abonnement Unibet Coolblue
pi_110395910
Ik heb een vraag over een nieuw koksmes.
Momenteel ben ik in het bezit van een eenvoudig relatief bot koksmes, maar nu ben ik opzoek naar een nieuwe.

Nu wil ik een degelijke die de komende jaren goed mee kan.
Ik ben gewoon een relatief eenvoudige huiskok die graag wat lekkers op tafel zet.

Wat zijn goede doch betaalbare merken om als 'beginner' mee te starten?
Ik weet wel dat ik voor 20 euro geen degelijk koksmes kan kopen, maar een mes van 150 euro zal voor mij ook niet nodig zijn..
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
pi_110396061
Is gelukkig nog geen topic over.
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  maandag 16 april 2012 @ 14:43:28 #3
136343 BasEnAad
, die clown en die acrobaat!
pi_110396102
Ik heb een Wüsthof koksmes. Ik ben er erg tevreden mee en gebruik 'm bijna elke dag en gaat ook enorm lang mee. Niet goedkoop, maar ook niet heel erg duur. Ik denk vanaf 70 euro.
pi_110396173
Maar om je te helpen.
Bij victorinox in Roermond liggen regelmatig ontzettend scherpe koksmessen voor 20/25 euro
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  maandag 16 april 2012 @ 14:45:28 #5
44649 beelz
Maar dat is het punt niet
pi_110396185
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 14:42 schreef Intermec het volgende:
Is gelukkig nog geen topic over.
Er zijn bijna 2 miljoen topics. Als je zo redeneert dan is er geen enkel onderwerp wat nog niet is aangesneden (hehehe, pun intended).
Besef Regulier!
Trouble spelling diarrhoea? There's always the Ronseal standby of 'dire-rear'.
  maandag 16 april 2012 @ 14:49:13 #6
95427 Hephaistos.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
pi_110396339
Joop Braakhekke messen van de BP _O_
pi_110396355
Bij deze dan:
Chef's mes.
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
pi_110396753
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 14:38 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Ik heb een vraag over een nieuw koksmes.
Momenteel ben ik in het bezit van een eenvoudig relatief bot koksmes, maar nu ben ik opzoek naar een nieuwe.

Nu wil ik een degelijke die de komende jaren goed mee kan.
Ik ben gewoon een relatief eenvoudige huiskok die graag wat lekkers op tafel zet.

Wat zijn goede doch betaalbare merken om als 'beginner' mee te starten?
Ik weet wel dat ik voor 20 euro geen degelijk koksmes kan kopen, maar een mes van 150 euro zal voor mij ook niet nodig zijn..
Een mes van 20 euro voldoet ook best hoor, als je die een beetje scherp houdt hoef je echt geen mes van 130 euro te kopen.

Een duur mes koop je als zaterdagavond-thuiskok omdat je het wil hebben voor de heb, of omdat je wil showen wat een mooie dure spullen je hebt. Je gaat er echt niet lekkerder van koken...
pi_110396881
Bedoel je nou dat je iedere keer als je mes bot wordt, je een nieuwe gaat kopen? Ik heb een goedkope, denk dat ie een euro of 20 waard is, die enorm scherp blijft en heeel fijn snijdt als ik 'm maar scherp blijf houden eens in de 2 weken.

Er zijn trouwens ook al heel veel topics hierover, zoekfunctie ftw!
  Moderator maandag 16 april 2012 @ 15:10:31 #10
138438 crew  Pizzakoppo
pi_110397131
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 14:59 schreef CutCake het volgende:

[..]

Een mes van 20 euro voldoet ook best hoor, als je die een beetje scherp houdt hoef je echt geen mes van 130 euro te kopen.

Een duur mes koop je als zaterdagavond-thuiskok omdat je het wil hebben voor de heb, of omdat je wil showen wat een mooie dure spullen je hebt. Je gaat er echt niet lekkerder van koken...
Exact dit dus.
pi_110397238
Nee dat ben ik zeker niet van plan..
Maar ik wil wel een goed mes wat ik gewoon telkens kan laten slijpen als het echt bot wordt.

