Heb onlangs een bescheiden onderzoekje gedaan naar de economische divergentie binnen Europa sinds de invoering van de euro (immers nogal actueel), daar wat data over verzameld en die in grafiekjes gegooid zodat die gegevens lekker duidelijk zijn en die wil ik graag met jullie delen!
Alle plaatjes zijn overigens klikbaar voor vergroting. Het verticale zwarte streepje (1-1-2002) stelt de invoering van de euro voor, maar die is wat discutabel omdat eigenlijk al vanaf 1-1-1999 de landen die de euro zouden gaan gebruiken vaste wisselkoersen t.o.v. elkaar hebben gezet en dat in de praktijk hetzelfde effect heeft als het voeren van de gezamenlijke munt. Houd daar dus rekening mee. Ik heb alleen landen onderzocht die sinds het begin bij de euroclub zitten.
Verder gelden alle cijfers voor het hele gebied (Noord of Zuid) alsof het één land is. Voorbeeld: als de groei in Duitsland 10% is en in Belgie 5%, dan komt er geen gemiddelde uit van 7.5%, maar zal de totale groei van het gebied Duitsland+Belgie iets van 9% zijn (gokje) omdat de Duitse economie veel groter is en die cijfers dus zwaarder meetellen.
#1 BBP![1ptp1v.jpg]()
Vond deze grafiek wel interessant om te zien. Het reele BBP van Noord- en Zuid-Europa groeien over de tijd eigenlijk ongeveer even hard en ze wisselen elkaar af en toe af als koploper, maar er valt absoluut geen divergentie tussen beide gebieden waar te nemen. Ook heeft de invoering van de euro geen enkel effect gehad op de groei in beide gebieden d.w.z. het heeft niet geleid tot veranderingen.
Het is wellicht verleidelijk om de daling van >2000 in de hele eurozone aan de invoering van de munt toe te wijzen, maar toen hadden we een wereldwijde daling als gevolg van de internetbubble (evenals de wereldwijde daling vanaf 2008).
Maar goed, de conclusie: in termen van reeel BBP zijn er geen verschillen waar te nemen in de groei als je Noord en Zuid met elkaar vergelijkt, noch heeft de invoering van de euro er echt invloed op gehad.
#2 Overheidsschuld![34heu77.jpg]()
Hier zie je een vrij groot verschil tussen Noord- en Zuid-Europa. De overheidsschuld als percentage van het BNP ligt in Zuid-Europa sinds 1995 gemiddeld op zo'n 85%, terwijl die in Noord-Europa gemiddeld maar zo'n 45-50% bedraagt.
Hieruit is dus wel duidelijk dat beide regio's op dat gebied nogal van elkaar verschillen. Wat wel opvallend is, is dat de schuldratio's van beide landen eigenlijk vrij constant zijn en in de loop der tijd (behalve dan uiteraard sinds >2008) niet veranderd zijn en de invoering van de euro daar ook geen enkele verandering in heeft gebracht. Immers was ook in de periode na de invoering van de euro de schuldratio in beide gebieden gewoon erg constant.
Wel is het zo dat met de startpositie waarin Zuid veel meer overheidsschuld heeft dan Noord het natuurlijk geen wonder is dat zij als eerste in de problemen komen als er een crisis om de hoek komt kijken, zoals sinds 2008 het geval is.
#3 Internationale handelsbalans![1zm0080.jpg]()
Ook hier zijn de beide gebieden weer behandeld alsof het één land is. Uiteraard is er binnen zo'n gebied (noord of zuid) ook wel handel, maar dat kan je exact tegen elkaar wegstrepen waardoor het geen effect op de uitkomsten heeft.
Dit is misschien wel de meest fascinerende grafiek. Waar de andere grafieken op het gebied van BBP en overheidsschuld geen enkele divergentie lieten zien, is daar wel degelijk sprake van als je naar de handelsbalansen kijkt!
Waar landen als Portugal en Griekenland vroeger nog konden teren op devaluatie van hun munt om weer internationaal competitief te worden, hebben ze die mogelijkheid nu niet meer en je ziet dan ook dat sinds 1999 deze twee regio's op dat gebied compleet uit elkaar zijn gegroeid. De beide lijnen lijken zelfs zo perfect tegenovergesteld te bewegen, dat het waarschijnlijk voor een ontzettend groot gedeelte te verklaren valt door handel
tussen Noord- en Zuid-Europa. Waarschijnlijk is de handel binnen de EU dan ook enorm toegenomen sinds de invoering van de euro, maar het is wel eenrichtingsverkeer.
Lichtpuntje is dat dit Zuid-Europa dwingt om nu eindelijk eens fundamenteel iets aan haar economie te veranderen i.p.v. altijd maar te kunnen leunen op een munt die wel even in waarde daalt zonder dat er werkelijk iets verandert c.q. verbetert.
Conclusies:1. Géén divergentie in termen van groei reeel BBP.
2. Géén divergentie in termen van overheidsschuld. Wel zie je dat de schuldratio in Zuid-Europa veel hoger is.
3. Wél divergentie in termen van de handelsbalans.
[ Bericht 0% gewijzigd door Kaas- op 05-07-2012 10:12:38 ]