abonnement Unibet Coolblue
pi_112913506
Net even 2 Auchentoshans besteld, de Valinch en de 1999 Bordeaux Cask Matured... ben benieuwd :9
  Redactie Frontpage vrijdag 15 juni 2012 @ 08:11:36 #177
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_112915365
De Valinch is heerlijk fris! Echte goede jonge whisky. Hij is dan ook triple distilled :P
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 14:26:01 #178
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112928137
quote:
14s.gif Op donderdag 14 juni 2012 15:00 schreef MPG het volgende:
...maar voor echt goed ruiken en proeven zou ik een glencairn of zo'n nosing & tasting glas op een 'pootje' kiezen.
Glencairn heeft eigenlijk ook een pootje. ;)
Ik zal er nog eens een half dozijn bij bestellen.
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_112934610
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 14:26 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Glencairn heeft eigenlijk ook een pootje. ;)
Ik zal er nog eens een half dozijn bij bestellen.
Of je gaat gewoon nog naar een paar tastings, daar zitten ze vaak inbegrepen. Ik heb er een stuk of 20 thuis, plus een stuk of zes tulpglaasjes en minstens vijftien kleine proefglaasjes van Laphroaig en Springbank.
  Moderator vrijdag 15 juni 2012 @ 16:50:44 #180
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_112934737
Ik heb ook zo'n tulpglaasje op een pootje en een vierkant bourbon glas ik gebruik ze beide.... merk wel dat vooral de geur iets beter blijft hangen in het tulpje en dat veranderd automatisch de smaak ook een beetje.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
pi_112942021
je hebt ook nog zoiets



Soort van tumbler met tulpvorm :)
pi_112943045
Hoi iedereen, ik hou ook wel van een whiskeytje op z'n tijd.

Ik heb een fles Jim Beam bourbon whiskey staan, maar ik vroeg mij af wat het verschil is tussen normale whiskey en bourbon? Je hebt er ook speciale glazen voor blijkbaar?

Drinken jullie whiskey trouwens met of zonder ijs? :P ik thuis zonder en op feesten soms met.
Nosce te ipsum.
pi_112943090
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 19:43 schreef AlexanderC het volgende:

Drinken jullie whiskey trouwens met of zonder ijs? :P ik thuis zonder en op feesten soms met.
IJs :')
Blood Sugar Sex Magik
pi_112943121
hehe
Nosce te ipsum.
pi_112945415
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 19:43 schreef AlexanderC het volgende:
Hoi iedereen, ik hou ook wel van een whiskeytje op z'n tijd.

Ik heb een fles Jim Beam bourbon whiskey staan, maar ik vroeg mij af wat het verschil is tussen normale whiskey en bourbon? Je hebt er ook speciale glazen voor blijkbaar?

Drinken jullie whiskey trouwens met of zonder ijs? :P ik thuis zonder en op feesten soms met.
Het grote verschil is dat whisky uit mout (of graan) gemaakt wordt en Bourbon uit mais (minstens 50%) en rogge. Daarbij mag het alleen bourbon heten als het in de USA is gemaakt en 2 jaar op nieuwe eiken vaten hebben gelegen.

En whisky drinken we zonder ijs, ijs is namelijk funest voor de smaak. Maar ik weet natuurlijk niet wat voor whisky je op feestjes drinkt, als het Vat69 of William Lawsons is dan zou ik er ook ijs in doen en cola, heel veel cola.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 20:52:02 #186
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112945745
Hier begonnen aan een rustig avondje Bruichladdich. Wel Peat, dat wel. :9
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 20:53:05 #187
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112945784
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 19:43 schreef AlexanderC het volgende:
Drinken jullie whiskey trouwens met of zonder ijs? :P ik thuis zonder en op feesten soms met.
Minuscuul drupje water uit een pipetje, verder niets. :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_112946016
Vanmiddag even bij Jack van de Druiventuin wezen buurten. Uurtje staan ouwehoeren met hem en de importeur van Springbank die ook binnen kwam wandelen. Kadootje voor iemand gehaald en voor mezelf een Ledaig uit de David Stirk Exclusive Range meegenomen, weer eentje voor de Ledaig verzameling :)

zo eens even kijken of ik nog iets lekkers heb voor tijdens Engeland - Zweden.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 21:02:36 #189
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112946182
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 20:58 schreef Karstman het volgende:
...weer eentje voor de Ledaig verzameling :)
Drink je 'm niet op?
Of bedoel je een verzameling aan ervaringen? :)
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_112946450
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:02 schreef Cynix ® het volgende:

[..]

Drink je 'm niet op?
Of bedoel je een verzameling aan ervaringen? :)
Uiteraard drink ik het op, maar ik heb inmiddels 8 verschillende flessen Ledaig en een paar samples :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_112946483
Nu overigens een Bennachie 21 ingeschonken. Dit in het kader er zit nog anderhalve dram in en ik moet ook eens een fles leegdrinken...
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 21:14:06 #192
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112946612
Wat ik me nou vaak afvraag: Wat maakt een whisky van 18 of 21 jaar oud nou écht bijzonder ten opzichte van jongere familieleden, behalve natuurlijk de prijs? :?
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_112946627
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 20:43 schreef Karstman het volgende:

[..]

