Ik kan de balkrichting wel draaien (dan worden het hanebalken), maar dan moet ik ze verhangen aan de sporen in de kappen en die zijn daar niet op berekend.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:54 schreef error_404 het volgende:
Hoe breed is dat stuk dat je 3,7m moet overspannen? Kun je daar je balkrichting niet draaien?
Als ik je tekening bekijk, lijkt dat zo'n 1,8m te zijn?
Die pijp hijs ik met een strop door het dakraam omhoog. Het knikken wou ik voorkomen door de pijp in de nok ook halverwege te fixeren. De krachten die de pijp op dat punt uitoefend lijken me niet zo groot, zeker niet t.o.v. de punten waar de pijp aan de zijmuren zit.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:01 schreef JurriaanK het volgende:
Hoe krijg je een 6 meter lange steigerpijp naar boven? Los daarvan, een steigerpijp van 6 meter lang, op druk belast, gaat knikken, lijkt me. Is het mogelijk om onder de vliering een schuine balk langs het dak naar de (beton-)vloer eronder te laten lopen?
Je aannames kloppen en dat er op de kabels veel trekkracht komt, begrijp ik. Echter, de kabels zitten aan de steigerpijp in de nok (aan een grote harpsleutel door twee gaatjes in de pijp), weliswaar dicht bij de zijmuren, maar niet aan de zijmuren. Het idee is dat de steigerpijp de drukbelasting die de kabels er op uitoefenen kan hebben zonder te vervormen (korter te worden door buigen, knikken etc.). Wanneer de steigerpijp niet vervormt, komt er helemal geen trekkracht op de zijmuren, alleen verticaal gewicht op de punten waar de steigerpijp aan de muren hangt. De grote vraag is dus of de steigerpijp de druk kan hebben, zonder te vervormen.quote:Op vrijdag 20 april 2012 10:23 schreef _VoiD_ het volgende:
De overspanning is circa 6,3 meter zeg je. De vliering is hoe hoog en hoe breed? een metertje hoog, twee meter breed? Bij een belasting van circa 2 kN/m² draagt de dwarse steigerpijp dan circa 6,3m² vloerveld, ofwel zo'n 13 kN. Dat is veel voor een steigerpijp, heel veel. Maar ervan uitgaande dat deze de belasting kan dragen, dan wordt dit afgeleid naar de vier staalkabels. Per setje staalkabels heb je dan zo'n 6,5 kN aan trek. Omdat de kabel onder een hoek ligt wordt de trek in de kabel zelf een stuk hoger. Bij de aangenomen afmetingen van de vliering kom je op een trekkracht in 1 kabel van circa 10 kN. Dit is een ruwe schatting. De horizontale kracht die deze kabel op de wand uitoefent is ongeveer hieraan gelijk. Dus per wand wordt er door de kabels met 20 kN aan getrokken.
Deze belasting zal bijna volledig door de wand opgenomen worden door buiging, want die wand is wel behoorlijk wat stijver dan dat steigerpijpje in de nok. Die dus geen zak doet.
Okay, dat is duidelijk. Ik heb de drukbelasting van een steigerpijp overschat. Wel jammer:(quote:Op vrijdag 20 april 2012 15:43 schreef _VoiD_ het volgende:
Een gewone stalen steigerpijp kan de belasting al niet opnemen. Bijvoorbeeld diameter 48,3 mm, wanddikte 3,2 mm. E=210.000 N/mm² (staal).
De knikbelasting bedraagt:
Fe= π² * E*I / Lbuc²
Fe = π² * 210000 * 116000 / 6300²
Fe = 6 kN
Dit kan de kracht al bij lange na niet opnemen. En dit is nog een zeer optimistische schatting (bovengrens) ook. Om te voldoen aan de belastingen heb je al een buis nodig van circa 90 mm diameter (zelfde wanddikte).
Nee, aan de ene kant kun je ze tegen de bouwmuur opleggen, aan de andere kant op een raveelbalk. Die raveelbalk steun je af op de wanden die je gaat maken.quote:Op donderdag 19 april 2012 17:15 schreef Didumos het volgende:
[..]
Ik kan de balkrichting wel draaien (dan worden het hanebalken), maar dan moet ik ze verhangen aan de sporen in de kappen en die zijn daar niet op berekend.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |