Als prijs die ik gewonnen heb bij een cocktailwedstrijd heb ik gister met mijn broertje Jaap bij De Leuf gegeten, in Ubachsberg. Dit 2-sterren restaurant van Paul en Sandra van de Bunt ligt in het zuidelijkste puntje van Nederland, dus wij hadden wel trek na een reis van 2,5 uur. Na even een lekker Belgisch biertje gedronken hebben in een (leeg) restaurant om de hoek (alle kroegen waren dicht..), zijn we begonnen in een lekkere lounge stoel, Jaap met een colaatje en ikzelf met een gin-tonic. Daarbij kregen we de eerste amuses geserveerd.
A1) Kroepoek van Linzen, Kroepoek van Inktvisinkt, Cornetto met Mousse van Tonijn en Schuim van Zeewier.
Kroepoek smaakte lekker vissig, mooie garnalensmaak. De tonijnmousse was goed op smaak en het zeewierschuim was net een ‘vloeibare’ wakame-salade.
A2) Gepocheerde Oester, Granite van Munt en Appel, Malugakaviaar, Oestersaus
Zowel mijn broertje als ik zijn normaal niet gek van oesters, maar deze bereiding was echt heel erg lekker. Mooie ziltige smaak, zonder dat typische zeewater effect, frisse tonen van het ijs.
Na deze amuses werden we naar tafel begeleid door een hele prettige kelner, waarvan wij later begrepen dat hij al elf jaar bij De Leuf werkt, en Sandra ondersteunt met de wijnkaart en dergelijken. Op tafel stond vers brood, met lijnzaad en twee soorten boter, huisgemaakte krokante koeken met pompoenpitten en mooie olijfolie. Wij kregen de derde amuse aan tafel, volgens mij was dit niet helemaal de bedoeling.
A3) Hollandse Nieuwe, Bieslookcreme, Aardappel en Augurk.
Goede verse vis, met gepaste garnituren. Niet heel spannend, maar wel erg goed op smaak wederom.
V1) Langoustine Royal, Tartaar en Carpaccio van Belgisch Blauw Wit Rund, Creme van Zeekraal, Creme en Couscous van Bloemkool, Gelei van Langoustine, Groene Asperges (Trockenriesling, Duitsland)
Mooie gebakken langoustine, met staart. De tartaar was erg lekker, uitje en augurkje er doorheen. De cremes waren lekker zacht, en pasten erg goed bij de subtiele smaken van de langoustine. Mooie zoute tonen van de gereduceerde langoustine gelei, en door het gebruik van limoenschil in de garnituren combineerde de wijn erg goed
V2) Gerookte IJsselmeerpaling, Sungoldtomaat (vers, creme en compote), Creme en Sponge van Groene Kruiden, Merengue van Citroen (Viognier, California, geen houtlagering)
Subtiele rooksmaak aan de vis, die nog een goede bite had. Verder veel frisse smaken die goed werkten met de vettige vis, en tegenbalans brachten voor de toch volle wijn. De citroenmerengue zouden ze tussen elk gerecht door moeten serveren, geweldig smaakbommetje was dat.
T) Gepocheerde Slibtong, Koekje van Curry, Tartaar van Koningskrab met Malugakaviaar, Creme van Spinazie en Sabayon van Chardonnay-azijn. (De garnalen waren ze volgens mij vergeten) (Chardonnay, Languedoc)
Lekkere zachte slibtong, curry bracht een pittig accent. De krabsalade was erg lekker, maar de kaviaar voegde naar onze smaak weinig toe. De creme van spinazie was wel erg lekker, maar de Chardonnay-azijn sabayon vonden wij allebei te zuur voor de rest van het gerecht. Verder was dit van de eerste drie gerechten wel ons beider favoriet.
Na dit gerecht merkte ik op tegen Jaap dat we een mooie nasmaak hadden bij elk gerecht, wat komt doordat Paul goed hoog op smaak kookt. Toen wij dit later tegen hem zeiden aan tafel, gaf hij dit ook meteen aan, voor hem is royaal op smaak maken van gerechten erg belangrijk. Dit vind ik goed, gezien het feit dat ik vaak vind dat er in restaurants te laag op smaak gekookt word.
H) Reebok-rug BBQ, Artisjok (Creme en Vers), Tuinbonen, Cantharellen en Jus van Knolselderij. (Cab Franc / Cab Sauv, Hongarije)
De absolute ster van de avond! Botermalse reebok, die volgens ons eerst sous-vide gegaard was, en even snel afgemaakt op de Big Green Egg. De knolselderij-jus (sap van de knol), was ook ingekookt in een grote pan op de BGE, erg grappig rook-effect. Verder gewoon goed gegaarde groenten, die mooi in harmonie waren met het, ik zeg het nog een keer, onwijs lekkere vlees. De wijn bracht een mooie droge, tannine-tegenhanger. Voor dit gerecht zou ik zo nog een keer terugrijden.
Na het hoofdgerecht kwam de chef zelf even alle tafels langs, leuk accentje op een al erg professionele service. Na even rustig gezeten te hebben kwam de stagiaire (die vlak voordat ik daar ging werken ook bij TheCollegeHotel zijn stage heeft gelopen, en we dus heel veel mensen kenden uit elkaars vriendenkring) met de kaastrolley.
Nu ben ik wel wat gewend qua kaas, maar dit was echt gaaf. Een selectie van zo’n 20 verschillende kazen, allemaal van Michel van Tricht, in allerlei soorten en maten. Ik wist meteen wat ik wilde (Epoisses, Tomme de Savoie, Comte, St Felicien en een zachte schapenkaas waar ik de naam helaas niet meer van weet). Mijn broertje, als kaas-rookie, liet zich verassen en kreeg wat toegankelijke kazen. Dit alles geserveerd met notenbrood (lekker vers, brioche-achtig brood), en walnoten. Ook de keuze uit verschillende chutneys. Hierbij een PX Sherry, grappig omdat ik dit ook vaak bij de kaas serveer, zelfs dezelfde fles als die wij hebben staan.
D1) Schaafijs van Basilicum, Limoen, Koriander en Vodka, Schuim van Verveine, Sponge van Venkel
Heerlijk fris en kruidig, mooi om alle zware smaken even van het palet te vegen. Leuk dat dit dezelfde kruiden waren die ook bij het 2e voorgerecht werden gebruikt. We vonden alleen allebei dat het cakeje van venkel er niet helemaal bij paste.
D2) Hedelfinger Kersen (gemarineerd, semifreddo, mousse), Creme en IJs van Vanille, Sponge van Yoghurt (Sparkling Malvasia, Piemonte, Italie)
Dit vonden wij allebei het minste gerecht, gewoon niet heel spannend, hoewel de smaken gewoon goed waren. Grappig idee was wel, na het eerste bordje, dat in een diep bord lag, leeg was werd deze weggehaald en lagen er nog wat kersen onder, met mousse van yoghurt.
Met dit als afsluiter van het menu was het tijd voor koffie (koffie voor Jaap, doppio voor mij), met daarbij veel zoetigheden. Zo kregen we een bonbon van witte chocolade en aalbes, een bonbon met bosvruchten, chocolade en knettersuiker, een macaron van cholade en hazelnoot, een glaasje met cremeux van abrikoos en schuim van creme fraiche. Daarin zat een grote suikerspin van citroen. Op een aparte steen nog een mooie petit four met chocolade ganache en frambozen. Stuk voor stuk lekkernijen, maar we zaten allebei zo vol dat we er niet heel erg van hebben kunnen genieten. Na de koffie zijn we lekker naar de kamer gegaan, die overigens ook prima in orde was!
Al met al een fantastische ervaring, met onze leeftijd vielen we toch iets uit de toon, maar dat zorgde juist voor een leuke, losse service. We hebben erg genoten van de gesprekjes aan tafel, met Sandra, maar ook met de andere heren uit de bediening. Het eten was echt geweldig, na elke gang was de conclusie eenduidig erg positief! Prijs-kwaliteit echt elke cent waard, zelfs als we het volle bedrag hadden moeten betalen! Extra bonuspunten moeten we toch geven voor Dries bij het ontbijt, geweldige manier van bedienen heeft die man!