FOK!forum / Culinesse à gogo / Jenever e.d.
AlDieWillenteKaaprenVarendinsdag 18 september 2012 @ 09:40
Jenever is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam "genièvre") en het noordwesten van Duitsland ("(Ostfriesischer) Korngenever").

Varianten
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was nauwelijks graan voor moutwijn beschikbaar, waardoor het percentage moutwijn in de jenever drastisch daalde. Sommige drinkers betreurden dat; anderen niet. Na de oorlog werden er daardoor in Nederland twee dranken populair: de jonge jenever, die voornamelijk op neutrale alcohol was gebaseerd, en de jenever volgens het vooroorlogse recept waarin meer moutwijn was verwerkt: oude jenever. De klassieke jenever (uit 100% moutwijn) was inmiddels nauwelijks meer te krijgen.

Na de malaise en de prijzenoorlog in de jaren zeventig van de vorige eeuw, trachtte de gedistilleerd industrie weer iets terug te winnen van het verloren debiet door aanscherpen van kwaliteitseisen en het in de handel brengen van een aantal exclusieve "ouderwetse" jenevers. Om afstand te nemen van de industriële jenevers worden deze producten in Nederland vaak korenwijn genoemd.

Korenwijn wordt gestookt uit diverse granen (gerst, rogge en maïs). Vaak wordt de korenwijn ook nog een tijd gerijpt op een eikenhouten fust, om een zachtere, meer uitgesproken smaak te krijgen. Door deze kenmerken hoeft een goede korenwijn niet onder te doen voor een malt whisky.

Jonge Jenever

SPOILER: Jonge jenever moet voldoen aan de volgende eisen
• Bereid met ethylalcohol uit landbouwproducten (suikerbietmelasse, aardappelzetmeel etc)
• Bevat maximaal 15% moutwijn. Saillant detail is dat er geen minimum aan de hoeveelheid [*]moutwijn is gesteld, wat er voor heeft gezorgd dat ~80% van de jonge jenevers geen moutwijn [*]meer bevat.
• Bevat maximaal 10 gram suiker per liter
• Is kleurloos
• Bevat minstens 35% alcohol
Oude Jenever

SPOILER: Oude jenever moet voldoen aan de volgende eisen
• Is bereid met ethylalcohol uit landbouwproducten (suikerbietmelasse, aardappelzetmeel etc)
• Bevat minstens 15% moutwijn
• Bevat maximaal 20 gram suiker per liter
• Is lichtgeel of lichtbruin van kleur
• Bevat minstens 35% alcohol
• Is eventueel bijgekleurd met karamel
• Heeft een waarneembare jeneverbessmaak
Korenwijn

SPOILER: Korenwijn moet voldoen aan de volgende eisen
• Bevat minstens 51% moutwijn.
• De eventueel toegevoegde ethylalcohol is voor 100% bereid uit granen
• Bevat maximaal 20 gram suiker per liter
• Is kleurloos, lichtgeel of lichtbruin van kleur
• Bevat minstens 38% alcohol
• Is eventueel bijgekleurd met karamel
• Bevat uitsluitend natuurlijke smaakstoffen
Linkjes:
Keuringsdienst van Waarde over jenever

[ Bericht 0% gewijzigd door AlDieWillenteKaaprenVaren op 18-09-2012 09:58:29 ]
AlDieWillenteKaaprenVarendinsdag 18 september 2012 @ 09:40
Verbeteringstips hoor ik graag. Is natuurlijk een tijdelijk OPtje, w.i.p.
Apuleiusdinsdag 18 september 2012 @ 09:53
Leuk om te lezen, daar had ik geen idee van. Zo zie je maar weer: elk nadeel heb z'n voordeel.
AlDieWillenteKaaprenVarendinsdag 18 september 2012 @ 09:54
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 september 2012 09:53 schreef Apuleius het volgende:
Leuk om te lezen, daar had ik geen idee van. Zo zie je maar weer: elk nadeel heb z'n voordeel.
Hmm? Ist die OP von einem zentralem Topic.
An_awesome_wavedinsdag 18 september 2012 @ 09:59
Jenever, ik ben er dol op. Mijn favoriete jenevercafe is 'de Vagant' in Antwerpen en de filliers van 28 jaar vind ik erg lekker.

Dat was 't.
boriszdinsdag 18 september 2012 @ 10:00
Jenever :9. Korenwijn :9
Apuleiusdinsdag 18 september 2012 @ 10:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 10:00 schreef borisz het volgende:
Jenever :9. Korenwijn :9
Korenwijn is lekker snoeperig.
AlDieWillenteKaaprenVarendinsdag 18 september 2012 @ 14:01
Ik vind/t trouwens oprecht dat jenever in potentie met whisky kan wedijveren, het is de "goedkoper, goedkoper, goedkoper"-mentaliteit die dat de nek omdraaide.

Zijn er hier nog aanraders, must-haves enzo?
MPC60dinsdag 18 september 2012 @ 14:32
Jenever _O_ een drank waar wij trots op mogen zijn!
markmarkmarkdinsdag 18 september 2012 @ 17:35
korenwijn ruikt naar petroleum en zo smaakt het ook :r
Viajerodinsdag 18 september 2012 @ 17:59
Hoe verhoudt gin zich eigenlijk tot jenever? Is het een andere bereidingswijze, andere ingredienten, of nog iets anders?

Ik vind noch gin noch jenever echt lekker, dus ik heb me er nooit echt in verdiept. Misschien eens een korenwijn proberen, iemand aanraders voor een oude rum/oude whisky fan?
Apuleiusdinsdag 18 september 2012 @ 18:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 17:35 schreef markmarkmark het volgende:
korenwijn ruikt naar petroleum en zo smaakt het ook :r
Dat kan toch niet man. :D Het is een proces met diverse ingredienten wat ze laten rijpen op eikenhouten fusten.
An_awesome_wavedinsdag 18 september 2012 @ 18:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 17:35 schreef markmarkmark het volgende:
korenwijn ruikt naar petroleum en zo smaakt het ook :r
:')
markmarkmarkdinsdag 18 september 2012 @ 19:25
ik heb een paar keer geproefd, ook verschillende merken en vond het helemaal niets.
onder andere zuidam geproefd en nog wat andere.
dralion13dinsdag 18 september 2012 @ 23:57
Het is misschien vloeken in de kerk, maar als Jonge jenever in principe gemaakt kan worden van alcohol uit landbouwproducten, en niet perse moutwijn hoeft te bevatten, wat is dan het verschil met wodka, das immers ook ethanol met water. En bij Jonge jenever staat ook maximaal 10 gram suiker, dan mag dus ook minder zijn/ helemaal niks...

:@
Apuleiuswoensdag 19 september 2012 @ 08:10
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 september 2012 23:57 schreef dralion13 het volgende:
Het is misschien vloeken in de kerk, maar als Jonge jenever in principe gemaakt kan worden van alcohol uit landbouwproducten, en niet perse moutwijn hoeft te bevatten, wat is dan het verschil met wodka, das immers ook ethanol met water. En bij Jonge jenever staat ook maximaal 10 gram suiker, dan mag dus ook minder zijn/ helemaal niks...

:@
Wodka stoken ze van aardappelschillen.
dralion13woensdag 19 september 2012 @ 09:15
quote:
7s.gif Op woensdag 19 september 2012 08:10 schreef Apuleius het volgende:

[..]

Wodka stoken ze van aardappelschillen.
Wodka kan ook van gerst of rogge gestookt worden, en als ik het zo lees kan Jonge jenever in principe ook van aardappelschillen gestookt worden
Apuleiuswoensdag 19 september 2012 @ 09:16
quote:
7s.gif Op woensdag 19 september 2012 09:15 schreef dralion13 het volgende:

[..]

Wodka kan ook van gerst of rogge gestookt worden, en als ik het zo lees kan Jonge jenever in principe ook van aardappelschillen gestookt worden
In principe wel, maar doen ze het ook?
AlDieWillenteKaaprenVarenwoensdag 19 september 2012 @ 09:29
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 september 2012 23:57 schreef dralion13 het volgende:
Het is misschien vloeken in de kerk, maar als Jonge jenever in principe gemaakt kan worden van alcohol uit landbouwproducten, en niet perse moutwijn hoeft te bevatten, wat is dan het verschil met wodka, das immers ook ethanol met water. En bij Jonge jenever staat ook maximaal 10 gram suiker, dan mag dus ook minder zijn/ helemaal niks...

:@
Onderaan in de OP staat een link naar een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, die concluderen dat jonge jenever inderdaad heel erg op wodka kan lijken.
Curiositywoensdag 19 september 2012 @ 11:50
Er wordt hoofdzakelijk melasse gebruikt zowel voor jenever als voor vodka.