abonnement Unibet Coolblue
pi_117485976
Ik heb een mailte gekregen
en deel het graag met jullie....
En alvast veel kijk plezier komnde woensdag

From: Ellen Rutten [mailto:E.Rutten@vpro.nl]
Sent: maandag 1 oktober 2012 11:40
To: '....@...........nl '
Subject: Sterrenkunde op TV

Beste Weer- en sterrenkundevereniging,

Aanstaande woensdag 3 oktober zendt Labyrint (wetenschapsprogramma van NTR en VPRO) een aflevering uit over ALMA, de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Onze filmploeg reisde af naar Chili en filmde daar Nederlandse wetenschappers en het schitterende ballet dat de ruim 40 telescopen die er al staan uitvoeren, met als resultaat prachtige beelden.

Uw publiek zal dit ongetwijfeld interessant vinden. Wellicht ziet u kans hen op deze uitzending te attenderen? Hier kunt u alvast een klein visueel voorproefje bekijken. Bijgevoegd treft u het persbericht aan. Voor meer informatie kunt mailen naar dit adres of redactie-labyrint@vpro.nl.

Het visueel voorproefje

Het bijgevoegde persbericht
quote:
midden in de wetenschap
Aflevering Sterren kijken in de Andes

woensdag 3 oktober, 20.50 uur Nederland 2

Op een kale hoogvlakte in het Chileense Andesgebergte voeren zo’n veertig telescopen een kosmisch ballet uit. Nagenoeg zonder toeschouwers, want de ALMA-telescopen staan op vijf kilometer hoogte. In een ijle, mensonvriendelijke atmosfeer. De Nederlandse onderzoeker Joost Adema werkt met zijn Groningse onderzoeksgroep al jaren aan een van de belangrijkste onderdelen van deze telescoop. In Nederland. De Chileense telescopen heeft hij nog nooit met eigen ogen gezien. Labyrint reist met hem mee tijdens zijn eerste bezoek aan de onherbergzame hoogvlakte.
De ALMA-telescopen kijken naar submillimeterstraling uit het heelal. Dat is straling die zich ruwweg bevindt tussen het infrarode licht van de afstandsbediening en de microgolven uit de magnetron. Voor dit soort straling is vocht in de atmosfeer de killer, en om die redenen staan de telescopen hoog en droog, op het 5000 meter hoge Chajnantorplateau, in de droogste woestijn ter aarde: de Chileense Atacamawoestijn.
Tezamen vormen de telescopen een reusachtig arendsoog, dat de scherpste blik ooit gaat werpen op de kraamkamers van sterren en planeten. Waar zonnestelsels zoals de onze worden geboren.
Het zuurstofgebrek, de snijdende wind en de felle kou maken een langdurig verblijf op de hoogvlakte onmogelijk. De telescopen worden dan ook op afstand bestuurd vanuit het 2000 meter lager gelegen controlecentrum. “Je moet het eigenlijk zien als een satelliet,” zegt ALMA-directeur Thijs de Graauw. “Alleen kun je erbij als er iets stuk is.”
Nederland speelt een belangrijke rol bij dit astronomische monsterproject. Niet alleen de directeur is een Nederlander, ook een van de belangrijkste instrumenten – stralingsontvanger nummer 9, gebouwd door SRON in Groningen – is van Nederlandse makelij. En Nederlandse topastronomen, zoals Spinozawinnaars Heino Falcke en Ewine van Dishoeck, doen onderzoek met de Chileense telescopen. Heino Falcke kijkt ermee naar het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg, en Van Dishoeck bestudeert de donkere nevels waar sterren en planeten uit ontstaan. Vorige maand ontdekte zij met de ALMA-telescoop suikermoleculen in het gas rond een jonge, zonachtige ster. Het molecuul is een van de ingrediënten voor de bouwstenen van leven.

