Even mijzelf quote uit
Master Bestuurskunde of Politicologie?quote:
Bestuurskunde is een combinatie van diverse wetenschappen zoals economie, sociologie, politicologie en recht. Het object van studie is het openbaar bestuur (of eigenlijk de overheid) en alles wat daarbij komt kijken. Deze studie is inderdaad te vinden in een academische en beroepsmatige variant, waarin bij de universitaire opleiding het doen van (sociaal) wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol heeft en je met de hbo opleiding eigenlijk opgeleid wordt tot uitvoerend bestuurlijk ambtenaar.
Politicologie is een discipline binnen de sociale wetenschap dat zich richt op de politieke verhoudingen binnen de maatschappij. Het openbaar bestuur is hier een onderdeel van. Dit is geen beroepsopleiding en wordt dan ook niet aangeboden op het hbo. Bestuurskunde is ook een specialisatie binnen de politicologie.
Om toch maar even te benadrukken: politicologie is geen beroepsopleiding of een vereiste voor een loopbaan binnen de politiek. Stef Blok (VVD) blijkt zelfs gek te worden van alle afgestudeerden die denken dat zij daarmee fractiemedewerker of kandidaat-lid mee kunnen worden. Als je Stef belt word je in ieder geval uitgefoeterd.
Wil je een carrière als tweede kamer lid dan zou ik een studie rechten met keuzevakken politicologie, economie en sociologie aanraden en vervolgens binnen het maatschappelijk middenveld of het bedrijfsleven een carrière nastreven. Oh, en facebookvriendjes worden met Sywert.
quote:
Op zondag 22 juli 2012 23:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:Ik heb net eens even opgezocht hoeveel studenten bestuurskunde aantrekt en hoe het arbeidsperspectief is, dat valt reuze mee. Bruto startsalaris van 2900 Euro per maand (gemiddeld!) en redelijk veel afgestudeerden krijgen snel een baan.
Te rooskleurig voorgesteld of is dat ook de ervaring van mensen die het studeren en die het hebben gestudeerd? Betaalt de overheid zo goed in vergelijking met de private sector of spelen hier nog andere zaken een rol? Wat voor banen krijgen die afgestudeerden typisch?
Een beleidsmedewerker met 4 jaar ervaring verdient bij een gemeente al snel tussen de 3000 en 3500 euro bruto. De salarissen bij de overheid kennen al redelijk snel een maximum (voor de uitschieters moet je het bedrijfsleven in) maar liggen gemiddeld toch best wel goed en je hebt veel zekerheid. Nadeel is dat je werkt in een typische bureaucratische en ambtelijke omgeving en dat er op dit moment een run is op die banen en er een ambtenarenstop is ingesteld.
Voor (algemene) economie studenten zijn de tijden nu beter. De rijksoverheid en diverse financiële instellingen betalen soms zelfs als startsalaris al 42.000 euro per jaar bruto. Dus dan begin je al met 3500 euro. Plus nog veel belangrijker: die worden over het algemeen wel nog aangenomen i.t.t politicologen. Bonuscultuur kennen zij echter niet, dus voor het grote geld moet je toch meer richting de Zuidas koekeloeren.
quote:
Op zondag 22 juli 2012 22:35 schreef boswandeling83 het volgende:Wat ik erg interessant vindt is het protectionisme in de handel tussen landen. Vrijhandel wel of niet en hoe een soort beleid vorm moet krijgen. Waarom wel of geen heffingen etc...? Maar anderzijds lijkt het mij ook interessant om de samenleving te verbeteren door middel van bewustwording van omgeving e.d.. Misschien ben ik iemand die graag voor iedereen het beste wil zonder een ieder daarmee te harmen.
Zoiets.. Heb een jaar commerciële economie gestudeerd en ben erachter gekomen dat ik niet iets commercieel wil gaan doen. Laat mij de maatschappij maar een handje helpen. Ik ben het type dat met iedereen een babbel maakt en wil weten wat mensen roert. Maar ik heb zeker interesse in de mondiale economie...
Help

Dit soort globale theoretische vraagstukken komen meer bij politicologie aan de orde dan bij bestuurskunde. Bij politicologie heb ik een essay geschreven (in het eerste of tweede jaar) over hoe de WTO invloed uitoefent op ontwikkelingslanden en bij mijn module bestuurskunde schreef ik een beleidsplan over hoe de APV van een verzonnen gemeente aangepast kon worden zodat de beleidsdoelstellingen gerealiseerd konden worden. Zit wel een klein verschil in.
Politicologie is qua internationaal maatschappelijk, geschiedkundig en theoretisch gebied interessanter en daardoor ook leuker dan bijv. bestuurskunde of (beleids)sociologie. Welke zich toch meer richten op het micro maatschappij gedeelte, maar daardoor wel, zoals ik het ervaren heb, beter aansluiten met de alledaagse realiteit en maatschappelijke/bestuurlijke problemen.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon