FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft het corruptieschandaal binnen de wereldvoetbalbond weer een nieuwe dimensie gegeven. De Zwitser beschuldigt nu Duitsland ervan het wereldkampioenschap van 2006 te hebben gekocht.
Aanleiding voor de beschuldigingen van Blatter vormen de uitlatingen van de Duitse official Reinhard Rauball die zei dat de Zwitser naar aanleiding van de corruptieverhalen op moest stappen. Blatter liet dit in Sonntagsblick niet op zich zitten en sprak over de stemming voor het WK van 2006. "Iemand verliet op het laatste moment de ruimte. Het stond bij de stemming eerst 10-10, en daarna opeens 10-9 in het voordeel van Duitsland. Gelukkig hoefde ik niet de beslissende stem uit te brengen. Toen dacht ik niet aan omkoping, maar dat was misschien naïef van mij."
De Duitse media maken gehakt van dit verhaal van de Zwitser en stellen dat Blatter de aandacht van de FIFA af probeert te leiden. Ook Franz Beckenbauer die ten tijde van de stemming het Duitse organisatiecomité leidde zegt in Bild niets met 'de opmerkingen en suggesties van Blatter' te kunnen. "En die cijfers van Blatter kloppen niet. Wij hebben de stemming met 12-11 gewonnen, niet met 10-9. Doorslaggevend was dat de acht Europeanen besloten om op Duitsland te stemmen."
![Joo_Havelange_and_Sepp_Blatter_13-07-12.jpg]()
Voormalig FIFA-baas Joao Havelange en zijn voormalige schoonzoon, oud-voorzitter Ricardo Teixeira van de Braziliaanse voetbalbond, hebben miljoenen aan smeergeld gekregen. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van een Zwitserse aanklager dat vandaag door de wereldvoetbalbond werd vrijgegeven. De twee Brazilianen kregen tussen 1992 en 2000 bijna 22 miljoen Zwitserse frank.
Het rapport was sinds 2010 geblokkeerd nadat de rechtzaak in een schikking was geëindigd. Vandaag gaf de rechter alsnog toestemming tot publicatie over te gaan.
De twee kregen het geld omdat ze de vermarkting van de televisierechten van WK's aan marketingbureau ISL had gegund. Dat ging in 2001 failliet.
De FIFA stelde verheugd te zijn dat het rapport mocht worden gepubliceerd. De wereldvoetbalbond komt er in het rapport echter niet goed van af. In januari 2010 eiste de bond dat het onderzoek tegen Havelange en Teixeira werd stilgelegd als voorwaarde om in te stemmen met de schikking. Daarna probeerde de bond ook verschillende keren publicatie te voorkomen voordat het zich in december uit die rechtzaken terugtrok.
De 96-jarige Havelange was 24 jaar FIFA-voorzitter. Hij gaf in december na 48 jaar zijn IOC-lidmaatschap op. Dat deed hij enkele dagen voordat het olympisch comité hem kon schorsen naar aanleiding van een eigen onderzoek naar de ISL-affaire. Teixeira nam dit jaar ontslag als voorzitter van de Braziliaanse bond en stapte op uit het uitvoerend comité van de FIFA
![former-fifa-president-joao-havelange-hospitalised-brazil.jpeg]()
De van corruptie verdachte voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie AFC,Mohamed bin Hammam,is nu ook door zijn eigen organisatie geschorst.
Eerder werd hij al levenslang geschorst door de wereldvoetbalbond FIFA vanwege omkopingspraktijken bij zijn verloren strijd om het voorzitterschap tegen de Zwitser Sepp Blatter.
De Qaterees is geschorst in afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie.
Het AFC onderzoekt of er tijdens Bin Hammams bewind sprake was van omkoping, corruptie,belangenverstrengeling en het aannemen van giften.Bin Hammam was een
sleutelfiguren bij het binnenhalen van het WK 2022 door Qatar.
![2014_FIFA_Announcement_(Joseph_Blatter)_2.jpg]()
Michael J. Garcia en Joachim Eckert zijn door wereldvoetbalbond FIFA benoemd om beschuldigingen van corruptie in de voetbalwereld te onderzoeken. Garcia wordt de hoofdaanklager en Eckert wordt voorzitter van de rechtskamer van het ethische hof van de FIFA.
De Amerikaan Garcia, een voormalig procureur-generaal, krijgt de bevoegdheid om oude zaken te onderzoeken, zoals aantijgingen over de manier waarop het uitvoerend comité van de FIFA de WK's van 2018 en 2022 heeft toegewezen. FIFA-officials worden ervan verdacht betalingen of diensten te hebben aangenomen in ruil voor hun stem.
Dat Garcia is benoemd, door hetzelfde comité, wordt gezien als een belangrijke stap naar de hervormingen tegen corruptie die door FIFA-president Sepp Blatter waren aangekondigd.
Het ethische hof dat wordt ingesteld moet corruptiezaken effectiever kunnen onderzoeken. De Duitse rechter Eckert is gespecialiseerd in omkoopzaken op hoog niveau. De instelling van dit hof werd geadviseerd door een panel van corruptie-experts, dat van mening is dat een aantal zaken onvoldoende is onderzocht.
Garcia en Eckert worden gezien als onafhankelijke figuren van buiten de 'voetbalfamilie'. Beiden mochten de afgelopen vier jaar geen betaalde arbeid hebben verricht in de voetbalwereld, een eis die ook voor hun familieleden geldt.
![olympics.jpg]()
De wereldvoetbalbond FIFA heeft geen zin in de bemoeienissen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in verband met de corruptiezaak. "Het IOC moet zich met zijn eigen zaken bezighouden", zegt Mark Pieth, voorzitter van de commissie die de FIFA eind november is ingesteld om de corruptie binnen de federatie uit te bannen, in de Duitse krant Bild.
"Het IOC heeft na zijn eigen schandaal in Salt Lake City een stap gemaakt, maar in mijn ogen maar een halfslachtige", aldus de voorzitter. Na de nieuwste onthullingen dat de oud-FIFA-preses Joao Havelange tijdens zijn ambtstermijn smeergeld kreeg, liet het IOC weten zich bij een bijeenkomst in Londen ook over de zaak te willen buigen
[ Bericht 40% gewijzigd door tong80 op 18-07-2012 05:23:00 ]
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !