abonnement Unibet Coolblue
pi_125709449
25-04-2013

Archeologen ontdekken vernietigend begrafenisritueel

Onderzoek aan een prehistorische grafheuvel in Oss heeft een bijzonder begrafenisritueel aan het licht gebracht. Tijdens het ritueel werden de eigendommen van de dode ontmanteld, waarna ze samen met de dode op een brandstapel eindigden. Vervolgens werden de resten daarvan overhoop gegooid en ging een deel het graf in. De rouwenden namen vervolgens bepaalde onderdelen en stukken van de dode zelf met zich mee. Deze ontdekking van NWO-onderzoeker David Fontijn en zijn collega’s werpt nieuw licht op de Nederlandse geschiedenis van 2800 jaar geleden.


Overzichtskaart van de opgegraven grafheuvels en palenrijen bij Oss Zevenbergen. Het onderzoek betreft graf nummer 7. Copyright: Faculteit Archeologie UL.

Ingeklemd tussen drie snelwegen ligt in Oss een serie grafheuvels van duizenden jaren oud. Een van die graven lijkt nu te bewijzen dat de Nederlandse elite helemaal niet armer was dan de Centraal-Europese gelijken. Tot nu toe was dat de dominante theorie omdat in Nederlandse ‘vorstengraven’ vaak alleen maar onderdelen van kostbaarheden liggen. Bijvoorbeeld geen hele wagen, maar alleen een juk. Het onderzoek van het team van Fontijn wijst er echter op dat de kostbaarheden juist bewust vernietigd werden. Bovendien namen de rouwenden delen van de dode en de kostbaarheden mee, zoals in de middeleeuwen relikwieën werden bewaard. De dode onderging door de vernietiging als het ware een transformatie en werd door de verdeling van de resten een tastbaar stuk geschiedenis.

.25 jaar jong
In de onderzochte grafheuvel lag een ongeveer 25-jarige man. De uitzonderlijke begrafenis laat zien dat hij een bijzondere rol moet hebben gehad in de samenleving. Hij werd samen met een rijkelijk met brons versierd juk van een wagen en een paardentuig afkomstig uit Centraal-Europa begraven. Zijn grafheuvel had een diameter van ruim 40 meter en was twee meter hoog.



De bakken bevatten het graf en kunnen en-bloc naar het laboratorium worden verplaatst. Copyright
Faculteit Archeologie UL

De opgraving in Oss moest worden uitgevoerd in verband met de aanleg van een snelweg. De enorme grafheuvel werd door de archeologen in grote blokken verdeeld. Vervolgens werden de blokken in hun geheel gelicht en naar het laboratorium gebracht voor onderzoek. Dankzij deze methode wisten de onderzoekers onder andere honderden bronzen klemmetjes – onderdeel van het paardentuig - uit het graf te verzamelen. Door dit gedetailleerde onderzoek konden de archeologen nauwkeurig reconstrueren hoe het begrafenisritueel stapje voor stapje werd uitgevoerd.

Verandering door vernietiging
De blootlegging van het graf en het onderzoek dat daarna kwam, wordt door David Fontijn beschreven in zijn net verschenen boek Transformation through Destruction. Een deel van de objecten uit het graf zijn te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden.

Archeologen van de Universiteit Leiden voerden het onderzoek uit in het kader van het NWO-project Ancestral Mounds, in samenwerking met de Technische Universiteit Delft.

(nwtonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125747416
http://www.documentairene(...)erloren-overwinning/

Volgens mij gister op tv geweest, mooie docu., petje af.
I´m back.
pi_125748719
25-04-2013

Robot ontdekt grafkamers van mysterieus volk

Een robot heeft enkele verborgen kamers ontdekt in een eeuwenoude tempel in de historische stad Teotihuacán in Mexico.


Foto: Thinkstock

De robot lokaliseerde drie mogelijke grafkamers in de zogenoemde Tempel van de Gevederde Slang in Teotihuacán, een historische stad veertig kilometer van Mexico City (zie foto).

De vondst kan mogelijk nieuwe inzichten bieden in begrafenisrituelen van de Teotihuacanen, een mysterieus volk dat zelf geen geschreven bronnen heeft achtergelaten maar wel fragmentarisch is beschreven door de Maya’s. Dat meldt het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis in Mexico.

Regen

De robot ontdekte de kamer in het laatste gedeelte van een 2000 jaar oude tunnel onder de tempel, die in 2003 werd ontdekt toen door hevige regenval een gat in de ondergrondse gang was ontstaan.

De verkenningsrobot deed zijn ontdekking met behulp van een infraroodcamera en een scanner die de ondergrondse omgeving vastlegde.

Om de kamers te bereiken moeten eerst enkele rotsblokken worden opgeruimd die de laatste dertig meter van de gang blokkeren, zo meldt nieuwssite Physorg.com. Archeologen vermoeden dat zich achter de blokkade een trap bevindt die naar de ondergrondse kamers leidt.

Mysterie

Tussen de eerste en vijfde eeuw na Christus was Teotihuacán waarschijnlijk de meest invloedrijke stad van Meso-Amerika. Wie er in de stad woonde en hoe deze inwoners leefden, is nog grotendeels een mysterie.

Uit kronieken van de Maya blijkt wel dat de stad in de zesde eeuw na Christus in verval raakte, waarschijnlijk door klimaatsverandering en oorlogen met nomaden. In 750 was de stad compleet verlaten.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125748751
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 april 2013 02:53 schreef Ryan3 het volgende:
http://www.documentairene(...)erloren-overwinning/

Volgens mij gister op tv geweest, mooie docu., petje af.
Die is al een paar weken bezig

W&T / [CENTRAAL] Deze docu komt op tv en mag je niet missen Deel 2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125789073
26-04-2013

Maya-beschaving kan wel eens heel anders zijn begonnen dan gedacht



Een nieuw onderzoek wijst erop dat de Maya-beschaving op een heel andere manier is gestart dan archeologen dachten. Dat stellen archeologen nu ze in de Maya-stad Ceibal het oudste Maya-observatorium ooit hebben ontdekt.

Als het over het ontstaan van de Maya-beschaving gaat, zijn archeologen het beste in twee kampen te verdelen. Het ene kamp denkt dat de Maya-beschaving onafhankelijk van andere beschavingen in de jungle van het huidige Guatemala en het zuiden van Mexico ontstaan is. Het andere kamp denkt dat de Maya-beschaving sterk beïnvloed wordt door de veel oudere beschaving van de Olmeken en dan in het bijzonder door hun centrale stad: La Venta.

Allebei fout?
Het lijkt er nu op dat beide kampen er met hun ideeën naast zitten, zo schrijven archeologen in het blad Science. Ze baseren die conclusie op opgravingen in Ceibal: een Maya-stad in Guatemala. Tijdens de opgravingen stuitten ze op een observatorium dat aanzienlijk ouder bleek dan gedacht. Uit de opgravingen blijkt dat La Venta zo’n 200 jaar nadat Ceibal tot stand kwam, uitgroeide tot het belangrijke centrum dat het voor de Olmeken was.

Complex
Het onderzoek stelt niet dat de Maya-beschaving ouder is dan de beschaving van de Olmeken. De Olmeken hadden namelijk nog een andere belangrijke stad die eerder dan La Venta ontstond. Maar het onderzoek suggereert wel dat La Venta geen enorme invloed kan hebben gehad op de prille Maya-beschaving. “We stellen dat het scenario van de prille Maya-cultuur veel complexer is dan we dachten,” vertelt onderzoeker Victor Castillo.

De archeologen zijn zich ervan bewust dat er wel overeenkomsten zijn tussen de beschaving van de Olmeken en die van de Maya’s. Zo lijkt de architectuur van beide beschavingen op elkaar en zijn er ook wel overeenkomsten tussen rituelen die de Maya’s en Olmeken erop nahielden. Maar het zou te kort door de bocht zijn om te stellen dat de Maya’s de Olmeken simpelweg na-aapten. De onderzoekers denken dat zowel het Ceibal van de Maya’s als La Venta van de Olmeken het resultaat is van een geografisch verder reikende culturele verandering die zo’n 1000 voor Christus optrad. “Er was sprake van een enorme sociale verandering die van de zuidelijke laaglanden van de Maya’s tot de kust van Chiapas en de zuidelijke Golfkust reikte en het gebied van Ceibal maakte deel uit van die bredere sociale verandering,” vertelt onderzoeker Inomata Triadan. “De opkomst van een nieuwe vorm van samenleven – met een nieuwe architectuur en nieuwe rituelen – werd de belangrijke basis voor alle latere Meso-Amerikaanse beschavingen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125789110
26-04-2013

Zo klonk de stem van Alexander Graham Bell



We kennen ‘m allemaal, de uitvinder van de telefoon: Alexander Graham Bell. Maar hoe zijn stem ooit klonk? Dat wisten we niet. Tot nu toe: wetenschappers zijn erin geslaagd om een opname van Bells stem af te spelen.

Bell experimenteerde tussen 1880 en 1886 flink met het opnemen van geluid. Dat resulteerde in meer dan 400 opnames die hij aan het Smithsonian Institution doneerde. Die opnames waren letterlijk op allerlei materialen ‘opgeslagen’. Helaas was van veel van deze opnames onbekend hoe Bell ze terugspeelde en daardoor bleef dus onduidelijk wat er precies op de schijfjes stond.

Luisteren
Wetenschappers hadden zich er al bijna bij neergelegd dat we de schijfjes alleen maar konden bekijken. Tot een onderzoeker in 2011 erin slaagde om een schijfje dat afkomstig was uit het laboratorium van Bell en al meer dan een eeuw lag te verstoffen, af te luisteren. Op het schijfje waren stemmen te horen die onder meer stukjes uit Hamlet reciteerden. In de herfst van dat jaar bogen onderzoekers zich ook over andere schijfjes van Bell en bijbehorende documenten. Zo ontdekten ze dat er één schijfje was waarop Bell zelf aan het woord kwam.

Kwetsbaar
Het maakte de onderzoekers nieuwsgierig. Hoe zou de stem van Bell klinken? Maar het viel nog niet mee om dat te weten te komen. De schijf was te kwetsbaar om op de traditionele manier af te luisteren. Dus namen de onderzoekers hun toevlucht tot een modernere technologie. Ze ontwikkelden een systeem dat de groeven en hobbels met behulp van licht en een 3D-camera omzette in geluid. En daar was ‘ie dan, de stem van Bell zelf: “In witness whereof – hear my voice, Alexander Graham Bell’.

Nieuwsgierig hoe dat klinkt? Beluister de opname op de site van het Smithsonian Museum!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125793356
quote:
What Would a Fighter Jet Buy 60 Years After Eisenhower’s Speech?
By JOHN ISMAY
Correction Appended

Shortly after the death of Joseph Stalin, President Dwight D. Eisenhower believed a rare opportunity existed to reset United States-Soviet relations, and he announced it to the world 60 years ago Tuesday in his 1953 Chance for Peace speech.

With a new Soviet premier taking office, and newly inaugurated himself, President Dwight D. Eisenhower believed that Stalin’s demise presented an opening to end the rapidly accelerating arms race between the two countries. Eisenhower directed his speechwriters to develop an address that clearly conveyed that desire to his Russian counterpart.

Eschewing the tired condemnations of the Soviet Union that had dominated recent presidential speeches, Eisenhower challenged his staff to present a new Pax Americana focusing on the idea of a future peace that unified Germany, removed occupying forces in Austria and talked in human ter
http://atwar.blogs.nytime(...)eech/?ref=middleeast
pi_125933055
30-04-2013

'Verdronken' stad geeft deel geheimen prijs


Meer informatie komt boven water over Heracleion, een stad in de buurt van Alexandrië die meer dan 1.200 jaar geleden verdween in de Middellandse Zee. De Franse onderwaterarcheoloog Franck Goddio kwam de ooit bruisende havenstad dertien jaar geleden op het spoor, samen met een team van het European Institute for Underwater Archeology (IEASM). Er ging vier jaar speurwerk aan vooraf, bericht de Amerikaanse nieuwssite Huffington Post. "De archeologische ontdekkingen zijn overweldigend", meldt Barry Cunliffe van de Universiteit van Oxford.


© Wikimedia.

De ruïnes van de 'verdronken' stad werden ontdekt in de Middellandse Zee - ruim negen meter onder het wateroppervlak - in de baai van Aboekir, gelegen aan één van de mondingen van de Nijldelta.

De wetenschappers blijven in het ongewisse over de precieze ondergang van Heracleion (benaming in het Grieks) of Thonis (benaming in het Egyptisch), maar aan archeologische ontdekkingen ontbreekt het hen niet.

De afgelopen dertien jaar legden ze al 64 scheepswrakken bloot, evenals meer dan 700 ankers, gouden munten, gewichten uit Athene (die op Egyptische bodem nooit eerder werden gevonden) en gigantische stenen tafels met opschriften in het oud-Grieks en -Egyptisch. Er werden ook tal van kunstvoorwerpen gevonden, inclusief restanten van metershoge beelden.


© Wikimedia.

De ontdekkingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat Heracleion niet alleen een belangrijk knooppunt voor handel was, maar ook een gewichtig religieus centrum.

"De archeologische ontdekkingen zijn overweldigend", stelt professor Barry Cunliffe van de Universiteit van Oxford en tevens lid van het onderzoeksteam. "De archeologische schatten lagen gedurende eeuwen onaangeroerd onder het zand", is volgens Cunliffe de verklaring voor de uitstekende staat van vele van de gevonden voorwerpen.

Waarom de havenstad meer dan 1.200 jaar geleden in zee is verdwenen, blijft een mysterie. Het onderzoeksteam vermoedt dat de opgetrokken gebouwen te zwaar waren voor de klei- en zandgrond die voor de regio typerend is. Een aardbeving gaf Heracleion wellicht de finale doodssteek, waardoor de stad van de kaart werd geveegd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_125933135
Interessante reeks dit _O_
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_125969938
01-05-2013

Britse kolonisten in VS aten mensenvlees


© ap.

UPDATE De eerste Britten die zich in het begin van de 17e eeuw permanent in de huidige Verenigde Staten vestigden, hebben in de zeer strenge winter van 1609-1610 mensenvlees gegeten. Dat blijkt volgens wetenschappers van de gerenommeerde Amerikaanse Smithsonian Institution uit het onderzoek van de resten van een 14-jarig meisje, dat zij de naam Jane hebben gegeven.


© ap.


© ap.


© ap.

"De wanhoop en overweldigende omstandigheden waarmee de kolonisten tijdens de winter van 1609-1610 geconfronteerd werden, zijn terug te vinden in het postmortaal onderzoek van het lichaam van dit meisje", legt antropoloog Douglas Owsley uit. Volgens hem is duidelijk aan de restanten te zien dat het de bedoeling is geweest "het lichaam in stukken te snijden, de hersenen te verwijderen en het vlees van het gezicht te halen voor consumptie".

'The starving time'
Het is niet duidelijk of het meisje vermoord werd of een natuurlijke dood is gestorven. Er werd immers maar een tiende van haar botten teruggevonden. De winter van 1609-1610 staat in de geschiedenisboeken als 'the starving time' voor Jamestown, de nederzetting die in 1607 door 104 Engelsen werd gesticht. Meer dan 200 kolonisten stierven toen door uithongering, ziekte en aanvallen door indianen.

Er zijn overigens ook geschreven meldingen van kannibalisme tijdens die harde winter, onder meer van de toenmalige president van de kolonie, George Percy. Hij schreef in 1625 dat kolonisten lichamen hadden opgegraven en opgegeten, staat te lezen in een artikel in Smithsonian Magazine.

Ook dierenresten
De opgraving had vorig jaar plaats in James Fort in de staat Virginia, de oudste permanente Britse kolonie in de Verenigde Staten. In een afvalput werden niet alleen de beenderen van het mesje, maar ook resten van katten, honden en paarden die de kolonisten tot voedsel hadden gediend, gevonden

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 2 mei 2013 @ 16:28:28 #236
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_125984486
Verzetsmuseum krijgt spullen uit kamp Dachau

AMSTERDAM -
De collectie van het Verzetsmuseum in Amsterdam is uitgebreid met bijzondere spullen uit het concentratiekamp Dachau. Het betreft een kampjas van de befaamde verzetsman Pim Boellaard (1903-2001) en een kist waarin hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Duitse kamp zijn persoonlijke bezittingen bewaarde. Op de achterkant van het deksel is een schaakbord getekend.

Directeur Liesbeth van der Horst sprak donderdag van een „bijzondere aanwinst”. „Boellaard was een prominent verzetsman.” Het museum kreeg de spullen van zijn zoon, Willem Boellaard.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ug_uit_Dachau__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_126011859
02-04-2013

Gecodeerde 'oorlogsbrieven' na zeventig jaar vertaald


Illustratiefoto. © photo news.

Een wiskundige van de universiteit van Plymouth is erin geslaagd om zeventig jaar na datum de gecodeerde brieven te vertalen die een Britse soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog naar zijn familie had verstuurd. Dat bericht de website van de Britse zender BBC.

Gedurende vijf jaar schreef John Pryor - die vastzat in een Duits krijgsgevangenkamp - brieven met verborgen boodschappen naar zijn bloedverwanten. De inhoud was in wezen niet bestemd voor zijn familie, maar voor de Britse inlichtingendienst. Die onderschepte de post, vertaalde de gecodeerde inhoud en maakte dat de brieven uiteindelijk toch bij de familie terechtkwamen.

Zeventig jaar lang bleef de werkelijke inhoud van de brieven geheim, omdat Pryor zich het volledige geheimschrift niet meer kon herinneren. Een opdracht waar een wiskundige van de universiteit van Plymouth onlangs wel in slaagde. Hij ontrafelde de code: iedere eerste letter van een woord verwees naar een cijfer, dat op zijn beurt weer aan een letter kon worden gelinkt.

Zo kwam aan het licht dat de gevangengenomen soldaat onder andere om middelen om te ontsnappen vroeg, maar ook details doorspeelde over Duitse militaire doelwitten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod vrijdag 3 mei 2013 @ 21:30:41 #238
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_126038062
Musea zamelen spullen WO2 in
Nederland • Geplaatst door Jigzoz op 03-05-2013 @ 18:59


Bij een inzamelingsactie van spullen uit de Tweede Wereldoorlog zijn vrijdag verschillende belangwekkende voorwerpen opgedoken. Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork kwam een groot reclamebord binnen voor NSB-blad Volk en Vaderland. Het lijkt te gaan om een uniek exemplaar, meldt een woordvoerder.

Bewoners van een huis in Drenthe troffen het anderhalve meter brede bord bij hun verhuizing aan, maar durfden het lange tijd niet weg te doen uit angst om associaties met de NSB. Een andere schenking aan het kamp in Hooghalen betrof een naamplaatje van een man die er in 1944 werd geboren. Hij droeg het plaatje zijn hele leven mee in zijn portemonnee.

Ook de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen kreeg verschillende voorwerpen binnen. Zo ontving de instelling twee gedetailleerde en volgens een woordvoerder 'soms zelfs vermakelijke' dagboeken van een bij Leipzig te werk gestelde man en de medaille van de Groningse oorlogsheld Pop Dijkema.

"Spullen uit de Tweede Wereldoorlog hebben vaak een grote gevoelswaarde", licht een woordvoerder van het Verzetsmuseum Amsterdam de inzamelingsactie toe. "Schenking kan daarom moeilijk zijn." Persoonlijke waarde verdwijnt echter uiteindelijk. "Een museum maakt van een persoonlijk voorwerp erfgoed."

De inzamelingsactie vrijdag vond plaats bij de zestien musea en instellingen die zijn aangesloten bij de landelijke campagne Niet Weggooien! Ze houden zich allemaal bezig met de Tweede Wereldoorlog en wisselen schenkingen onderling uit, zodat alle voorwerpen op geschikte plekken terechtkomen.

Bron: Musea zamelen spullen WO2 in
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 3 mei 2013 @ 21:32:30 #239
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_126038144
:)
pi_126050404
03-05-2013

Egyptisch Atlantis geeft zijn geheimen prijs



Eindelijk weten archeologen hoe de Egyptische stad Heracleion er precies uit moet hebben gezien. Talloze archeologische vondsten hebben geleid tot een tekening van de gezonken stad, die zich al vele honderden jaren op de bodem van de zee bevindt, maar nog steeds in verbluffend goede staat is.

De stad werd al in 2000 door archeologen ontdekt en zou in de achtste eeuw voor Christus tot stand zijn gekomen. Heracleion had het niet gemakkelijk: de stad kreeg met de ene na de andere natuurramp te maken en zakte uiteindelijk ergens omstreeks 800 na Christus naar de bodem van de zee.

Tempels
De afgelopen jaren heeft archeoloog Franck Goddio in samenwerking met onder andere de Egyptische overheid uitgebreid onderzoek gedaan naar de stad. Het heeft geleid tot de ontdekking van tal van belangrijke gebouwen, waaronder de tempel van Amon, de havens die ooit zo belangrijk waren voor de Egyptische handel, kolossale beeldhouwwerken, munten, juwelen en rituele objecten. Veel van deze archeologische vondsten zijn uitstekend bewaard gebleven: het lijkt wel alsof de tijd onder water heeft stilgestaan.

De tekening
Op basis van alle ontdekkingen heeft Goddio ook een tekening kunnen maken van hoe de stad er in de tijd dat deze zich nog boven water bevond, uit moet hebben gezien. In het hart van de stad vinden we de tempel van Amon, met daaromheen een netwerk van kanalen. Op de eilandjes die de kanalen van elkaar scheiden stonden diverse beeldhouwwerken en gebouwen.


Heracleion is Thonis
Het onderzoek van Goddio lost ook een ander groot vraagstuk dat veel historici bezighield, op. Zo toont zijn onderzoek aan dat de stad Heracleion ook de naam Thonis droeg. De Grieken spraken van Heracleion en de Egyptenaren hadden het over Thonis. Deze namen horen dus bij één en dezelfde stad.

Toen archeologen Heracleion in 2000 ontdekten, was er vrij weinig over de stad bekend. Deze leek wel uit de geschiedenis te zijn gewist. Maar na enig zoekwerk bleek de naam Heracleion op diverse plekken op te duiken. Onder meer in een geschrift van de Griekse historicus Herodotus (vijfde eeuw voor Christus). Archeologische vondsten laten zien dat het een grootse en drukke stad moet zijn geweest. Zo zijn er in de haven meer dan 700 ankers en tientallen scheepswrakken teruggevonden. De bloeitijd van de stad zou zo tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus zijn geweest: uit die tijd stammen veel teruggevonden munten en aardewerk. Tegenwoordig ligt de stad op zo’n 6,5 kilometer voor de kust van Egypte.


Een bronzen beeld van een farao uit de 26e dynastie. Het beeld bevond zich dicht bij de tempel van Amon. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Archeologen takelen het hoofd van een farao naar boven. Het hoofd is gemaakt van graniet en zo’n vijf meter hoog. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Een duiker ontfermt zich over een beeldhouwwerk dat een Ptolemaïsche koningin laat zien. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om Cleopatra II of Cleopatra III, gekleed als de godin Isis. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Nog een beeld van een Ptolemaïsche koningin. Het beeld is bijna vijf meter hoog. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Franck Goddio bij een stele: een beschreven tablet. De stele stamt uit de vierde eeuw voor Christus en de naam Thonis-Heracleion is erop terug te vinden. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Een beeldje van Osiris. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk


Een bijna 5,5 meter hoog beeld van de god Hapi wordt naar boven gehaald. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk.


Een meer dan vijf meter hoog beeld van een farao. Foto: © Franck Goddio / Hilti Foundation / Christoph Gerigk

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126078548
quote:
Berging van Duitse WOII-bommenwerper gestart - HLN.be

Het gaat om de grootste operatie ooit gerealiseerd in Britse wateren. De bommenwerper, die werd neergehaald tijdens de Slag om Engeland (1940), werd in 2008 door duikers gevonden voor de kust van Kent in het zuidoosten van Engeland. Met de sonar kon het toestel geïdentificeerd worden als een Dornier Do 17Z.

In opmerkelijke staat
Het vliegtuig van de Luftwaffe, dat op een krijtrots rust omringd door enkele brokstukken, bevindt zich volgens experten in "een opmerkelijke staat". De banden van het landingsstel zijn nog opgeblazen, maar onder meer aan de propellers is het toestel beschadigd, waarvan de cockpit gedeeltelijk bedekt is met algen.

De duikers bouwen momenteel een kooi rond het vliegtuig om het boven water te kunnen hijsen. De operatie zal drie weken duren.

De ontdekking en recuperatie van de Dornier Do 17Z is van groot belang: "Dit toestel is het enige nog resterende van de Slag om Engeland", verklaarde de directeur van het RAF-museum, Peter Dye.

Uiteindelijk zal de Dornier Do 17Z, bijgenaamd 'het vliegende potlood' vanwege zijn fijne romp, tentoongesteld worden in het museum om "een licht te werpen op de opofferingen van jongemannen van beide luchtmachten (Brits en Duits) en andere landen".

Slag werd Duitse nederlaag
De Slag om Engeland werd door Adolf Hitler gelanceerd om de Britse vliegtuigen uit het luchtruim te verjagen en de economie van het land door intensieve bombardementen te ontwrichten voor een invasie over zee die nooit heeft plaatsgevonden. De Slag om Engeland liep uiteindelijk op een mislukking uit voor de Duitsers.

Bron: www.hln.be
Ура для россии
  maandag 6 mei 2013 @ 18:49:01 #242
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_126139342
quote:
Wat deed VS met gehate vijanden?

Toegevoegd: maandag 6 mei 2013, 17:52
Update: maandag 6 mei 2013, 18:04

Het lukt de familie van Tamerlan Tsarnajev nog altijd niet om een graf voor de omgekomen terrorist te vinden. Geen begraafplaats gunt de man achter de aanslag in Boston een laatste rustplaats, uit angst dat demonstranten er de vrede komen verstoren. Bij de begrafenisonderneming waar het lichaam wordt bewaard, demonstreerden dit weekend mensen met borden met daarop de tekst "begraaf hem niet in Amerikaanse grond".

De Amerikaanse overheid heeft wel vaker te maken gehad met de lichamen van mensen die zo gehaat zijn dat een reguliere begraafplaats onmogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Osama bin Laden, de kapers van 9/11 of de moordenaars van de presidenten Lincoln en Kennedy.

Zeemansgraf

Nog voordat het nieuws over zijn dood wereldkundig werd gemaakt, hadden de Amerikaanse strijdkrachten de begrafenis van Osama bin Laden al uitgevoerd. De terreurleider werd ritueel gewassen en in windsels in een verzwaarde lijkzak geplaatst. Die werd in de Indische Oceaan gegooid, om te voorkomen dat zijn begraafplaats een bedevaartsoord zou worden.

Het ging er heel anders aan toe met zijn handlangers die op 9/11 aanslagen uitvoerden met vier gekaapte vliegtuigen. Van tien van de negentien kapers werden resten teruggevonden in het puin van het WTC en het Pentagon en het vliegtuigwrak in Pennsylvania.

Ruim tien jaar later heeft nog niemand de resten de geclaimd. De FBI en de medische dienst van New York, die de identificatie van de resten uitvoerden, bewaren de lichaamsdelen daarom nog altijd. Op verzoek van de nabestaanden gebeurt dat op een andere plek dan waar de resten van slachtoffers liggen.

Wetsverandering

Voor de dader achter de bomaanslag in Oklahoma City, waarbij in 1995 168 mensen omkwamen, werd zelfs speciaal een wetsverandering doorgevoerd. Als veteraan had Timothy McVeigh het recht om op de erebegraafplaats Arlington te worden begraven. Voordat hij in 2001 werd geëxecuteerd, werd de wet aangepast om dat te voorkomen.

In plaats daarvan werd zijn lichaam gecremeerd en werd de as uitgestrooid op een onbekende plek. Omdat die laatste wens door zijn advocaat werd uitgevoerd, weet zelfs zijn vader niet waar dat gebeurde.

Rust

De begrafenis van Lee Harvey Oswald - de moordenaar van president Kennedy - in 1963 verliep ook niet zonder problemen. De doodgraver was genoodzaakt journalisten te vragen om de kist te dragen en de dominee die bij het graf zou spreken, kwam niet opdagen. Toch ligt hij er nog altijd in betrekkelijke rust, onder een eenvoudige grafsteen met alleen 'Oswald' erop.

Ook de moordenaar van president Lincoln vond, na wat omzwervingen, een laatste rustplaats. Hij werd in eerste instantie door de Amerikaanse overheid begraven in een gevangenis, maar na enkele jaren overgedragen aan zijn familie. Zijn lichaam werd bijgezet in een familiegraf in Baltimore, al kwam zijn naam niet op de grafsteen te staan.

Zal Tsarnajev uiteindelijk ook zijn rust vinden? De begrafenisondernemer hoopt van wel. "In dit land begraven we mensen. Het maakt mij niet uit wie het is, dit is gewoon mijn werk."
http://nos.nl/artikel/503929-wat-deed-vs-met-gehate-vijanden.html
pi_126161467
06-05-2013

Eerste Indianen in Vaticaan?


(foto: Vaticaanse Musea)

Bij het schoonmaken van 15e eeuwse fresco's in het Vaticaan zijn verrassende portretten aangetroffen. Werden twee jaar na Columbus de eerste Amerikanen al geschilderd voor de Paus?

De restauraties van wandschilderingen van de grote Reniassance kunstenaar Pinturicchio zijn in het Vaticaan in volle gang. Een van de medewerksters, Maria Pustka, maakte in de gedetailleerde taferelen van de meester de afbeelding van een groep dansers schoon. Wat tevoorschijn kwam, verraste haar en de leiding van de Vaticaanse musea.

De dansende mannen blijken namelijk geen gebruikelijke groep Europeanen te zijn en ook niet de in die tijd gebruikelijke weergave van 'oosterse volken' met tulbanden en puntschoenen. Pinturicchio schilderde mannen met een donkere huid en verentooien in hun haar.

1494

Volgens Antonio Paolucci, de directeur van de Vaticaanse musea, wijst dit er op, dat hiermee een van de allervroegste afbeeldingen is gevonden van de oorsprokelijke inwoners van Noord Amerika in de Europes kunst. De frescocyclus van de Renaissance-meester heeft deze in 1494 geschilderd.

Deze kwam daarmee twee jaar nadat Columbus Amerika 'ontdekte', in de overtuiging voor de kust van India geland te zijn, op de wand van de Pauselijke vertrekken terecht. Het werk werd opgedragen door de roemruchte, ook kunstminnende paus Borgia. Als Spaanse prelaat had hij nauwe contacten met het hof van het koningspaar Ferdinand en Isabella, de opdrachtgevers van de ontdekkingsreis van de Genuese kapitein.

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126161524
07-05-2013

'Hangende tuinen van Babylon verkeerd gelokaliseerd'

De hangende tuinen van Babylon bevonden zich niet in Babylon maar in een stad in het Assyrische rijk. Dat beweert een Britse wetenschapper in een nieuw boek.


Foto: Thinkstock

De wereldberoemde hangende tuinen zijn waarschijnlijk in de zevende eeuw voor Christus aangelegd door de Assyriërs (zie foto) in de stad Nineveh in het noorden van Mesopotamië en niet door hun grote vijanden, de Babyloniërs.

De bevinding zou verklaren waarom er nooit overblijfselen van het wereldwonder zijn gevonden in de ruïnes van Babylon in het huidige Irak.

Dat schrijft de Britse onderzoekster Stephanie Dalley van de Universiteit van Oxford in haar nog te verschijnen boek The Mystery of the Hanging Garden of Babylon.

Beschrijvingen

Dalley kwam tot haar conclusie op basis van oude geschriften. Ze stuitte onder meer op een beschrijving van een beeldhouwwerk van het paleis van koning Sanherib van Assyrië. Volgens deze tekst zouden er op het dak van dit paleis in de stad Nineveh bomen zijn geplant die langs de zuilen naar beneden groeiden, precies zoals in beschrijvingen van de hangende tuinen van Babylon.

De onderzoekster ontdekte verder dat de stad Nineveh ook wel Nieuw-Babylon werd genoemd door de Assyriërs. Dit is mogelijk de reden waarom de stad is verward met het oorspronkelijke Babylon, dat ruim 500 kilometer verderop lag.

Nebukadnezar

De omgeving van Babylon was volgens Dalley veel te vlak om genoeg water te leveren voor de aanleg van hangende tuinen op een paleis.

Ook zouden de eerste Griekse historici die melding maakten van de hangende tuinen het gebied rondom Nineveh hebben bezocht en niet de stad Babylon, waar koning Nebukadnezar heerste. Hij wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als de man die de hangende tuinen liet bouwen.

Dalley formuleerde haar theorie over het verkeerd gelokaliseerde wereldwonder al in 1992, maar deed er naar eigen zeggen twee decennia over om genoeg bewijsmateriaal te verzamelen.

Onduidelijk

"Het heeft me jaren gekost om te demonstreren dat de tuinen en het systeem van aquaducten en kanalen zijn gebouwd door Sanharib in Nineveh en niet door Nebukadnezar in Babylon", verklaart ze in de Britse krant The Independent.

Tot nu toe bestond er veel onduidelijkheid over de plek en de bouw van het wereldwonder. "Voor het eerst kan worden aangetoond dat de hangende tuinen echt hebben bestaan", beweert Dalley.

Andere wetenschappers hebben verdeeld gereageerd op haar conclusies. De Nederlandse onderzoeker Bert van der Spek van de VU betoogde in 2008 nog dat de tuinen nooit hebben bestaan.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126161583
06-05-2013

1700 jaar oude begraafplaats ontdekt onder Engelse parkeerplaats



Onder een parkeerterrein in de Engelse stad Leicester is een 1700 jaar oude Romeinse begraafplaats gevonden. Op de rustplaats bevinden zich ongewone christelijke en heidense graven.

De parkeerplaats bevindt zich op het kruispunt van Oxford Street en Newarke Street. In die laatste straat vonden archeologen onlangs een aantal typische christelijke graven: de doden liggen op hun rug, met hun gezicht naar het oosten en hebben nauwelijks tot geen voorwerpen bij zich. Dit maakt de nieuwe vondst zo bijzonder: de dertien graven zijn een mix van verschillende tradities en geloven. Zo is een aantal graven van het oosten naar het westen gericht en anderen van het noorden naar het zuiden. Ook ligt een aantal graven vol met persoonlijke voorwerpen zoals ringen, haarspelden, armbanden en schoenen.

Iota-Chi monogram
Eén graf is wel heel erg bijzonder. Het team vond daarin een ring met daarop een afbeelding van een christelijk Iota-Chi monogram. Dit monogram bevat de initialen van het Griekse woord voor Jezus Christus (IX). Daarnaast is het graf naar het oosten gericht, wat doet aannemen dat de overledene toentertijd volgens christelijke rituelen werd begraven. Als dit inderdaad zo is, is het graf een schaars bewijs voor een christelijk graf mét daarin een persoonlijk statement.

