FOK!forum / Klussen, Wonen en Huishouden / Tegel van muur gehaald: Gipsplaat kapot. Wat nu?
R2Rzondag 2 september 2012 @ 14:52
In mijn badkamer had ik een tegel met een barst erin doordat ik hem verkeerd heb geplaatst.
Aangeduwd rondom een gat voor de waterleiding: Krak.
Omdat ik de tegels erboven ook al had geplaatst kon ik de kapotte tegel niet meteen verwijderen, dan zakt de boel naar beneden.
Achteraf had ik beter een balkje aan kunnen brengen tegen het zakken, maar daar is het nu te laat voor.

Nu heb ik dus de tegel verwijderd maar de lijm doet z'n werk goed. Daardoor is nu de groene laag van de gipsplaat af.
Onder de gipsplaat zit OSB plaat.

De tegel bevindt zich onder de gootsteen en zal dus niet continu onder een straal van water zijn zoals in de douchehoek.
Het is een stuk van 45 bij 30 cm.

Kan ik volstaan met het waterdicht maken van de gipsplaat, bijvoorbeeld door er kimband op aan te brengen? Of op een andere manier?
klipperzondag 2 september 2012 @ 15:08
Groene gipsplaten mogen, maar beter kun je een cementgebondenplaat gebruiken.
Wat het gat betreft, moet je deze net zo behandelen als alle doorvoeringen of randen van groene gipsplaten, zie tevens onderstaande tekst van knauf:

Mogen gipsplaten in een badkamer gebruikt worden?

Gipskarton kan in de badkamer. Maar je dient dan wel rekening te houden met enkele belangrijke aspecten. Gips, de basis voor iedere gipskartonplaat, is immers een materiaal dat eigenlijk niet goed bestand is tegen een aanhoudende inwerking van vocht. Na verloop van tijd kunnen er fenomenen zoals barstvorming, schimmelvorming, loskomen van het karton, … optreden in een wand of een plafond dat bestaat uit vochtige gipsplaten. En in een badkamer is het risico op vochtinfiltraties in wanden en plafond beduidend groter dan in een droge ruimte. Daarom is het voor de badkamer aan te raden om waterwerende gipskartonplaten te gebruiken. “Ze worden ook wel geïmpregneerde, groene of hydro-gipsplaten genoemd en je kan ze herkennen aan het groene karton van de plaat (dikte 9.5 mm of 12.5 mm). De kern van een waterwerende gipsplaat is behandeld met een waterafstotend siliconenproduct, waardoor ze beter bestand is tegen vocht.” Waterdicht Niet alleen aan de plaat, ook aan de afwerking moet de nodige zorg worden besteed. “De afwerking moet waterdicht zijn,” bevestigd Raf Dehaes. “Kies daarom bij de plaatsing van tegels uitsluitend voor een waterdichte tegellijm, tegel en voegproduct of wanneer je verft voor een waterdichte verflaag. Schenk extra aandacht aan de hoeken en aansluitingen met andere bouwmaterialen. Let ook op de doorvoeren van de leidingen. Deze moeten waterdicht en soepel afgewerkt worden door middel van een gepaste siliconenvoegmassa. De zones die een extra risico op vochtinfiltraties lopen, denk maar aan de douchecel, de zones boven en rond het bad of lavabo, moeten voorafgaandelijk met een speciale waterdichte primer (in meerdere lagen) behandeld worden. Er bestaan ook waterdichte banden die je in de hoeken van de gipsplaten kan kleven. De fabrikanten van de gipskartonplaten en van de lijm kunnen je dergelijke producten voorstellen.” Tot slot is het belangrijk te weten dat bij toepassing in publieke en grote vochtige lokalen (zwembaden, publieke doucheruimtes, industriële keukens, …) men er beter aan doet een cementgebonden plaat te gebruiken in plaats van een gipskartonplaat. Een cementgebonden plaat heeft in contact met vocht geen last van de eerder genoemde problemen. Conclusie: Gipskartonplaten mogen in een badkamer. Maar gebruik waterwerende gipsplaten en voorzie in een perfect waterdichte afwerking.
R2Rzondag 2 september 2012 @ 15:16
OK, kimband+pasta wordt het dan. Daar heb ik de hoeken ook mee gedaan. Hoop dat het voldoende is, maar dat gaan we merken op termijn.... (8>

Ik gebruik inderdaad ook een waterdichte en flexibele lijm aangezien het toch allemaal materiaal is dat in kan krimpen en uit kan zetten.
En voegen moet ik nog doen, maar zelfde verhaal.