Er zijn bijna 2 miljoen topics. Als je zo redeneert dan is er geen enkel onderwerp wat nog niet is aangesneden (hehehe, pun intended).quote:
Een mes van 20 euro voldoet ook best hoor, als je die een beetje scherp houdt hoef je echt geen mes van 130 euro te kopen.quote:Op maandag 16 april 2012 14:38 schreef PerryVogelbekdier het volgende:
Ik heb een vraag over een nieuw koksmes.
Momenteel ben ik in het bezit van een eenvoudig relatief bot koksmes, maar nu ben ik opzoek naar een nieuwe.
Nu wil ik een degelijke die de komende jaren goed mee kan.
Ik ben gewoon een relatief eenvoudige huiskok die graag wat lekkers op tafel zet.
Wat zijn goede doch betaalbare merken om als 'beginner' mee te starten?
Ik weet wel dat ik voor 20 euro geen degelijk koksmes kan kopen, maar een mes van 150 euro zal voor mij ook niet nodig zijn..
Exact dit dus.quote:Op maandag 16 april 2012 14:59 schreef CutCake het volgende:
[..]
Een mes van 20 euro voldoet ook best hoor, als je die een beetje scherp houdt hoef je echt geen mes van 130 euro te kopen.
Een duur mes koop je als zaterdagavond-thuiskok omdat je het wil hebben voor de heb, of omdat je wil showen wat een mooie dure spullen je hebt. Je gaat er echt niet lekkerder van koken...
Wacht even, insinueer je nou dat een duurder mes scherper kan worden dan een goedkoop mes?quote:Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Als je het nou over snijden gaat hebben is de techniek in 99% van de gevallen de beperkende factor en niet het mes.quote:Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Niet per se een duurder mes nee, maar een mes met een betere kwaliteit staal wel ja. Sowieso zijn goedkoper messen vaak van minder hard staal, waardoor ze, als ze al scherp zijn fabriek-af, snel hun scherpte verliezen. En sommige soorten staal kan je niet zo scherp slijpen als andere. Dat hangt van verschillende eigenschappen van het staal af.quote:Op maandag 16 april 2012 15:23 schreef Pizzakoppo het volgende:
[..]
Wacht even, insinueer je nou dat een duurder mes scherper kan worden dan een goedkoop mes?
In de aflevering van De Wilde Keuken van Klootwijk, wordt geconcludeerd dat dit ook bij dure messen kan gebeuren. Het punt is dat de messen van Herder goed geslepen worden als ze de fabriek verlaten, iets wat bij andere fabrikanten te weinig aandacht krijgt. De andere messen (uit het duurdere segment) hadden een te grote slijphoek, waardoor ze minder scherp waren dan de Herder.quote:Op maandag 16 april 2012 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Wat een onzin over dat mes van 20 euro. Ik zou dan eerder zeggen dat er in het duurdere segment alsnog verschillen zijn en dat er verschillende meningen over zijn wat het beste is, maar dat je echt wel lekkerder (als in, het gaat soepeler) kookt dan met zo'n cheap mesje. Moet je maar eens een tomaat snijden. Met mn Herder mes zoef je er doorheen, met een goedkoop mes druk je een tomaat eerder plat dan dat je er doorheen gaat.
Ja, ik heb zelf een Global (ik hou van mooie spullen) maar zie de noodzaak in het gevraagde niet om er een bedrag boven de 40 euro aan uit te geven. Lekker door je prei glijden en er vervolgens achterkomen dat je Herder verworden is tot een zeer fijn broodmes zijn geen dingen waar je je als hobbykok zorgen over zou moeten maken, vind ik dan...quote:Op maandag 16 april 2012 15:29 schreef MaximusTG het volgende:
@CutCake; Ik weet niet hoor, maar heb je wel eens met een echt scherp mes bv een ui gesnipperd of een tomaat gesneden? Dat merk je echt wel hoor, kan je nog zoveel techniek hebben.
het probleem was dan ook dat ook bij duurdere messen (¤150+) de slijpkwaliteit te wensen overliet. Daarom was het mes van Herder verreweg het beste mes van het setje. Toen Klootwijk een slijper opzocht om de minder goede messen te laten slijpen, konden die pas met het mes van Herder concurreren, wat natuurlijk ook logisch is. Een duur mes is niet automatisch garantie voor een scherp mes. En wat kost slijpen nou helemaal? ¤8?quote:Op maandag 16 april 2012 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Maar dan heb je het dus inderdaad over de kwaliteit van het slijpwerk; Om het een beetje te versimpelen, kan je dus zeggen dat een mes een bepaalde slijpkwaliteit heeft en een scherptepotentieel/scherptebehoudendheid.
Je kan een mes hebben dat in de tweede categorie goed scoort, maar met een slechte slijpkwaliteit heb je er nog niks aan. Andersom kan ook, maar dan is de scherpte er snel vanaf. Alleen handig als je zelf goed kan slijpen dus.
Een mes dat wel scherp kan zijn en dat ook blijft, maar fabriek-af niet scherp is kan je inderdaad ook heel scherp laten slijpen. Maar omdat dat ook niet gratis is ben je beter af met een mes waarbij dat ook meteen goed zit. En dan zit je dus inderdaad in het hogere segment, en niet bij een mes van 20 euro.
Het is ook zeker niet me bedoeling om zo'n extreem duur koksmes te hebben, maar wel een mes dat ze nog eens kunnen slijpen zonder dat ze zeggen 'nou meneer, daar kan ik niks meer van maken'..quote:Op maandag 16 april 2012 15:49 schreef CutCake het volgende:
[..]
Ik wil gewoon meegeven dat de hele 'urban myth' over goede/dure koksmessen met een korreltje zout genomen kan worden. Advies is toch vaak een gevalletje cognitieve dissonantie van diegene die zichzelf de luxe van een goed en duur mes permitteren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |