abonnement bol.com Unibet Coolblue
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 10:42:28 #211
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_117497274
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 09:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Het ontstaan van de koude laag wordt nog niet volledig begrepen. Wel is bekend dat de opbouw van de Venusdamprking aan de dagzijde van de traag roterende planeet heel anders is dan die aan de nachtzijde. Rond de dag-nachtgrens bevindt zich daardoor een overgangsgebied waarin de koude laag zich kennelijk vormt, tussen twee warmere lagen in.
Misschien een vorm van adiabatische expansie van een dichtere luchtlaag naar de minder dichte, aangezien de dag- en de nachtzijde zoveel van elkaar verschillen lijkt me dat een van de meer plausibele verklaringen.
🐠 Only dead fish go with the flow.
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 16:01:34 #212
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117507872
Gejaagd door de wind – quasars blazen zichzelf schoon

De zaak van de missende quasarwolken is opgelost door een internationaal team van astronomen. Quasars zijn de extreem heldere kernen van verre sterrenstelsels. In de omgeving van quasars bevinden zich vaak uitgestrekte gaswolken. In een aantal gevallen zijn deze wolken binnen een paar jaar verdwenen. Waarom gebeurt dit? Het blijkt dat krachtige “quasarwinden” dit gas kunnen wegblazen.

Quasars worden aangedreven door gas dat in een supermassief zwart gat valt. Naarmate dit gas naar binnen valt, wordt het zo sterk verhit dat het gaat gloeien. De zwaartekracht van een supermassief zwart gat is so sterk, dat een gigantische hoeveelheid gas kan worden opgeslokt. De gloed van dit invallende hete gas kan het gehele omringende sterrenstelsel qua helderheid overtreffen. Nu is de hoeveelheid invallend gas zo groot, dat het zwarte gat het niet allemaal kan verstouwen. In plaats daarvan wordt een deel van het gas weer weggeblazen in vorm van krachtige winden, die vanaf de quasar het omringende sterrenstelsel in waaien.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 16:04:53 #213
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117508041
NASA heeft plannen voor ruimtestation voorbij de maan

Volgens de Orlando Sentinel heeft NASA plannen om een ruimtestation te bouwen op een afstand van 443.000 kilometer van de aarde – oftewel, voorbij de maan. Dit ruimtestation, Gateway Station genoemd, zal dan gebruikt worden als beginpunt voor toekomstige reizen naar de maan, Mars, en verder. Om de kosten te drukken hoopt NASA onderdelen van het ISS te hergebruiken, en de productie van andere onderdelen uit te besteden aan Rusland en Europa. Gateway Station zal geplaatst worden op het Aarde-Maan Libratiepunt 2 (EML-2), een locatie op een afstand van 60.800 kilometer vanaf de maan. Op dit punt wordt de zwaartekracht van de aarde en de maan precies in evenwicht gehouden, waardoor een minimale hoeveelheid brandstof nodig is om het station op z’n plek te houden.Lees het volledige artikel op AstroBlogs
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 16:06:59 #214
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117508144
Is buitenaards leven afkomstig van de aarde?

In de beginscŤne van Ridley Scott’s Prometheus is te zien hoe een buitenaardse “schepper” de aarde inzaait met leven – een interessante suggestie over het ontstaan van het leven op aarde. Nu blijkt dat de film het wellicht verkeerd om heeft: de aarde heeft mogelijk het leven naar andere planeten gebracht. Deze conclusie is gebaseerd op de ontdekking van een nieuw soort zwaartekrachtproces, die “zwakke overdracht” wordt genoemd. Als gevolg hiervan is de aarde vroeger in staat geweest om rotsen vol microben met lage snelheid het zonnestelsel uit te schieten. Astrobiologen vragen zich nu af: heeft de aarde planeten buiten het zonnestelsel ingezaaid met leven?Lees het volledige artikel op AstroBlogs
pi_117511370
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 16:06 schreef MightyMidget het volgende:
Is buitenaards leven afkomstig van de aarde?

In de beginscŤne van Ridley Scott’s Prometheus is te zien hoe een buitenaardse “schepper” de aarde inzaait met leven – een interessante suggestie over het ontstaan van het leven op aarde. Nu blijkt dat de film het wellicht verkeerd om heeft: de aarde heeft mogelijk het leven naar andere planeten gebracht. Deze conclusie is gebaseerd op de ontdekking van een nieuw soort zwaartekrachtproces, die “zwakke overdracht” wordt genoemd. Als gevolg hiervan is de aarde vroeger in staat geweest om rotsen vol microben met lage snelheid het zonnestelsel uit te schieten. Astrobiologen vragen zich nu af: heeft de aarde planeten buiten het zonnestelsel ingezaaid met leven?

[ afbeelding ]

Lees het volledige artikel op AstroBlogs
de aarde heeft mogelijk het leven naar andere planeten gebracht.
Als gevolg hiervan is de aarde vroeger in staat geweest om rotsen vol microben met lage snelheid het zonnestelsel uit te schieten.

Dan klopt de titiel niet
Dan heeft de aare alleen een bijrol gehad bij het verder slingeren van de blokken
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  woensdag 3 oktober 2012 @ 16:43:34 #216
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117551451
Op dinsdag 2 oktober 2012 17:20 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

de aarde heeft mogelijk het leven naar andere planeten gebracht.
Als gevolg hiervan is de aarde vroeger in staat geweest om rotsen vol microben met lage snelheid het zonnestelsel uit te schieten.

Dan klopt de titiel niet
Dan heeft de aare alleen een bijrol gehad bij het verder slingeren van de blokken


Als je het volledige artikel leest, wordt het uitgelegd
  woensdag 3 oktober 2012 @ 16:46:17 #217
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117551550
Het navigeren van de zeeŽn op Titan

Nadat de mensheid rovers op Mars heeft geland, wordt het tijd om een boot op Titan te landen. Dat zeggen althans enkele wetenschappers, die hun voorstel hebben gepresenteerd op het European Planetary Science Congress. Titan is de grootste maan van Saturnus en is de enige maan in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer. Bovendien is Titan groter dan de planeet Mercurius: de maan lijkt dan ook meer op een planeet. Verder kent Titan een netwerk van zeeŽn, meren en rivieren – deze bestaan niet uit water, daarvoor is het op Titan veel te koud. In plaats daarvan bestaan ze uit koolwaterstoffen, vergelijkbaar met vloeibaar aardgas.

Nu heeft een team van wetenschappers het ambitieuze plan opgezet om een boot te laten landen op Ligeia Mare, de grootste zee van Titan. Vervolgens wil men langzaam naar de kust varen, waarbij voortdurend metingen worden verricht. De boot zal voortgestuwd worden door peddels, schroeven of wielen. Hoewel dit plan op het eerste gezicht krankzinnig lijkt, blijkt het wel degelijk mogelijk te zijn. De totale missieduur zal 6 maanden tot een jaar bedragen.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

  woensdag 3 oktober 2012 @ 16:48:27 #218
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117551650
Temperatuur op Mars is hoger dan gedacht

Uit gegevens die zijn doorgestuurd door de Marsrover Curiosity blijkt dat de temperatuur op Mars hoger is dan gedacht. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt momenteel tussen de 0 en 6 graden Celsius. Doordat de atmosfeer van Mars veel dunner is dan op aarde, kan de planeet die warmte moeilijker vast houden. ‘s Nachts daalt de temperatuur dan ook tot -70 graden Celsius. Desondanks is een dagtemperatuur van boven het nulpunt opmerkelijk te noemen, aangezien de lente nog moet beginnen op het zuidelijk halfrond.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

pi_117579838
03-10-2012

Het heelal krioelt van het leven
Bouwsteen van leven in planeetvormend gebied ontdekt

Als we ver weg in de ruimte suiker vinden, hoe groot is dan de kans dat we ook buitenaardse wezens gaan vinden? Onderzoekers die met behulp van ALMA kijken naar een protoplanetaire schijf (een schijf stof en gas rondom een jonge ster waarin zich planeten vormen), hebben daarin het suikermolecuul glycolaldehyde gespot, een van de bouwstenen van leven.

Om in te kunnen schatten hoe groot de kans is dat er elders in het heelal leven is of zal ontstaan, moeten we natuurlijk eerst weten hůe leven nou eigenlijk ontstaat. Welke condities zijn gunstig of zelfs noodzakelijk? Professor John Heise, astrofysicus bij SRON en specialist op dit gebied: “De enige planeet waarvan we weten dat die bewoond is, is de aarde. Als we iets willen weten over het begin van leven, kunnen we dus het beste onderzoeken hoe dat hier op aarde nou eigenlijk is gegaan.”

