Hoppa, ik heb 1kg volkoren-tarwe meel bij
Penninga's Molen gehaald. Toen ik de molenaar vertelde dat ik er brood mee wou bakken gaf hij het advies om er 1/3 bloem bij te doen omdat het nogal zwaar meel is. Afgaande op deze (uiteraard beperkte) informatie: is dat een goed idee of is dat niet nodig ? Kan ik b.v. zien of het meel (te) zwaar is ?
Ik wil het volgende recept uit de OP gebruiken:
quote:
Volkorenbrood:
Ingredienten:
500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water
Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.
Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."
Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)
Domweg omdat ik het brood in één dag wil maken en ik volkoren-tarwe meel heb.
Maar wat staat eerder in de OP:
quote:
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer.
Wat kan ik het beste doen ? Het orginele recept aanhouden ? Of eerst het zout in het water oplossen en het daarna bij de rest van de ingrediënten gooien ? En moet ik de gist dan nog even laten borrelen ?
En welke gist bij b.v. de Jumbo (daar doe ik vaak mijn boodschappen) is goed ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/