abonnement Unibet Coolblue
  zondag 16 september 2012 @ 15:59:42 #1
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_116850708
Het volgende topic over het zelf brouwen van bier. :Y)





Deel 1: Eigen bier brouwen

Externe links:

http://www.hobbybrouwen.nl/

Ik zal straks even wat links toevoegen.

[ Bericht 15% gewijzigd door popolon op 16-09-2012 16:04:50 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_116914310
Bijna een reeks ;)

Heb afgelopen weekend mijn eerste flesjes gebotteld (een summer wheat). Ik had 1 flesje wat maar half vol was, dus die direct maar opgedronken. Viel me totaal niet tegen. Nu nog 2 weken wachten (of niet) op de rest.
  maandag 17 september 2012 @ 23:32:10 #3
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_116917480
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 18 september 2012 @ 14:43:02 #4
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_116934441
Inspirerend topic :)

Ik heb weinig ruimte en brouwmaterialen staan al snel in de weg, maar ik zat eens even na te denken - ik heb een slow cooker van 3 liter waarmee ik een klein beetje zou kunnen mashen (als de temperatuur geschikt is - zal eens meten).

Verder vraag ik me af of een snelkookpan dienst kan doen als gistvat - er zit immers een drukventiel op dat soortvan de rol van een waterslot vervult. Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken :P

Veel bier levert dat natuurlijk niet op, maar het lijkt me wel een grappig experiment.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_117177789
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 23:32 schreef popolon het volgende:
Die wheat bieren kun je inderdaad vrij snel drinken. Als het nu al niet slecht was wordt het alleen maar beter.
Stiekem mijn 1ste gedronken na een week. Ik heb een nieuwe hobby gevonden :o
pi_117177939
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 14:43 schreef Flurry het volgende:
Ik kan dan de wort met hop koken in de snelkookpan (op normale of iets verhoogde druk), afkoelen, gist toevoegen en weer dicht doen. Nadeel is dat ik niet zie wat er gebeurt, maar dan is het een verassing na 3 weken :P
Geen idee of dat een goede vervanging is van een waterslot en je nu lucht/bacteriën in het bier krijgt. Het je het al geprobeerd?
  zondag 23 september 2012 @ 23:47:59 #7
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117178242
M'n zwager doet 't helemaal goed, dit wordt ook mijn komende projekt.







Een echte old school koelkast met tap. _O_

Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.

[ Bericht 6% gewijzigd door popolon op 24-09-2012 00:08:07 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117181359
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 23:47 schreef popolon het volgende:
Het is eigenlijk een vrieskist met een temperatuur controller die af en toe aan- en uitgaat.
Die controllers werken best goed. Het koelkastje wat ik nu voor bier gebruik, deed ooit dienst voor het rijpen van kaas (55F), bier op 70F gaat ook goed. Ik neem aan dat een vrieskist iets meer ruimte heeft en iets makkelijker te bedienen is qua deur. Verder tof project.
  woensdag 3 oktober 2012 @ 16:23:22 #9
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117550673
Maar weer een bestelling gedaan terwijl de Leffe kloon nog niet helemaal 'bottle ready' is.

Nut Brown Ale Extract Kit with Specialty Grains
1 x Nut Brown Ale Extract Kit $19.75
1 x Danstar Nottingham Ale Yeast $3.99 Y005

AK47 Pale Mild Extract Kit with Specialty Grains
1 x AK47 Pale Mild Extract Kit $19.75
1 x Danstar Windsor Ale Yeast $3.99

c_/
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117567364
Roeren jullie tussendoor?

Ik ben bezig met mijn tweede blik. In de gebruiksaanwijzing staat niets over roeren. Maar in een beschrijving van de brouwmarkt staat wel dat ik moeten roeren.

Het gaat om de eerste vergistingsstap.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 17:52:15 #11
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_117594882
Als 't eenmaal aan het gisten is laat ik het zitten. Als je denkt dat 't niet optimaal is zou je wat gist (yeast) kunnen toevoegen en even roeren maar ik heb 't nog nooit gedaan.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_117639046
Mijn eerste wheat beer was best lekker :9 Er staat nu een pot met quick count ale op het fornuis. Toch wel handig dat de lokale bierwinkel het bier brouwt voor de pizzeria naast hun; kun je eerst even proeven voor je een kit koopt :D
pi_118698827
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled _O_

nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
  donderdag 1 november 2012 @ 12:52:38 #14
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118702198
quote:
14s.gif Op donderdag 1 november 2012 11:04 schreef Beardslasher het volgende:
Afgelopen woensdag mijn eerste batch gebotteled _O_

nu had ik wel een vraagje: moet ik de flesjes in de kelder leggen waar het ongeveer buitentemperatuur is of kan ik het beter op mijn kamer bewaren?
Als je gebotteld hebt moet je ze de eerste 2 weken ofzo juist wat warmer zetten om de navergisting op gang te brengen/houden.

Juist daarna moet je ze weer wat koeler zetten. Maar niet buitentemperatuur want het wordt gewoon verrekte koud en er is vorst.


Ervan uitgaande dat het een bovengister is geweest.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118836545
Gaaf topic :) Ik heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen :)

Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten :)

Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Voor wat foto's, kijk hier
  maandag 5 november 2012 @ 10:10:49 #16
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118839118
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2012 08:01 schreef polariteit het volgende:
Gaaf topic :) Ik heb afgelopen zaterdag ook een starterspakket gehaald om te blikbrouwen :)

Vanavond de boel even opstarten. Ik heb een blik diabolo en een blik tripel van Brewfirm gehaald. Ben benieuwd, heb er zin in. Alleen niet in het lange wachten :)

Iemand die enig idee heeft hoe lang deze 2 soorten in de fles moeten blijven voor het goed drinkbaar is?
Hier vindt je alles: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118849391
Mijn 3de batch (een IPA, mijn eerste met dry-hopping) is net gebotteld. Toch maar eens tijd om een hydrometer aan te schaffen, zodat ik eindelijk weet wat ik aan het doen ben :D
pi_118853693
Leuk topic! Heb het vorige topic inmiddels doorgelezen en heb zelf eigenlijk ook wel zin hier aan te beginnen. Heb alleen al wel vast een vraag. Die kits van bijvoorbeeld brouwmarkt.nl hebben vaak voorgemalen mout inbegrepen. Nu lees ik hier: http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html dat je beter zelf het graan kan malen omdat gemalen mout snel verzuurt. Heeft iemand ervaring met die kits van brouwmarkt en bevelen jullie deze aan? In hoeverre tast dit werkelijk de smaak aan? Zijn die kits van brouwmarkt overigens verder ook echt waarheidsgetrouw en lekker in de zin dat je alles zelf doet? Want als ik het zo lees lijkt het me eerlijk gezegd een behoorlijk eenvoudig proces (wat het niet minder leuk hoeft te maken natuurlijk)...
Who's the black private dick
That's a sex machine to all the chicks?
  maandag 5 november 2012 @ 23:12:44 #19
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_118873656
http://www.facebook.com/events/160412370767825/
Voor degenen die naar de Rooie Dop proefavond willen :)

Sowieso kan je er met de brouwers ideeën uitwisselen en ze schenken lokaal gebrouwen bieren, incl de 2 nieuwe versies die ze commerciëel gebrouwen hebben...

[ Bericht 12% gewijzigd door SiGNe op 05-11-2012 23:27:23 ]
pi_118877819
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezet :) Aan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.

Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.

Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch? :D

Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Voor wat foto's, kijk hier
  dinsdag 6 november 2012 @ 09:45:18 #21
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_118879834
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 06:51 schreef polariteit het volgende:
Zo, gisteravond mijn blik diablo in het vat gezet :) Aan de hand van de handleiding die Nembrionic doorgeeft. Moet zeggen dat het wel een beetje verwarrend is. Die handleiding is weer anders dan de instructies van Brewfirm die bij de blikken zit.

Daarnaast zit er ook nog een andere brewfirm instructie in de starterskit, en die is ook weer anders. En daarnaast had Brouwmarkt ook nog een handleiding erbij gedaan; en die was ook weer anders.

Kortom 4 verschillende handleidingen. Lekker duidelijk toch? :D
Het handigste is om de uitgebreide handleiding te gebruiken die ik gepost heb. Die wordt regelmatig aangepast met nieuwe bevindingen en is gemaakt op gebruikerservaring :)

quote:
Maar goed, vanmorgen was het vat al lekker aan het borrelen. Ik heb de emmer in een ruimte gezet die gisteravond 19 graden was, maar vanmorgen 16,5. Kan dat veel kwaad? Ik heb niet echt veel 'stabiele' ruimtes in huis.
Kwaad is een groot woord. Maar het moet zo stabiel mogelijk zijn. Het beinvloed de smaak wel. De vergistingstemperatuur is namelijk belangrijk voor hoe de gist vergist.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_118886346
ok, dan ga ik vanavond even kijken hoe ik de temperatuur constant kan houden. Misschien met een deken eromheen, of anders de kachel maar 24/7 aan op 19 graden.

Overigens nog een domme vraag: wat zijn esters en wat betekent oxydatie precies voor je bier? Ik heb het al geprobeerd te googlen, maar ik kwam niet verder dan scheikundige verhalen die mij niet zoveel zeggen door gebrek aan fantasie :')
Voor wat foto's, kijk hier
pi_118887651
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
pi_118937541
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
pi_118967212
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 14:03 schreef Oceanonix het volgende:
Let op met die deken. Het gistproces levert ook warmte op. De temp kan daardoor ook te hoog worden.
Tnx voor de waarschuwing. Vat staat nu in een kamer met iets stabielere temperatuur.

quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 15:15 schreef vivelafete het volgende:
Tijdje geleden ook zo'n brewferm-brewkit met twee emmers gekregen.
Mijn eerste brouwsel (Brewferm Gold) is gebotteld en die is over een paar weekjes te drinken.
Nu staat er de Tripel te vergisten, die gaat zeer binnenkort over naar de andere emmer om te lageren.
Ik heb ook nog een blik 20L pils staan en de Diabolo. Ben allemaal zeer benieuwd of en hoe het smaakt. Als het lekker is ga ik er mee door (met andere blikken van Brewferm en andere merken) en ga ik wat experimenteren met zelf smaken toevoegen. Is het niets, kap ik er weer mee. Maar als ik jullie moet geloven smaakt het allemaal prima. Het is in ieder geval erg leuk en eenvoudig om zelf te doen, als het ook nog een lekker bier oplevert zou het helemaal geweldig zijn.
Heeft iemand hier al een keer een totale mislukking gebrouwen? Door bijvoorbeeld een infectie?

Ben ook benieuwd waar jullie al je flessen vandaan halen. Vooral voor het simpelere bier zou ik het graag in wat grotere flessen (0,5; 0,75 of zelfs 1L) willen bottelen, maar ik heb geen idee waar ik die flessen vandaan moet toveren. Iemand van jullie wel?
Slijterij?


Mijn Diabolo staat nu sinds afgelopen maandag lekker te pruttelen. Zit te denken om vrijdag of zaterdag de boel over te hevelen naar een andere gistemmer om na te gisten. Ik las her en der echter wel dat je dan eigenlijk zo weinig mogelijk ruimte boven je bier mag hebben. Helaas heb ik alleen nog maar een 30 liter vat leegstaan. Is het dan nog wel verstandig over te hevelen en daarin na te laten gisten en is het niet beter het gewoon te laten zitten en pas over te hevelen als ik ga bottelen?
Voor wat foto's, kijk hier
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')