ALMA is een samenwerkingsproject tussen de VS, Japan en Europa. De Europese bijdrage wordt gecoördineerd door ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht. Op 5 oktober viert ESO haar 50-jarig bestaan.

Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint Twittersessie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter: www.wetenschap24.nl/labyrint

Niet voor publicatie:

Meer informatie:
Email: labyrint@vpro.nl of labyrint@ntr.nl
Website: www.wetenschap24.nl
Tel: 035-6712911
Eindredactie: Rob van Hattum, Marcia van woensel


[ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 02-10-2012 17:27:30 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_117491260
quote:
0s.gif Op maandag 1 oktober 2012 20:45 schreef Dawnbreaker het volgende:
Vanavond om 23.00 uur kijken of ik jupiter kan spotten! linksonder de maan moet hij ergens te zien zijn

(kijk nu pas naar buiten, vanmiddag was het helemaal helder, nu bewolking.. dat gaat dus niets worden hier :/ )
Dan kun je het beste morgen om 23 uur kijken ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117881240
Gisteren mijn eerste deepsky foto gemaakt:

Dit is de orion nevel (dat blauwe mistige vlekje). Ligt in het sterrenbeeld orion, maar met het bloto oog nauwelijks zichtbaar. Deze gemaakt met dSLR met 300mm lens. heb geen telescoop maar hij staat er toch op :)

<hr>
pi_117958529
En dat heb je gewoon in Nederland gedaan? Hij staat er zeer herkenbaar op. Wil ik zelf ook nog een keer proberen. Welke iso en sluitertijd heb je gebruikt? Want volgens de 600rule moet je niet heel veel langer belichten dan 1 seconde.
pi_117986053
quote:
10s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:57 schreef Yvesss het volgende:
En dat heb je gewoon in Nederland gedaan? Hij staat er zeer herkenbaar op. Wil ik zelf ook nog een keer proberen. Welke iso en sluitertijd heb je gebruikt? Want volgens de 600rule moet je niet heel veel langer belichten dan 1 seconde.
iso 1600, 2,5 sec sluitertijd en inderdaad in nederland. wat is de 600rule dan :|

edit: gegoogled, dus 600/300mm lens = 2 sec belichting, ik gebruikte dus 2,5, daarbij ligt het hoeveel je van de poolster af fotografeert.

Ik heb gewoon een aantal sluitertijden geprobeerd (beginnend met 10 sec) en steeds omlaag totdat ik geen trailing meer kon zien, ik kwam uit bij 2,5 sec
<hr>
pi_117986943
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 00:28 schreef Dawnbreaker het volgende:
Gisteren mijn eerste deepsky foto gemaakt:

Dit is de orion nevel (dat blauwe mistige vlekje). Ligt in het sterrenbeeld orion, maar met het bloto oog nauwelijks zichtbaar. Deze gemaakt met dSLR met 300mm lens. heb geen telescoop maar hij staat er toch op :)

[ afbeelding ]
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117986949
15 oktober 2012
Nieuwe Maan (14.02 uur).

16 oktober 2012
Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, staat de reuzenplaneet Jupiter hoog in het zuiden, in het sterrenbeeld Stier. Linksonder Jupiter is het wintersterrenbeeld Orion te vinden; nog iets lager aan de hemel staat Sirius, de helderste gewone ster aan de hemel. In het oosten schittert de planeet Venus.

17 oktober 2012
De planeet Venus is deze week ’s morgens voor het aanbreken van de ochtendschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’ in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 06.00 uur boven de oostelijke horizon.

18 oktober 2012
Ga tijdens de avondschemering, rond 19.30 uur, op zoek naar de maansikkel, laag in het zuidwesten. Met een verrekijker moet de planeet Mars te zien zijn, direct rechtsonder de maan.

19 oktober 2012
Vanaf 19.30 uur is de maansikkel te zien, vrij laag aan de zuidwestelijke hemel. Rond 21.30 uur verdwijnt hij onder de horizon.

20 oktober 2012
De planeet Jupiter en de ster Aldebaran in de Stier staan rond 23.00 uur boven de oostelijke horizon. Rechtsboven het tweetal is het Zevengesternte te zien, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.

22 oktober 2012
Eerste Kwartier (05.32 uur). Om 20.00 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden, in het verlengde van de rechterzijde van de Zomerdriehoek – de lijn die de sterren Wega in de Lier en Altaïr in de Arend met elkaar verbindt.

22 oktober 2012
Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofdeeltjes afkomstig van de beroemde komeet Halley. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Orion.

23 oktober 2012
Om 21.00 uur staat de wassende maan precies in het zuiden. Aan de oostnoordoostelijke horizon is de planeet Jupiter net opgekomen.

24 oktober 2012
Venus is opgeschoven van het sterrenbeeld Leeuw naar de Maagd. De planeet is ’s morgens vanaf 05.00 uur tot vlak voor zonsopkomst zichtbaar in het oosten.

25 oktober 2012
De wassende maan staat om 22.30 uur in het zuiden, in het verlengde van de rechterzijde van het Herfstvierkant – het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118009715
ben even in een uitgebreide editing tutorial gedoken om te kijken of er nog meer uit die nevel te halen was. Omdat ik geen apparatuur heb om te laten volgen (b.v. een motor op statiefmontering die meedraaid met de aarde), heb ik extreem kort kunnen belichten (2,5 seconden). Daardoor komt bij elke poging om meer details naar voren te halen, ook alle ruis mee naar voren. Na 2,5 uur bewerken is dit het resultaat. Nog steeds erg veel ruis, maar wel een stuk meer van de nevel te zien.

De oude bewerking:


De nieuwe bewerking:
<hr>
pi_118014761
Mooi hoor. Hoe laat, of beter gezegd hoe vroeg heb je hem genomen? Is letterlijk nachtwerk nu met Orion, of heel vroeg opstaan. Neem in de 600rule ook nog even de cropfactor mee, met een canon kom je dan in geval van jouw 300mm uit op 600/480=1.25 seconde. Kun je soepel mee zijn, idd zenith/nadir verhaal, die van mij op de voorgaande pagina heeft een belichting van 6 à 8 seconden meen ik. Feitelijk veel te lang. Dat was met een 250mm lens ergens in aardedonker Frankrijk met melkweg zichtbaar enzo. Nu heb ik een 400mm lens, maar ik verwacht geen betere resultaten dan die van jou. Volgt dus nog, maar dit valt wel echt onder het kopje astronomie in de achtertuin zonder extreem dure spullen.
pi_118015231
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_118016821
Mooi, Crash. Dat zijn dan eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Ga ik wel de hiernaast gelegen Eempolder in. Of ergens in Friesland op een Waddendijk. Moet eventuele bewolking geen roet in het eten gooien.
pi_118026915
quote:
10s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:12 schreef Yvesss het volgende:
Mooi hoor. Hoe laat, of beter gezegd hoe vroeg heb je hem genomen? Is letterlijk nachtwerk nu met Orion, of heel vroeg opstaan. Neem in de 600rule ook nog even de cropfactor mee, met een canon kom je dan in geval van jouw 300mm uit op 600/480=1.25 seconde. Kun je soepel mee zijn, idd zenith/nadir verhaal, die van mij op de voorgaande pagina heeft een belichting van 6 à 8 seconden meen ik. Feitelijk veel te lang. Dat was met een 250mm lens ergens in aardedonker Frankrijk met melkweg zichtbaar enzo. Nu heb ik een 400mm lens, maar ik verwacht geen betere resultaten dan die van jou. Volgt dus nog, maar dit valt wel echt onder het kopje astronomie in de achtertuin zonder extreem dure spullen.
dat was omstreeks 04.00u vorige week, was wel een uitzonderlijk heldere nacht. Trouwens nu is het ook best helder buiten. De melkweg was niet zichtbaar, maar dit heb ik pas 1x gezien toen ik nachtdienst had op een locatie in een bos. Hier in de achtertuin is gewoon teveel lichtvervuiling, al kan ik met mijn 18mm lens misschien wel een lekker lange sluitertijd halen, 30sec ofzo. Die van jou heeft wel veel meer kleurinformatie erin, bij mij zat er eigenlijk voornamelijk blauw in de andere kleuren bijna niet.
<hr>
pi_118026959
quote:
22 oktober aanstaande komt deze meteorenzwerm weer langs, zie het lijstje van ExperimentalFrentalMental, ow zie net pas in het filmpje dat de datas worden genoemd dus je zal het vast al weten, als ik vrij heb ga ik kijken of ik fotos ervan kan maken

[ Bericht 4% gewijzigd door Dawnbreaker op 16-10-2012 04:15:32 ]
<hr>
pi_118027152
resultaat van vanavond:

Linksonder op de sterrenhemel foto kun je sterrenbeeld orion goed zien, vooral de ster Beitelgeuse (linkboven van de zandloper) staat er goed op, ook sterrenhoopje "pleiades" staat erop, rechts van het midden. Ook Aldebaran staat erop, precies in het midden. En kersje op het ijs; Jupiter. de meest heldere verschijning op de foto, links van het midden!

sterrenhemel 30 sec sluitertijd, iso 800 (1600 gaf teveel ruis), f/4, 18mm lens


zelfde richting, beeld verticaal, 30minuten sluitertijd, iso 200, f/4, 18mm lens


En toen kon ik het niet laten om nog even snel met mijn 300mm Jupiter vast te leggen, tot mijn verbazing gaat dat best goed met deze lens, je kunt zelfs de manen zien, iets dat ik nooit had verwacht. Ik heb een stellarium.org screenshot erboven geplaats ter info


en een extreme zoom in photoshop:


[ Bericht 12% gewijzigd door Dawnbreaker op 16-10-2012 06:26:30 ]
<hr>
pi_118027159
30 min sluitertijd? Niet zomaar een cameraatje van de kijkshop neem ik aan?
Ik zwaai naar dieren.
pi_118027170
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 05:48 schreef Geerd het volgende:
30 min sluitertijd? Niet zomaar een cameraatje van de kijkshop neem ik aan?
nee maar ook niets heel speciaals hoor, nikon d50, jaren geleden gekocht toen voor iets van 600 euro, nu heb je voor dat geld een veel betere dslr, maar de cam heeft me toch al heel veel plezier opgeleverd in de loop der jaren
<hr>
pi_118036346
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 05:36 schreef Dawnbreaker het volgende:
resultaat van vanavond:

Linksonder op de sterrenhemel foto kun je sterrenbeeld orion goed zien, vooral de ster Beitelgeuse (linkboven van de zandloper) staat er goed op, ook sterrenhoopje "pleiades" staat erop, rechts van het midden. Ook Aldebaran staat erop, precies in het midden. En kersje op het ijs; Jupiter. de meest heldere verschijning op de foto, links van het midden!

sterrenhemel 30 sec sluitertijd, iso 800 (1600 gaf teveel ruis), f/4, 18mm lens
[ afbeelding ]
^O^
En daar komend weekend weer een aantal foto's van.... met meterietstrepen erop.
Tot nu toe zien de weersverwachtingen (voor Limburg) er deels goed uit.
Zaterdag regen
Zondag droog, bewolkt maar met zonnige perioden
Maandag droog maar met meer zon
Dus hopelijk zijn de nachten van zat/zon en zon/ma helder genoeg voor foto gelegenheden.

quote:
zelfde richting, beeld verticaal, 30minuten sluitertijd, iso 200, f/4, 18mm lens
[ afbeelding ]
^O^
1 foto... of gestacked ?

