quote:China stuurt schepen naar betwiste eilanden
PEKING - Twee Chinese patrouilleschepen zijn dinsdag aangekomen in de wateren bij de betwiste Senkaku-eilanden, die onder Japans bestuur vallen. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.
Japan nationaliseerde de eilanden dinsdag door ze van hun particuliere eigenaar te kopen voor omgerekend ruim 20 miljoen euro. Dat is zeer tegen de zin van China, dat Japan de afgelopen dagen waarschuwde en de koop illegaal noemde. China claimt de strategisch gelegen eilandjes op historische gronden.
Leger
China heeft laten weten dat het leger klaar is voor de verdediging van de Diaoyu-eilanden, zoals het de kleine onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee noemt. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie sprak van een ernstige inbreuk op de territoriale soevereiniteit van China.
"We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en behouden onszelf het recht voor om tegenmaatregelen te nemen'', aldus Geng Yansheng. Het ministerie liet verder weten dat Chinese schepen de eilanden voortaan routinematig in de gaten gaan houden.
Commentaar
Chinese staatsmedia brachten verder een commentaar waarin stond dat de betrekkingen tussen China en Japan "onvermijdelijk'' zullen verslechteren. Ook stond er in te lezen dat China er de komende jaren alles aan moet doen om de eilanden aan Japan te ontfutselen, waaronder het organiseren van publieksacties en het sturen van marineschepen.
De slepende ruzie om de eilanden speelt telkens opnieuw op. Vorige maand nog zorgden activisten uit zowel China als Japan voor ophef door op de eilanden aan land te gaan en de grond te claimen.
Eilandjes
De eilandjes, met een oppervlakte van in totaal 7 vierkante kilometer, zijn belangrijk omdat in de buurt waarschijnlijk olievoorraden zijn te vinden. Ook zijn er visgronden en liggen ze in de buurt van strategisch belangrijke vaarroutes.
Dat het conflict iedere keer hoog oplaait, heeft echter ook te maken met het bittere en nog altijd niet verwerkte oorlogsverleden van de landen. Nationalisten in de twee grootste economieën ter wereld na de VS gooien bij iedere zet van de tegenpartij olie op het vuur.
quote:VS roepen China en Japan op tot kalmte
WASHINGTON - De Verenigde Staten roepen China en Japan op "het hoofd koel te houden’’. De landen zijn verwikkeld in een territoriale ruzie over een aantal eilandjes. Een hoge functionaris van Buitenlandse Zaken zei dat er veel op het spel staat, zeker aangezien de regio "de cockpit van de wereldeconomie is’’.
China noemt de eilanden in de Oost-Chinese Zee de Diaoyu, in Japan staan ze bekend als de Senkaku. De kwestie werd op de spits gedreven toen Japan aankondigde de eilanden van de particuliere eigenaren te zullen kopen. China stuurde maandag twee marineschepen richting de eilanden "om de soevereiniteit veilig te stellen’’, tot woede van Japan.
Voeg daar India bij toe en je krijgt een erg leuk gezelschap.quote:Op woensdag 12 september 2012 12:04 schreef Zienswijze het volgende:
Zowel China als Japan zullen voet bij stuk houden. Die landen in die regio zijn wel ongelooflijk nationalistisch, iets wat wij in Europa niet meer voor kunnen stellen.
En voor de mensen die denken dat het slechts "een paar rotsblokken" zijn: naast die olievooraden zijn die eilanden strategisch om een marinebasis te bouwen. Beide landen hebben een behoorlijk sterk leger (de 2e en 3e economie ter wereld) en zijn onderling in strijd om regionale invloed.
Nu.nlquote:PEKING - Duizenden demonstranten poogden zaterdag de Japanse ambassade in China te bestormen.
Aanleiding is een territoriale ruzie tussen de beide landen over een aantal eilandjes.
De demonstratie begon rustig en was toegestaan door de overheid. De demonstratie liep echter uit de hand en de Chinezen gooiden stenen en flessen naar de ambassade. De oproerpolitie kon de menigte tegenhouden.
China en Japan zijn verwikkeld in een strijd over een aantal eilandjes in de Oost-Chinese zee. China noemt de eilanden in de Oost-Chinese Zee de Diaoyu, in Japan staan ze bekend als de Senkaku.
De kwestie werd op de spits gedreven toen Japan aankondigde de eilanden van de particuliere eigenaren te zullen kopen. China stuurde maandag twee marineschepen richting de eilanden ''om de soevereiniteit veilig te stellen", tot woede van Japan.
De eilanden zijn maar klein, maar strategisch gelegen en rijk aan natuurlijke hulpbronnen.
Fuck je grondstoffen.quote:Op zaterdag 15 september 2012 13:15 schreef waht het volgende:
D_G, er zitten grondstoffen.
Fuck je hype.
Het speelt beide mee.quote:Op zaterdag 15 september 2012 13:24 schreef De_Guidance het volgende:
Zitten er veel grondstoffen?
Lijkt mij meer op een krachtmeting tussen China en Japan dan dat het om die grondstoffen gaat
Nee, ook voor het Ottomaanse rijk.quote:Op zaterdag 15 september 2012 13:25 schreef De_Guidance het volgende:
[..]
Jij wil toch alleen welvaart voor de elite.
Waarom gooien ze elkaar niet in het kampvuur en zingen ze dan liedjes?quote:Op zaterdag 15 september 2012 13:24 schreef Nobu het volgende:
[..]
Waarom gaan ze niet lekker met zijn allen liedjes zingen bij het kampvuur?
Jaja, listige vos!quote:Op zaterdag 15 september 2012 13:26 schreef waht het volgende:
[..]
Nee, ook voor het Ottomaanse rijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |