AlDieWillenteKaaprenVaren | dinsdag 18 september 2012 @ 09:40 |
Jenever is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam "genièvre") en het noordwesten van Duitsland ("(Ostfriesischer) Korngenever"). Varianten Tijdens de Tweede Wereldoorlog was nauwelijks graan voor moutwijn beschikbaar, waardoor het percentage moutwijn in de jenever drastisch daalde. Sommige drinkers betreurden dat; anderen niet. Na de oorlog werden er daardoor in Nederland twee dranken populair: de jonge jenever, die voornamelijk op neutrale alcohol was gebaseerd, en de jenever volgens het vooroorlogse recept waarin meer moutwijn was verwerkt: oude jenever. De klassieke jenever (uit 100% moutwijn) was inmiddels nauwelijks meer te krijgen. Na de malaise en de prijzenoorlog in de jaren zeventig van de vorige eeuw, trachtte de gedistilleerd industrie weer iets terug te winnen van het verloren debiet door aanscherpen van kwaliteitseisen en het in de handel brengen van een aantal exclusieve "ouderwetse" jenevers. Om afstand te nemen van de industriële jenevers worden deze producten in Nederland vaak korenwijn genoemd. Korenwijn wordt gestookt uit diverse granen (gerst, rogge en maïs). Vaak wordt de korenwijn ook nog een tijd gerijpt op een eikenhouten fust, om een zachtere, meer uitgesproken smaak te krijgen. Door deze kenmerken hoeft een goede korenwijn niet onder te doen voor een malt whisky. Jonge Jenever Oude Jenever Korenwijn Linkjes: Keuringsdienst van Waarde over jenever [ Bericht 0% gewijzigd door AlDieWillenteKaaprenVaren op 18-09-2012 09:58:29 ] | |
AlDieWillenteKaaprenVaren | dinsdag 18 september 2012 @ 09:40 |
Verbeteringstips hoor ik graag. Is natuurlijk een tijdelijk OPtje, w.i.p. | |
Apuleius | dinsdag 18 september 2012 @ 09:53 |
Leuk om te lezen, daar had ik geen idee van. Zo zie je maar weer: elk nadeel heb z'n voordeel. | |
AlDieWillenteKaaprenVaren | dinsdag 18 september 2012 @ 09:54 |
Hmm? Ist die OP von einem zentralem Topic. | |
An_awesome_wave | dinsdag 18 september 2012 @ 09:59 |
Jenever, ik ben er dol op. Mijn favoriete jenevercafe is 'de Vagant' in Antwerpen en de filliers van 28 jaar vind ik erg lekker. Dat was 't. | |
borisz | dinsdag 18 september 2012 @ 10:00 |
Jenever ![]() ![]() | |
Apuleius | dinsdag 18 september 2012 @ 10:14 |
Korenwijn is lekker snoeperig. | |
AlDieWillenteKaaprenVaren | dinsdag 18 september 2012 @ 14:01 |
Ik vind/t trouwens oprecht dat jenever in potentie met whisky kan wedijveren, het is de "goedkoper, goedkoper, goedkoper"-mentaliteit die dat de nek omdraaide. Zijn er hier nog aanraders, must-haves enzo? | |
MPC60 | dinsdag 18 september 2012 @ 14:32 |
Jenever ![]() | |
markmarkmark | dinsdag 18 september 2012 @ 17:35 |
korenwijn ruikt naar petroleum en zo smaakt het ook ![]() | |
Viajero | dinsdag 18 september 2012 @ 17:59 |
Hoe verhoudt gin zich eigenlijk tot jenever? Is het een andere bereidingswijze, andere ingredienten, of nog iets anders? Ik vind noch gin noch jenever echt lekker, dus ik heb me er nooit echt in verdiept. Misschien eens een korenwijn proberen, iemand aanraders voor een oude rum/oude whisky fan? | |
Apuleius | dinsdag 18 september 2012 @ 18:12 |
Dat kan toch niet man. ![]() | |
An_awesome_wave | dinsdag 18 september 2012 @ 18:16 |
![]() | |
markmarkmark | dinsdag 18 september 2012 @ 19:25 |
ik heb een paar keer geproefd, ook verschillende merken en vond het helemaal niets. onder andere zuidam geproefd en nog wat andere. | |
dralion13 | dinsdag 18 september 2012 @ 23:57 |
Het is misschien vloeken in de kerk, maar als Jonge jenever in principe gemaakt kan worden van alcohol uit landbouwproducten, en niet perse moutwijn hoeft te bevatten, wat is dan het verschil met wodka, das immers ook ethanol met water. En bij Jonge jenever staat ook maximaal 10 gram suiker, dan mag dus ook minder zijn/ helemaal niks...![]() | |
Apuleius | woensdag 19 september 2012 @ 08:10 |
Wodka stoken ze van aardappelschillen. | |
dralion13 | woensdag 19 september 2012 @ 09:15 |
Wodka kan ook van gerst of rogge gestookt worden, en als ik het zo lees kan Jonge jenever in principe ook van aardappelschillen gestookt worden | |
Apuleius | woensdag 19 september 2012 @ 09:16 |
In principe wel, maar doen ze het ook? | |
AlDieWillenteKaaprenVaren | woensdag 19 september 2012 @ 09:29 |
Onderaan in de OP staat een link naar een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, die concluderen dat jonge jenever inderdaad heel erg op wodka kan lijken. | |
Curiosity | woensdag 19 september 2012 @ 11:50 |
Er wordt hoofdzakelijk melasse gebruikt zowel voor jenever als voor vodka. |