Romeins
De begraafplaats is mogelijk de bekende rustplaats die zich net buiten het ommuurde Romeinse Leicester in de derde en vierde eeuw bevond. De opgraving bevindt zich namelijk zo’n 130 meter buiten de toenmalige zuidelijke poort van Leicester. De Romeinse wet verbood begraafplaatsen binnen de stadsmuren, vandaar dat deze zich altijd buiten de stad bevonden.

Naast de begraafplaats vond het team ook resten van steengroeven, zwijnenstallen en afvalputten. Deze zouden zijn gebouwd in de middeleeuwen, door inwoners van de stad. Ook werd er een grote zeventiende-eeuwse sloot gevonden, gebouwd ter verdediging tijdens de Engelse Burgeroorlog.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 7 mei 2013 @ 23:12:12 #246
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_126197515
Duitsers schoten op 7 mei 1945 meer mensen dood op Dam

AMSTERDAM - De Duitse Kriegsmarine schoot op 7 mei 1945 veel meer dan 22 mensen dood op de Dam dan tot nu toe werd gedacht. Nazaten die zich hebben verzameld in Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945, komen met naspeuringen al op 33 doden en ze hebben nog tien namen die nog niet bevestigd zijn.

Op de Dam stonden duizenden mensen te wachten op de Canadezen die echter een dag later kwamen. Duitsers openden het vuur, vermoedelijk omdat de BS (Binnenlandse Strijdkrachten) Duitsers arresteerden, terwijl dat tegen de afspraken met de Canadezen was. Onderzoekers hebben alle artsverklaringen van het Binnengasthuis van mei 1945 onderzocht. Daaruit blijkt dat er wel zestig mensen aan kogelwonden zijn overleden. Ook in het Vondelpark en bij het Victoriahotel waren schietpartijen. Door nabestaanden te benaderen, kwam men er achter dat er veel meer slachtoffers waren van de Damschietpartij. De namen moeten op een plaquette komen die in 2015 moet worden geplaatst. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies zegt het ’heel goed mogelijk te achten dat er inderdaad meer doden zijn gevallen ten gevolge van de schietpartij op de Dam dan eerder werd aangenomen’ .

Bron: http://www.noordhollandsd(...)article22293033.ece/
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  dinsdag 7 mei 2013 @ 23:37:47 #247
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_126199487
Zo blijkt maar weer dat we nog lang niet alles weten over de oorlogsperiode. Wat een ontzettend slecht geschreven inleiding trouwens. :D
pi_126205358
08-05-2013

Heftige ruzie over deel Anne Frank-archieven


© anp.

Het Anne Frank Fonds en de Anne Frank Stichting vechten over de nalatenschap van Otto Frank, de vader van Anne Frank die in 1980 overleed. Dat meldt de Nederlandse Volkskrant.

Het Fonds, dat in Bazel zetelt, wil documenten en foto's terug van de Stichting in Amsterdam, om ze onder te brengen in een nieuw Familie Frank Centrum dat rond 2016 moet opengaan in Frankfurt. De Stichting weigert vooralsnog de teruggave, omdat volgens haar niet van al het materiaal vaststaat wie de juridische eigenaar is.

De twee partijen zijn het fundamenteel oneens over wat Otto Frank met zijn erfenis voor ogen had. Grove woorden worden in het conflict niet geschuwd. "In de jaren veertig werd de familie Frank onteigend door de Duitsers en hun handlangers. Nu probeert een Nederlandse stichting opnieuw onteigening door te voeren", zegt bestuurslid Yves Kugelmann van het Fonds. De Stichting wil niet ingaan op de vergelijking.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126205379
07-05-2013

Archeologen leggen 2.000 jaar oude grafkelder bloot in Mexico

Mexicaanse archeologen hebben in de stad Colima in het westen van Mexico een historische grafkelder blootgelegd. Bij de opgravingen werden de beenderen van 28 kinderen en volwassenen en heel wat aardewerk ontdekt.

De beenderen uit de hoofdkamer dateren van het jaar 1 tot 500 na Christus, aldus archeoloog Marco Zavaleta Lucido. Onder de grafgiften bevonden zich wierookschalen en vazen in hondenvorm, borden en potten.

Blijkbaar ging het om een familiecrypte, die steeds weer opnieuw werd gebruikt. De begravenen behoorden allen tot een hogere sociale klasse. Buiten de grafkelder werden nog beenderen gevonden, die dateerden tot 600 voor Christus, aldus nog Zavaleta.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_126254410
08-05-2013

Lichaam Duitse militair gevonden in Blerick

Bij archeologische opgravingen in Venlo zijn afgelopen week de stoffelijke resten gevonden van een Duitse militair uit de Tweede Wereldoorlog.


Foto: ANP

Dat maakte de gemeente Venlo woensdag bekend.

De militair van een parachutistenregiment (Fallschirmjäger) van de Duitse Luftwaffe is waarschijnlijk in het najaar van 1944 gedood door een geallieerd bombardement.

Het lichaam werd gevonden naast een grote bomkrater in het Venlose stadsdeel Blerick. Mogelijk is de soldaat bedolven onder het puin als gevolg van de explosie.

Identiteitsplaatje

Medewerkers van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) hebben het oorlogsgraf onderzocht en de resten geborgen. Het identiteitsplaatje van de soldaat verkeert in slechte staat en kan mogelijk niet worden ontcijferd.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')