit for inventing this curious and unnatural phenomenon goes to the ancient Persian prophet Zoroaster. Zoroaster invented the idea of a cosmic force of evil at large in the world, opposed to a cosmic force of good.

War between good and evil demands a climactic battle, which in turn requires a happy resolution, with old scores settled and blessed rest for the virtuous (that is, the pious followers of Zoroaster), while the wicked undergo eternal torment.

Ancient Jews freed from their Babylonian captivity by the Persians brought this suite of ideas with them to Jerusalem. They grafted it onto the traditional Hebrew religion. From there, it spread wherever the Old Testament was read.

Jesus tried to discourage morbid curiosity about the timing and details of the final catastrophe among his disciples, but he couldn't stop later devotees from inserting a book of Revelation into the Christian canon.

When the prophet Muhammad found a group of his own followers debating the timing of the end of the world, he provided them with a helpful list of ten signs to watch for.

Apocalyptic thinking blossomed in the Middle Ages. And nearly every generation since then has had some prophet or other predicting imminent doom or salvation.

Columbus thought his voyages were fulfilling predictions in Revelations and ushering in the end of days. Thomas Müntzer led a peasant rebellion in sixteenth-century Germany that ended in grisly annihilation but not the expected apocalypse. Many of the English Puritans who colonized America in the seventeenth century and fomented civil war at home thought they had the millennium, 1,000 years of peace and prosperity before Judgment Day, within their grasp.

When European religion became more "rational" in the enlightened 18th century and materialistic 19th century, secular thinkers stepped in to fill the void. The socialist Charles Fourier speculated that the oceans would soon lose their salt and turn to lemonade. Karl Marx predicted a workers' paradise and a stateless society. If the 20th century saw an uptick in religious apocalyptic fervor, this could be seen as just a return to the status quo.

Thus, the "Mayan 2012" apocalypse can be seen as merely one more installment in an ancient and venerable tradition of failed predictions.

What makes the recent episode unique is two-fold. First, it was a truly global phenomenon. Authorities in China and Russia had to make official statements to calm public fears.

Communities in France and Turkey near alleged "safe spots" were overrun by paranoid fanatics and gawking tourists. A mayor in Brazil urged his constituents to stock up and prepare for the worst.

This is testament not only to the influence of Hollywood (with its 2009 blockbuster disaster movie 2012 and the stealth marketing campaign that preceded it), but also the sheer power and dynamism of the Internet and social media in a globalized world.

Second, this is perhaps the first major case of "New Age" apocalyptic fever, based on a blend of supposed ancient wisdom and garbled science (rather than, say, on mysteries propounded in the books of Daniel and Revelation).

Cultural dislocation and economic insecurity

Yet we must still ask: Why do end-of-world predictions catch on? What makes such fantasies compelling, and what kind of person finds them believable?

A basic condition for end-of-world beliefs is a worldview based on a story. Zoroaster couldn't conceive an end to the world until he had envisioned a cosmic drama unfolding in human history.

Cultures that view time as cyclical, such as the Hindus and the ancient Greeks (and, we might note pointedly, the Mayans), are not as susceptible to apocalyptic thinking as cultures with strong creation myths and cultures that are not well grounded in natural cycles.

The ancient Jews were highly susceptible on both counts. They thought time had a distinct, purposeful beginning, and they made stern efforts to suppress remnants of the old fertility rites and nature-based spirituality they shared with most other ancient cultures.

We have inherited their legacy. Today's globalized urban civilization is profoundly alienated from natural cycles, and while monolithic religious (and Marxist, etc.) stories-what post-modernists call "grand narratives"--no longer dominate our historical imagination, we are certainly used to thinking about history in terms of purpose and progress.

We can be even more specific about the risk factors for apocalyptic thinking. The British historian Norman Cohn pointed out that in the context of the Middle Ages, the groups most prone to apocalyptic thinking were the culturally dislocated and economically insecure.

These included artisans working outside the guild system and peasants rocked by the break-up of the manorial system.

Cohn has often been misunderstood as attributing apocalyptic thinking to the poor and oppressed. This is not quite the same thing. It was not oppressed serfs who clamored for the end of the world in the Middle Ages. Rather, it was their grandchildren, former serfs set adrift in a world that no longer required them as a link in the Great Chain of Being.

This explanation rings true. It may be those who are unable to imagine a convincing future for themselves — whether for personal, economic or cultural reasons — in the world they inhabit, must perforce imagine something else, whether with dread or hope.

It certainly rings true, for example, in the case of the Ghost Dance fever that swept the Plains Indians in the late 1800s. When they could no longer fight or run, many of the surviving Plains Indians fell back on the desperate conviction that the white man's world was merely an elaborate set dressing that would fall over of its own accord. In a flash, the old way of life would be restored.

Does this explanation hold for believers in the Mayan prophesies of 2012? It is certain, at least, that the economic dislocations of an increasingly globalized economy and a global recession have left many at a loss to imagine a convincing future for themselves and their families.

In China, Ipsos found that rates of belief in the alleged Mayan prophesies were as high as 20%, far and away higher than in any other country polled. This could reflect unsophisticated consumption of electronic media in China. It could also reflect the huge psychological effects of the recent breakneck pace of social and economic change in China, the lack of a social safety net, and erosion of confidence in the dominant (Communist) historical narrative.

Leaders of the mystical revolutionary Chinese Boxer and White Lotus movements of earlier centuries would have found the Mayanists' 20% ideological alignment enviable. It is hardly any wonder that the Communist regime has cracked down on the Mayan cult.

If this understanding is correct, there is every reason to believe that we have not seen the end of global end-times fads in the 21st century. There is no end in sight to economic dislocations and cultural collisions in our globalized world. And we have food shortages, peak oil, and conflicts over water to look forward to.

While only 8% of those polled by Ipsos felt anxiety about the Mayan prophesies for 2012, fully 14% said they expect the world to end within their lifetime.

The dangers of apocalyptic thinking

Should we be concerned about apocalyptic beliefs and apocalyptic cults? The dangers to the public were perhaps overhyped this time around.

One NASA representative expressed concern about survivalists with stockpiled guns and ammunition getting panicked and trigger-happy as December 21 approached. Not missing a beat, a commercial end-times website took the opportunity to remind its readers that even if the Mayans were wrong, the threat of deranged, armed survivalists is another good reason to stock up on survivalist merchandise.

But even this time around, the costs were real: in psychological distress, in suicides (at least one confirmed in the United Kingdom), in distracting public officials and scientists from their proper business, in maintaining public order.

There were hundreds of arrests in China. Russians summoned a priest to calm a mass psychosis at a women's prison, and police in Brazil and Argentina obstructed planned mass suicides.

Arguably, the Mayan 2012 episode was relatively benign. The prophesies didn't demand that believers demonstrate publicly, or harm themselves, or persecute scapegoats. There is no guarantee that future episodes will be similarly benign.

Is there anything that can be done to mitigate future episodes of end-time hysteria? Social safety nets, sound environmental and trade policies, good governance, the principle of subsidiarity — any and all measures to give people confidence in and power over their own future may help.

Another important palliative is a good grasp of history. If we understand just how many predictions of end-times have been made and proved wrong in the past, and give some thought to how our own children will judge us for our own actions, we may be more likely to exercise greater skepticism the next time around.

In this sense, end-time beliefs are something like chain mail. Bogus and misguided petitions that circulated at the dawn of the Internet age are still circulating today. There are always new users who are not yet savvy enough to recognize a hoax.

If those who turned to NASA for help and guidance in 2012 are a representative sample, it appears that teenagers — inexperienced in the ways of the world — may be among the most vulnerable to end-times panic. Prophylactic education may be needed.

But even with the best education and preparation, end-time beliefs are likely to continue to resurface as long as we live in dynamic urban societies. I'll hazard a prediction that world will fail to end many times over during the course of my lifetime.
http://www.theglobalist.com/storyid.aspx?StoryId=9858
pi_122461523
Gevonden gebeente van Britse koning Richard III

Gebeente dat in september werd opgegraven op een parkeerplaats in Leicester is afkomstig van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III, de laatste Britse monarch die de dood vond op het slagveld. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Leicester maandag op een persconferentie gezegd. De verwondingen op de botten komen sterk overeen met de feiten die van Richard III bekend zijn. DNA-analyse sloot alle twijfel uit.

'Zonder iedere redelijke twijfel is het individu dat op 12 september op Grey Friars is opgegraven inderdaad Richard III, de laatste Plantagenet-koning van Engeland', zei Richard Buckley, een van de onderzoekers.

Het skelet lag op de plek in Leicester waar in het verleden de kerk Grey Friars stond. Eigentijdse bronnen zeggen dat Richard daar na zijn dood in de slag bij Bosworth in 1485 werd begraven. Het gevonden skelet kan volgens de wetenschappers worden gedateerd tot de periode 1455-1540.

William Shakespeare vereeuwigde Richard III meer dan een eeuw na zijn dood als 'misvormd, onaf', een monster met een mismaakt bewustzijn dat zijn neven in de Tower van Londen liet vermoorden om op de troon te komen.

Analyse van de botten moest uitwijzen of het inderdaad om de resten van de koning gaat. Het skelet is dat van een volwassen man met een slanke, feminiene bouw, die overeenkomt met beschrijvingen van Richard. Ook de leeftijd van de eigenaar van de botten, iemand tussen eind 20 en eind 30, is in overeenstemming met die van Richard. De verwondingen komen eveneens overeen met wat is verhaald over Richards dood.

DNA-analyse met behulp van DNA van nu levende afstammelingen uit de lange familielijn van de Plantagenets sloot vervolgens iedere twijfel uit. Er is overeenkomst tussen het DNA van de 21e-eeuwse afstammelingen en Richard III.

Richard III blijft voor historici een raadsel - een schurk voor velen, een held voor sommigen. Hij heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland, tijdens de zogenoemde Wars of the Roses, de jarenlange strijd om de troon tussen twee adellijke families. Uiteindelijk werd Richard verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII.

Sir Peter Soulsby, de burgemeester van Leicester, zei dat het lichaam van de koning in de kathedraal van de stad ter aarde zal worden besteld.

Bron (AD.nl)
Ура для россии
pi_122470918
quote:
0s.gif Op maandag 4 februari 2013 13:22 schreef Woestijnvos het volgende:
Gevonden gebeente van Britse koning Richard III

Gebeente dat in september werd opgegraven op een parkeerplaats in Leicester is afkomstig van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III, de laatste Britse monarch die de dood vond op het slagveld. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Leicester maandag op een persconferentie gezegd. De verwondingen op de botten komen sterk overeen met de feiten die van Richard III bekend zijn. DNA-analyse sloot alle twijfel uit.

'Zonder iedere redelijke twijfel is het individu dat op 12 september op Grey Friars is opgegraven inderdaad Richard III, de laatste Plantagenet-koning van Engeland', zei Richard Buckley, een van de onderzoekers.

Het skelet lag op de plek in Leicester waar in het verleden de kerk Grey Friars stond. Eigentijdse bronnen zeggen dat Richard daar na zijn dood in de slag bij Bosworth in 1485 werd begraven. Het gevonden skelet kan volgens de wetenschappers worden gedateerd tot de periode 1455-1540.

William Shakespeare vereeuwigde Richard III meer dan een eeuw na zijn dood als 'misvormd, onaf', een monster met een mismaakt bewustzijn dat zijn neven in de Tower van Londen liet vermoorden om op de troon te komen.

Analyse van de botten moest uitwijzen of het inderdaad om de resten van de koning gaat. Het skelet is dat van een volwassen man met een slanke, feminiene bouw, die overeenkomt met beschrijvingen van Richard. Ook de leeftijd van de eigenaar van de botten, iemand tussen eind 20 en eind 30, is in overeenstemming met die van Richard. De verwondingen komen eveneens overeen met wat is verhaald over Richards dood.

DNA-analyse met behulp van DNA van nu levende afstammelingen uit de lange familielijn van de Plantagenets sloot vervolgens iedere twijfel uit. Er is overeenkomst tussen het DNA van de 21e-eeuwse afstammelingen en Richard III.

Richard III blijft voor historici een raadsel - een schurk voor velen, een held voor sommigen. Hij heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland, tijdens de zogenoemde Wars of the Roses, de jarenlange strijd om de troon tussen twee adellijke families. Uiteindelijk werd Richard verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII.

Sir Peter Soulsby, de burgemeester van Leicester, zei dat het lichaam van de koning in de kathedraal van de stad ter aarde zal worden besteld.

Bron (AD.nl)
04-02-2013

Graf van Engelse koning Richard III eindelijk teruggevonden



Archeologen van de universiteit van Leicester hebben meer dan vijfhonderd jaar nadat hij werd begraven, de stoffelijke resten van koning Richard III teruggevonden. Het graf van de koning werd ontdekt in Leicester, onder een parkeerplaats.

Dat maakten de archeologen zojuist tijdens een persconferentie bekend. Met de ontdekking wordt na honderden jaren eindelijk duidelijk waar de omstreden koning na diens dood begraven werd: in een kerkje van de franciscanen.

Analyse
De onderzoekers vonden de stoffelijke resten van de koning onder een parkeerplaats in Leicester terug. Het teruggevonden skelet is nog in redelijk goede staat en vrijwel compleet (alleen de voeten missen). De onderzoekers onderwierpen het aan een grondige studie en moeten op basis van die analyse concluderen dat alles erop wijst dat dit de stoffelijke resten van koning Richard III zijn: de laatste Engelse koning die tijdens een veldslag het leven liet.

Wonden
Zo laat het skelet zien dat de man aan wie het toebehoorde in het strijdgewoel heel wat te verduren heeft gehad. In totaal troffen de onderzoekers tien flinke verwondingen aan, acht daarvan werden op de schedel teruggevonden. Waarschijnlijk is de koning tijdens de strijd zijn helm verloren. Ook zijn enkele wonden teruggevonden die waarschijnlijk na de dood van de koning zijn toegebracht. Bijvoorbeeld een flinke snee bij de ribben. Een harnas beschermde de borstkas van de koning en dus moet deze wond wel nadat hij overleden en van zijn harnas ontdaan was, zijn toegebracht. Mogelijk om de verslagen vorst verder te vernederen.


De teruggevonden schedel. Foto: University of Leicester.

Vervormd
Wat verder opvalt aan de stoffelijke resten, is dat de handen kruislings ter hoogte van de heupen rusten. Mogelijk werd de koning dan ook geboeid ter ruste gelegd. Ook is op foto’s van de stoffelijke resten goed te zien dat de ruggenwervel vervormd is. Ook dat deed de archeologen al snel vermoeden dat het om Richard III gaat: de koning zou een vervormde rug hebben gehad.



De vervormde ruggengraat. Foto: University of Leicester.

DNA
Het skelet levert daarmee tal van bewijzen dat de archeologen de resten van koning Richard III hebben gevonden. Maar om zeker te zijn, is DNA-onderzoek nodig. Even is het spannend of het gaat lukken om DNA van het skelet te halen, maar het lukte! Vervolgens werd DNA van Anne of York (de zus van Richard III) en de Engelsman Michael Ibsen (hij stamt af van Richard III) gebruikt om vast te stellen of de stoffelijke resten aan Richard III toebehoorden. De onderzoekers stelden eerst vast dat Michael Ibsen (een nog in leven zijnde timmerman) afstamde van de familie van Richard III. Vervolgens werd Ibsens DNA vergeleken met het DNA van de stoffelijke resten. En dat leverde een match op: er zijn overeenkomsten in het DNA van de stoffelijke resten en dat van de timmerman Michael Ibsen. En daarmee achten de archeologen bewezen dat ze de resten van Richard III hebben gevonden.

Het belang van de ontdekking Waarom is het voor de Britten zo belangrijk om de resten van hun koning terug te vinden? Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste hopen de onderzoekers met het terugvinden van hun koning meer te weten te komen over Richard III. De koning stierf in 1485 tijdens een veldslag en na zijn dood werd zijn reputatie enorm beschadigd door zijn tegenstanders en opvolgers. Daardoor is het lastig gebleken om fabels en feiten omtrent het leven van Richard III van elkaar te scheiden: wat is nu lasterlijke propaganda en wat is nu waar? Tegelijkertijd is Richard III ook heel belangrijk geweest voor zijn land. Zo stelde hij diverse wetten in die voor die tijd heel vooruitstrevend waren en nog steeds invloed hebben. Zo zette hij zich bijvoorbeeld in voor een betere rechtspraak.

Hoe het begon
Archeologen van de universiteit van Leicester begonnen hun zoektocht in augustus 2012. Meer dan vijfhonderd jaar nadat koning Richard III werd begraven, hoopten de archeologen eindelijk uit te vinden waar het graf van de vorst zich bevindt. Ze startten met opgravingen op een oude parkeerplaats. Radarbeelden en eerdere vondsten wijzen er namelijk op dat zich onder deze parkeerplaats de fundamenten van een kerk bevinden. En dat zou zomaar eens de kerk kunnen zijn waar koning Richard III in 1485 werd begraven.

En verder
Begin september wordt duidelijk dat de archeologen op het juiste spoor zitten: ze vinden onder de parkeerplaats de resten van een Middeleeuwse kerk. Een weekje later melden de archeologen dat ze in de kerk stoffelijke resten hebben teruggevonden. Onduidelijk is op dat moment nog of het om de resten van koning Richard III gaat. Om daar achter te komen, moeten de stoffelijke resten worden geanalyseerd en is een DNA-test nodig.


De stoffelijke resten die zijn teruggevonden. Er is geen kist teruggevonden. Ook konden de archeologen geen persoonlijke bezittingen van de koning terugvinden. Foto: University of Leicester.

Schedel
Enkele maanden verstrijken en vandaag – 4 februari 2013 – komen de resultaten van die analyse en het DNA-onderzoek dan eindelijk naar buiten. De archeologen zijn er zeker van dat ze de resten van koning Richard III hebben teruggevonden. Met de ontdekking worden direct al enkele fabels die de koning omringen, ontkracht. Zo ging het verhaal dat de botten van Richard III na zijn begrafenis door zijn tegenstanders werden opgegraven en in de rivier werden gegooid. Daar blijkt nu dus niets van waar te zijn.


Het volledige skelet. Foto: University of Leicester.

De resten van koning Richard III zullen opnieuw worden begraven. Dit keer in de kathedraal van Leicester.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 5 februari 2013 @ 03:24:00 #141
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_122495579
'Neanderthalers stierven mogelijk eerder uit'

Internationaal • Geplaatst door MarcusViridis op 04-02-2013 @ 22:07

Theorieën over de exacte periode waarin de Neanderthalers de aarde bevolkten moeten mogelijk worden herzien. Uit een studie is gebleken dat de Neanderthalers vermoedelijk eerder zijn uitgestorven dan tot dusver werd aangenomen.

De laatste Neanderthaler stierf voor zover bekend in Spanje. Onderzoek naar de botten leek uit te wijzen dat de knekels zo'n 35 duizend jaar oud waren. Wetenschappers uit Australië en Europa hebben de meetmethode echter verbeterd en hierdoor vervuiling uit de meetresultaten kunnen filteren. De conclusie is nu dat de Neanderthaler zo'n vijftigduizend jaar geleden uitgestorven is.

Als de metingen daadwerkelijk kloppen, dan is het idee dat de moderne mens naast de Neanderthaler heeft geleefd niet langer houdbaar, omdat aangenomen wordt dat de moderne mens zich pas 42 duizend jaar geleden in Spanje vestigde.

"De resultaten van ons onderzoek lijken erop te wijzen dat er grote problemen zijn met de datering van de laatste Neanderthalers in wat nu Spanje is", aldus Thomas Higham van de Universiteit Oxford. "Het is onwaarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied hebben weten te overleven, dan elders in Europa."

De studie naar de Neanderthalers verscheen maandag in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. In het stuk wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat de Neanderthalers daadwerkelijk tot 35 duizend jaar geleden nog in Europa leefden. Het grote probleem is het warme klimaat op het Iberisch schiereiland dat ervoor zorgt dat een belangrijk eiwit dat gebruikt wordt bij de datering van resten snel wordt afgebroken.

De wetenschappers hebben tot dusver metingen kunnen doen op knekels die op twee plekken in Spanje zijn gevonden. In totaal zijn er op elf plekken in Spanje resten van Neanderthalers aangetroffen.

Bron: 'Neanderthalers stierven mogelijk eerder uit'
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_122540907
05-02-2013

Britse archeologen zoeken koning Alfred de Grote

Nu de laatste rustplaats van koning Richard III bekend is, richten Britse archeologen zich op koning Alfred de Grote. Hij zou rusten in een graf in Winchester in het zuiden van Engeland. Een team archeologen heeft om toestemming gevraagd om te graven in een kerk daar en hoopt zijn skelet te vinden in een verzameling botten die onder de vloer zou liggen.

Alfred de Grote was koning van Wessex in het zuidwesten van Engeland van 871 tot 899. Het zal waarschijnlijk moeilijk zijn zijn resten te identificeren, omdat de kans groot is dat er geen nakomelingen meer in leven zijn van de enige Britse vorst die is gesierd met de naam de Grote.

Alfred was een geleerde man die het onderwijs stimuleerde en het rechtssysteem verbeterde. Hij behaalde militaire successen tegen de Denen, die verscheidene keren het huidige zuiden van Engeland binnenvielen. In Winchester staat een standbeeld van hem waarop hij het zwaard heft.

Onder de kerk werden alleen mensen van koninklijken bloede en monniken begraven. De monniken kwamen echter pas in de 12e eeuw naar Winchester. Als de archeologen kunnen bewijzen dat de botten die zij hebben gevonden, uit eerdere eeuwen stammen, gaat het mogelijk om de resten van Alfred.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122585664
06-02-2013

105 miljoen euro om Pompeii in ere te herstellen


Verwacht wordt dat aanzienlijk meer toeristen naar Pompeii zullen afzakken als de werken in 2015 afgelopen zijn. © belga.

Het ambitieuze project om de beroemde archeologische site van Pompeii te restaureren, is vandaag op gang getrapt. De werken zullen zo'n 105 miljoen euro kosten. De Europese Unie neemt 41,8 miljoen euro voor haar rekening.

Het grootse project werd gelanceerd in het bijzijn van enkele prominente gasten zoals de Italiaanse minister van Cultuur, Lorenzo Ornaghi, minister van Binnenlandse Zaken Anna Maria Cancellieri en ook Johannes Hahn, Europees commissaris bevoegd voor regionale politiek.

"Nu gaat de eerste fase van de restauratie van start. De werken zijn echt begonnen, het is dus geen loze belofte", aldus Hahn, die uitgebreid de tijd nam om de site te bekijken.

2,6 miljoen bezoekers
Verwacht wordt dat aanzienlijk meer toeristen naar Pompeii zullen afzakken als de werken gedaan zijn. Er wordt als einddatum gemikt op 31 december 2015. Nu zijn er jaarlijks zo'n 2,3 miljoen bezoekers. In 2017 zouden dat er 2,6 miljoen moeten zijn.

"Dit is een grote kans voor de lokale economie", stelde Hahn. Dit project "helpt nieuwe jobs te creëren en de huidige jobs te vrijwaren", luidde het.

Pompeii, gelegen op 25 km van Napels, werd op 24 augustus 79 bedolven onder lava na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Het is de best bewaarde stad van het Romeinse Rijk en staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122585703
06-02-2013

Twee gigantische beelden van Amenhotep III vrijgegeven


© reuters.

Een Egyptische familieclan heeft na langdurige onderhandelingen twee 14 meter hoge beelden uit de tijd van de farao's vrijgegeven. De beelden zijn in stukken uit elkaar gevallen en stellen koning Amenhotep III (ca. 1379 tot 1340 v. Chr.) voor. Vertegenwoordigers van het provinciebestuur zeggen dat de beelden nu zijn weggevoerd.

De beelden werden naar verluidt 80 jaar geleden ontdekt door dorpsbewoners in al-Kurna bij Luxor in Boven-Egypte. In 2010 wilden archeologen aan de slag gaan om de beelden te bergen en terug samen te stellen. Maar de eigenaars van de grond wilden ze aanvankelijk niet vrijgeven.

Uit al-Kurna zijn veel arbeiders afkomstig, die aan de opgravingen door archeologen in Boven-Egypte deelnemen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122586010
06-02-2013

Slippertjes van de zus van Napoleon teruggevonden



Meer dan 140 jaar lagen ze onopgemerkt in de enorme collectie van de universiteit van Aberdeen en nu zijn ze dan eindelijk teruggevonden: de slippers van prinses Pauline Borghese, de zus van Napoleon Bonaparte.

