![TubularBells.jpg]()
quote:
Het regent zachtjes en heel toepasselijk speelt stadsbeiaardier Malgosia (haar naam betekent Margriet) Fiebig 'Raindrops keep faling on my head' op een druilerige vrijdagmiddag in juli.
De in het Poolse Gdansk geboren Malgosia, die vorig jaar Arie Abbenes opvolgde, vertelt na haar afdaling in de Domtoren dat ze tot dertien jaar geleden nog nooit van een carillon had gehoord en niet eens wist wat het was. Inmiddels speelt ze de sterren van de hemel. Niet alleen in Utrecht en Vleuten, ze is ook stadbeiaardier in Nijmegen.
Daarnaast begeleidt ze op piano diverse koren en zangers. "Gdansk is een oude Hanzestad met een lange traditie van carillonspel. In de Tweede Wereldoorlog werden de klokken uit de Sint Catharinakerk door de Duitsers uit de toren geroofd. Pas na zestig jaar kwam er een nieuwe beiaard in de toren. Er was genoeg geld bijeengebracht om nieuwe klokken bij Klokkengieterij Eijsbouts in het Brabantse Asten te laten gieten." Nederlandse klokken dus. In ruil daarvoor heeft Utrecht nu een Poolse beiaardier.
De beiaard kwam op een perfect moment in haar leven. Malgosia was namelijk net afgestudeerde aan de Muziek Academie in Gdansk, waar ze een Master of Music behaalde voor orgel en koordirectie. In 1999 is ze een cursus beiaard gaan volgen en ging ze de naoorlogse beiaard van de kerk bespelen. Twee jaar later werd ze ook benoemd tot beiaardier van het carillon in het stadhuis van haar geboorteplaats. "Ik woon sinds 2004 in Nederland. Er zijn twee redenen dat ik hier naartoe gekomen ben. De voornaamste is de liefde en op de twee plaats voor mijn carrière. Toen ik vorig jaar te horen kreeg dat ik hier tot stadsbeiaardier werd benoemd, kwam een droom van mij in vervulling."
De zomermaanden zijn druk voor Malgosia Fiebig. Dan heeft ze zes bespelingen per week. Hoogtepunt zijn de bijzondere zomeravondconcerten op de beiaard van de Domtoren en de Willibrordustoren in Vleuten, die op de maandagavond plaatsvinden en georganiseerd worden in samenwerking met de Utrechtse Klokkenspel Vereniging. De apotheose in deze reeks is het slotconcert dat op maandag 20 augustus plaatsvindt. Het kan niet anders dan een magistrale avond worden wanneer het Domcarillon samen met twee keyboards, die quatre mains bespeeld worden, deel 1 en 2 van Tubular Bells ten gehore zullen brengen. Tubular Bells ofwel 'buisklokken' is het debuutalbum van de Britse muzikant Mike Oldfield uit 1973. De destijds twintigjarige componist bespeelde het merendeel van de instrumenten zelf. Later mixte hij de opnamen waarin muzikale stijlen zoals rock, new age, folk en blues te herkennen zijn.
Malgosia vertelt dat de cabine in de Domtoren, die sinds twee jaar vergroot is, waar het klavier staat dat zij bespeelt nu net groot genoeg is om de twee keyboards en luidsprekers te herbergen. "Er wordt buiten een kraan opgesteld, waarmee ze naar boven worden gehesen. Dat zal nog een hele toer worden. De keyboards worden bespeeld door Sandra Mol en Jeroen van Veen. Het andere duo is het echtpaar Marcel en Elizabeth Bergman. Het concert begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Een kwartier eerder zullen leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde de klokken van de Buurkerk luiden om dit bijzondere concert aan te kondigen. Op het Buurkerkhof worden in samenwerking met de gemeente schermen en stoelen geplaatst voor de toehoorders."
Maandagavond 20 augustus belooft een memorabele avond te worden, wanneer de spectaculaire uitvoering van Tubular Bells zal klinken in de binnenstad van Utrecht.
http://www.dichtbij.nl/ut(...)-vanaf-domtoren.aspx