Het mes wat ik nu heb is bot (buiten schoonmaken nooit iets mee gedaan), maar het ligt gewoon niet heel fijn in de hand, en dat is dan ook meteen één van de reden dat ik een nieuw mes wil.
Het huidige heeft 3 jaar aardig gefunctioneerd, maar ik ben ook pas sinds een 3 jaar zelf aan het koken, en de gerechten breiden zich zachtjes aan steeds meer uit.

Ik weet ook wel dat ik nu naar een kookwinkel toe moet om messen vast te houden, maar ik ga liever enigsinds voorbereid naar een winkel toe..
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
pi_110397381
Wij hebben de Eden messen van knivesandtools(.nl) en die bevallen goed, voor wat het waard is..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 15:18:52 #13
91830 MaximusTG
pi_110397446
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
  Moderator maandag 16 april 2012 @ 15:23:12 #14
138438 crew  Pizzakoppo
pi_110397620
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Wacht even, insinueer je nou dat een duurder mes scherper kan worden dan een goedkoop mes?
pi_110397659
Global
Kai Shun Ken
Sekizo
pi_110397746
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Als je het nou over snijden gaat hebben is de techniek in 99% van de gevallen de beperkende factor en niet het mes.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 15:29:12 #17
91830 MaximusTG
pi_110397840
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:23 schreef Pizzakoppo het volgende:

[..]

Wacht even, insinueer je nou dat een duurder mes scherper kan worden dan een goedkoop mes?
Niet per se een duurder mes nee, maar een mes met een betere kwaliteit staal wel ja. Sowieso zijn goedkoper messen vaak van minder hard staal, waardoor ze, als ze al scherp zijn fabriek-af, snel hun scherpte verliezen. En sommige soorten staal kan je niet zo scherp slijpen als andere. Dat hangt van verschillende eigenschappen van het staal af.

@CutCake; Ik weet niet hoor, maar heb je wel eens met een echt scherp mes bv een ui gesnipperd of een tomaat gesneden? Dat merk je echt wel hoor, kan je nog zoveel techniek hebben.
pi_110397904
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
In de aflevering van De Wilde Keuken van Klootwijk, wordt geconcludeerd dat dit ook bij dure messen kan gebeuren. Het punt is dat de messen van Herder goed geslepen worden als ze de fabriek verlaten, iets wat bij andere fabrikanten te weinig aandacht krijgt. De andere messen (uit het duurdere segment) hadden een te grote slijphoek, waardoor ze minder scherp waren dan de Herder.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
  † In Memoriam † maandag 16 april 2012 @ 15:41:36 #19
91830 MaximusTG
pi_110398322
Maar dan heb je het dus inderdaad over de kwaliteit van het slijpwerk; Om het een beetje te versimpelen, kan je dus zeggen dat een mes een bepaalde slijpkwaliteit heeft en een scherptepotentieel/scherptebehoudendheid.

Je kan een mes hebben dat in de tweede categorie goed scoort, maar met een slechte slijpkwaliteit heb je er nog niks aan. Andersom kan ook, maar dan is de scherpte er snel vanaf. Alleen handig als je zelf goed kan slijpen dus.
Een mes dat wel scherp kan zijn en dat ook blijft, maar fabriek-af niet scherp is kan je inderdaad ook heel scherp laten slijpen. Maar omdat dat ook niet gratis is ben je beter af met een mes waarbij dat ook meteen goed zit. En dan zit je dus inderdaad in het hogere segment, en niet bij een mes van 20 euro.
pi_110398621
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:29 schreef MaximusTG het volgende:
@CutCake; Ik weet niet hoor, maar heb je wel eens met een echt scherp mes bv een ui gesnipperd of een tomaat gesneden? Dat merk je echt wel hoor, kan je nog zoveel techniek hebben.
Ja, ik heb zelf een Global (ik hou van mooie spullen) maar zie de noodzaak in het gevraagde niet om er een bedrag boven de 40 euro aan uit te geven. Lekker door je prei glijden en er vervolgens achterkomen dat je Herder verworden is tot een zeer fijn broodmes zijn geen dingen waar je je als hobbykok zorgen over zou moeten maken, vind ik dan...

Er zit wel degelijk een verschil in de kwaliteit van goede messen in het lage en het hoge segment, dat zal ik niet ontkennen. Wel denk ik dat de stijgende lijn in prijs onevenredig sneller stijgt dan de functionaliteit.

Ik wil gewoon meegeven dat de hele 'urban myth' over goede/dure koksmessen met een korreltje zout genomen kan worden. Advies is toch vaak een gevalletje cognitieve dissonantie van diegene die zichzelf de luxe van een goed en duur mes permitteren.
pi_110398777
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Maar dan heb je het dus inderdaad over de kwaliteit van het slijpwerk; Om het een beetje te versimpelen, kan je dus zeggen dat een mes een bepaalde slijpkwaliteit heeft en een scherptepotentieel/scherptebehoudendheid.

Je kan een mes hebben dat in de tweede categorie goed scoort, maar met een slechte slijpkwaliteit heb je er nog niks aan. Andersom kan ook, maar dan is de scherpte er snel vanaf. Alleen handig als je zelf goed kan slijpen dus.
Een mes dat wel scherp kan zijn en dat ook blijft, maar fabriek-af niet scherp is kan je inderdaad ook heel scherp laten slijpen. Maar omdat dat ook niet gratis is ben je beter af met een mes waarbij dat ook meteen goed zit. En dan zit je dus inderdaad in het hogere segment, en niet bij een mes van 20 euro.
het probleem was dan ook dat ook bij duurdere messen (¤150+) de slijpkwaliteit te wensen overliet. Daarom was het mes van Herder verreweg het beste mes van het setje. Toen Klootwijk een slijper opzocht om de minder goede messen te laten slijpen, konden die pas met het mes van Herder concurreren, wat natuurlijk ook logisch is. Een duur mes is niet automatisch garantie voor een scherp mes. En wat kost slijpen nou helemaal? ¤8?
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_110404100
Interessant topic! Een aanvullende vraag van mijn kant: heeft iemand ervaring met messenslijpsetjes, bijvoorbeeld deze:


Of kun je je messen beter op een andere manier slijpen / laten slijpen?
"When Jesus promised us the resurrection of the dead....I thought he had something a little different in mind."
pi_110405119
quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 15:49 schreef CutCake het volgende:

[..]

Ik wil gewoon meegeven dat de hele 'urban myth' over goede/dure koksmessen met een korreltje zout genomen kan worden. Advies is toch vaak een gevalletje cognitieve dissonantie van diegene die zichzelf de luxe van een goed en duur mes permitteren.
Het is ook zeker niet me bedoeling om zo'n extreem duur koksmes te hebben, maar wel een mes dat ze nog eens kunnen slijpen zonder dat ze zeggen 'nou meneer, daar kan ik niks meer van maken'..

En als ik het na aankoop direct 'moet' laten slijpen om er een beter mes van te maken, dan vind ik dat zeker geen probleem.. Functie gaat (bij mij) uiteindelijk boven de looks
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
  maandag 16 april 2012 @ 21:54:44 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_110417210
Waar woon je TS?
De pennymarkt in Duitsland heeft donderdag deze messen in de aanbieding

CASA LINGA Damastmesser
Mit VG-10-Klingenstahl

Nachgewiesene Schärfe durch Mehrschicht-Fertigungstechnik
Klinge gefertigt aus 67-lagigem Rohmaterial
Klingenhärte von +55/-2 „Rockwell HRC‘‘
Gemüsemesser, Klingenlänge ca. 7,6 cm, Stück 9.99
Santokumesser, Klingenlänge ca. 12 cm, Stück 11.99
Fleischmesser, Klingenlänge ca. 17,7 cm, Stück 17.99
Kochmesser, Klingenlänge 17 cm, Stück 19.99

Prima messen voor de beginner
http://penny.de/index.php(...)d37067bcf965d05c2c3f
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_110420835
In Duitsland kom ik nooit..
Maar toch bedankt voor het melden
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')