Louise Wilkie, assistent van de curator van de collectie van de universiteit, ontdekte de slippertjes toen ze de spullen van Robert Wilson (1787-1871) sorteerde en schoonmaakte. In een kist met kleren vond ze zeer kleine slippertjes (slechts 4 centimeter breed) terug. Pas echt interessant werd het toen ze op de zool van de slippertjes de woorden ‘Pauline Rome’ aantrof.

Wie was Pauline? Pauline Borghese werd prinses Pauline toen ze in 1803 met prins Camillo Borghese trouwde. Hun huwelijk was niet zo goed: Pauline ging vaak vreemd. “Over de relatie tussen Wilson en prinses Pauline kunnen we alleen maar speculeren, hoewel de verslagen wel wijzen op een bepaalde aantrekkingskracht en verbondenheid. In zijn dagboek schrijft hij (Wilson, red.): “Ik heb samen met prinses Borgese twee weken in de buurt van Piza doorgebracht, in bijna totale afzondering en haar daarna vergezeld naar de baden van Lucca.”

Brieven
“Robert Wilson liet zijn collectie die hij tijdens zijn vele reizen samenstelde na zijn dood na aan het museum,” vertelt Wilkie. “In een lijst met alle spullen die Wilson doneerde is de beschrijving ‘Een paar slippers – Pauline, Rome, 20 januari 1824′ te lezen. Dezelfde inscriptie staat op de zool van de slippers. Ik begon toen de archieven van de universiteit te bekijken en ontdekte dat Wilson bevriend was met prinses Pauline Borghese, de zus van Napoleon Bonaparte. Brieven van hem aan Pauline laten zien dat ze een hechte vriendschap hadden en in zijn dagboek beschrijft hij hoe zij tijdens zijn reizen door Italië veel tijd met hem doorbracht en hem veel geschenken gaf, waaronder een ring die ook in de museumcollectie zit.”

Klein vrouwtje
De slippers vertellen ons niet alleen iets over Wilson en zijn vriendschap met Pauline, maar ook iets over de prinses zelf. De zeer kleine slippertjes passen prima bij het beeld dat we op basis van beschrijvingen van Pauline hebben: het zou een hele knappe, maar zeer kleine vrouw zijn geweest.

Dat de slippertjes zolang verborgen wisten te blijven, lijkt ongelofelijk, maar is zo gek niet, vertelt Neil Curtis namens de universiteit van Aberdeen. “De universiteit houdt er enorme collecties op na en veel van de objecten die we door de jaren gekregen hebben, bevatten geen complete beschrijvingen.” De slippertjes zijn op dit moment – net als de ring die Pauline aan Wilson schonk – in Aberdeen’s King’s Museum te bezichtigen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122668372
08-02-2013

Archeologen mogen voor het eerst aan de slag in Mechelse kathedraal


© photonews.

De provincie Antwerpen start in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen met instandhoudingswerken in drie koorkapellen van het gebouw. De operatie is voornamelijk bedoeld om het verval van het interieur tegen te gaan. Het gaat om de eerste aanpassing aan het interieur sinds de 18de eeuw. De provincie maakt van de gelegenheid gebruik om voor het eerst archeologisch werk te laten uitvoeren in de kathedraal.

De vloeren van de drie koorkapellen in kwestie zijn verzakt en dus dringend aan herstelling toe. In totaal wordt er 90 m² vloer opengebroken. Aangezien vroeger de traditie heerste om belangrijke personen in de kerk zelf te begraven, is de kans volgens de provincie reëel dat er zich onder de vloeren oude graven bevinden.

Wetenschappelijk onderzoek
Archeologen krijgen dan ook de komende maanden de kans om tijdens de graafwerken wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. In totaal zullen de werken zes maanden in beslag nemen en samen met het onderzoek 320.000 euro kosten. De kathedraal blijft overigens wel gewoon toegankelijk voor het publiek.

Naast de vloer worden ook de gipsen en natuurstenen beeldhouwwerken van de kathedraal aangepakt. Metalen onderdelen krijgen een anti-roestbehandeling, houten beelden krijgen een behandeling tegen houtwormen en ook een gedeelte van het dak wordt hersteld.

Al die werken zijn slechts een voorloper van de grote restauratiewerken in de kathedraal, die pas in 2025 achter de rug zullen zijn.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122668688
08-02-2013

200 jaar Koninkrijk Nederland



Vanaf november 2013 worden er in Nederland vijf nationale evenementen en één Caribisch evenement georganiseerd ter ere van de viering van ‘200 jaar Koninkrijk Nederland’. De festiviteiten zullen duren tot 2015, precies twee eeuwen na de officiële inhuldiging van Willem I tot Koning der Nederlanden op 21 september 1815. Een overzicht van 200 jaar geschiedenis van het Koninkrijk Nederland.

De geschiedenis van het Koninkrijk Nederland begint tegen het einde van 1813 toen de Franse troepen van Napoleon zich langzaam uit de Lage Landen terugtrokken. De Nederlandse provincies maakten van dit machtsvacuüm gebruik om hun onafhankelijkheid weer op te eisen, wat resulteerde in de proclamatie van het Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden. Er werd gekozen voor een constitutionele monarchie als staatsvorm en op 20 november 1813 werd Prins van Oranje Willem Frederik in Scheveningen uitgeroepen tot Soeverein Vorst der Nederlanden.

Koninkrijk der Verenigde Nederlanden
Aanvankelijk bestond het nieuwe koninkrijk enkel uit de Noordelijke Nederlanden, maar na de Honderd Dagen van Napoleon besloten de grote Europese mogendheden in 1814 om het noorden van Frankrijk nog steviger in te bufferen door ook de Zuidelijke Nederlanden toe te voegen. Deze samenvoeging van België en Nederland, de zogeheten réunion intime et complète, vond grotendeels plaats in 1814, waarna Willem I in maart van 1815 officieel de titel Koning der Nederlanden mocht aanvaarden. Hij deed dit met de historische woorden: “Ons gemeene Vaderland is gered: De oude tyden zullen weldra herleeven”.

Belgische revolutie
In de volledige overtuiging dat hij het land er na de periode Napoleontische overheersing weer bovenop zou krijgen, begon Willem I voortvarend aan zijn regeerperiode. Zo investeerde hij in de wederopbouw van de zuidelijke industrie en probeerde hij de noordelijke handel weer een impuls te geven met de oprichting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in 1824. Zijn autocratische aanpak werd Willem I echter niet door iedereen in dank afgenomen. Zo kwamen de Belgen mede door de taaldwang in 1830 in opstand tegen zijn bewind. Willem I bleef zich nog lange tijd verzetten tegen de Belgische Revolutie, maar werd in 1839 toch gedwongen de onafhankelijkheid van België te accepteren.

Grondwetsherziening van 1848


Johan Rudolf Thorbecke

In 1848 vond de volgende grote politieke verschuiving plaats toen een commissie onder leiding van de liberaal Johan Thorbecke in opdracht van koning Willem II een nieuwe grondwet opstelde. Deze herziening zou uiteindelijk de basis gaan vormen voor het hedendaagse stelsel van de parlementaire democratie. Zo resulteerde de introductie van de ministeriële verantwoordelijkheid in een belangrijke verschuiving van de macht van de koning naar de Staten-Generaal en werden de vrijheid van meningsuiting, onderwijs, vereniging en drukpers vastgelegd in de grondwet. Bovendien kwamen er nu voor het eerst rechtstreekse verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Pacificatie van 1917
Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw begon de politiek een steeds grotere rol te spelen in het dagelijkse leven. Zo raakte de bevolking langzaam verdeeld over een aantal politieke stromingen, waaronder de liberalen, de socialisten en de confessionelen. Lange tijd waren de aanhangers van deze richtingen hevig verdeeld over politieke vraagstukken als de uitbreiding van het kiesrecht, de scholenstrijd en de sociale kwestie. Pas met de Pacificatie van 1917 kwam er een definitieve oplossing. De leiders van de politieke ‘zuilen’ gingen akkoord met de invoering van het algemeen kiesrecht in ruil voor overheidssteun aan het bijzonder onderwijs.

Volkenbond

Na de afscheiding van België in 1839 moest het Koninkrijk Nederland definitief genoegen nemen met een rol als kleine Europese mogendheid. In het kader van deze bescheiden positie hield Nederland er gedurende de rest van de 19e eeuw dan ook een strikte neutraliteitspolitiek op na. De eeuwwisseling bracht hier geen verandering in en na de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog verklaarde Nederland zich in 1914 dan ook wederom neutraal. Wel bleek het Koninkrijk bereid om deel te nemen aan internationale initiatieven ter bevordering van de wereldvrede. Zo groeide Den Haag uit tot de Vredesstad en nam Nederland deel aan de Volkenbond, die bedoeld was om een nieuwe wereldoorlog te voorkomen.

Tweede Wereldoorlog

De Duitse invasie van Nederland op 10 mei 1940 bracht echter een abrupt einde aan de vrede in het Koninkrijk. Na slechts vijf dagen vechten en een verwoestend bombardement op Rotterdam zag het Nederlandse leger zich op 15 mei 1940 genoodzaakt te capituleren. Er volgde een Duitse bezetting die vijf jaar duurde, waarbij het bestuur van Nederland in handen viel van Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart . Gedurende deze periode werd het leven voor de Nederlandse bevolking steeds zwaarder, met als dieptepunt de Hongerwinter van ‘44/’45 . De verlossing van de bezetting kwam pas in de lente van 1945 met de bevrijding van Nederland door de Geallieerden.

Wederopbouw

De eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk in het Koninkrijk vooral op de economische wederopbouw. Zo werd er onder premier ‘Vadertje Drees’ flink geïnvesteerd in de stimulering van de export en de oprichting van een sociaal zekerheidsstelsel, dat de basis zou gaan vormen voor de huidige welvaartsstaat. Om dit alles te kunnen bekostigen moest het Koninkrijk Marshallhulp aanvragen bij de Amerikanen, met als gevolg het einde van de Nederlandse neutraliteitspolitiek.

Dekolonisatie


Willem Drees

Binnen de context van de Koude Oorlog trad het land in 1949 namelijk toe tot de NAVO en volgde in 1951 het lidmaatschap van de EGKS , de vroege voorloper van de huidige Europese Unie. Toch betekende de toegenomen Europese samenwerking niet dat Nederland altijd de internationale opinie volgde. Zo bleef het land zich met de politionele acties nog geruime tijd verzetten tegen de onafhankelijkheid van Indonesië (1949) en Nederlands-Nieuw-Guinea (1962). De afscheiding van Suriname van het Koninkrijk in 1975 daarentegen verliep wel relatief probleemloos.

Viering

In de laatste paar decennia ligt de politieke focus in het Koninkrijk met name op verdere Europese samenwerking. Zo stelde Nederland op 26 maart 1995 met de inwerkingtreding van het Schengenverdrag de grenzen open en behoorde het land in 2002 tot de eerste invoerders van de gezamenlijke Europese munt: de Euro. Toch is het land ondanks deze verregaande samenwerking haar eigen identiteit nog lang niet kwijtgeraakt. Om dit te vieren wordt er dit jaar uitgebreid stilgestaan bij de inmiddels al 200 jaar tellende geschiedenis van het Nederlands Koninkrijk.

(isgeschiedenis.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122722153
quote:
Grondlegger "pingpong"-diplomatie China-VS overleden

zo 10/02/2013 - 14:23 In China is Zhuang Zedong overleden. De drievoudig wereldkampioen tafeltennis werd vooral beroemd voor zijn rol in de zogenoemde pingpong-diplomatie waarbij hij eigenhandig de aanzet gaf voor het ontdooien van de relaties tussen China en de VS. Zhuang was 73. Hij leed al geruime tijd aan kanker.

Zhuang beleefde het hoogtepunt van zijn carrière in de jaren zestig, onder het regime van Mao Zedong. Hij behaalde drie maal goud op de wereldkampioenschappen en werd geëerd als een nationale held.

In 1971, in volle Koude Oorlog, haalde hij opnieuw de media toen hij een geschenk gaf aan de Amerikaanse tafeltennisser Glenn Cowan. Cowan was tijdens het Wereldkampioenschap tafeltennis in Nagoya, Japan, argeloos de bus van het Chinese team opgestapt en bemerkte pas zijn vergissing toen een dozijn paar Chinese ogen hem stomverbaasd aanstaarden. Zhuang en Cowan poseerden samen voor de fotografen. De foto veroorzaakte wereldwijd sensatie.

Het Amerikaanse tafeltennisteam werd daarop uitgenodigd voor een bezoek aan China. Tien maanden daarna kwam er nog een staartje aan het verhaal toen president Richard Nixon een verrassingsbezoek bracht aan China, wat uiteindelijk leidde tot het aanknopen van diplomatieke relaties tussen de twee landen in 1979.
http://www.deredactie.be/(...)210_Zhuang_ping_pong
pi_122741371
10-02-2013

Vergeten koninkrijken: de verborgen geschiedenis van Europa



Wie denkt aan oude Europese grootmachten denkt misschien aan de Romeinen of de Grieken. Maar Europa telt nog veel meer grote namen van weleer. Een nieuw en fascinerend boek haalt ze uit de plooien van de geschiedenis en geeft ze hun glans terug.

Europa heeft een rijke geschiedenis en op de basisscholen en middelbare scholen worden de meest invloedrijke factoren heus wel aangestipt. De Romeinen, de Grieken, het Franse koninkrijk van voor de revolutie, het Duitse rijk. Maar er worden ook zo veel verhalen en grootmachten vergeten. In het boek ‘Vergeten koninkrijken‘ probeert schrijver en historicus Norman Davies die grootmachten recht te doen. Hij vertelt het verhaal van vergeten koningen en groothertogen waar men ooit niet omheen kon in Europa, maar die nu vergeten zijn. Sommigen leefden lang geleden, anderen heersten – verrassend – kort geleden nog. Van sommigen heeft u misschien wel eens gehoord. Anderen zijn u waarschijnlijk onbekend. Davies blaast ze met zijn boek weer even nieuw leven in en laat u versteld staan van de Europese werelden die onze geschiedenisdocenten – ongetwijfeld ingegeven door tijdgebrek – altijd achterwege lieten.


Boven: Aragon in de vijftiende eeuw. Linksonder: Ferdinand II en rechtsonder zijn vrouw Isabella. Afbeeldingen: via Wikimedia Commons.

Aragon
Eén van de vergeten koninkrijken die Davies in zijn boek behandelt, is het ooit machtige Aragon. Het koninkrijkje begon in de elfde eeuw klein en bescheiden, maar groeide snel: de heersers breidden het naar het zuiden toe uit. Het in Spanje gelegen, tegen de Pyreneeën aan gevlijde koninkrijk had het ondanks die groei lastig. Het werd omringd door andere machtige koninkrijken en dan waren er ook nog de christenen en moslims die in het zuiden vochten. Maar Aragon wist zich staande te houden en breidde zich in de eeuwen erna zelfs richting het oosten uit. Onder meer Corsica, Sicilië en Valencia werden bij het koninkrijk gevoegd. Maar niet alleen Aragon timmerde aan de weg. Ook in de directe omgeving van het koninkrijk veranderde in die eeuwen veel. Bestond het Iberisch Schiereiland in de elfde eeuw nog uit verschillende staatjes, tegen het eind van de vijftiende eeuw waren er nog maar drie koninkrijken over: Aragon, Castilië en Portugal. In 1469 trouwen Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilië met elkaar. Samen regeren ze later over Aragon en Castilië en legden ze dus eigenlijk het fundament voor de eenwording van Spanje. Nog tot de achttiende eeuw bleef Aragon zich als afzonderlijke entiteit presenteren, ondanks dat Castilië vrij dominant was en er ook de nodige centraliserende maatregelen vanuit de nieuwe hoofdstad Madrid werden getroffen. Aan het begin van de achttiende eeuw veranderde dat toen er een Frans-Spaanse oorlog uitbrak over de Spaanse troonopvolging. Aragon, Valencia en Catalonië steunden de Oostenrijkse kandidaat. De heersers in Madrid en Versaille zagen het als een aantasting van de monarchie en namen harde maatregelen. Aragon werd op de knieën gedwongen en moest afscheid nemen van al die factoren die het nog zolang tot een afzonderlijke entiteit had gemaakt. Vanaf dat moment was Aragon onderdeel van Spanje. Het is een fascinerend verhaal. Zeker dankzij de manier waarop Davies het optekent: gedetailleerd en gebruik makend van bronnen uit die tijd.

Vergeten
Verhalen als dat van Aragon laten zien hoe machtige staten ‘zomaar’ kunnen verdwijnen en vergeten kunnen worden. Ze worden afgeschreven als rebellerend, afgestraft en krijgen soms eeuwen later nog trappen na. En Aragon is daarin niet alleen. In het boek vinden we nog genoeg andere staten die een plekje in de geschiedenisboeken verdienen, maar dit maar niet op kunnen eisen. De staat Karpato-Oekraïne bijvoorbeeld en dan in het bijzonder de gebeurtenissen die tot het – uitzonderlijk korte – bestaan van deze staat leidden.



Karpato-Oekraïne
Karpato-Oekraïne is een republiek die slechts één dag in stand is gebleven. Op 15 maart 1939 valt Hitler Tsjechoslowakije binnen en voegt Bohemen en Moravië aan zijn rijk toe. De Slowaken scheiden zich razendsnel van het gebied af. Karpato-Oekraïne – dat ook tot de republiek Tsjechoslowakije behoorde – besluit het voorbeeld van de Slowaken te volgen en autonoom te worden. Diezelfde dag nog roepen de inwoners de republiek Karpato-Oekraïne in het leven. Het zou de kortst bestaande republiek ooit worden. De volgende dag bezetten de Hongaren namelijk de nieuwe republiek. “In vierentwintig uur leefden we in drie verschillen staten,” zo citeert Davies Michael Winch, een reisauteur die in maart 1939 in Karpato-Oekraïne verbleef. “We werden wakker in de Tsjechoslowaakse republiek. Tegen de avond was Karpato-Oekraïne een vrij land. De volgende dag trokken de Hongaren binnen.” In de geschiedenisboeken wordt zelden aandacht aan de situatie omtrent Karpato-Oekraïne besteedt. Onterecht, vindt Davies. “Deze gebeurtenissen, waaraan toch militaire actie te pas kwam, waarbij een aanzienlijk aantal doden viel, waarbij een lidstaat van de Volkenbond werd binnengevallen en een democratische regering werd afgezet, zou je heel goed kunnen beschouwen als een voorspel op de Tweede Wereldoorlog. Helaas, ze worden zelden vermeld.”

Napoleon
En zo vinden we in het boek van Davies nog veel meer prachtige verhalen omtrent vergeten staten. Alt Clud bijvoorbeeld: het koninkrijk van de rots dat in de vijfde eeuw ontstond en drie eeuwen later ten onder ging. Of Etrurië: een in de negentiende eeuw door Napoleon Bonaparte geschapen koninkrijk in Toscane. En wat denkt u van het koninkrijk van de zwarte berg dat aan het begin van de twintigste eeuw ontstond en acht jaar later alweer verdween?

Wie gek is op geschiedenis en niet terugdeinst voor bijna 900 pagina’s die er bol van staan, moet ‘Vergeten Koninkrijken‘ simpelweg in de boekenkast hebben staan. Het is een schatkist vol geheimen: sommige verhalen zijn door de eeuwen heen gewoon vergeten, anderen zijn bewust verzwegen. Davies haalt ze op onnavolgbare wijze op. Hij schuwt de details niet, maar creëert zo wel vijftien fascinerende geschiedenisverhalen die uw kijk op de geschiedenis van Europa veranderen. Want we mogen deze koninkrijken dan vergeten zijn: elk hebben ze op hun eigen manier een – groter of kleiner – stempel op Europa gedrukt en dus invloed uitgeoefend op het Europa zoals we dat nu kennen.

Nieuwsgierig geworden? Bestel het boek hier!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_122742108
10-02-2013

Oorsprong en viering van het Chinees Nieuwjaar



Op 10 februari 2013 begint voor Chinezen het belangrijkste feest van het jaar: de viering van het Chinees Nieuwjaar. Dit zogeheten ‘Lentefeest’ duurt in totaal vijftien dagen, waarvan vooral de eerste drie in het teken staan van voortdurende festiviteiten. Op de vijftiende kalenderdag wordt het volksfestijn traditiegetrouw afgesloten met het Lantaarnfestival.

Wanneer de Chinese kalender precies werd ingevoerd is niet bekend, maar bronnen vermelden dat de introductie ervan vooral tot doel had landbouwwerkzaamheden te structureren. Het Chinese nieuwjaar, ‘Xin Nian’, luidt het begin van de lente in, een positieve periode van voorspoed vanwege de vruchtbare oogsten. De Chinese kalender is gebaseerd op de stand van de maan, waardoor de viering van het nieuwe jaar elke keer op een andere datum begint. In 2012 was dit, volgens de Westerse kalender, 23 januari, terwijl in 2013, het zogenaamde ‘Jaar van de Slang’, de Chinese nieuwjaarsdag op 10 februari valt.

Legende van Nian
Er bestaat een opmerkelijke legende over de oorsprong van het Chinees nieuwjaar, die verhaalt over het monster Nian. Dit boosaardige wezen, met het lichaam van een stier en de kop van een leeuw, sloop iedere winter vanuit de bergen naar het dichtstbijzijnde dorp. Hij nam daarbij alles wat op zijn pad kwam te grazen om zo zijn honger te stillen. De Chinese bevolking ontdekte na verloop van tijd echter dat er drie dingen waren waar het monster bang voor was: vuur, harde geluiden en de kleur rood.

Tijdens een volgend bezoek van Nian hadden de dorpelingen zich goed voorbereid. Zij staken verscheidene vuren aan, maakten zoveel mogelijk lawaai en hingen overal rode doeken op. Met succes, want het monster keerde met de staart tussen de benen terug naar de bergen. De dorpelingen feliciteerden elkaar en startten een groot feest, een ritueel dat zij iedere winter herhaalden en doorgaven aan volgende generaties.

Keukengod
Van oudsher zijn er een aantal tradities verbonden aan de Chinese nieuwjaarsviering. Een populair gebruik betreft het eren van de Keukengod, de god van het vuur en beschermer van het huishouden. Na een grondige schoonmaak van het huis hangen Chinezen een afbeelding van de Keukengod naast het fornuis en steken zij deze in brand. Als onderdeel van dit ritueel wordt het portret eerst ingesmeerd met druppels honing en wijn, in de hoop dat de Keukengod in ruil daarvoor een goed woordje doet bij de Jade Keizer, de oppergod in het taoïsme.

Tradities en gebruiken
Er zijn vele andere tradities, gebruiken en regels die ieder jaar in meer of mindere mate worden nageleefd. Zo is het gebruikelijk dat Chinezen nieuwe kleren en schoenen kopen voor aanvang van het nieuwe kalenderjaar. Daarnaast is het verboden om tijdens het nieuwjaarsfeest scharen of messen te gebruiken, omdat dit geluk kan ‘afsnijden’. En in de hoop op meer geluk en voorspoed in het nieuwe jaar, schrijven Chinezen hun persoonlijke wensen op een papiertje, dat zij vervolgens naast de deurpost hangen.


Een groepje Chinese jongens maakt een draak voor de optocht met het Chinees Nieuwjaar. New York, 30 januari 1957 (Nationaal Archief)

Lantaarnfestival
Als afsluiting van het Lentefeest wordt op de vijftiende dag van de nieuwe maand, bij een volle maan, het Lantaarnfestival georganiseerd. De lantaarns werden oorspronkelijk aangestoken ter nagedachtenis aan dierbare voorouders. Naast de vele lantaarns wordt het Lantaarnfestival opgeluisterd door de Leeuwen- en Drakendans. Beide kenmerkende volksdansen staan van origine in het teken van het ‘verdrijven van het kwade’. Om diezelfde reden spelen de kleur rood en harde geluiden gedurende het gehele feest een centrale rol. Rode lampionnen fleuren het straatbeeld op, en naast vuurwerk zijn ook trommels en gongen populaire lawaaimakers.

Chinese familiereünie
De viering van het Chinees Nieuwjaar brengt ieder jaar weer een enorme volksverhuizing teweeg. Verblijven in de aanwezigheid van familie en vrienden heeft in deze periode namelijk de hoogste prioriteit. Chinezen die liever binnenshuis blijven, nestelen zich tijdens het warme samenzijn voor de beeldbuis, waarop de Chinese staatstelevisie vrijwel alle feestelijkheden uitzendt

(isgeschiedenis.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')