Ja godver man, ik zit nu net bij te lezen en ben op de helft. Keihard pro-bankspaar vs keihard anti-bankspaar... Nu weet ik nog nietsquote:Op dinsdag 29 mei 2012 12:23 schreef eleusis het volgende:
Harde discussie, maar arme TS is nu helemaal ondergesneeuwd met zijn woekerpola
Spaarloon was gewoon iets om als werknemer met je bruto salaris te sparen. Errrrug voordeligquote:Op dinsdag 29 mei 2012 12:47 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Ik hou me verre van dat soort producten. Als ze een product graag willen verkopen is dat omdat ze daar ZELF voordeel van hebben, net als elk bedrijf dat doet. Maar het is mijn geld, en ik wil daar ten allen tijde zeggenschap over hebben, of ik het nou laat staan of niet. Dat hoeft een bank niet voor mij te regelen.
Feit is wel dat ik nooit een dergelijk product heb gehad. Feit is ook dat ik nooit het schip in ben gegaan. Feit is ook dat ik nooit de vruchten heb mogen plukken van een product indien het goed ging. Nou, dat 'verlies' neem ik dan graag.
Omdat het niet zo'n goed voorbeeld is. Ze rekenen met bruto 10k, maar als je dat op de spaarrekening kan zetten is dat natuurlijk al netto. Je kan dus maar 4800 op de spaarrekening zetten.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 20:07 schreef Knipoogje het volgende:
Wat ik nu overigens niet helemaal snap is waarom de 10k die ik op een spaarrekening zet verandert in 4800, omdat daar belasting over geheven wordt en bij het banksparen dit niet gebeurt.
Ik betaal maar 1.2% belasting over mijn spaargeld en dan alleen voorbij de 20k.
Over het algemeen is van elke euro die op mijn betaalrekening komt te staan en die ik kan overhevelen naar een spaarrekening, deposito of bankspaarproduct al 52% belasting heb betaald (in mijn geval 42%). Hoe kan het dan dat die 10k die ik zou overhevelen nog eens gehalveerd gaat worden
Vuistregeltje:quote:Op dinsdag 29 mei 2012 20:07 schreef Knipoogje het volgende:
. Hoe kan het dan dat die 10k die ik zou overhevelen nog eens gehalveerd gaat worden
Hey kijk nou, precies hetzelfde als spaarloonquote:Op dinsdag 29 mei 2012 19:52 schreef Knipoogje het volgende:
[..]
Spaarloon was gewoon iets om als werknemer met je bruto salaris te sparen. Errrrug voordelig
Het voorbeeld is prima, alleen moet je wel een beetje scherp zijn om het te begrijpen ben ik bang.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 20:14 schreef DonJames het volgende:
[..]
Omdat het niet zo'n goed voorbeeld is. Ze rekenen met bruto 10k, maar als je dat op de spaarrekening kan zetten is dat natuurlijk al netto. Je kan dus maar 4800 op de spaarrekening zetten.
Dus een bankspaarproduct wordt direct van je brutosalaris overgeheveld?quote:Op dinsdag 29 mei 2012 20:16 schreef quo_ het volgende:
[..]
Vuistregeltje:
Als er kapitaal gevormd is vanuit je bruto salaris betaal je belasting op het moment dat dit kapitaal vrij komt. Voor kapitaalvorming vanuit je netto salaris geldt dat niet omdat je immers al belasting betaald hebt.
Nee, dat betaal je netto van je salaris en vervolgens kan je de belasting of per maand of per jaar terugkrijgen van de belastingdienst (voorlopige teruggaaf).quote:Op dinsdag 29 mei 2012 21:47 schreef Knipoogje het volgende:
[..]
Dus een bankspaarproduct wordt direct van je brutosalaris overgeheveld?
Behalve dat bij het spaarloon de uitkering niet werd belast, en het dus wél een echt direct voordeel was. Verder is het spaarloon ook ineens afgeschaft, en ik kan me zo voorstellen dat in verband met de vergrijzing men in de toekomst liever werkenden heeft dan pensionado's.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 21:34 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Hey kijk nou, precies hetzelfde als spaarloon
De collega's van Tha_Duck worden geil van cijfertjes?quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:15 schreef CoolGuy het volgende:
Ik zie die berekeningen voorbij vliegen en zou het nu een beetje warm krijgen als ik een collega van Tha_Duck was en dit topic toevallig vond
Tsjah, je kan nu eenmaal niet in de toekomst kijken.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:08 schreef DonJames het volgende:
[..]
Behalve dat bij het spaarloon de uitkering niet werd belast, en het dus wél een echt direct voordeel was. Verder is het spaarloon ook ineens afgeschaft, en ik kan me zo voorstellen dat in verband met de vergrijzing men in de toekomst liever werkenden heeft dan pensionado's.
Nee maar Tha_Duck heeft zich 'hierin verdiept, voor zichzelf, maar ook voor zijn collega's'. En T_D hangt bij z'n collega's natuurlijk hetzelfde walhalla verhaal op.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:21 schreef DonJames het volgende:
[..]
De collega's van Tha_Duck worden geil van cijfertjes?
De collega's mogen, net als iedereen hier, voor zichzelf beslissen. Dat is namelijk het mooiste van de nieuwe opzet in pensioenen die je nu ziet komen overal. Vroeger werd je star in een pensioenfonds gepropt en moest je zeg 8 of 9% van je bruto salaris daarheen afstaan zonder verdere invloed op wat er precies kon gaan gebeuren.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:15 schreef CoolGuy het volgende:
Ik zie die berekeningen voorbij vliegen en zou het nu een beetje warm krijgen als ik een collega van Tha_Duck was en dit topic toevallig vond
Ik vertel mijn collega's hoe de vork in de steel zit, staaf dat met feiten en raad eenieder aan om in zee te gaan met een financieel adviseur die ze kennen en vertrouwen. Of ze dat vervolgens doen moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:31 schreef CoolGuy het volgende:
[..]
Nee maar Tha_Duck heeft zich 'hierin verdiept, voor zichzelf, maar ook voor zijn collega's'. En T_D hangt bij z'n collega's natuurlijk hetzelfde walhalla verhaal op.
Voor banksparen is dat gesprek met die financieel adviseur wettelijk verplicht omdat het een financieel product is. (Er zit ook zo'n financieel risico stickertje op met "zeer laag"). De financieel adviseur kan van de bank zijn (die natuurlijk belang heeft bij dat spaargeld) of een onafhankelijke adviseur die je eenmalig zult moeten betalen voor zijn advies.quote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:36 schreef Tha_Duck het volgende:
[..]
Ik vertel mijn collega's hoe de vork in de steel zit, staaf dat met feiten en raad eenieder aan om in zee te gaan met een financieel adviseur die ze kennen en vertrouwen. Of ze dat vervolgens doen moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten.
Ok. Bron die ik gebruik is oa www.bank-sparen.nu in dit geval (vermeld waar anders):quote:Op dinsdag 29 mei 2012 14:22 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dan zou ik graag ook een realistische berekening van die voordeligheid van jou zien voor de henks en ingrids die dit aantoont. Heel leuk verwijzen naar een stukje wat geschreven is voor de top 5% van de inkomens in NL maar niet vergelijkbaar.
Dat is inderdaad erg. Alleen niet relevant in de discussie, schuldeisers kunnen namelijk ook bij je spaargeld op een gewone spaarrekeningquote:Op dinsdag 29 mei 2012 22:58 schreef DonJuanErnesto het volgende:
En de ergste die ik overigens nogniet heb gehoord. Als je failliet gaat kunnen je schuldeisers er wel bij. Dit in tegenstelling tot een pensioen wat je vaak nog wel erbuiten kan houden.
Altijd het wijste besluitquote:Overigens kunnen aan mijn uitspraken geen rechten ontleend worden. Ga voor die rechten maar naar je eigen financieel adviseur!
En dan had je niet kunnen voorzien?quote:Op maandag 28 mei 2012 19:08 schreef Knipoogje het volgende:
Dit is het stille leed van veel 30ers: een enorm pensioensgat. Je voelt er niets van, maar het geld verdwijnt eigenlijk *poef* tot een fractie van wat je had moeten sparen.
Daarom is het wel zo fijn dat je tegenwoordig een deel zelf mag en kan regelen. Vroeger ripte de overheid de pensioenfondsen gewoon leeg. Of weet hier niemand van de ABP affaire in de jaren 90?quote:Op dinsdag 29 mei 2012 23:23 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
En dan had je niet kunnen voorzien?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |