quote:
Op vrijdag 18 mei 2012 19:36 schreef Johnny-V het volgende:Mensen, ik heb een vraag waar ik al enige tijd mee worstel. Hoop dat iemand hier mij kan helpen en dit topic gepast is, maar anders hoor ik het wel.
Hoe kan het dat hier licht aankomt dat daar miljarden jaren over heeft gedaan - zelfs 13,7 miljard jaar aangezien we zo ongeveer tot de oerknal kunnen terugkijken als ik het goed heb - terwijl niets sneller reist dan het licht?
Met andere woorden, hoe kunnen 'wij' al hier zijn terwijl het oeroude licht dat wij waarnemen nu pas aankomt?
Ik vermoed dat het met het uitdijende heelal te maken heeft, wat soms, zoals gisterenavond bij dat DWDD college, wordt uitgebeeld met een ballon die wordt opgeblazen. Klopt dat?
Het antwoord op je vraag is: afstand.
Licht heeft een snelheid. De definitie van snelheid is afstand per tijd (meter per seconde, kilometer per uur, mijl per uur ... wat je wilt).
Hele grote afstanden meten we in de tijd dat licht erover doet om die afstand af te leggen. Deze afstanden noemen we dan "licht" + een tijdseenheid, bijv. "lichtseconde" of "lichtjaar". Door de enorme snelheid van licht (ongeveer 300.000 kilometer per seconde of 3x10
8 m/s) zijn deze licht-afstanden echt enorm.
Licht van de zon doet er ongeveer acht minuten over om de Aarde te bereiken. We zien de zon dus zoals íe acht minuten (en 19 seconden) geleden was. We kijken dus eigenlijk acht minuten terug in de tijd. Hoe verder iets is, des te meer wij terug in de tijd kijken als we het zien.
Een beetje nieuwsgierig iemand zou nu vragen "hoe ver kunnen we terug in de tijd kijken dan?".
Da's een kwestie van proberen en dat hebben ze dus gedaan. De
Hubble Deep Field image is het resultaat. Door de Hubble telescoop te richten op een "zwart" stukje hemel en de lens open te laten liet men de Hubble licht opvangen dat al miljoenen jaren onderweg was. Hierdoor konden we dus heeeel ver kijken.
Nu moet je begrijpen dat "we" over het algemeen aannemen dat de "Big Bang Theory" klopt. We gaan er dus van uit dat het heelal in een soort explosie (en vanuit één punt) is ontstaan. Een beetje streber zou nu zeggen "maar als we terug in de tijd kunnen kijken door de snelheid van het licht dan kunnen we toch ook proberen de Big Bang te zien?". En dat klopt.
Toen men dat probeerde verdwenen alle sterren en sterrenstelsels uit het beeld en kregen we een afbeelding van de
"Cosmic (Microwave) Background Radiation", oftewel de temperatuurverschillen die over zijn gebleven van de Big Bang.
Omdat we niet verder kunnen kijken dan die plus-minus 13,75 miljard (licht)jaar terug in de tijd wordt er doorgaans van uit gegaan dat ons universum dus 13,75 miljard jaar oud is.
Er is alleen een probleempje met deze aanname (die van de
Big Bang 13,75 miljard (licht)jaar, dus).
Een andere theorie (eentje waar ik zelf meer achter sta) zegt ons namelijk dat ons universum veel groter is dan 13,75 miljard lichtjaar en dat de sterrenstelsels die wij niet kunnen zien sneller gaan dan het licht (dingen die sneller gaan dan het licht zijn wel mogelijk, maar alleen maar relatief. Zie :
http://en.wikipedia.org/w(...)#Universal_expansion ). Dit zou dus betekenen dat de grens van ons waarnemen
niet de leeftijd van ons universum is maar slechts de barrière van de lichtsnelheid. Zo wordt beweert dan ons universum (ik zeg de hele tijd "ons universum" vanwege de
Multiverse-theorie) velen malen groter is dan 13,75 miljard lichtjaar (misschien wel 96 miljard lichtjaar of veel meer).
Ik hoop dat e.e.a. nu wat duidelijker is
[ Bericht 3% gewijzigd door Googolplexian op 19-05-2012 11:55:33 ]