Waar komen we vandaan?
De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat het leven lang geleden is ontstaan uit niet-levende materie. Ze denken dat het begon met een zogenaamde RNA-fase; een oersoep waarin RNA, een molecuul dat DNA kopieert en er veel op lijkt, voldoende geconcentreerd aanwezig is. “Als je eenmaal RNA hebt, dan heb je echt een begin, omdat het zichzelf kan reproduceren” aldus Heise. RNA is opgebouwd uit nucleotiden, dat weer bestaat uit allerlei complexe moleculen, waaronder suikers zoals de gevonden glycolaldehyde. Maar hoe ontstaat dat RNA uit simpelere moleculen? Dat is nog steeds een vraag zonder definitief antwoord. Heise licht toe hoe de reacties tussen moleculen in de oersoep verlopen: “Onder normale omstandigheden is er sprake van een chemisch evenwicht: als er iets nieuws gevormd wordt, kan dat ook weer worden afgebroken, want de omgekeerde reactie vindt ook plaats. Zo houd je een lage concentratie.” Toch waren ergens op de een of andere manier voldoende moleculen aanwezig, waardoor RNA kon ontstaan. Er wordt wel gespeculeerd over zogenaamde Black Smokers in de oceaan. Dit zijn onderzeese, vulkanische bronnen die dankzij hoge concentraties opgeloste mineralen een rijke bron van complexe moleculen kunnen vormen. Misschien is bij zulk soort schoorstenen het leven op aarde wel ontstaan.

Het bouwpakket voor leven
Ook al begrijpen we nog niet precies hoe, het lijkt erop dat als de juiste elementen voldoende aanwezig zijn, bacteriŽn zich kunnen vormen. De planeet moet dan wel in stabiele toestand verkeren, dat wil zeggen dat het geen kolkende bol vloeibaar gesteente is, maar afgekoeld in een vaste baan om een stabiele zon draait, net zoals onze planeet. Op aarde waren er meer gunstige omstandigheden die mogelijk een belangrijke of zelfs cruciale rol hebben gespeeld bij het ontstaan van bacteriŽn en later diersoorten. Heise: “Onze ‘grote broer’ Jupiter beschermde ons tegen de verhittende inslagen van puin en kometen, waardoor de aarde rustig kon afkoelen. Ook staat onze maan op een gunstige afstand, waardoor de getijden niet te heftig zijn. Bovendien schermt het magnetisch veld ten gevolge van de ijzerkern van de aarde ons af van kosmische straling. Als die straling te heftig is, gaat alles dood, maar als deze mild is, heeft het mutaties tot gevolg. En dat is juist gunstig voor de evolutie.”
Meer leren

We hebben dus al een aardig beeld van de condities waaronder het leven op aarde kon ontstaan, maar welke processen zich precies hebben afgespeeld en waarom, is nog steeds niet helemaal helder. Gelukkig zijn er volgens Heise verschillende mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in die processen: “We moeten informatie halen uit ons eigen zonnestelsel. We kunnen veel leren door op aarde te kijken naar bijvoorbeeld hydrothermale bronnen zoals Black Smokers en door chemische processen en reacties te onderzoeken. Er zijn ook indicaties dat bacteriŽn zich kunnen ontwikkelen zonder zonlicht, zoals in het Vostokmeer op Antarctica. Dat zou betekenen dat direct zonlicht in tegenstelling tot wat we eerst dachten, toch geen noodzakelijkheid is voor het ontstaan van leven.”

“Ook kunnen we veel leren door bijvoorbeeld Europa (een van de manen van Jupiter) beter te bestuderen. Europa is relatief warm dankzij de getijdenwerking van Jupiter. Deze maan heeft ijslagen en daaronder is wellicht vloeibaar water. Als onder die ijslagen leven kan ontstaan, dan betekent dat dat het ontstaan van leven ook op grotere afstand van een ster mogelijk is.” Wetenschappers hebben bovendien aanwijzingen gevonden voor het bestaan van actieve hydrothermale bronnen op de maan Europa en mogelijk bestonden die vroeger ook op Mars.

Leven op andere planeten?
Maar hoe groot is nu de kans dat er ook leven op andere planeten ontstaat? Daarvoor moeten we weten hoeveel planeten er zijn met de juiste condities. John Heise: “We weten inmiddels dat planeten geen uitzonderingen maar de regel zijn, alleen al in ons melkwegstelsel zijn naar schatting zo’n 100 miljard planeten en er bevinden zich al zo’n 100 ‘aardachtige’ planeten op minder dan 30 lichtjaar afstand van onze zon. We moeten ons afvragen hoeveel van deze planeten er op de ‘goede’ afstand van hun ster staan (planeten vlakbij hun ster zijn te heet, maar planeten ver van hun ster zijn juist weer te koud ) en op hoeveel van deze aardachtige planeten zich leven kan hebben ontwikkeld.” Dat laatste is moeilijker om uitspraak over te doen. Maar omdat er zo ontzettend veel planeten zijn, is het volgens Heise “plausibel dat het heelal krioelt van het leven.”

En is dat leven ook een beetje slim?
De kans lijkt dus groot dat er buitenaards leven bestaat in de vorm van bacteriŽn, maar het is natuurlijk nůg interessanter om te weten of er ook intelligent buitenaards leven is. Dit is veel moeilijker in te schatten. Maar is de ontwikkeling van bacteriŽn tot complexere organismen een ‘schitterend ongeluk’ of is het een logische ontwikkeling die uiteindelijk een keer plaatsvindt als een planeet maar lang genoeg leeft? Heise durft hier geen uitsluitsel over te geven: “Volgens een optimistische schatting zijn er in ons melkwegstelsel 10 miljoen planeten met intelligent leven. Volgens de pessimistische schatting is onze planeet de enige.”

Tien voor twaalf
Om in te schatten hoe groot nu de kans is dat op een bewoonbare planeet daadwerkelijk leven ontstaat, moeten we onderzoeken hoe lang de betrokken processen duren. “Uit experimenten blijkt opmerkelijk genoeg dat zodra alle ingrediŽnten voor de eerste bacteriŽn er zijn, deze ook vrijwel meteen ontstaan,” vertelt John Heise. De eerste stap naar het ontstaan van bacteriŽn, blijkt snel gezet, maar de laatste stap, het ontstaan van diersoorten, duurde veel langer. Heise illustreert hoe lang elk van de evolutieprocessen heeft geduurd: “Als we het ontstaan van het leven schalen naar een jaar, waarbij op 1 januari de aarde is ontstaan en het nu oudejaarsnacht is, dan ontstaan begin maart, wanneer de aardse gesteenten eindelijk stollen en de condities stabieler worden, de eerste cyanobacteriŽn (‘blauwalg’) in zee. Op 31 juli heeft de aarde als gevolg daarvan een zuurstofrijke atmosfeer. Op 15 november ontstaan de eerste waterdiertjes en op 15 december de eerste zoogdieren. Pas op 31 december om 22:00 spreken we van de eerste mens, terwijl de homo sapiens pas om tien voor twaalf op oudejaarsnacht om de hoek komt kijken!”

De zoektocht naar buitenaards leven
John Heise legt uit waarom de zoektocht naar buitenaards leven zo moeilijk is: “Omdat planeten geen licht uitzenden, zijn ze moeilijk waar te nemen – de planetoÔde Pluto, die toch relatief dichtbij ons staat, is al moeilijk te zien. Een dampkring met zuurstof is misschien wel de beste indicator voor de aanwezigheid van bacteriŽn. Maar op aarde duurde de ontstaan van een zuurstofrijke dampkring bijna 2 miljard jaar, dus als er op een planeet al leven is, zou het daar ook wel eens lang kunnen duren voordat dat zichtbaar is.”

Maar als dat leven intelligent is, dan zijn er wellicht andere manieren om dit te detecteren, namelijk door ermee in contact te komen. In het kader van SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) speuren telescopen al tientallen jaren de hemel af in de hoop een boodschap van buitenaards leven op te pikken. Zelf zenden we ook radiosignalen uit, die hopelijk ooit ontvangen gaan worden door intelligente aliens.

(wetenschap24.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117581169
De manier waarop leven ontstaat kan inderdaad via deze processen zijn ontstaan maar stel de mensheid voor over duizend, 10 of 100duizend jaar die zich steeds verder weet te ontwikkelen en zelfs in staat zal zijn interstellair te reizen, zullen zij dan niet gaan experimenteren met leven op andere planeten te creŽren?
Ook buitenaards leven kan zich zeer intelligent ontwikkeld hebben en hetzelfde hebben gedaan en zo creŽert leven nog meer leven in het heelal maar het blijft filosoferen (8>
  donderdag 4 oktober 2012 @ 11:37:03 #221
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_117581940
quote:
0s.gif Op donderdag 4 oktober 2012 11:09 schreef pinine het volgende:
De manier waarop leven ontstaat kan inderdaad via deze processen zijn ontstaan maar stel de mensheid voor over duizend, 10 of 100duizend jaar die zich steeds verder weet te ontwikkelen en zelfs in staat zal zijn interstellair te reizen, zullen zij dan niet gaan experimenteren met leven op andere planeten te creŽren?
Ook buitenaards leven kan zich zeer intelligent ontwikkeld hebben en hetzelfde hebben gedaan en zo creŽert leven nog meer leven in het heelal maar het blijft filosoferen (8>
Kan best dat (ooit) intelligent leven ander leven creŽert, maar dat kan natuurlijk nooit een verklaring voor het ontstaan van het eerste leven zijn geweest.. (tenzij je daar dan weer bovennatuurlijke oorzaken voor verzint)
🐠 Only dead fish go with the flow.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 15:45:06 #222
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117590607
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 16:48 schreef MightyMidget het volgende:
Temperatuur op Mars is hoger dan gedacht

Uit gegevens die zijn doorgestuurd door de Marsrover Curiosity blijkt dat de temperatuur op Mars hoger is dan gedacht. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt momenteel tussen de 0 en 6 graden Celsius. Doordat de atmosfeer van Mars veel dunner is dan op aarde, kan de planeet die warmte moeilijker vast houden. ‘s Nachts daalt de temperatuur dan ook tot -70 graden Celsius. Desondanks is een dagtemperatuur van boven het nulpunt opmerkelijk te noemen, aangezien de lente nog moet beginnen op het zuidelijk halfrond.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

[ afbeelding ]
Ook op mars hebben ze global warming.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 4 oktober 2012 @ 16:24:39 #223
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117592079
Astronomen maken ‘MRI-scan’ van de zon

Astronomen hebben een “mri-scan” gemaakt van de zon, om te achterhalen hoe de warmte vanuit de kern getransporteerd wordt naar het oppervlak. Het is al langer bekend dat een proces dat convectie wordt genoemd hiervoor verantwoordelijk is. Hoe deze convectie precies in zijn werk gaat, was nog niet bekend. Het is niet gemakkelijk om dit te achterhalen: je kunt immers niet in het binnenste van de zon kijken. In plaats daarvan heeft me nu gedetailleerde opnames gemaakt van het oppervlak van de zon. De manier waarop het plasma aan het oppervlak beweegt, kan astronomen meer vertellen over de convectiestromen in het binnenste. Dit heeft tot opmerkelijke resultaten geleidt.Lees het volledige artikel op AstroBlogs
  donderdag 4 oktober 2012 @ 16:26:52 #224
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117592149
Komeetkristallen gedetecteerd in stofschijf rond nabije ster

Astronomen hebben gebruik gemaakt van de Herschel-ruimtetelescoop om te bepalen uit welk materiaal de stofschijf rondom de jonge ster BŤta Pictoris bestaat. Dit materiaal blijkt nu bijzonder overeen te komen met dat van kometen in ons zonnestelsel.

BŤta Pictoris staat relatief dicht bij de aarde (63 lichtjaar) en is zo’n 12 miljoen jaar oud. Daarmee is de ster nog heel jong – sterker nog, in kosmische termen mag BŤta Pictoris nog een baby genoemd worden. Rondom de ster draait minstens ťťn planeet, plus een uitgebreide stofschijf. Na verloop van tijd zou deze schijf zich kunnen ontwikkelen tot een ring van ijzige objecten, vergelijkbaar met ‘onze’ Kuipergordel.

Astronomen hebben nu gebruik gemaakt van het unieke oplossend vermogen van de Herschel Space Telescope om te achterhalen waar het stof bij BŤta Pictoris uit bestaat. Ze hebben vooral gekeken naar olivijn, een mineraal dat vaak wordt gedetecteerd in planeetvormende schijven. In ons zonnestelsel kan olivijn worden aangetroffen in planeten, asteroÔden en kometen.Lees het volledige artikel op AstroBlogs
pi_117592429
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 16:48 schreef MightyMidget het volgende:
Temperatuur op Mars is hoger dan gedacht

Uit gegevens die zijn doorgestuurd door de Marsrover Curiosity blijkt dat de temperatuur op Mars hoger is dan gedacht. De gemiddelde dagtemperatuur schommelt momenteel tussen de 0 en 6 graden Celsius. Doordat de atmosfeer van Mars veel dunner is dan op aarde, kan de planeet die warmte moeilijker vast houden. ‘s Nachts daalt de temperatuur dan ook tot -70 graden Celsius. Desondanks is een dagtemperatuur van boven het nulpunt opmerkelijk te noemen, aangezien de lente nog moet beginnen op het zuidelijk halfrond.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

[ afbeelding ]
Artikelen over Mars gelieve hier plaatsen beste MightyMidget
MARS - De Missies! Deel 8
Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012) - Let's roll!
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117652704
04-10-2012

Universum dijt ietsjes sneller uit dan gedachtMet de Spitzer-ruimtetelescoop is het astronomen gelukt om de uitdijing van het universum preciezer te bepalen dan ooit te voren. Het blijkt dat de uitdijing iets sneller gaat dan werd gedacht: elke megaparsec aan ruimte (ongeveer 3 miljoen lichtjaar) wordt per seconde 74,3 kilometer langer.

Hoewel dat slechts marginaal sneller is dan de oude waarde van 74,2 is het astronomen wel gelukt de onzekerheid in dit getal te verkleinen van 3,6 naar 2,1. Een behoorlijke verbetering, aldus kosmologen.

Deze precisie is mogelijk doordat de Spitzer-telescoop in het infrarode spectrum dwars door kosmische stofwolken heen kan kijken. Op die manier kon de afstand tot tien zogenoemde cepheÔde-sterren met grote nauwkeurigheid worden bepaald.

De bepaling van de uitdijingssnelheid van het universum vindt plaats aan de hand van deze cepheÔden. Bijzonder is dat zo’n ster met een vaste regelmaat pulseert. Het tempo waarin die pulsen voorkomen is bovendien direct gekoppeld aan de gemiddelde helderheid van de ster. Door de waargenomen helderheid te vergelijken met de helderheid die het op basis van het pulstempo zou moeten hebben, kunnen astronomen de afstand tot de cepheÔde bepalen. Over de loop van meerdere afstandsbepalingen kan vervolgens de uitdijing van het universum worden berekend. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 7 oktober 2012 @ 23:56:09 #227
28033 Pek
je moet wat
pi_117717390
SpaceX eerste officiŽle vlucht naar het ISS lanceert in een uurtje of twee :)

http://www.spacex.com/webcast/
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117719494
quote:
14s.gif Op zondag 7 oktober 2012 23:56 schreef Pek het volgende:
SpaceX eerste officiŽle vlucht naar het ISS lanceert in een uurtje of twee :)

http://www.spacex.com/webcast/
* Dawnbreaker gaat dit volgen!
<hr>
  maandag 8 oktober 2012 @ 01:33:49 #229
28033 Pek
je moet wat
pi_117719597
Op SpaceX gebeurt nog niet zoveel, maar NasaTV is al aan het aftellen :P

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117719740
thanks, zal al 10m met dat kutmuziekje van spaceX :D
<hr>
  maandag 8 oktober 2012 @ 01:49:21 #231
28033 Pek
je moet wat
pi_117719815
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 01:42 schreef Dawnbreaker het volgende:
thanks, zal al 10m met dat kutmuziekje van spaceX :D
Trippy shit, whoohoo *O*
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117719881
nog een dikke 40 minuten tot de lancering... net was wel een interview op nasa, wist niet dat de CEO van spaceX een vrouw was. Nice!
<hr>
  maandag 8 oktober 2012 @ 01:55:22 #233
28033 Pek
je moet wat
pi_117719910
Dat is Elon Musk toch? :?
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117720007
heeft ze een tic?
Is wel iri dat geschud met haar hoofd.

En hij zit er als een plank bij
Maar hij kan ook goed aflezen vazn de autocue

[ Bericht 22% gewijzigd door -CRASH- op 08-10-2012 02:10:35 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 8 oktober 2012 @ 02:09:52 #235
28033 Pek
je moet wat
pi_117720055
Sowieso, vrouwen in space :')


Oops, daar gaat m'n handtasje _O-
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117720068
quote:
10s.gif Op maandag 8 oktober 2012 02:09 schreef Pek het volgende:
Sowieso, vrouwen in space :')


_O-
Als het haar make-up tasje was geweest.
Dan was ze er achteraan gegaan.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 8 oktober 2012 @ 02:16:51 #237
28033 Pek
je moet wat
pi_117720090
Suni Williams is een uitzondering, trouwens :@ Tof wijf :)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  maandag 8 oktober 2012 @ 02:33:55 #238
28033 Pek
je moet wat
pi_117720206
Go for launch, spannond! *O*
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_117720252
Gaat wel lekker snel... in 5 minuten downrange 750 KM
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_117720253
en we zitten al in low-earth orbit
<hr>
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')