Het grote verschil is dat whisky uit mout (of graan) gemaakt wordt en Bourbon uit mais (minstens 50%) en rogge. Daarbij mag het alleen bourbon heten als het in de USA is gemaakt en 2 jaar op nieuwe eiken vaten hebben gelegen.
en hoe zit dat met die glazen?

quote:
En whisky drinken we zonder ijs, ijs is namelijk funest voor de smaak. Maar ik weet natuurlijk niet wat voor whisky je op feestjes drinkt, als het Vat69 of William Lawsons is dan zou ik er ook ijs in doen en cola, heel veel cola.
ik ook meestal zonder ijs, ja, maar op feesten heb ik soms zin in ijsblokjes :P

Overigens is er op feesten waar ik ga altijd een kleine selectie aan whiskey.
Nosce te ipsum.
pi_112947170
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:14 schreef Cynix ® het volgende:
Wat ik me nou vaak afvraag: Wat maakt een whisky van 18 of 21 jaar oud nou écht bijzonder ten opzichte van jongere familieleden, behalve natuurlijk de prijs? :?
Leeftijd betekent over het algemeen meer karakter etc en duurder want langer bewaard, meer verdampt, dat soort dingen. Maar het is niet een wet dat ouder beter is, het hangt van zoveel factoren af, merk, houtsoort, bewaarplek noem maar op. Soms gaan whiskys ook "over the cliff" dat ze slechter worden als ze veel ouder worden. En geturfde whisky's kunnen naarmate ze ouder worden minder turfig worden bijvoorbeeld.

Die Bennachie is overigens een blended malt waarvan dus de jongste 21 jaar is, geen idee wat er precies in zit. De fles was uit mijn hoofd 27,50 dus ik ga ervan uit dat het een hendige manier was om wat restpartijen op te maken :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_112947326
quote:
en hoe zit dat met die glazen?

Geen idee.

quote:
ik ook meestal zonder ijs, ja, maar op feesten heb ik soms zin in ijsblokjes :P

Overigens is er op feesten waar ik ga altijd een kleine selectie aan whiskey.
De standaard kroeg blends neem ik aan daar mag je naar hartelust ijs in gooien ;)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_112947521
Ja, red label enzo. Sommige zijn niet te drinken, zit echt een chemisch smaakje aan.
Nosce te ipsum.
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 21:53:04 #197
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112948019
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:28 schreef Karstman het volgende:
De fles was uit mijn hoofd 27,50 dus ik ga ervan uit dat het een hendige manier was om wat restpartijen op te maken :)
Thanx voor de uitleg en dat klinkt wel schappelijk. :Y
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
  † In Memoriam † vrijdag 15 juni 2012 @ 21:55:24 #198
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_112948134
Een Bourbon zou ik nu trouwens echt niet meer lekker vinden. 'Plakkerig' en 'zeurderig'.
Ik drink pas een 1,5 jaar 'serieus' whisky, maar er is een wereld voor me open gegaan. :Y
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_112949936
quote:
99s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 21:55 schreef Cynix ® het volgende:
Een Bourbon zou ik nu trouwens echt niet meer lekker vinden. 'Plakkerig' en 'zeurderig'.
Ik drink pas een 1,5 jaar 'serieus' whisky, maar er is een wereld voor me open gegaan. :Y
Weet ik niet hoor, er moeten ook hele mooie bourbons zijn. Ik geloof dat een vriend van me in het najaar een proeverij in het teken van bourbon wilde gaan doen, vooral kleinere namen en small batch bourbons.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_112957308
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 juni 2012 19:43 schreef AlexanderC het volgende:
Hoi iedereen[...]
Welkom! :)

Ik drink mn whisky zonder ijs, met water. IJs zorgt ervoor dat je veel minder proeft en ruikt. Een drupje bronwater in de whisky zorgt er juist voor dat er veel meer geur en smaak vrijkomt. Kijk uit met kraanwater want dat kan (ik meen door het chloorgehalte) de whisky juist afbreken.

De ene whisky kan meer water hebben dan de andere. Over het algemeen kun je bij een whisky met een hoger alcoholpercentage wat meer water doen. Kijk wel uit dat je er niet teveel water in doet, want dan verzuip je je whisky.

Wat glazen betreft heb je verschillende soorten (zoals in dit topic al eerder besproken) en ik drink persoonlijk het liefst uit een Glencairn glas. Hierbij is de bovenkant van het glas smaller zodat daar alle geur geconcentreerd wordt. Dat is bij meer glazen zo, maar deze ligt mij het lekkerst in de hand.

Uiteindelijk drink je je whisky zoals je dat zelf het prettigst vind. Als je er het meest van geniet uit een tumbler met een paar ijsblokjes is daar uiteraard niets op tegen. :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')