KNAK | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:08 |
Zoals TT al laat blijken is er kip uit de vriezer gehaald, meer dan 1.5kilo, bijna ijsvrij. Huisgenoot met een bord voor zijn gelaat heeft ipv 0.5 de 1.5 kilo gepakt en laten ontdooien. Nu weet ik dat kip niet terug de vriezer in kan, ik weet echter niet tot wanneer ik die kip nu gekoeld kan bewaren. Kip is overigens direct na aanschaf de vriezer in gegaan. Iemand? ![]() | |
Osiris024 | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:10 |
Paar dagen max. Als je het nu allemaal bakt, kan je het weer opnieuw invriezen. | |
KNAK | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:15 |
invriezen van gebraden/gebakken kip?? Pasta (of ander gerecht maken) met kip erin en dan invriezen,ja,.. maar de kip bakken en zo los de vriezer in? ![]() Morgen dus een hele hoop kip eten ![]() waarom kan het eigenlijk niet terug de vriezer in? | |
mc-lovin | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:15 |
dit maar liever na volledig ontdooit graag binnen 1 dag comsumeren | |
Zapata | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:23 |
Hoezo kan kip niet terug de vriezer in dan? | |
Hagelkaas | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:46 |
Heb je hem diepgevroren gekocht of 'vers'? Indien het laatste zou maximaal twee dagen aanhouden en daarna de rest bakken/verwerken waarna je nog twee extra dagen hebt. Ontdooien zorgt voor een enorme bacteriegroei, daarom mag je ontdooide spullen ook nooit opnieuw invriezen. Als je de kip bevoren hebt gekocht zou ik het bijna weggooien, het zou me niets verbazen als die kipfilets zijn ingevroren juist omdát ze bijna over datum waren. Overigens geldt: vertrouw op je neus. Kipfilet mag eigenlijk naar 'niets' ruiken, zodra je een opvallend of gek geurtje waarneemt direct in de prullenbak. | |
KNAK | vrijdag 24 augustus 2012 @ 00:47 |
Vers gekocht Dus ik kan morgen en zaterdag het gebruiken ![]() | |
shewantsagentlemen | vrijdag 24 augustus 2012 @ 01:34 |
Kip kan je gerust invriezen. Vooral als het onbereid is. Maximaal 2 tot 3 weken is geen probleem. Doet mijn moeder ook. Ik merk geen kwaliteitsverschil. In de supermarkten heb je toch ook diepvriesavondmaaltijden met kip erin. Die kunnen weken en zelf maanden in de vriezer blijven. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 08:27 |
Ik zou hem in zijn geheel bereiden en die maaltijden portiegewijs invriezen | |
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 08:28 |
Maar niet ontdooien en opnieuw invriezen | |
shewantsagentlemen | vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:04 |
Mee eens! | |
RobinOok | vrijdag 24 augustus 2012 @ 18:57 |
Kan best. | |
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 19:45 |
Tuurlijk, je kan hem wel 100 keer ontdooien en invriezen. Maar dan is het meer een biologisch wapen dan voedsel | |
RobinOok | vrijdag 24 augustus 2012 @ 20:28 |
Nah, met invriezen stop je het proces. Altijd nog beter dan 3 dagen koelkast. Kwestie van logica en 1+1=2 | |
Hagelkaas | zaterdag 25 augustus 2012 @ 03:35 |
En met ontdooien versnel je het proces met een factor 10. Bovendien droogt je vlees heel erg uit, bah! | |
RobinOok | zaterdag 25 augustus 2012 @ 05:14 |
Drie dagen koelkast = 3 dagen op + 3C Terug invriezen = 2 dagen op -18C en 1 dag van -18C naar +3C Bacterieen vermenigvuldigen zich heel rap bij kamertemperatuur, een stuk langzamer bij 3C in een koelkast en niet bij -18C in een vriezer. Hoe moet ik die versnelling voor me zien? Leg eens uit? [ Bericht 23% gewijzigd door RobinOok op 25-08-2012 07:16:36 ] | |
Riann | zaterdag 25 augustus 2012 @ 18:26 |
![]() | |
Hagelkaas | zaterdag 25 augustus 2012 @ 18:41 |
Micro-organismen zitten niet stil als je iets bevriest. Ze kunnen zich niet vermenigvuldigen maar hier wel 'voorbereidingen' toe treffen. Wanneer je het product ontdooit heb je dus te maken met twee zaken: 1. Een enorme hoeveelheid micro-organismen die staan te popelen zich te vermenigvuldigen op je kipfilet, en dit zullen doen zodra de temperatuur dit toelaat (Bij koelkasttemperatuur die doorgaans eerder rond de 7 dan 3 ligt, zeker). 2. Door het smelten van de ijskristallen in en op de kipfilet krijg je veel vocht dat plotseling ontstaat, je ziet vaak zelfs een plasje vocht onder het product liggen. Dit is een ideale voedingsbodem voor micro-organismen. Daarom is het ook zo belangrijk om in de koelkast te ontdooien en nooit bij kamertemperatuur. Dan nog liever in de magnetron. Maar een versnelde bacteriegroei sluit je niet uit. Ik heb deze informatie van iemand die levensmiddelentechnologie studeert in Wageningen. Hij vertelde me toentertijd dat hij zelfs een practicum had gedaan met bevroren spullen die op verschillende manieren werden ontdooid en dan werden vergeleken met niet-ingevroren producten. Heel interessant! | |
RobinOok | zaterdag 25 augustus 2012 @ 19:20 |
Dat klinkt wel heeeeeel spannend. Ha! Vind je 't erg als ik er geen donder van geloof? Popelende bacteriën die zich bij dooi in turboboost-stand gaan vermenigvuldigen. | |
Klaploper | zaterdag 25 augustus 2012 @ 19:53 |
Ligt eraan. Is het voor Chinese gerechten bedoeld dan kun je het prima een maand in de oven op 30 graden bewaren. | |
Pietverdriet | zaterdag 25 augustus 2012 @ 20:00 |
Robin, stel je niet zo aan, iedere instantie die zich bezig houd met voedselveiligheid zegt dat je ontdooide kip niet opnieuw moet invriezen. | |
RobinOok | zaterdag 25 augustus 2012 @ 20:17 |
Ja, tuurlijk zeggen ze dat. Het is ook niet aan te raden. Het is zelfs af te raden. Beter gewoon verse kip eten. Beter hooguit 1 keer invriezen. Maar dat neemt niet weg dat opnieuw invriezen altijd nog beter is dan 3 dagen of langer in de koelkast bewaren. De voornaamste reden waarom je vlees niet opnieuw in wilt vriezen is dat de kwaliteit cq smaak achteruit gaat. En volgens mij heeft het helemaal niks te maken met extra gevaren van in de startblokken staande gemuteerde superbacterieen die zich opeens 8 keer zo snel kunnen vermenigvuldigen na de 2e keer invriezen. Let wel, niet na de 1e keer invriezen, pas bij de 2e keer worden ze gevaarlijk! Haha, iedereen mag geloven wat ie wil hoor, maar ik gebruik liever mijn verstand. Even ter info, dit is wat het voedingscentrum erover zegt: "Ontdooid rauw vlees kun je beter niet opnieuw invriezen. Bij het ontdooien komt namelijk vleesvocht vrij. Wanneer het dan nog een keer wordt ingevroren en ontdooid, komt dat de kwaliteit niet ten goede, de kip wordt minder mals." | |
Hagelkaas | zaterdag 25 augustus 2012 @ 21:00 |
Ik heb er zelf niet voor gestudeerd noch weet ik precies hoe de vork in de steel zit. Daarom leg ik uit in jip-en-janneketaal wat ik van die jongen erover heb gehoord. Daarnaast lees je niet goed, want ik zeg niet dat de bacteriegroei de tweede keer ontdooien pas plaatsvindt. Dat gebeurt ook de eerste keer al. Als je de ontdooide kip dan in je koelkast laat liggen en dan de hele cyclus opnieuw begint door hem weer in te vriezen, kan iedereen begrijpen dat een tweede grote toename van micro-organismen de kwaliteit van je kip niet ten goede komt. Maargoed, doe met de info wat je wil. | |
RobinOok | zaterdag 25 augustus 2012 @ 21:01 |
Nee, jij leest mij niet goed. Of misschien zeg ik het verkeerd, kan ook nog. Hoe dan ook geloof ik geen woord van je jip- en jannekeverhaal. | |
Curiosity | zaterdag 25 augustus 2012 @ 21:59 |
Als ik op mijn werk micro inzet, dien ik dit op zondag te tellen, aangezien wij dan niet werken hebben we een stoof die naar 5 graden terugkoelt zodat de bacteriegroei geremd wordt. | |
Pietverdriet | zaterdag 25 augustus 2012 @ 22:01 |
Heb je vaker de laatste tijd, niet, dat je aan het trollen bent en dat iedereen je verkeerd begrijpt. Hoe zou dat toch komen? | |
RobinOok | zaterdag 25 augustus 2012 @ 22:05 |
Teveel domme mensen met tere zieltjes en korte lontjes. En dat is niet iets van de laatste tijd, de wereld is ermee vergeven. |