abonnement bol.com Unibet Coolblue
  † In Memoriam † zondag 28 oktober 2012 @ 00:57:25 #176
25682 2cv
Niet subtiel
pi_118519674
Bedankt x 2 !
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_118568344
Op welke temperatuur zou ik een maisbrood moeten bakken? Ik vind zulke verschillende temperaturen!
pi_118569045
een maisbrood met of zonder gist?

Ik zou het denk ik op 220 zetten. zeker als het een brood zonder gist is.

Wat ik vaak doe met m'n broden is de eerste 10 minuten zo heet mogelijk, rond de 250 in m'n oven, en dan terugschakelen naar 200 voor de rest van de tijd.
pi_118569460
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 10:39 schreef Jagärtrut het volgende:
een maisbrood met of zonder gist?

Ik zou het denk ik op 220 zetten. zeker als het een brood zonder gist is.

Wat ik vaak doe met m'n broden is de eerste 10 minuten zo heet mogelijk, rond de 250 in m'n oven, en dan terugschakelen naar 200 voor de rest van de tijd.
Het is er een met gist.
Ik dacht ook al 220 maar ik kan ook wel eens je andere techniek gebruiken. Een lekker krokant korstje denk ik hč? Alhoewel het de eerste keer dit brood is, wellicht toch beter de wat veiligere weg.
pi_118569527
quote:
1s.gif Op maandag 29 oktober 2012 10:50 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Het is er een met gist.
Ik dacht ook al 220 maar ik kan ook wel eens je andere techniek gebruiken. Een lekker krokant korstje denk ik hč? Alhoewel het de eerste keer dit brood is, wellicht toch beter de wat veiligere weg.
dan krijg je een goede korst. Zeker als je ook een pannetje onderin de oven zet tijdens het voorverwarmen (of een braadslede ofzo), en daar als je het brood in de oven schuift een grote kop kokend water ingooit (pas op je handen!)
pi_118571497
Hij staat in de oven, toch maar de 220 manier omdat ie niet zo heel goed gerezen was, was bang dat ik hem te snel dicht zou branden zeg maar. Volgende brood ga ik op de andere manier doen want een goede korst is wel echt heel lekker!
pi_118574137
Tadaaah, het resultaat!



Super lekker met boter en jong belegen kaas... :9
  maandag 29 oktober 2012 @ 13:39:20 #183
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_118575347
Zo-is-dat dat ziet er heerlijk uit :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_118576192
Ziet er goed uit! Heb je een recept?
pi_118576509
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 14:37 schreef MissMSX het volgende:
Na me nog wat verder in speltbrood ingelezen te hebben, heb ik net eindelijk een speltbrood gemaakt aan de hand van dit recept: http://www.hetspelthuis.nl/recept1.htm

Ik heb maar de helft van de ingredienten gebruikt, omdat het een probeersel is, maar dat maakt verder natuurlijk niet veel uit :P Ik heb overigens het volkoren speltmeel van Demeter gebruikt.

Ik vind het erg geslaagd. De korst is knapperig, maar geen beton. Het binnenste is zacht en smeuig, maar niet plakkerig.

Wat ik anders heb gedaan dan in het recept staat:

• Gist opgelost in een deel van het water. (volgende keer ga ik ook de suiker hierin oplossen)
• Zout opgelost in een deel van het water.
• Deeg langer laten rijzen (2 uur in plaats van 1), omdat ik het nog niet groot genoeg vond.
• Oven voorverwarmd op 220°C en bij het in de oven zetten van het brood teruggedraaid naar 200°C.
• Heteluchtfunctie aangezet tijdens het baken.

Het is bij spelt schijnbaar wel echt zaak om, in tegenstelling tot bij tarwe, maar kort (maximaal 4 minuten) te kneden.

Het resultaat ziet er zo uit:
[ afbeelding ]

Volgende keer voor een heel brood dus de aangegeven hoeveelheden gebruiken. Heb er nu al zin in!
Ik krijg hetzelfde brood door het volgende recept te gebruiken (ik bak zo'n 4 /6 speltbroden per maand)

500Gr spelt
7 gr gist
7 gr zout
300 ml lauwwarm water
en een paar drupjes olijfolie tegen het kruimelen
pi_118592736
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 14:13 schreef piepkuiken21 het volgende:

[..]

Ik krijg hetzelfde brood door het volgende recept te gebruiken (ik bak zo'n 4 /6 speltbroden per maand)

500Gr spelt
7 gr gist
7 gr zout
300 ml lauwwarm water
en een paar drupjes olijfolie tegen het kruimelen
Dat rekent wel makkelijker met een pak meel van 1 kilo :P
Maar 800 gram meel lijkt me wat meer het formaat van een regulier brood opleveren.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_118683715
Ff spammen, mijn twee durum-Rogge zuurdesem broden van vandaag..

  † In Memoriam † woensdag 31 oktober 2012 @ 21:14:19 #188
91830 MaximusTG
  donderdag 1 november 2012 @ 16:31:31 #189
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_118709771
Vandaag weer een maisbrood in de oven gebakken. Ziet er lekker geslaagd uit:
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! Šgolfer
pi_118715125
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 00:02 schreef Tombster3000 het volgende:
Dinner rolls

[ afbeelding ]
Heb je recept?

En gist ken je die het beste bij een bakker halen?
  maandag 5 november 2012 @ 13:45:37 #191
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_118846264
Vandaag 2 franse landbroodjes gebakken, prima gelukt
Ditmaal op een steen gebakken, dat bakt wel beter vind ik.
Heb dit recept gebruikt. Had iets teveel bloem op de top maar goed dat klop je er zo af :) en voordeel het bleef nergens aan plakken :P

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_119089966
Mooie broden, Hobje!

Vandaag de ultieme bakdag..

Net twee blikken van deze uit de oven getrokken..dan staan er nog twee zuurdezembroden te rusten, en deeg voor naan voor bij de curry van vanavond!

pi_119090781
lekker :D iets lichter mag van mij maar ja smaken verschillen :7
pi_119094910
Ohh, prachtig die croissants!
  zondag 11 november 2012 @ 19:33:14 #195
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_119096353
Thanks Jagärtrut

En wow wat zien jouw croissants er super goed uit :9 !!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_119102366
Thanks allemaal. Dee twee net uit de oven gehaald. Ze zijn wat compact gebleven. Is zuurdezembroden met 10 procent Rogge en 10 procent spelt..



Daarnaast nog naan gemaakt vandaag, en nu helemaal uitgebakken...
  † In Memoriam † donderdag 15 november 2012 @ 18:54:47 #197
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119247834
Hoppa, ik heb 1kg volkoren-tarwe meel bij Penninga's Molen gehaald. Toen ik de molenaar vertelde dat ik er brood mee wou bakken gaf hij het advies om er 1/3 bloem bij te doen omdat het nogal zwaar meel is. Afgaande op deze (uiteraard beperkte) informatie: is dat een goed idee of is dat niet nodig ? Kan ik b.v. zien of het meel (te) zwaar is ?

Ik wil het volgende recept uit de OP gebruiken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)
Domweg omdat ik het brood in één dag wil maken en ik volkoren-tarwe meel heb.

Maar wat staat eerder in de OP:

quote:
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer.
Wat kan ik het beste doen ? Het orginele recept aanhouden ? Of eerst het zout in het water oplossen en het daarna bij de rest van de ingrediënten gooien ? En moet ik de gist dan nog even laten borrelen ?

En welke gist bij b.v. de Jumbo (daar doe ik vaak mijn boodschappen) is goed ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † donderdag 15 november 2012 @ 21:50:18 #198
91830 MaximusTG
pi_119255674
Ze zullen bij de Jumbo niet veel anders hebben dan die groene pakjes van dr.oetker, en dat is ook prima hoor.
Verder is wat er in dat recept overdreven en een beetje onzin eerlijk gezegd. Ja, zoutkristallen zijn niet goed voor de gist. Maar nee, het is niet alsof de gist in een keer dood gaat. En je gist laten 'borrelen' is ook niet nodig als je instant gist gebruikt (daarnaast is het een rotwoord).
Je mengt gewoon de droge ingredienten een voor een door het meel. Dan het water erbij. Dan goed mengen met een lepel oid. Dan kneden. Laten rijzen. Punchdown (niet nog een keer kneden, brood kneed je 1 keer), wat zoveel wil zeggen als dat je de lucht uit je deeg duwt en het opnieuw balt. Rijzen in de oven is imho overdreven en doet juist af aan de smaak van je brood.

Edit :ik zou het advies van de molenaar wel meenemen trouwens. En dan dus 1/3e bloem. Moet je er wel wat minder water in doen trouwens.
Als je toch nog wat wil doen de dag ervoor, zou je een deel van de volkorenmeel kunnen laten weken in het water. Stel je neemt dus 160 gram bloem en 340 gram van je meel. Water nemen we op 70 procent ipv tachtig. Komt mooi uit zie ik, zit je op 350 gram water. Meng dus al het water met je meel. Volgende dag zout, gist en bloem erdoor. Kneden met deeghaken zou ik aanraden. Succes!

[ Bericht 25% gewijzigd door MaximusTG op 15-11-2012 22:22:19 ]
pi_119262039
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2012 22:22 schreef 2cv het volgende:
Het begint weer te jeuken. Of de jeuk doorzet is (nog) onbekend.

Hoe dan ook; ik heb in een vorig topic gelezen dat een stoomoven een mooi resultaat geeft. Kan je dat mooie resultaat ook bereiken als je een bak(je) water in de oven zet ?
Ik gooi halverwege een glas water in de oven :)
  † In Memoriam † vrijdag 16 november 2012 @ 00:13:32 #200
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119262115
Giet je dat op de bodem leeg of ... ?

:@
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')