quote:
En toen kon ik het niet laten om nog even snel met mijn 300mm Jupiter vast te leggen, tot mijn verbazing gaat dat best goed met deze lens, je kunt zelfs de manen zien, iets dat ik nooit had verwacht. Ik heb een stellarium.org screenshot erboven geplaats ter info
[ afbeelding ]

en een extreme zoom in photoshop:
[ afbeelding ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_118038149
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 13:51 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

^O^
En daar komend weekend weer een aantal foto's van.... met meterietstrepen erop.
Tot nu toe zien de weersverwachtingen (voor Limburg) er deels goed uit.
Zaterdag regen
Zondag droog, bewolkt maar met zonnige perioden
Maandag droog maar met meer zon
Dus hopelijk zijn de nachten van zat/zon en zon/ma helder genoeg voor foto gelegenheden.

[..]

^O^
1 foto... of gestacked ?

[..]

Das handig om te weten, mijn locatie is namelijk ook Limburg. Alleen moet ik volgens mij dit weekend werken (nachtdiensten), meestal kan ik op locatie wel goed kijken, maar kan daar niet mijn fotografie spullen meenemen, wat wel jammer is.

Alle foto's bovenstaand zijn niet gestacked, omdat ik merk dat stacken toch het beste werkt met details zoals nevels of stelsels, of als je kunt guiden. Op een simpel statief met 18mm lens voegt stacken weinig toe (wel iets, maar het is erg veel extra werk voor misschien 5% beter beeld).

Nu ik Jupiter zo zie, is het eigenlijk erg goed gelukt voor een gewone camera met lens. Ik geloof dat binnenkort weer een samenstand van maan, venus, jupiter is. Zou mooi zijn om die allemaal vast te kunnen leggen.

Begrijp ik nu goed uit jouw post dat jij a.s. weekend ook foto's gaat nemen? Zoja, dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat!
<hr>
  woensdag 17 oktober 2012 @ 12:06:00 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118076097
Ik wil volgend jaar een telescoop kopen
Wat is wil is
- motor gestuurd
- CCD
- liefst draadloos (wifi)
- bediening vanaf computer, liefst mac
- budget 1000-1500 euro

Gaat dit lukken? Iemand tips?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_118111248
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 12:06 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik wil volgend jaar een telescoop kopen
Wat is wil is
- motor gestuurd
- CCD
- liefst draadloos (wifi)
- bediening vanaf computer, liefst mac
- budget 1000-1500 euro

Gaat dit lukken? Iemand tips?
Ik maak uit je CCD en bediening vanaf computer eruit op dat je ook fotografisch bezig wilt zijn.
Ik ben geen kenner maar lees wel vaak op onderstaand forum, en volgens mij is het belangrijkste voor astrofotografie de montering, oftewel de statief en de draagconstructie incl. motoren en volg/go-to systemen, waarop je telescoop met ccd of dslr geplaatst worden. Die monteringen beginnen een beetje vanaf 800 euro wil je deze klaar hebben om een goede telescoop op te monteren. Dan heb je nog geen telescoop, maar ik zou die op minimaal 500 euro schatten voor een mooie skywatcher of meade. Maar dan zit je eigenlijk precies in het midden van je budget. Heb je al een camera/ccd of moet die erbij? Want dan moet je eigelijk nog zo'n 500 euro erbij optellen. Dan zit je net iets boven je budget. Je kunt het natuurlijk 2e hands kopen, want meestal zijn mensen die dit soort spullen al hebben er behoorlijk zuinig op, en je kunt ze vaak van te voren testen. 2e hands haal je het zeker met je budget. Maar wil je echt professioneel advies, dan ga eens hier kijken:
als ik jou was zou ik een op astroforum.nl gaan kijken, daar zitten mensen die echt al jarenlang met telescopen bezig zijn en je goed advies kunnen geven, in het beginnersforum vindt je ook nog een hoop topics over eerste telescoopaanschaffen:

http://www.astroforum.nl/forumdisplay.php/332-Beginnersforum

Daar is ook een checklist te vinden die je invult waarna je een advies op maat krijgt.
<hr>
pi_118201458
19-10-2012

Vallende sterren kijken? Grijp dit weekend uw kans!



Met een beetje geluk (lees: helder weer) kunnen we komend weekend vallende sterren kijken. Oktober loopt namelijk weer op zijn einde en dat betekent dat het tijd is voor de Orioniden: de meteorenzwerm bereikt zijn maximum dit weekend.

De meteorenzwerm is het gevolg van de komeet Halley. Deze liet stofdeeltjes achter en die deeltjes komen nu in botsing met de atmosfeer van de aarde. Hierbij verbranden de deeltjes en dat zien wij als een streepje licht. In de volksmond wordt ook wel gesproken over vallende sterren, maar dat is een misleidende term: de zwerm heeft niets met vallende sterren te maken.

De jaarlijks terugkerende zwerm zorgt normaal gesproken (bij helder weer) voor aardig wat spektakel. Zo kunnen er dit jaar per uur wel 25 meteoren te zien zijn.

Wie vallende sterren wil kijken, doet er goed aan een donker gebied op te zoeken, zodat de hoeveelheid lichtvervuiling beperkt blijft. U moet wellicht even geduld hebben, maar houd wel uw aandacht erbij: de stofdeeltjes schieten met snelheden van 238.000 kilometer per uur door de atmosfeer en laten maar heel kort een lichtspoortje achter. De grootste kans om vallende sterren te zien, heeft u van zaterdag op zondag: dan piekt de zwerm namelijk. Maar ook in de dagen ervoor en erna zijn al wel vallende sterren te zien

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118234663
Toen ik gisteravond naar bed ging was het bewolkt en regenachtig dus heb niet de moeite genomen om er vroeg uit te komen en vallende sterren te kijken/fotograferen..

Benieuwd of anderen wel helder weer hadden :)
pi_118267070
Als ik mede-astrogeeks moet geloven is oktober notoir om het slechte weer, kun je beter wachten tot half nov-dec.

Dit is toch best groot nieuws, en te bedenken dat 2 decennia geleden het concept 'exo planeet' nog science-fiction was.
"Religion is simply a parasite on a much older moral sense"
pi_118269516
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2012 10:14 schreef Thrilled het volgende:
Toen ik gisteravond naar bed ging was het bewolkt en regenachtig dus heb niet de moeite genomen om er vroeg uit te komen en vallende sterren te kijken/fotograferen..

Benieuwd of anderen wel helder weer hadden :)
Zaterdag/Zondag nacht/morgen (04:25) was het helder
Heb een paar foto's gemaakt..... los uit het handje (had geen zin om het statief te pakken)
Hier de beste... zeer goed gelukt Met ISO 2500...
En voordat er gezeikt wordt over ruis... I don't give a ....
:Y JOEPIEter :P met 4 van z'n metgezellen.


[ Bericht 0% gewijzigd door -CRASH- op 22-10-2012 04:45:16 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_118270561
quote:
0s.gif Op maandag 22 oktober 2012 03:07 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zaterdag/Zondag nacht/morgen (04:25) was het helder
Heb een paar foto's gemaakt..... los uit het handje (had geen zin om het statief te pakken)
Hier de beste... zeer goed gelukt Met ISO 2500...
En voordat er gezeikt wordt over ruis... I don't give a ....
:Y JOEPIEter :P met 4 van z'n metgezellen.
[ afbeelding ]
netjes, staat er duidelijk op... wel ruis :D :D :D hahaha
welke sluitertijd heb je gebruikt dat je hem zo uit de hand kon nemen? moet toch redelij kort zijn geweest?
<hr>
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')